Followers

Wednesday, March 11, 2009

Majlis Kahwin di Kuala Lipis

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


7 Mac 2009-Tarikh keramat buat Sahabat baik aku semasa di zaman Universiti dulu-Sam & Angah yang dah pun selamat menjadi suami isteri..Kali ni aku nak bercerita tentang perjalanan AXIMUD ke Kuala Lipis dalam usaha meraikan majlis persandingan Sahabt baiknya..


Mendapat jemputan istimewa sebagai Pengapit bagi pengantin lelaki,inilah baju melayu yang akan di sarungkan setibanya aku di Kuala Lipis nanti..Bertolak dari KL pukul 9 pagi(cadangan asal nya nak bertolak awal seawl jam 7 pagi tetapi atas sebab sebab teknikal yang tak dapat di elakkan maka pukul 9 jua lah baru kami dapat bertolak..)



Kami tu merujuk pada Kak Tie,akem dan Bozo yang datang sekali ngan aku..kitorang pakat pakat naik satu kereta sahaj..baru lah mesra alam dan lebih jimat..takyah nak usung dua tiga buah kereta kan..gambar kat atas ni masa singgah sekejap di pekan bentong sebab ada orang lapar tak breakfast-sapa suh bangun lambat..kalau lain kali macam ni aku bom jer umah hang nanti..haha


Sedikit selingan-masa dalam perjalanan kami terjumpa kedai ubat Tuck Oon Thong nih..memang gelak guling guling punya..ingatkan yang dalam e-mel selalu dapat tuh main main nak melawak jaa..skali memang wujud dan memang terjumpa sendiri..memang talak untung wooo ini kedai...wakakaka..
Sampai Lipis kat Rumah Angah ni dalam pukul 11.45 pagi..dah dekat ngan majlis nak mula la nih..kelam kabut aku bila sampai dah lewat cenggini..terus la meminta pertolongan rakan baik aku nih untuk jadi assistant kepada pengapit sekejap..jangan marah noo akem..bila lagi ko nak berbakti pada aku kan kan kan..tq tq tq by da way..


masa sampai ni aku dah gelabah tak taw nak pi mana,tengok orang da ramai dan da start makan..tepon sam dia bagitau rumah pun aku tak taw jugak kat mana..last last on phone ngan adik Angah baru lah dapat menuju ke arah cahaya..baru terjumpa ngan rumah bersanggah diorang tu...hadoi laa...dah la cuaca panas terik masa nih..

Nasib baik mak andam pun tak sampai lagik,so tak la terkejar kejar sangat aku nak bersiap..pengantin pun bukan main rilek jer aku tengok so takan aku nak melebih lebnih kan..haha..Geng geng Uitm dulu dah ada yang sampai..Shalabi,Famoque,Suhaili,Jili dan Senah dah sampai waktu ni..


Ingat tak kat Jili ngan Senah ni??tahun lepas aku yang jadi pengapit dia masa kawen kat Parit Buntar..tup tup mai kenduri kawen sam nih Senah da berbadan Dua..Alhamdulillah rezeki korang murah..nanti kuar baby tu aku beli hadiah best ok..tak sabar nak jadi pakcik pada anak korang tuh..moga lahir cukuo sifat yer nanti..sama sama kita doakan..

Tunggu punya tunggu akhirnya mak andam yang di nanti nanti kan pun tiba..mak andam ni macam tak bersungguh la pulak aku tengok..main oikut redah mana yang sempat jer aku tengok..touch up touch up Sam lebih lebih kurang then dia tolong pakaikan aku sampin..


Pre-percubaan sebelum berada di pentas sebenar..Sam,sesungguhnya aku amat gembira sekali dan amat berbesar hati dapat menjadi ur best man on ur big day..tq tq tq..i'm so honoured with this..


dekat pukul 2 petang juagk lah baru majlis perarakan pengantin di mulakan..


perarakan di sambut dengan nyanyian zikir dan alunan selawat..Ahli keluarga sahabat handai dan rakan taulan semuanya turut serta membawa hantaran dan mengalunkan irama zikir selawat itu tadi.


Cuaca Panas terik..memang dah berpeluh tak hengat masa nih...aku dah payungkan Sam tanak kasi dia berpeluh banyak sangat..nanti hilang seri Pengantin..hehe..
sampai separuh jalan sahaj..then berhenti dulu sementara menunggu perarakan pengantin perempuan dari arah yang bertentangan..Dan bila pengantin perempuan tiba..
kenalah cium tangan suami dulu..hehe(untuk makluman semua Sam dan angah selamat di ijab kabulkan pada malam 6 Mac 2009..sepatutnya pagi 7 Mac tetapi atas sebab sebab yang tak dapat di elakkan majlis pernikahan terpaksa di awalkan..janji boleh kawen kira ok lah yer..)
selesai pengantin perempuan mencium tangan suami,mereka di arak ke Pelamin la pulak..bukan pelamin anagn angan yer..ni pelamin yang betul betul punya..bukan cobaan semata mata..
Pengantin dan pengapit di pintu Gerbang..
Tengok la hantaran kawen diorang..Bukan hantaran kawen yang biasa ok..ada Handy Cam,siap ada Laptop Acer Inspire lagik..canggih wa cakap lu..maklum lah zaman dah moden katakan..adat lama lama makin di lupa..tetapi jangan bimbang-takkkan melayu hilang di dunia..(haa kan aku dah merepek..ok sambung..)
Pengapit lelaki yang sedang gigih mengelap peluh pengantin..itu lah tugas pengapit-harus memastikan pengantin lelaki sentiasa sedar dan cergas serta berketrampilan..
Pengapit perempuan ni satu course jugak dulu masa belajar kat Uitm..Ija namanya..kecil molek orang nya..kalau ada sapa sapa yamg berkenan dengan lemah gemalai dia mengipas pengantin perempuan nih sial kontek aku k..nanti aku kenen kenen kan dia ngan hang..amacam?adxa berani kaa?
nasib baik kaler hijau baju yang aku pakai tu tak lari ngan kaler baju Pengapit perempuan..plan main cakap jer tak taw kaler macam mana..Alhamdulillah kaler lebih kurang jer di hari penting ni..
Sama padan sama lawa sama Cantik sama kening bersambung sama semua semuanya lah..mesti jodoh korang berpanjangan kan..Insya Allah..Ameen..
Lepas bontot pengantin dah kebas sebab duduk lama sangat atas pelamin,mereka di bawa berarak ke Tempat bersantap untuk hidangan makan Si Raja Sehari..si Pengapit yang lapor lebih sebenarnya..haha..
suka bangat la tuh sebab da kawe...citt...
harus lah sebagai pengapit aku kena layan si pengatin makan..ceduk nasik amik kaln lauk nasib baik tak kena suapkan jer..kala tak mesti angah jeles tak sudah..haha
Makan jangan tak makan..aku segan nak makan dulu..kasi Pengantin jalan dulu baru aku melantak..
Lauk pauk yang di hidang kan memang banyak gila gila punya..ada lebih dari sepuluh jenis rasanya..macam ni lah bila dah buat satu taman kan..lagipun ni kenduri pertama bagi keluarga belah pengantin perempuan..tu yang jadik grand nih..
macam macam ada..dari ayam sotong daging Udang sayuran sumer sumer nyer lah..
Kleurag belah pengantin lelaki jer yang memenuhi meja makan..
Kalu dah namanya pengantin mestilah tak sah kalau takder acara makan suap bersuap nih..Angah malu malu bila sam nak suap makanan..Jangan Malu ngah..nanti lapar..
Dapt sesuap terus tersenyum tak hyengat la kan..heha..
Angah pulak suap Sam..awat hang macam nak terkam Angah kjer aku tengok..Sabar sabar okeh...tunggu bulan mengambang malam karang baru la ko nak terkam ker apa ker sumer boleh..HALAL..takder orang nak kisah dah..hikss..
Dengan Pengapit takder adegan suap menyuap nih..nanti aku kena pelangkung ngan Khalayak sapa nak jawab tuh.
makan makan di teruskan...kali ni aku plak yang over..duk tambah tambah nasik lagi..konon konon duk tambah lauk kat Sam walhalnya nak kasi Sam habis makan lambat dapatlah teman aku yang tengah rancak meratah lauk pauk hidangan pengantin ni..ewwwaahhh awat aku plak yang terover..ohh tidak...nahe he..
Antara rakan Ex-Uitm:Shamsidar Hamsudin,Nur Amrah Hassan,Shuhaili Shair,Nur Ashikin Mahmood..wahh aku masih mampu mengingat nama bapak diorang..kelasss...
Ni Ahmad Fadhli bin Abd.Razak aka Mayat..dah jadi geng motor besar dia ni skarang..tapi sempat jumpa kejap jer sebab dia bergegas nak balik awal..Nazikussabah dan Nurul Akmar Che Zaudin pun ada..
Nurul Akmar Che Zaudin bersama Abdul Hakim bin Mohd Uzir..Gambar bawah tu Fadhlullah Jili Fursani bin Kemri dan pasangan nya yang sedang sarat mengandung-Siti Hasnah Kamaruddin.
sumer nama nama yang aku sebut tu sumer nya ex-Uitm dulu..sumer course mate yang rapat..sekarang sumer dah bawak haluan hidup masing masing..ada yang dah berkerjaya tetap,ada yang sambung belajar,ada yang duk gigih bercinta ngan Muallaf,ada yang masih mencari cinta,ada yang masih mencari erti hidup pun ada..anda di golongan yang mana satu??tepuk dada tanya selera ok..hehe
sessi bergambar ngan Pengantin..
Lepas da bergambar sumer da sibuk nak balik..Tinggallah beberapa kerat sahaja yang sangup tunggu di kala kepanasan nih..bukan apa,mereka sumer nya ada agenda lain..nak ronda ronda sana sini mencari destinasi bajet katanya..hehe..janji diorang hepi aku pun tumpang gembira..Nice to meet all of you dat day ok..Hope to see you guys again..
Sessi bergambar di teruskan...ni gambar pengantin ngan kawan kawan Angah..sorang pun aku tak kenal...weeeeee..
Penganti bersama keluarga belah lelaki
ni pulak keluarga belah perempuan..
ni baby sapa tak taw..comel jer aku tengok..nak nak tang rambut nya yang mahal tuh..comel sesangat!!!
ni adik beradik Angah..Along,Dek Ar, dan Derr..merah orennya mak ngah!!
terlupa plak aku kat kapel bahagia nih..Actually famoque tak muncul banyak dalam gambar gambar di atas sebab aku amanhkan pada dia lah amik gambar gambar sepanjang majlis berlansung..Pengapit tak available nak jadi photoghrapher..Thanks famoque atas pertolongan tersebut..boleh la pakai kan..hehe
Famoque dan Nazz-dah bertunang bulan 12 tahun lepas..korang bila lagik??jangan tunggu lama lama nanti lama lama dia di ambil orang..Sweet jer both of them..
mereka yang setia hingga ke hujung rancangan..
Geng geng sekepala yang selalu redah ke Uptown Damansara dari Shah Alam suatu masa dahulu..suka benor pi Uptown bukan ada mender pun kan..haha..lawak la kalau ingat balik kisah zaman student dulu..banyak mender yang lawak lawak..kita cerita di lain ruangan yer nanti..hehe
Kak Tie dan Bozo yang nak mengambil berkat pengantin..ehem ehem kome bila lagik nih..nak suh kawe jadi pengapit lagi skali pun kawan sanggup ajer..janji bayar komisyen
ewaahhh korang pulak yang terpose lebih yek..
agak agak majlis dah nak tamat aku pi la salin baju..dah lemas pakai baju melayu..kain satin memang la nampak glamorous kalau pakai tapi panas nya tuhan jer yang tahu kan..Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..
Pose bersama kakak kesayangan..hahaha padan muka Sam dan Angah sebab tak dapat nak tukar baju lagik..sebab nya??nak amik gambar diorang dalam bilik dan outdoor Photoshoot pulak nih..dari Pengapit aku kembali menjadi juru gambar tak berbayor,,sekadar mecari kepuasan sendiri..:)
Banner sebesar besar alam ko.Habis satu Taman datang kenduri ni..memang meriah bangat!!Semoga Kekal Ke Akhir Hayat..Insya Allah..


Untuk gambar gambar dalam Bilik dan Outdoor punya gambar aku dah upload dalam entry sebelum nih..berlokasi kan di Hutan Lipur Terenngun sesungguhnya pasangan mempelai ni memang meberikan kerjasama yang sungguh baik sekali..senang kerja photoghrapher kan kan kan..jajni mereka berdua memang serasi bersama..

SAM & ANGAH,CONGRATULATIONS!!

*dalam pukul 6 lebih baru bertolak dari Kuala Lipis menuju ke Kuala Lumpur..masa nih Lily dah selamat di nikahkan ngan Nurman dengan sekali lafaz sahaja..tak sabar nak jumpa diorang pulak kat KL malam tuh..kitorang jumpa di Suzi's Corner(nantikan entry yang seterusnya),di mana Lily dah pun selamat menjadi Isteri Orang..tungggguuu..



****************************************

Gambar-gambar Pengantin di Hari Bahagia:
(Indoor & Outdoor)

'i'm really happy for both of you..'

29 comments:

a.b geldofg said...

smuga bhgia

Ziana said...

sepit ijau!!
sepit pink!!
hahahahahahaha
:P

i've told u kan..
baju mayu satin panassss..
x nk dengo..
rase kan :P

meriahnye wedding diorg..
siap banner lagik tuh..
:)

congrats angah n sam!
:)

Faisal Admar said...

Congratulation Angah! Eh ko nampak montel sikit. Or baju besar? :P

RIZAL said...

asik attend wedding jer..
biler wedding kamu pula?

Izan said...

selamat pengantin baru!!!!
hensemnyer... pengapit pengantin. =)

CAHAYA said...

bestnya kalau pegi kenduri kawen kawan2 lama ni. rasa macam reunion plak. :P

-FAME- said...

wow best gle mase nie ek.. tapi sedey gambo ako ckit.. weh siot ah ko kate boley pakai jek gambo2 ako tangkap.. ckp ah cun.. hahaha.. tapi mmg tak center banyak.. nie ako sonok nak beli DSLR nie.. haha.. weh ako curi gambo skit dr ko nye blog nak boh kat facebook n update ako nye blog k.. chow..

nazzman ibrahim said...

meriah gilerrr majlis niiiii
axim asyik kawan ko jerrr kawin,ko plak bila nak naik pelamin teringin gak aku turun ganu...

PUTUBAMBU said...

ha..peh ni nak tunggu gambor axim ngan aweks cinderella pulak...

Tny said...

Hahahah :))
Memang tak-ong-tung lah nama kedai tu.. agak2nya tokei tu, dpt untung ke idak? :P

Waahhh... tengok N3 ni.. mcm tgk wedding album daaa!!! Puas hati, banyak gmbr cun :D

MiSZuE said...

wahh hensemlah encik axim ni hehehe
so axim bile plakkkk???

LeannY said...

baru aku tau kedai Tak Untung tu kat mana ? dulu aku ada dapat pic aje :)

axim said...

a.b. gelfdog,

sama sama kita doakan,,

:)

axim said...

Ziana,

sepit hijau dan sepit pink..mestilah kena ikut kaler..baru berperaturan hidup kita nih..hehe

:)

i know baju melayu satin panas tapi namapk cantik dalam gambor..kuikuikui..padan muka sendiri kan..haha

haah,banner sebesar besar alam tuh...semoga berbahagia buat diorang berdua..

:)

axim said...

Faisal Admar,

Congrats to both of them...aku dah montel??haha makin gemuk la tu kot...

axim said...

Rizal,

wedding saya dalam tahun 3010..jemputlah datang k..

:)

axim said...

Izan,

selamat selamat selamat..

pengapit kaa pengantin nih yang hensem??hehe

axim said...

CAHAYA,

memang dah macam Reunion pun..best jumpa kawan kawan lama..dengan masing masing punya haluan tersendiri..i heart all of them..

:)

axim said...

FAME,

haha..ok la tu dowh..thanks sebab tolong amik kan gambor..ko ngan Nazz tu cepat cepat la..tak sabor nak amik gambor korang berdua nih..

Curi gambor??sila sila sila..

axim said...

Nazzman Ibrahim,

kalau nak majlis kat Ganu maknanya aku kena cari orang ganu la yek..haha..aku tunggu hang kawen dulu baru aku kawen k..

axim said...

Putu Bambu,

ngan aweks cinderella yang mana ni akak?

axim said...

Tny,

memang talak untung woo itu kedai..haha

nak lagi gambar best tengok dalam entry kat bawah bawah ni masa Sam Dan Angah buat outdoor photoshoot..

axim said...

MisZue,

bila plak??tunggu bulan mengambang kawen lah nanti nih..hehe

axim said...

Lanny,

haha,aku teringat hang pernah wat entry dulu kan kan kan..

:)

Lily.Lulu said...

meriah u olssssssssssss !!!
tu la dia baju hijau honeydew yang org tu bizi cari tak sudah kan

hehehehe ....

angah dan sam
congratsssssss !!!

korang nampak comel
suwittt aje
;)

moga berkekalan hingga ke akhir hayat

cepat2 dapat baby ye
tapi jangan lumba dengan lily sudah

hahaha !!
:D

Lily.Lulu said...

meriah u olssssssssssss !!!
tu la dia baju hijau honeydew yang org tu bizi cari tak sudah kan

hehehehe ....

angah dan sam
congratsssssss !!!

korang nampak comel
suwittt aje
;)

moga berkekalan hingga ke akhir hayat

cepat2 dapat baby ye
tapi jangan lumba dengan lily sudah

hahaha !!
:D

mummysyafie said...

hijau itu cantik la

ni kira reunion uitm lah yer

Tny said...

Ha'ah tu lah.. tengok jugak.. sebenarnya sapa photographer tuh? Axim kah? Serious banyak gambar!!!! Siap ngn editing lagik tu.. klo you yang dok gigih snap..nanti boleh hire jadik wedding photografer lah :D

Mr. & Mrs. Sam.. said...

zim.. syukran jazilan 'ala kulli haal..
ko memg our besfren 4 ever.
thanx 4 d photos,time, effort, n sume2la..kami xkan lupekn..

angah kate; jgn bias, nk hdiah best gak ntuk baby kitorg nnti. kurg2 sm dgn baby jili n senah. ank sedare ko jgk nnti. kuikuikui..

to ziana n lily;
tq2..biase2 je majlis kitorg. gambor DSLR nikon D60 tu yg jdk grand tuh..hehe(promote2 zim..)

to lily;
dun worry kitorg xkn lumbe wat ank.haha
kasi can korg dulula.

to everyone;
thanx 4 d wishes. Amiinn ntuk sumer doa korg n hope you guys bahagia too..
jom kiter doa lak ntuk tuan blog ni semoga bahgia, n cpt bertemu jodoh..i bet ur wed will be more grand n special. rmai sgt tggu nih. bile yek?hehe

p/s: mintak laluan tuan rumh..hehe.
dh mcm blog aku dh.hehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails