Followers

Tuesday, November 24, 2009

HOLIDAY @ BALI DAY 2 - OBJEK WISATA ULUN DANU BERATAN,BEDUGUL

Mari kita sambung lagi ini cerita..

29 OKTOBER 2009

Dari Saranam Eco Resort Restoran kami meneruskan perjalanan ke Objek Wisata Bedugul,Ulun daun untuk melawat sebuah Pura yang menjadi kebanggan Orang Bali bersebelahan dengan Tasik Beratan.

1

2

Berdekatan dengan kawasan Pura ni ada sebuah Masjid Al-Hidayah namanya..nak naik masjid ni tinggi jugak nak menapak tangga yang ada..maklumlah kawasan Bedugul ni kawasan Bukit yang tinggi..singgah sembahyang jamak terus Zuhur dan asar..Cumanya satu benda yang aku tak puas hati kat sini Tandas nya kurang di jaga dengan rapi..Tak berapa bersih..Mungkin sebab kat sini Minoriti sahaja penduduk muslim.

3

dari atas masjid boleh nampak pura ulun danu bratan

4

sementara menunggu cewek cewek

5

bersama pak aris yang sporting

6

7

Dari masjid perjalanan di teruskan..

8

nak masuk kawasan ni ada entrance fee jugak..aku tak berapa ingat,kalau tak silap 15 ibu rupiah kot setiap seorang..(correct me if i'm wrong..)ni lah laluan yang akan menuju ke Pura tersebut.

9

ni signboard restoran ulun danu

10

11

12

dah dah la pose jom kita masuk..

13

14

''Pura Ulun Danu Bratan, or Pura Bratan, is a major water temple on Bali, Indonesia — the other major water temple being Pura Ulun Danu Batur. The temple complex is located on the shores of Danau Bratan (Lake Bratan) in the mountains near Bedugul. Water temples serve the entire region in the outflow area; downstream there are many smaller water temples that are specific to each irrigation association''-wikipedia

15

here i am at Pura Ulun Danu beratan

16

the others

17

nak buat kecak dance kaa nih?

18

di sebalik tabir..hehe

19

20

aksi yang sempat di rakamkan..

21

bergegar la bumi tuh aku duk melompat

22

posing di tepi tasik

23

24

Cumanya kat sini kena berhati hati sikit..banyak sangat anjing yang berkeliaran..tengah tengah duk amik gambar rilek jaa anjing tuh lalu nak bergambar sekali..kang kalau tersentuh npercuma aja kena samak.

26

pintu gerbang

28

27

jom jom kita balik

29

30

31

32

33

Kami memang in a rush masa ni,sebab nak kejar masa sunset ke Tanah Lot Temple pulak..kat situ orang kata kalau sunset memang nice sebab situ tepi laut..time ombak kuat mesti lagi cantik..kami duk posing kat Pura ulun danu beratan ni tak sampai setengah jam pun then terus bergegas ke Tanah Lot pula..adakah kami sempat sampai sebelum sunset??jeng jeng jeng..nantikan entri seterusnya..stay tune with AXIMUD!!

(To be continued..)

25 comments:

Mazlan A S Leanny said...

cloudy eak masa hang kat sana?

Masy said...

mak aihh syoknye merayapppsssss jeles ai nokss hehehe

mummysyafie said...

berjalan je adik aku sorang ni..bagus². jauh perjalanan luas pandangan :)

PUTUBAMBU said...

gila bergambor betul le korang ni..
sampai skrg tak abih2 lagi citer..ekekke..

tapi kan..gambor2 tu semua superbb... i likeeee...!

pearl'E.J said...

cantik2 laaa gambar... sukaaaaa...

@xiM said...

Lanny,

haah,mendung dan cloudy..camana tu..hehe..tapi ok..tak hujan..:)

@xiM said...

Masy,

jangan jeles kak..jom bali jom..

@xiM said...

Kak Nor,

betul betul betul..jauh berjalan luas pandangan..

@xiM said...

Akak Putu,

Mmemang kitorang gila bergambor..kalau ikut banyak lagi gambor nak tunjuk tapi tunjuk hat ni sudah la kang heng pulak PC nak upload gambor yang banyok..

@xiM said...

Kak EJ,

akak suka??Alhamdulillah...:)

Faisal Admar said...

ya allah, kening dia macam edward cullen!

@xiM said...

faisal,

kening sapa macam edward cullen?

secangkir madu merah said...

wah seronoknya bercuti cuti di Bali...

DrSam said...

cantik tempat yang dilawati tu. Sambung lagi cerita yang menarik ni.

Mrs.Sheikh said...

xim..
nak tunggu entri tanah lot..
tak sabar nak sambar satu dua view :P nak buat wallpaper..boleh naaaa

Nikli said...

rajin rajin..
satu tempat satu entry ehhh..??
:)

xplorer said...

mcm best je bali

Suka Bebel said...

bagus bagus, gunakan masa dan wang ringgit ketika bujang trang tang tang ni jalan jalan keliling dunia.hehe...

Izan said...

jeles lak tgk hang jalan2 ni. =)

@xiM said...

Secangkir Madu,

alhamdulillah..seronok..:)

@xiM said...

Dr.Sam,

nanti ada masa akan sambung di Tanah Lot pula..stay Tune yaa Dr..:)

@xiM said...

Mrs.Sheikh,

okeh..no problemo..tapi ada sat dua jer shot yang cantik..dah gelap masa tuh..hehehe..

*emel me,nanti aku kasi gambar tuh.

@xiM said...

Nikli,

yup..kita buat stail baru..lebih mendalam dan menyeluruh-satu tempat satu entri..hehe

@xiM said...

Xplorer,

boleh laa..ok jugak Bali..tapi kat Malaysia rasanya ada tempat yang lagi best dari sini..

@xiM said...

Izan,

apa lagi kak,ajak lah Mirko pi jalan jalan Asia pulak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails