Followers

Thursday, March 26, 2009

BBQ Bersama FAMILY

This is not Goodbye yet...it's just the very beginning of everythings..,and as i'm about to started this journey,you found me and i found you..Thanks to all of you to make it this real .At least i know i'm not all alone in this Challenging world.Thank You.Special Dedicated to all of YOU..(You-Know-Who-You-Are)


********************************

Hujung minggu yang lepas aku sempat meluangkan masa untuk pulang ke kampung halaman dengan tujuan untuk berjumpa mak dan abah serta keluarga tercinta..dah lama benar tak balik...rindu sangat sangat dengan mereka semua..


Hari sabtu tu terus ada jemputan majlis kenduri kahwin..Maklumlah cuti sekolah lagi so memang ada lagi majlis kahwin sebegini..Orang jemput makan kita mai sajalah kan..



Mak dan dua adik bongsu aku...yang belah Kiri tu paling bongsu-Faiz..dan yang belah kanan tu second last-Ami.


Actually kenduri kawen ni sedara belah abah..dua pupu dia kalau tak silap..tapi kalau nak mengena ngan aku ntah berapa pupu lagi aku pun tak taw..


Kak Tie,Mimi dan Mak..Mimi anak kedua Kak Tie..Darjah Tiga sekarang.


Ni Along-anak sulung Kak Tie..Dah darjah Lima..ishhhh cepat sangat masa berlalu dah besar besar anak sedara aku nih..


Dan ni Ika-anak Kak Tie yang paling Bongsu(setakat ni)..skarang dah darjah satu..


Habis kenduri kawen tu kami pun pulang dan berehat seketika..dan bila malam tiba aktiviti seterusnya ialah berBBQ bersama keluarga..Lama dah tak ber BBQ sama sama..aritu mak ngan abah ajak balik suh buat BBQ..so here we are to make their dreams come true..:)


Kalau kat Rumah bab bab menghidupkan Bara nih memang dah jadi tugas aku ngan Abang Jalee..kebetulan masa ni abang jalee takder so aku jer lah yang kena buat dengan bantuan ami dan faiz sekali..Guna minyak Gas ajor..


Antara hidupan laut dan darat yang bakal di bakar ialah Sotong,Ikan Pari,Kerang dan Ayam..plan asal nak bakar Ketam sekali tapi masa nak pi Beli takder la pulak Ketam..kalau tak mesti lagi meriah...Jagung pun tak di jumpai ketika ini..kalau tak mesti best boleh buat jagung salut mentega...sluurrpp..


Ni proses membakar Sotong..


Api dan bara masa ni memang sangat mantap..tambah plak ngan angin malam yang sepoi sepoi memang lagi rancak la proses pembakaran terbuka ni berlaku..:)


dalam aluminium foil tu ada Kerang dan Ikan Pari..sengaja letak dalam aluminium foil tanak kasi hangus dan rentung nanti..:)


Proses membakar ayam ayaman..


Oleh kerana bara yang terbentuk masa bakar ayam ni hampir sempurna maka hampir hangus dan rentung ayam ni di buatnya..tambah plak gelap gelap alam kat luar ni so tak nampak sangat kehitaman berlaku.


Faiz yang ditugaskan untuk mengipas bara tu sampai jadi abu...ntah apa aku duk merepek ni pun aku tak taw..dah kering idea sebenaqnya..haha..Ok so jom kita tengok hasil hasil pembakaran dan Juadah yang di sediakan untuk malam Sabtu arituh..jom kita layan Zassss....:


Sotong bakar yang peeeehhhhhhhh!!


memang sangat lazat!!


Ayam Bakar yang lazat tapi sedikit Rentung..


Kelaparan dah di kala ini..


Kerang Bakar marvellous!!



Pari bakar sambal sedap.

nampak macam banyak kan..tapi habis dalam sekelip mata jer jap lagik..haha


Stik filamen ketam


Keropok Lekor semestinya..kami kan orang terengganu..haha


Pecal-Mak buat untuk Ayah..


Yang ni paling best-Mee Goreng Basah..


Shuk sebagai tukang Masak..dia lah tukang masak dan dia lah juga yang menyediakan segala rempah perapan bahan bahan yang di bakar tadi.wa salute sama lu lah bro!!


nampak tempting tak??haha



Bila semua juadah dah tersedia..apa lagi kan...moh kita SERAAANNNGGGG...!!


Kak Tie with her Angels-Along,Mimi,dan Ika..


Kak Ina dan Nurul Nadiah pun ada..datang dari Dungun.


Makin montel yek kamu Nadiah...


Faiz & Ami,my lovely lil bro.


Mak bersama anak dan Cucu cucu di sampingnya.


Kalau korang perasan Kerusi depan tu Kosong..actually tu tempat ayah..tapi masa malam ni ayah keletihan dan mengantuk awal so dia dah tidur so tak dapat makan sama sama ngan ayah masa ni..tapi kami simpankan jugak sedikit makanan untuk dia..kalau ayah ada masa ni mesti lagi meriah..Tapi kami faham kondisi ayah yang tak berapa nak sihat..


Proses makan makan bermula dan semua dah tak toleh kiri dan kanan dah..Khusyuk meratah dan melantak..haha..kami kalau bab makan ni memang lain macam sikit..laju jer capai sana sini..Alhamdulillah sentiaa di permudahkan rezeki dari tuhan..


Ni lah pecal...Kuah kacang-mak memang terer buat ni..Faveret Ayah ni..kalau korang tak pernah try makan ni mai la umah aku,nanti aku suh mak buat..haha..ada berani kaa??


Mulanya nampak macam banyak kerang bi sekali bila dah hadap terus lesap sumer..tinggal sisa sisa jer..bukan apa,ralit duk meratah sebenarnya..tambah plak makan ramai ramai..berkat sungguh..


Lepas da makan kami semua bersembang sembang..sembang la hal ehwal isu semasa dalam dan luar keluarga..bukan senang nak duduk bersama sebegini sambil bicara santai..tapi kalau cukup korum lagi best..Tambah lagi Kak Ija,adeq dah dan abang jalee baru la kami semua lagi seronok duk bersembang..Tunggu hari Raya tahun ni mesti semua ada lagi macam tahun lepas..best best best..


Makin montel dan comel si Nuruyl nadiah Salwani ni..dah boleh berjalan dah skarang,kali last aku jumpa dia masih merangkak..budak budak memang cepat mebesar bak johan kan..dah kuat makan sekarang dia ni..kalau tak dapat makanan nangis gulin guling la jawabnya..Letih kak ina duk nak layan kerenah dia..

Sambil melayan keletah si comel ni sambil duk usik usik dia sambil duk bersembang ngan kak tie,kak ina dan Shuk kat luar rumah..dekat pukul 12 malam baru masuk rumah kemas kemas dan siap siap tidur..walaupun sekejap jer balik kampung tapi berbaloi lah kiranya kalau dapat berkumpul ramai ramai macam ni..Insya Allah kalau ada kelapangan lagi moh kita balik lagi yer kak tie..Insya Allah..

Rumah aku dekat ngan Pantai Kemasek..tu yang Pokok kelapa tumbuh melata tu kat kawasan sini..Kalau malam hari memang boleh dengar deruan ombak dari beranda rumah..syiokkk nya..




Pagi esoknya(22 Mac 2009) ayah,Mak dan Shuk pi Tanah Merah Kelantan sebab nak hantar Faiz balik sekolah dia..Angels(Along,Mimi dan Ika) pi sekolah macam biasa sebab cuti sekolah dah habis,Kak Ina dan anaknya balik ke Dungun dan dalam pukul 12 tengahari aku dan Kak Tie bertolak ke Kuala Lumpur..Semoga bertemu mereka lagi di lembaran akan datang..Insya Allah.

*Oh my..rite now i'm really miss this-Home sweet Home...

40 comments:

alhaqimi said...

hmmm... beshnya...wendu saat gni ngan kuarga!

Tahniah, lindungi aurat yang disayang.. i'm notice that..lalala

sHwEeT ByAtcH said...

makanan masak sendirik pon menteliurkan.. xaci la...

lapoooorrrr

MOLY said...

seronok kan pa bila dapat jumpa family, lepak makan makan macam nih.

so happy ... one happy family at home !!

pa ...
pd pelis buat macam tu
nak sotong, udang, kerang, ayam
oops jangan lupa jagung sekali
:P


oh my ..
i'm so hungry nowwwww !!

:D

Izan said...

axim... nnt akak balik msia akak nk ikut kamu la pi makan2. ko kan rajin pi makan2. =)

cik ijau said...

lapar lapar lapar =[
mane nak cari ikan bakar pepagi buta nie =(

LannY LennY LeannY said...
This comment has been removed by the author.
LannY LennY LeannY said...

aik awat pic hang ada tompok tompok.....lens kotoq ka?

btw mana kepok lekor untuk aku..huhu....lama tak rasa kepok lekor dari sebelah sana....hampeh tak jemput aku pi pun.....

rudy bluehikari said...

sedapnyaaaaa....

A.R.A.S.H. 910 said...

bestnya...huhu

CaTwOmEnS said...

Wah happy family ya.. Best nya..

@xiM said...

Al-Haqimi,

memang best woo dapt berkumpul ngan keluarga sendirik..Best!!

tu memang dah macam tu la..mana ada di censored censored..haha

@xiM said...

Shweet Byatch,

masakan sendirik la yang paling best...jom kita makan!!

@xiM said...

MOLY,

yeappp..family is everything untuk kita semua kan..we are nothing without them...

ok ok kat PD nanti kita buat gempak gempak punya k...ada udang kerang sotong kepah ayam daging kerbau lembu sumer segala kira lengkap lah..

jagung epal cendawan sumer nak bakar skali pun boleh jer..janji kita enjoy..hehe

TC

@xiM said...

Izan,

nak ikut pi makan makan??ok jer!!mai la penang then kita boleh buat appointment..haha

@xiM said...

Cik Ijau,

skang dah tengah hari..mesti ada restoran ikan bakar kat luar sana..selamat makan tengah hari!!

:)

@xiM said...

Lanny,

keropok lekor hang ada kat umah..mai umah aku malam ni kita layan keropok lekor sambil layan DVD citer Slumdog Millionaire..hehe

Nem0 o0h Nem0 said...

bestnyerr dpt lepax cmni ngn family,tp lagi best kalo kat ctu de sungai ker,laut ker..hehehe

@xiM said...

Rudy,

memang sedap sangattttttt!!

:)

@xiM said...

ARASH 910,

BEST..MEMANG BEST..BEST SESANGAT..HEHE

@xiM said...

Cat womens,

big happy family..how lucky i have to have them as my family..

:)

bozzobattousai said...

giler best...giler sedap....

@xiM said...

Nemo,

kat umah memang dah dekat ngan laut..tapi takder la sampai dekat camtu..haha

:)

@xiM said...

Bozzo Battousai,

memang best dan memang sedap...sila sila la masuk dalam family yer cepat cepat..nanti melepas..haha

azhaniah said...

fuhhhh......
sedapnye sume bende2 tu
ish3...perot i dh penoh tp tibe2 rs mcm nak gi dapur n masak.

if i was there....sume tu i balon!!

Ziana said...

erks...
now kl tgh hujan..
pa.. lapaq wehh!!!!
erkss.. that sotong sooooooooooooo nyummy!!!
:(

yeah..
xde benda yg lebih beharga selain bekumpui ngan family..
:)

nuyul dh besaq!!!!!
cumilll!!
ckp kat kak ina.. nak pinjam leh??
:)

axim kejam!!
dok pi tarik pipi dak tuh..
hahahaha..
suke tgk pic nuyul kene tarik pp
:P

huh??
cant wait for PD!!!
me mo goyang kaki n tadah pinggan ajo... :P
leh?
:)

masni qisrine said...

haduhaiiii..lapar nya perut ku ini
(-_-)

Nikli said...

kak non..
panjang nye komen..
PD insyaALlah jadik..


weiiihhh, ketam xde sebab mmg takde rezki..
xnak ajak aku BBQ skali kannn..haa, tuh laa pasalmnya..

len kali ajak okehh..

ju3 abdullah said...

dlm byk2 ni..
stik filamen ketam yg plgggggg best^^

rs nak blik skrg wat bbq gak...

Wahidah said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaa.............

@xiM said...

Azhaniah,

masak jangan tak memasak..haha

@xiM said...

Ziana,

sotong tuh memang sangat lah BESTTTTT

memang sengaja usik nuyul..nak suh dia menangis..haha

kat PD nanti korang tadah jer pinggan..KAMI ni boleh sediakan sumernyer..'

errrkk siapakah KAMI itu??haha

@xiM said...

masni qisrine,

kalau kelaparan kunjungilak kedai ikan bakar yang berdekatang demngan tempat anda..hehe

@xiM said...

Nikli,

tu lah pasal..sebab RAJA KETAM takder kot..kalau hang ada mesti sumer ketam ikut skali..hehe

PD nanti pastikan jadi k..

:)

@xiM said...

ju3 Abdullah,

wohooooo suka makan stik filamen ketam tu kaaa??wat steamboat pun sodap yang tuh...

@xiM said...

Wahidah,

memang bestttttttttttttttttt

@xiM said...

Wahidah,

memang bestttttttttttttttttt

:: NbC :: said...

mmg, mee tu mmg sgt sgt tempting..
sila belajar yea Axim, balik kang sila masak.. hehe

@xiM said...

NBC,

memang tempting!!ujung minggu ni nak buat mee macam ni..haha

jemput la mai umah makan..

:)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

omg...food die.....yummy...

@xiM said...

PrincessN,

yeaaaaa...yummy..nyum nyum...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails