Followers

Thursday, May 20, 2010

KOTA KINABALU TRIP DAY 2 - JAGUNG BAKAR & LOKAN PANGGANG

Setelah puas menghayati keindahan TIP OF BORNEO,maka dengan hati yang puas kami bergerak balik..

Dalam perjalanan Pulang,

1

Kami terserempak dengan gerai gerai tepi jalan yang menjual buah-buahan tempatan seperti Jagung,Labu dan Pisang..Sungguh Unik sekali jagung bakar yang di jual.tak pernah lagi aku jumpa jagung yang bakar kosong ngan Kulit Kulit skali..terus tergerak hati untuk beli dan rasa keenakan jagung tersebut.

2

ini ialah orang jakun yang tak pernah jumpa jagung bakar macam ni

3

Pasukan Jakun bertambah lagi dua..masing masing tersenyum sumbing

4

di balik pisang pisang montel itu terselit seorang gadis yang tengah buat 'Peace'

5

Masuk dalam avanza,terus masing masing bukak jagung bakar..sebatang seringgit jer..tapi kemanisan dan kesedapannya terserlah!!memang sedap yang amat..susah nak dapat jagung yang manis secara semula jadi macam ni..biasa pergi kat pasar malam pun manis sebab dah sapu madu ngan gula.ni seratus peratus asli..tak cukup sorang sebatang..

6a

ini ialah pemandangan di tepi jalan.tak pasti ni kat mana..

6b

Dalam perjalanan terserempak satu pasukan Motor duk kibar jalur gemilang.terus aku naik heran sebab nak kata Bulan Kemerdekaan baru Bulan Mac..nak kata ada acara apa apa kat sini nampak takder apa pun..wallahualam.Mungkin ini ialah barisan mat mat rempit yang berjiwa patriotik.

7

Setelah penat menarah jagung bakar dalam kereta,kami singgah pulak kat Gerai Kelapa Bakar Seri Menanti..kelapa bakar??macam mana tu..mesti suam kan isi kat dalam.yang pasti misi aku ialah nak cari LOKAN PANGGANG..dah banyak kali teringin kali ni baru hajat kesampaian..

9

Adakah ini barisan model air kelapa??tampak bersungguh sekali menggayakan kelapa tersebut.

10

Ini bukan lah kelapa bakar..tapi kelapa biasa yang sejuk..diorang buh kelapa ni dalam ais so bila bukak sejuk lah air kat dalam-sebab masing masing dah penat dan dahaga.maka nya nak cari air yang sejuk dan menyamankan..memang seronok sedut air kelapa ni di kala tengah dahaga.

11

12

13

Bersungguh sungguh aku duk sedut air kelapa..pure punya.tarak campur gula..isinya pun lebut..pehhh bukan main kan aku puji dan describe air kelapa ni..padahal dah takder idea nak tulis apa tu yang aku merapu yang bukan bukan ni.korang layankan ajer lah yek.

15

mengambil gambar sementara menanti Lokan Panggang..

16

Ini ialah Rupa Lokan yang belum di panggang atau di masak.hidup atau mati wallahualam

17

Dalam pada diorang duk bersembang sementara menanti Lokan di panggang sempat lah aku ke tempat belakang kedai,tempat makcik kiah(bukan nama sebenar) ni bakar Lokan..dia guna atap asbestos jer buat alas bakar.kelassss!

18

Menurut makcik Kiah,dah lebih 20 tahun dia duk meniaga Lokan Panggang ni.tetamu yang datang rata rata pelancong macam kami..Orang tempatan jarang datang..yer lah,maybe sebab dah makanan tempat dia..Cumanya aku sangat lah lupa ni area mana..abang bear cuba mai habaq sat..

19

Lokan yang sedang dalam proses pembakaran..

20

Ini pula yang dah siap di hidang kat meja kami..

21

Apa lagi,jom lah kita makan lokan panggang ni.dah lama teringin..dan ternyata memang sedap lah!aku suka yang raw raw tuh..tak masak sangat lembik lembik..sekali sedut macam Oyster la pulak.tapi rasanya aku tak taw nak describe macam mana..yang pasti aku suka.nak rasa??sila lah ke Kota Kinabalu..:)

22

Lokan Panggag ni lagi sedap kalau cicah ngan sambal kicap dan lada..kena buat sendiri atas meja tu..lada nya letak sikit dah la kalau tak pedas yang amat..lagi kaw punya bila cicah..sampai abang bear makan terpercik percik kat aku sambal kicap..tetiba lokan jadi hidup..haha..kami jer yang paham..:p

23

Sampai 3 talam ni kami order..makan sampai kenyang..

25

Anyway,akhirnya aku dapat merasa keenakan LOKAN PANGGANG ni..yeahhhuu..dari dulu duk dengar orang cerita ker kat KK sedap layan Lokan panggang..kalau korang jenis suka makanan bercengkerang mesti suka Lokan ni..ala ala kepah la jugak..tapi dengan saiz yang lebih besar.

Jangan Lupa mencuba Lokan Panggang yaa kalau anda ke Kota Kinabalu!!

*cerita trip KK ni tak habis lagi.banyak siri..sabar menanti ok..hari ni dah khamis.sekejap jer dah nak weekend..Kursus seminggu minggu depan kat KL tak jadi.baru jer dapat taw kursus dah penuh.kena tunggu next turn..cessssss..

12 comments:

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

weeiii terliur mimie weih.... kk kat mana.. kna pergi nie....

@xiM said...

mimie,

memang sedap..alamak,lupa dah kat mana..nanti nak tanya abang bear dulu.

k.A said...

kepah.lama tak dgr org sebut.lama xmkn.lokan baru 1st time dgr.haha.nmpk sedap.berapa harga?

penahatiku83 said...

mak aih... sedapnya...

Faisal Admar said...

aku dari dalam fb duk teringin lokan ni! bila nak pi lagi, aku nak ikut :)

ni first time aku tengok jagung panggang mcm tu... lg sedap dr jagung mutiara ke?

tunbegia said...

lokan panggang? xper, haku pass bahh, ;-D

salamm,

\""/ said...

teringat pulak lokan n jagung tuh..

Tny said...

Hi Axim...

Ini dah jadik Traveler's blog!!! Good!! :D

Owh.. itulah Lokan.. ingatkan mendelah tadik.. Uuiisshhkk!!! Jagung bakar.. ala2 rentung!! Tp isik kuning menarik!! :P~

Suka Bebel said...

Gila ah ding dong itu lokan punya penangan...tunggu kau KK, akan kusinggahi tak lama lagi...Insya'Allah...


itu mcm atap zink lah, kalau asbestos bahaya, keracunan kang...

Wahidah said...

jagung my favourite tuh..aduhai...axim ne kan...isk3...

ne kat miri je ke ade axim?

ChiLaBaey's said...

Alamak sedapnye... Kalau lokan rebun dan rendang lokan saya biasa makan... tapi yang kali ni tak pernah lagi... bagus try ni... :)

Chin said...

Ya I have tasted both kelapa bakar and lokan panggang. They are great absolutely...phew!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails