Followers

Tuesday, August 17, 2010

DARI DAPUR AXIMUD : SOTO AYAM MADURA

Pagi selasa yang Mendung.

Time sahur tadi Hujan turun membawa seribu Rahmat..Bangun sahur pukul 5 pagi..Then just makan Soto balance berbuka puasa semalam..Soto versi sendiri okeh.and now dari tadi perut duk sakit sebab terlebih makan sambal kicap..pedas tapi sedap..sedap tapi sekarang perut aku jadi mangsa.lepas ni kalau sahur tak mau dah makan pedas pedas..makan Kurma jer..

Meh nak citer pasal menu berbuka semalam..SOTO AYAM VERSI AXIMUD.(Tetiba tajuk kat entri ada Madura bagai kan.lantak lah.)

Enjoice!

5

Kat Penang ni time berbuka lambat dari Kuala Lumpur,7.33 pm waktu maghrib masuk..masuk waktu Sunat berbuka dulu dengan buah Tamar aka Kurma..Banyak khasiat Kurma ni tuan tuan dan puan puan sekelian..nak tahu khasiat sila lah tanya incik gugel..

6

Ni Murtabak yang aku bawak balik sini dari Kampung..Murtabak segera mak buat ada lah dalam 8 keping..sekarang tinggal lagi sekeping buat modal berbuka petang ni lah..sedap wa cakap lu Murtabak daging ni..makan sekeping waktu berbuka,last last rasa dah kenyang..so aku pi solat maghrib dulu sebelum makan the real meal.aku masak Soto ayam,makan ngan Nasik Himpit..meh lah jengah ke dapur saya sekejap

7

Nampak sungguh tak menyelerakan..haha..ni baru permulaan jer..aku kalau buat sup tak suka tumis tumis..ambik air rebus dulu then campak ayam..bila ayam dah empuk masukkan kiub pati ayam ngan sup bunjut adabi..tabur sikit rempah sup nak kasi kuah Pekat..sementara Tunggu sup ni masak aku duk pulun buat sambal kicap

8

Ambik bawang putih dua tiga ulas,cili padi segenggam(mau tak cirit birit kan makan cili padi bukan main banyak) then Tumbuk guna lesung batu..di maklumkan lagi sekali yer rumah saya tiada Blender..sebab saya lebih suka tradisional punya(alasan sebab takder duit nak beli blender)..Tumbuk bawang dan Cili padi ni sekali..sampai lumat lagi baik

9

Then masuk dalam mangkuk kecik tuang kicap manis dan kicap masin cap Kipas Udang(kicap kipas udang ni jer aku suka dari dulu kini dan selamanya..Kicap Tamin tak main okeh)..gaul gaul then siap lah sambal Kicap ni..aku rasa Sambal KIcap macam ni popular di area Johor sana..makan ngan Tempe kee goreng pisang ke cicah sambal kicap..ntah.macam pelik,tapi sedap jer kan.

10

Ni antara sayur mayur yang akan di masukkan dalam kuah soto..apa kena mengena Brokoli ngan Soto neh??jawapannya:ikut suka hati aku lah nak taruk apa dah aku yang masak kan..hahaaa..yang penting brokoli tu sedap..

11

Untuk nasi Himpit aku beli yang siap dah peket..baru aku tau azab nak menunggu Nasi Himpit ni masak..sejam lebih aku rebus baru nampak rupa macam nasi himpit..dah tu bila angkat tak leh kerat terus..kena tunggu sejuk dulu barang satu jam dua..tapi aku yang tak sabar terus masuk dalam peti sejuk barang 30 minit..then baru boleh kerat.

12

Makan sorang tapi nasi himpit banyak tak hengat..ish ish ish

13

Maka dengan ini saya Isytiharkan kuah Soto ayam saya sudah siap dan sedia untuk di makan..bau menyelerakan sebab ada rempah sup,sup bunjut tadi..kalau taruk rempah soto mesti lagi mengancam.satu kesilapan saya ialah saya pi tambah Tepung jagung dalam kuah nak kasi kuah pekat..Lepas dah tambah baru teringat mana ada orang makan Soto kuah pekat pekat..takper lah..Kuah sudah menjadi likat.nak buat macam mana..

14

Sebelum taruk kuah sup ambik Nasi Himpit dua peket kerat 8 then taburkan kuah soto ayam ni..pehhh tak sabar nak makan dah masa ni..tergoda yuuu..korang tak tergoda ker?

15

Last but not least tambahkan sambal Kicap kasi pedas mengancam..sebab dah tak tahan aku terus hirup sampai licin mangkuk..lupa nak taruk Daun sup dan bawang Goreng sebagai Hiasan tambahan..takper lah..Janji ada rupa Soto ayam kira jadi lah..Mana korang nak cari Soto Ayam ada Brokoli??dapur aximud jer yang ada okeh.heheheheeee..

Sekian dahulu lintas lansung dari Dapur AXIMUD,kembali lagi esok dengan menu lain yang lebih menggemparkan..

Wabillahitaufikwalhidayah,

Assalamualaikumwarohmatullahiwabarokatuh..

*soto aku ni tak cukup sifat sebenarnya..takder kacang goreng,takder bilis goreng,takder suun Goreng..banyak bahan takder..tapi aku percaya Less is more..tak elok membazir di Bulan Ramadhan..(alasan lagi kan..heheheee)

24 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

pwerghhh tu dia chef aximud...ekekke...

aku rasa la kan, kalu hang juai hang punya DSLR ni, bleh beli berpuluh biji blender weii :P

haah, aku suka sambal kicap tu makan ngan tempe goreng..syedap tu...walaupun aku orang kelapaganu...hehehe(kelantan, pahang, terengganu...

len kali kalu hang masak lagi, ajak kami somi isteri p berbuka ek...:P

Marzalina said...

alahai...sangat tergoda ngan soto tu!!!

nikli said...

hg blajaq buat soto tuh kat Madura..??

tuh jaa aku nak tanya..
sekian..

Ziana said...

kalau dpt rebus ayam tuh..
then racik2 n tabur2 atas soto tuh..
nyummy nyerrrrr :)


ptg nih menu ape ek..?
share pls..
xde idea dah :(

PUTUBAMBU said...

axim..seriously..
telan ayaq liuq akak tgk gambor ko ni tau..

sungguh le tempting sekali..!

jarang le nak jumpa lelaki bujang rajin masak pehtu pulak rajin update dlm blog ni.. bagus sungguh..

kalau anak2 akak dah besar..boleh le usha2 axim buat calon menantu..! hahahaa..

@xiM said...

IZAN,

Kelapaganu??pehhhhh pestaim aku dengar ada singkatan macam tu..hehehee

takleh jual DSLR..sayang..nanti Blog aku dah tak berseri sebab gambaq semua kelabu or dah takder gambar nanti..

hang duk kat KL kan..kalau ada area Penang ni bleh gak aku jemput hang mai singgah umah..(ajak ajak ayam ni..heheheee)

@xiM said...

MARZALINA,

tergoda??sabaq..baru pukul 1 tengahari ni..6 jam lagi..hehehee

rasp said...

sib baik anak2 dara i kecik2 lagi..
kalo dak i soh masuk minang u...
senang i, bulan ramadhan je... u masakkan utk i hahahahaha...

neway, sokaaaa makan tempe goreng dgn sambal kicap...mavelous!

@xiM said...

NIKLI,

kepulauan Madura tu biasa aku pergi..kat sana orang yang buat Soto semuanya hebat hebat..

jadi jawapan pada soalan Hang-yess,aku belajaq buat soto kat Madura..tu yang jadi Soto tak cukup sifat ni.hahaaa

@xiM said...

ZIANA,

tu lah,lupa plak patut ayam tu i jangan potong,rebus ketul besar macam tu then angkat asingkan siat isi ayam kecik kecik baru betul jadik soto..haha..ni asal boleh er kan..kahkahkah..

orang nak buat soto aku pun nak buat soto..ni lah jadinya..:p

@xiM said...

PUTUBAMBU,

akak nak buat calon menantu?saya bila dah menikah nanti akan bersara dari dunia masak memasak..biar isteri jer buat kecuali dia Mengandung dan dalam pantang..tu saya ok..hehehe..

@xiM said...

RASP,

cop dulu bleh??nanti umur saya 40 boleh jadi menantu akak tak?hahaaa..

kucingorengemok said...

ada brokoli, ada tomato... tukar nama jadi soto sayur lagi sesuai tu

scrlettfr said...

salam... hahahaha.... orait lah tu... janji tak mebazir dan boleh serta enak dimakan... hahaha... anyway, selamat berpuasa...

Wahidah said...

pergh..itu dia axim masuk dapur lg n lagi..:)

wah ramai akk2 dh booked axim jd menantu..heheeh...:P

laki kalo pndai masak ade entra bonus point kt situ..hehehe

btw,wai pun suke mkn kicap kipas udang je...mn nk cr kicap tu kat sini..mmg tk dpt la..rugi bawa sebotol je hr tu..:(

@xiM said...

KOG,

betul jugak kan..lebih macam soto sayuran lah pulak..hehehee

@xiM said...

SCARLETTR,

betul tu..janji dapat elakkan pembaziran..

selamat berpuasa jugak!!

@xiM said...

WAHIDAH,

nanti balik Riyadh beli lah sekotak terus okeh..ker nak suh axim pos dari sini?heheheeee

Wahidah said...

nk tlg pos eik..alang2 nak pos tu kirim belacan,sos cili,cili padi,kopok lekor,rempah ratus..pergh..sekali pjg senarai lak..hahahah...bluekkk...P

@xiM said...

WAHIDAH,

halamak..panjang la pulak senarai..terus tak jadi nak pos..:p

Beruang Madu said...

Ya betullll itulah dia resepi sambal kicap ala johor yang pedas dan mengancam tu.. makan dengan apa saja yang bergoreng termasuk ikan atau tempe atau apa saja...

tu jer komen abg hari ni... soto? nanti kena rasa sendiri...

Wahidah said...

uik mn de pjg axim..br sket tu..ade lg senarai ne...hahaha

@xiM said...

ABANG BEAR,

sedap gak sambal kicap yang saya buat sendiri neh..ngeh ngeh ngeh..

@xiM said...

WAI,

tetap tak mau pos jugak..hehehehe:p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails