Followers

Friday, November 6, 2009

MY ORDINARY NIGHT

Malam ni aku menjadi rajin sesangat nak memasak..dalam peti ada ayam yang dah di perap sejak minggu lepas,tapi tak masak masak lagi..so tadi kuarkan dari ice box,defrost dan bersedia dengan sayuran lain untuk memanggang ayam ni..

1

Bahan perap nya aku main hentam jaa pun..duk campur sos Black pepper,Sos Tiram,kunyit debu sikit,lada hitam ngan Bawang Putih..kalau dah buh soso tiram takyah buh garam dah sebab sos tiram dah masin.

2

amik sayur dalam peti-kerat ikut suka hati..ada Carrot,Brokoli dan Tomato..Brokoli dah macam tak segar sebab belinya minggu lepas,tapi dah sibuk nak pi Bali terus aku tinggal jer dalam peti..tadi geledah balik jumpa dalam peti sejuk so pakailah mana yang ada.tak baik membazir.Membazir itu amalan Setan.

3

Yang lawaknya aku panggang ayam ni dalam Periuk Nasik Letrik..Bukan apa,Grilled letrik takdak lagi so pakai lah mana yang ada..Boleh jaa selagi konsep Hot Plate di Guna Pakai di sini..dapat lah membakar ayam tuh dengan bantuan Kuasa Letrik.

4

Biarkan selama 30 minit dan balik balik kan..ikut suka korang lah kalau nak hangit masak la sampai itam..aku masak tak la sampai hangit tapi cukup jer lah kasi isi Breast ayam kat dalam dalam tu masak..aku masak seketul jaa pun..hehe..kedekut tak kedekut la..Bukan makan ramai pun,makan sorang ja..kang membazir pulak kalau duk masak banyak banyak.

5

agak agak dah masak angkat dan Hidang

6

Hidang lah ikut sesuka hati korang..sepatutnya aku masak dulu ayam sampai dah hampir masak baru la masukkan sayur mayur tuh..kalau tak nanti sayur akan jadi layu sebab Overcook..dalam kes ni aku angkat dulu sayur sayur dan ketepikan sementara tunggu ayam masak..silap teknik lah..haha

7

Sambil pasang Filem kegemaran anda,masakan ini siap di hidang dan siap di ratah sebagai makan malam yang simple tapi cukup lah untuk mengenyangkan..nasib baik isi kat dalam tu semua masak..Sedap jaa kerat makan ngan Sos Cili Life..Terasa bahan perapan memercik masuk dalam mulut sebab duk perap lama sangat..hehehehe..

Ok lah,Bye..aku nak naik bas pi KL ni..ada hal penting..Emergency..

Salam ketemu Lagik..

Babai.

*selamat berhujung minggu semua!!

11 comments:

Lady Dyla said...

laporrrr... sedapnyaaaa

kucingorengemok said...

hoh, kreatip! yet still menyelerakan..!

mamaelly said...

ngeeeeeeeee makan makan makan..umah kat mane nie..lain kali kalau masak dap dap panggil kak elly ngan abg bebel eh

Qumairah said...

hahahaha simple jek ek..but yelah memang nampak mengiurkan..boley :)..citer pasal periuk nasik nih ..mcm zaman2 dok asrama dulu..masak nasik, masak sardin even masak rendang, daging masak merah padprik semua mampu...betul2 serba guna...my fwen masak laksa lagik..how we do it??? hanya kami yg tahu...lalalalala

bozzobattousai said...

klu sampai buat ayam panggang tuh memang giler rajin la...

pearl'E.J said...

nampak sedap giler laa axim... ahaaaa....

selamat pegi dan selamat pulang naa..

mamaelly said...

axim..emailkan alamat email..nak privatekan blog ler...

awek_kluang@yahoo.com..hehehe

blogresipi said...

Spot on! Pretty food. Sure taste great too. :)

Betul jugak kan. Pakai periuk nasik pun jadi kan. Survival 101 neh.

:: p R i n c E s S _ N :: said...

simple2 pon ttp nmpk mnyelerakan bro..

Wahidah said...

axim ne suka wat org terliur taw...tk baik tau...isk3...bile nk jumpa ne????

Ziana said...

lama perapnye kan?
hehehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails