Followers

Thursday, May 20, 2010

RESTORAN SEAFOOD OASIS @ ALOR SETAR

Ini kisah hari sabtu yang lalu..

Hari yang sama aku baru balik dari Langkawi(atas Urusan Kerja)..sampai Penang dalam pukul 6 petang time tu,tak sempat nak berehat atau apa dah terus gerak ke Alor Setar pulak atas tujuan memenuhi undangan rakan untuk makan malam dan majlis sambutan hari lahir ibunya..dah janji dua minggu sebelum so takkan nak turn down the invitation..anyway,i had a great night though!Thanks Faisal and Keith for the ride..nasib baik korang datang ambik.nak harap aku drive tak larat ler..

1

Bertolak dengan Faisal n Keith dari penang jam 6 lebih..sampai Alor Setar dah pukul 8..Actually Cik wanie yang jemput kami untuk having dinner together dan meraikan hari lahir mama nya in advance..ni first time aku masuk rumah dia..dijamunya pulak kami dengan Karipap Daging..dan tak lupa tea o ais..Thanks a lot..ni baru pra makan makan..yang lagi hebat akan menyusul kemudian..Tungguuu..(teruskan pembacaan anda hingga ke akhir rancangan..:)

4

Sebelum sampai Restoran ni kami sempat menyinggah kat Butik Wanie dulu..sebab Faisal ngan Keith tak pernah sampai lagi kat Butik tu..saja lah nak tengok perjalanan Bisnes depa..kendian baru kami gerak ke RESTORAN MAKANAN LAUT OASIS ni..Lokasi sebenar tak aku ketahui tapi atas lagi dari Kuala Kedah..

5

yerrrr inilah dia orang nak tunjuk skill..Faisal duk ambil gambar Ketam Nipah..nak tengok gambar ketam nipah sila rujuk blog beliau di entri ini..dekat entrance dah macam macam seafood yang hidup hidup ada dalam akuarium.Pilih jer lah nanti nak makan yang mana satu.Cuma aku musykil betul kaa diorang pakai yang fresh macam tu..Wallahualam.

6

Maka duduklah kami berenam di dalam Restoran ini..takder angin pun masa ni..maybe sebab cuaca macam nak hujan.nasib baik tak hujan.Bila dah duduk sebelum nak sembang macam macam order lah dulu apa yang patut..so mai kita tengok apa yang kami order..:

7

Ini ialah AMRA ASAMBOI atau nama bisanya kedondng asamboi..aku yang suggestkan air ni,tapi turns out mama ngan Cik wanie tak suka..Faisal ngan Keith ok la pulak.haha..tapi still takleh nak celen kedondong asamboi kat William..(ohhh kamanya tak ke William.)..sudahnya wanie order air jus epal.

7a

Sebagai starter,mempersembahkan SHARKFIN SOUP..yang ni memang aku kasi A+ lah..memang sedap.aku suka..kitorang amik yang medium tapi tu pun macam banyak..kami berenam boleh la habiskan.Sedap.len kali kena mai lagi nak makan sharkfin soup ni.

8

SOTONG GORENG TEPUNG..yang ni just ok..sotongnya lembut tapi tepungnya kurang sikit.tak rangup dan kurang berperisa.B sahaja rate yang aku leh kasi..nak kena cari sotong goreng tepung kat Kuala Perlis jugak..heheheee..

9

Menu yang paling best malam ni aku kira- UDANG BUTTER..memang best!!A+++ dari aku.maybe sebab udangnya saiz besar dan kerawang kerawang nya yang lazat..must try jugak di Restoran ini.

10

AYAM MASAK LEMON - kegemaran cik wanie dan mamanya..sedap..tapi aku kurang sikit ayam masak lemon macam ni.still makan but not Faveret.B+ aku rate sebab tak berapa nak kena ngan anak tekak aku..:)

11

KERABU MANGGA - krup krap krup krap makan kerabu ni sebab ada Bilis goreng ngan Udang Kering garing kat dalam..Gajus konpem kena ada..A jugak aku rate.aku memang suka kerabu mangga..on top of the list dari semua kerabu yang ada..

12

IKAN SIAKAP STEAM LIMAU TAUCU - yang ni pun not bad..boleh tahan..kuahnya sedap dan berkhasiat..A lagi aku rate..ada taucu skali diletak dalam kuah.siap ada extra kuah..yang ni Faisal ngan Keith habiskan sampai ke titisan terakhir.hahaha..sedap sangat la tu kan.

13

istimewanya ikan ni,ada arang dan bara kat bawah so kuah sentiasa menggelegak..

14

Last but not least - TOMYAM SEAFOOD..yang ni just so so jer.not my faveret..B saja aku kasi.maybe sebab Kuah steam tadi lebih sedap..mulanya kami dah tak order tomyam ni..tapi sebab nak rasa jugak terorder lah satu mangkuk..anyway,habis jugak kan..:p

15

Maka setelah semua menu sampai kami pun makan lah dengan bersopan santun..lapar di kala ini walaupun jam dah nak dekat pukul 10 malam.makan lewat malam tak elok sangat tapi sekali sekala kan.nanti work out lah balik..You play you pay..that's it.yang penting macam macam isu sembang..(apa yang kita sembangkan ekk??dah tak ingat..hahahaaa)

18

Gambar ni mintak tolong akak waitress tu yang ambikkan.Gabra gak arr minah tu nak tolong ambik gambar.dengan sedikit bimbingan boleh la dia snap snap.siap dia bagitau nak beli DSLR lepas dah berjaya ambik gambar kami berenam..(ok part ni aku tipu.)

24

kelicinan di situ yaa..sungguh syiok makan makan.Alhamdulillah!!

25

Lupa pulak pasal sambutan besday Mama Wanie..lepas da siap makan makan baru cupcakes yang kiut miut ini sampai..suprised ker??haha..tak berapa nak suprised dah sebab kek ni memang bawak sama sama dalam kereta..yang pasti kek ni sangat sedap!tak berapa manis siap aku bawak balik 4 bijik..opsss..(karipap pun ada gak bawak balik..)

27

Selamat Hari lahir buat Mama wanie!semoga dikurniakan kesihatan dan Rezeki yang berpanjangan..Insya Allah..

32

Ini adalah gambar wajib sebelum kami mengorak langkah keluar dari Restoran..tengok lah cupcakes yang tak habes tu.mana nak habes..sorang makan sebijik jer sebab dah sangat sangat kenyang..ta ker banyak sangat lauk yang kami makan tapi vacuum faisal berjaya menghabiskan semua kecuali Ayam lemon...heheheeee..

36

Terima kasih daun keladi Wanie and her mama for the invitation.makanan kat sini semuanya sedap sedap!!shark fin soup tu tak boleh di lupakan..nanti ada masa kita mai sini makan ketam nipah pulak ok..Happy Bithday again to Mama wanie.

salam bertemu lagik!!

Adios!

12 comments:

CIKGU ZAM said...

salam,
First!!!

Cik Wanie said...

akhirnya kluar jugak entri pasal mkn2 nie kan,
apapun mlm tue mmghappening giler,
sampai pening ok,
part yg x blh dilupakan,
bila baju buruks i tue jadi mcm tue,
huk huk huk.....

apapun tq to u,faisal & keith sbb sudi dtg memeriahkan mkn mlm kami...

next plan?
bbQ plak,
tgh carik tempat skg nie,
bagi suggestion pls,
tq:)

hahahahahaha:)

~sandarkan pada kenangan~

kucingorengemok said...

dulu aku ingat ambra tu cakap omputih... rupanya orang utara panggil kedondong ambra ye?

@xiM said...

cikgu zam,

yer..anda orang pertama komen..:)

tahniah!

ian yusof said...

delish!!!!

@xiM said...

CIK WANIE,

Thanks untuk u and mama ok for the invitation.
nanti insya Allah kita jumpa lagi..
:)

@xiM said...

KOG,

haah..Orang utara panggil kedondong ni ambra..
")

@xiM said...

Ian,

very very delicious!!

Faisal Admar said...

wei bila nak gi lagik... aku nak try ketam cili or butter... eh ko tak sampai lg old village kan? muahahahaha... not bad gak sana... environment superb! tapi kena awal... ramai sgt org kat sana :D

\""/ said...

old village kat mana..

nasib baik xda makan ketam malam tuh..!! haha..

Warna Warni said...

yup Old Village best...ermm Langkasuka/sala klasik pun ok

Warna Warni said...

yup Old Village best...ermmm Langkasuka/ Sala Klasik pun best

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails