Followers

Wednesday, August 4, 2010

TRIP BANGKOK/PATTAYA DAY 2 - THE MAGICAL GRAND PALACE

Salam Bersiaran..

Melencong jap hari ni..Nak sambung Kisah Trip jalan-jalan ke Bangkok/Pattaya awal Julai yang lepas..last entry aku pasal Trip ni di Hari kedua,setelah menyusuri Floating market,tengok Cobra Show dan Lawat Elephant Village..Then kami ke Grand Palace pula,a must Visit Place kalau korang ke Bangkok.Lets!!

8 JULAI 2010

Dari kawasan Damnoensaduak(iaitu kawasan Floating market) kami minta Drebar Van turunkan kami di Grand Palace Bangkok..kalau ikutkan mereka akan turunkan kami di Hotel semula tapi kami request sebab this place memang dalam otw balik..sampai di area ni dalam pukul 2 petang..

0

ok.ni ada satu peringatan aku nak bagitahu..Masa kami sampai area ni penuh burung merpati..Then ada penduduk tempatan bagi makanan Burung kat Nikli ngan Ziana,so kami yang macam kebingungan just layan jer lah duk bagi burung tu makan..memang banyak gila babeng burung-burung tu..aku pulak duk syiok ambik gambar..Tapi sebenarnya makanan burung tu kena bayar..Of kos lah kena bayar..korang tahu kami kena caj berapa??700 baht!!!!!!!which is 70 ringgit untuk makanan burung!sial jer diorang tipu..salah kami jugak sebab pi ambik makanan burung tuh.so tipsnya:jangan layan mereka yang duk hulur plastik makanan Burung.They seems friendly but they can be so dangerous as well..Bangkok Dangerous.

1

Dah terkena apa nak di kata..senyum kan ajer lah..As a consolation prize,aku dapat ambik gambar gambar best time diorang busy feed burung merpati tu.Burung merpati tak bersalah,yang bersalah penduduk setempat yang gigih duk cari mangsa nak tipu..

2

Masa nak masuk,ada jugak dua tiga orang penduduk setempat duk approach suh beli seluar dan kain..kata mereka tak boleh masuk ke Grand Palace tanpa pakai pakaian bawah Lutut..kami dah la semuanya pakai short..tapi kami tak percaya terus..pi selidik dulu depan entrance then tengok memang semua pakai kain 0r seluar panjang baru kitorang percaya..

3

So kami pun sewa lah seluar dan kain ni dalam 50 baht sorang..sewa RM5 hengget..takpe lah..as long as tak kena tipu lagi..diorang ambik deposit 50 baht which mean sorang kena bayar 100 baht.Tak kisah lah.posing depan ni orang tukang sewa tu tolong ambikkan gambar.

(A strict dress code applies. The Grand Palace with The Temple of the Emerald Buddha is Thailand's most sacred site. Visitors must be properly dressed before being allowed entry to the temple. Men must wear long pants and shirts with sleeves (no tank tops. If you're wearing sandals or flip-flops you must wear socks (in other words, no bare feet.) Women must be similarly modestly dressed. No see-through clothes, bare shoulders, etc. If you show up at the front gate improperly dressed, there is a booth near the entrance that can provide clothes to cover you up properly (a deposit is required).

4

Then masing masing menapak lah masuk ke area Grand Palace ni..dari luar pun nampak kawasan dalamnya besar yang amat..dah la cuaca panas berdenting..patut kalau datang kena sapu lotion sunburn baru tak kena selar dek matahari..

5

Pose pose sebelum sampai entrance Utama

6

Ok now lets we talk about fee masuk..satu kepala bagi Adult ialah 350 Baht..which mean 35 hengget sorang.harga bebudak tak pasti sebab takder bebudak yang masuk skali ngan kami..

6A

Dari Pintu masuk terus kami nampak banyak bangunan yang menarik ni..

7

The Grand Palace (Thai: พระบรมมหาราชวัง, Phra Borom Maha Ratcha Wang) is a complex of buildings in Bangkok, Thailand. It served as the official residence of the Kings of Thailand from the 18th century onwards. Construction of the Palace began in 1782, during the reign of King Rama I, when he moved the capital across the river from Thonburi to Bangkok. The Palace has been constantly expanded and many additional structures were added over time. The present King of Thailand, King Bhumibol Adulyadej, however, resides at the Chitralada Palace.

8

9

Actually ni kami ambik gambar dengan pertolongan encik Tripod..tapi cuaca panas yang amat..orang puak makin ramai.susah gak lah nak ambik gambar tapi we manage to do it..:)

10

11

12

Kawasan dalam ni besar gila..

13

Within the palace complex are several impressive buildings including Wat Phra Kaew (Temple of the Emerald Buddha), which contains the small, very famous and greatly revered Emerald Buddha that dates back to the 14th century. The robes on the Buddha are changed with the seasons by HM The King of Thailand, and forms an important ritual in the Buddhist calendar. Thai Kings stopped living in the palace around the turn of the twentieth century, but the palace complex is still used to mark all kinds of other ceremonial and auspicious happenings.

14

Actually dalam ni kita boleh ambik free tourist guide tapi nanti pandai pandai lah korang kasi tips..kami duk ambik lah free tourist guide ni..so memang banyak info dia bagi along the Journey dalam Grand Palace.tapi aku macam lebih prefer nak ambik gambar so tak dengar sangat apa dia duk bebel depan tu..mereka yang lain Khusyuk mendengar.

15

Sanggup nak dengar ceramah time panas macam ni?aku tak larat dah..haha..so tengok jer lah diorang dari jauh dan snap apa yang patut..

16

17

18

19

Auntie tu nice..dia offer pulak nak ambik kan gambar kitorang..terhutang budi terus kami follow makcik tu sampai habis..Orang lain dah walked away pun jalan sendiri jer..Liana yang duk seronok nak dengar mender mender Historical macam ni so kami layan kan ajer lah.

20

Ada banyak monumen kat sini.kalau korang search Internet setiap bangunana ada namanya tersendiri dan ada Functionnya yang tersendiri..Monumen Angkor Watt pun ada..tapi Prototaip jer lah.

21

Di saat saat akhir kami jer lah yang tinggal dengan Tourist guide tu

22

Last but not least,ni temple diorang.dalam tu ada Dewa Budha yang diorang duk semayang..aku just jenguk jer tengok..ramai yang duk sujud apa segala dalam tu..whatever lah.kami duk kat luar ambik angin sebab dah penat plus kelaparan ..last makan di Hotel pagi tadi..kat Floating market pun just minum air kelapa sorang sebijik.

23

keindahan bangunan yang ada

24

jom jom kita mengorak langkah pulang..

25

ni maharaja dari dinasti mana tak taw..

26

Royal Reception Hall

27

Nowadays its impressive interior is used for important ceremonial occasions like coronations. It also contains the antique throne, used before the Western style one presently in use. Visitors are allowed inside the spacious European style reception room or Grand Palace Hall (Chakri Maha Prasat). Then there's the impressive Dusit Hall, rated as perhaps the finest architectural building in this style, and a museum that has information on the restoration of the Grand Palace, scale models and numerous Buddha images.

28

29

Tempat ni closed pukul 3.30 petang..so maknanya sempat lah kami berjalan satu jam setengah..tapi memang tak larat nak menghabiskan semua satu satu..so kami tengok yang penting penting jer lah..Tips:jangan lah peduli dengan Orang tempatan kat luar yang nampak friendly nak tolong hantar balik or jual mender mender merepek.Ignore kan ajer ok.

30

Keluar dari Grand Palace kami memang dah exhausted gila-gila..Lapar,Dahaga,Penat semua ada..tepi tu pulak ada orang jual air kelapa so beli lah dua bijik kongsi empat orang..gigih duk menyental isi kelapa sampai Bengkok sudu..hahaha..kalau tak membazir lah pulak..dari Grand Palace ni kami decide untuk terus pi Restoran Halal untuk makan..

To Be Continued..

*The grand Palace ni memang a must visited Place in bangkok..kalau korang ke Bangkok jangan lupa masukkan This place dalam itinerary sebab banyak gambar menarik korang boleh snap..Other than that,boleh tengok kebudayaan penduduk tempatan Thailand.

18 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

sonoknya hampa...asik p jalan2 ja...lenkali p tu, habaq mai la...nak kirim fridge magnet sebarang dua...sebab sendiri nak p tah bila tah...tunggu anak2 besaq dulu la jwbnya...

Cik Wanie said...

mmg best baca entri2 berkaitan dgn pelancongan nie,
berkongsi pengalaman bersama pembaca2 yg lain...

tempat yg sgt menarik....
x dpt pegi sana,
tgk gambar pun jadilah:)

nikli said...

Well, taktik dorang
dorang membaling jagung disekitar kaki kita utk attrack burung burung suci dengan taktik keji tuh, then bila time burung dah banyak terus depa bagi berplastik2 jagung kat aku.. Sambil burung burungan dok mematuk kaki aku, depa suruh kasik makan burung tuh..

"Feed the pigeons. Feed the pigeons. The birds are krunkapnong. Hungryn hungry.."


So, awas laa sesapa nak ke situ.. Jgn tertipu.. And never trust those local yg looks so friendly offering you help watsoever..

Tapi time burung banyak2 tuh, aku terasa mcm kat Madras pulak.. Ye, time aku pi Madras dulu..

Ohh, agak panjang aku komen..
Cik izan, jumpa raya nih ok..

sepul said...

oh begitu ye encik NN.

sangat panas ye time tuh?? tapi nasib tak terkena tahi burung

Dakjaat said...

KOOL!!!! :D teringin nak pergi thailand.. tapi takut lak.... kang tak pasal2 kena tembak, atau dipaksa menyertai kumpulan baju merah. hahaha!

@Axim, soalan mu aku jawab. harap yang lain dapat bantu Axim dengan lebih lanjut pasal ni.

mula2 ko cari dulu, mana2 pembekal hosting and domain yg terbaik. googlekan saja... jgn guna SEPAKU.NET sudah... coz.. kekadang lembab gak.. gunakan hosting n domain yg selalu mendapat kredit penghargaan daripada bloggers. Googlekan saja.. :)

rasp said...

uish...memang mahal gilos rege makanan burung tu...
geram plak kena tipu gitu!!!
ur pics semua tu mmg cun2 laaa...

@xiM said...

IZAN,

takpa..nanti anak anak dah besaq suh depa bawak mak bapak nya berjalan jalan keliling dunia..nak fridge magnet??pi mintak ngan Nikli..banyak dia beli aritu kat Bangkok.

@xiM said...

CIK WANIE,

semoga info yang ada dapat memberi manfaat kepada semua pembaca pembaca setia AXIMUD..:)

@xiM said...

NIKLI,

you said it all.aku tak taw nak ulas apa apa lagi dah..hang duk seronok baling makanan burung aku duk seronok ambik gambar last last kak nona pun terjebak sama..tapi aku tak terlibat dalam 700 baht tu yek.heheheee..

morale of da stories:jauhi burung Merpati putih itu

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

nikli teruk di tipu wanita dan lelaki gemuk itu..ganazzz depa tuh macam kaki pukul..nak melawan pun tak berdaya..haha..

kalau kena tahik burung lagi lah hangin mamat tuh..:pp

@xiM said...

DAKJAAT,

Aku pergi time ni ok jer..takder la pulak kumpulan baju merah berkeliaran..dah selamat sekarang..tapi dua minggu lepas ada lagi insiden pengeboman..so takyah la pergi.hehehe

Domain tu kena bayar berapa ek setahun??secure tak kita punya post kalau pakai Domain ni??

@xiM said...

RASP,

kak,memang sakit hati sangat sangat kena tipu macam tu..tapi what to do..tempat orang so kena ikut jer lah.melawan lebih lebih kang tak balik malaysia nanti..

thanks for liking my pictures!

Dakjaat said...

kalau macam yg aku punya ... domain + hosting (Sepaku.net) RM50 je setahun. tapi kena guna wordpress la... :D haha. guna wordpress ada backup file.. so ko punya entri takkan hilang. :D bila masa plak ko pergi miri ni? aku nak terjah plak entri ko pergi miri! ZASTT!!!!

Ziana said...

ye ye..
terasa kat Madras..

experience kan..
leh shra engan yg lain..
jgn dok percaya ngan local people..

mummysyafie said...

nice pic zim..tapi kalau wawan diajak gi sini confirm dier takmo masuk. tengok muka patung pun dier dah takut

kucingorengemok said...

$70 untuk kasi makan burung? aduiii, nak gaduh pun susah kan, kat tempat orang...

Beruang Madu said...

Cantik Azim... gambar superb... rasanya kan, Grand Palace pun tak secantik gambo Azim nih. Nampak sangat cuaca tengah panas tengok Ziana asyiklah berlindung. Tapi gambar paling menarik kat sini pada Abg Bear ialah gambar Nikli dipatuk merpati tu... kelasssss...

Agaknya kat sana kaya industri cat emas nih kan.. semua nya diaorng cat warna kuning emas

Cik Wanie said...

nasib baik burung tue x tinggal kan kesan kat si ZZ dan NN kan,
kalau tidak.....

jeng jeng jeng:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails