Followers

Wednesday, March 3, 2010

JENAYAH CYBER : BLACK MONEY

Pagi tadi masuk Opis.


Then Bukak INBOX emel macam biasa,nak tengok emel apa yang ada..dalam 12 emel yang aku terima,tetiba terselit satu emel yang berbunyik begini:
From: azim azim [mailto:azim_ashaary@yahoo.com]
Sent: Wednesday, March 03, 2010 12:49 AM
Subject: Urgent please

Hope you get this on time, Sorry I didn't inform you about my trip to United kingdom for a program. I am presently in Sheffield but unfortunately for me all my money got stolen in the hotel where i lodged due to a robbery incident that happened in the hotel.I had been so restless since last night because i have been without any money, i am even owning the hotel here as well moreover the Hotel's telephone lines here got disconnected by the robbers and they are trying to get them fixed back.I have access to only emails at the library, my mobile cant work here so i did not bring it along,please i want you to help me with a loan of 1,200pounds, so i could pay my bills and return back home. I will appreciate whatever you can afford to assist me with. I will Refund the money back to you as soon as i return, let me know if you can be of any help. You can send the money through western union
Here is my details below which you need to send the money

Name: AZIM ASHAARY
Address : 74 Langsett RdSheffield
United KingdomS6 2UB
Please as soon as you are through with the transfer, kindly get back to me with the necessary information such as: Money Transfer Control Number (MTCN)And the Scan receipt of the transfer.

Thanks
Azim


Yang aku pelik,semua member kompeni aku dapat emel ni..mengatakan aku ada kat UK..Dan telah di rompak habis semua duit takdak so nak kena mintak 1200 pounds ngan kawan kawan,supaya aku boleh kembali ke Malaysia..sah Email yahoo aku dah kena Hacked dan hasilnya aku menerima emel dari kengkawan bertalu talu bertanyakan kesahihan hal ini..tak kurang jugak yang duk mesej tanya,hatta member aku Lanny kat Swansea sana siap SMS tanya..
Aku dah hantar emel jelaskan pada semua member yang bertanya..lagipun,kot yer pun aku ada kat UK takder maknanya lah kan aku nak kasi emel Formal macam ni mintak duit ngan Orang..kalau dah nak buat jahat kan macam macam cara orang sekarang ni..
Jenayah Cyber semakin berleluasa,awas..jangan kita pula yang tertipu.Entri ini sekadar peringatan kepada semua rakan rakan di luar sana kot kot lah kena benda yang sama..so watch out..i really need to do something.Nak kena tukar Password lah rasanya,sebelum ramai lagi kena tipu lepas ni.

*dan sekarang aku TENGAH SAKIT HATI gila babeng ni..emel yahoo aku tak leh nak access,as well as FACEBOOK..apa spammer tu dah buat kat akaun yahoo aku ni aku pun tak taw..yang aku taw aku tengan BENGANG!!Haram jadah punya spammer..aku dah taip PASSWORD yang biasa aku pakai banyak kali tapi tak dapat lepas!!!Kawan-kawan,what should i do now??macam mana aku nak dapatkan access to my yahoo akaun balik????ngan akaun FB pun tak leh bukak ni..hadoiiiii laaa...

24 comments:

sepul said...

ohh motif sama tapi depa ni olah cerita mcm2. aku pun penah dpt tapi style lain pulak dia punya cerita. tapi kalau emel pasai porn nak jugak aku bukak. hehehehehehe

Wahidah said...

pergh..mcm ne punya org pun ade..

kena beware lah..isk3...

tp dlm byk2 org..die pilih axim..glamer la axim..:)

KAKTINY said...

laaaahhh.. siannya axim..

spammer tu bukan setakat hack.. dia tuka password jugak la tuh.. eee.. jahatnya spammer tuh....

che'Burn@che'Qis said...

benda nih penah jd kt collegue qis.dier da retire actually.tetiba dpt emel dier mintak tolong.wat bodo je..ahhahah

CAHAYA said...

email untuk FB sama ke ngan email yg tak boleh masuk tu?

kalau sama, buat forgot password untuk email dulu and dia akan hantar ke alternate email yg axim isi masa mula2 daftar dulu.

and then buat forgot password untuk FB pulak. lepas tu, kerap tukar password.

hope menjadi la. sebab dulu cahaya kena pun try buat camtu je. Alhamdulillah ok.

scrlett said...

laaa... ada jugak org mcm tu erk...
so betul kata cahaya... cuba check email yang dahulu sebab jika buka account mesti ada lagi 1 email.. then bila dah bukak terus tukar password...

so becareful, bro... sometimes ada org nak guna nama and email kita utk duit.. lagi satu becareful if u buy something online...

Ezu Mizu said...

axim.... kite pun dpt email yg sama.. tp dr member kolej dlu.. memule bace cam terkulat2 jea sbb pelik tp sbb pk member.. nasib ada no hp de..so sms laa.. rupenye de ada je kat kl ni.. isk isk.. email bervirus sudah... takut jeee

A.R.A.S.H. 910 said...

tu yg i fwd tu u back..padahal u juz update ur status kt fb a few minutes before the email sampai..sgt bahaya! i already tot so..

Anoy said...

salam,

org tu dah hacked yahoo acc n no wonder tak bole access. dah jadik dkt kakak sy, situasi sume sama. nama je dah tukar. sy email personally to 'that' person ask for bank account number. purpose...nak trace thru bank. dah tahu mmg cyber crime. tp saje melayan. last email dari kakak sy...sedia maklum la mmg kene gulai cukup2. hehehe

*silent reader

@xiM said...

SEPUL,

hang bab bab porn laju jer kan.sat lagi mak encik marah aku tak taw.haha.

keji betui depa kan.nak buat jahat macam macam cara depa duk pakai..

@xiM said...

WAHIDAH,

glemer??huhuhu haru biru rasanya dah la emel penting banyak dalam tuh..

@xiM said...

KAK TINY,

memang spammer utu sangat jahat!!jahat lagi lahanat serta keji dan berhati syaiton!

@xiM said...

CHE BURN CHE QIS,

betul betul betul..len kali dapat emel macam ni buat bodo jer lah ok..

@xiM said...

CAHAYA,

yang silapnya tak ingat jawapan untuk private question dalam emel yahoo tu..dh cuba macam macam tapi tak dapat..

@xiM said...

SCARLETT,

tu lah.beli online sekarang ni memang kena hati hati.tak leh nak percaya.sekarang semua dah gilakan duit.ada duit ada segalanya.

@xiM said...

EZU,

tu lah.emel pun nak taruk virus.keji kan diorang.eeeeeeeeee jahat sungguh!!

@xiM said...

ARASH 910,

ish..terlambat few minit jer.kalau tak sgn out lagi masa tu mesti tak jadik macam ni kan.things happen.always for a reason.sabor jer lah.

@xiM said...

ANOY,

aku dah try emel tapi takder balasan pun.biaq lah.kena buat akaun yahoo baru n akaun FB baru lah nampak gayanya.takper.dugaan semata nih.tabahkan hati jer lah.

*thanks jadik silent reader..lepas ni dah tak silent la kan.hehe

Faisal Admar said...

aku baru je email ko td kan?

Beruang Madu said...

Hmmmm.... heran jugak... rasanya itu bukan orang lain lah tu.. mesti orang dalam syarikat Azim jugak...

@xiM said...

FAISAL,

ko emel kat azim_ashaary@yahoo.com ker??emel tu aku dah tak leh pakai..kena hack..emel me to azimashaary@gmail.com ok?

@xiM said...

BERUANG MADU,

mesti apek gila tu lan duk hack my yahoo..sebab dengki tak sudah..huh!!

Mazlan A S Leanny said...

la memang hang dah tak boleh access mana mana yang guna yahoo la ni.....bahaya sungguh....aku dah agak tipu...dulu kawan aku kena hacked jugak siap dia ym ngan aku....bg tau dia dok straded kat nigeria masa tu....pelik pulak buat apa dia p nigeria...then aku terus call ....dia dok kat msia..dia pun terkejut....org yg menyamar tu siap bagi sort code....yg pelingnya kalau dah kena rompak pegi balai polis la....kalau kat oversea mintak tolong polis derang antor kat embassy.....

Mazlan A S Leanny said...

aku checked tadi..acct fb hang pun dah mcm tak ada aje?hmmm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails