Followers

Saturday, March 6, 2010

VIETNAM TRIP - DAY 2 : CU-CHI TUNNEL

Selamat berhujung minggu!!

Kali ni aku nak sambung lagi kiasah percutian ke Vietnam pada bulan Januari 2010 yang lalu..hari kedua membawa kami bertiga menjelajah ke Cu-Chi Tunnel,sebuah terowong yang tercipta di Vietnam pada zaman perang..macam tak perjaya pulak diorang baru jer habis perang dan merdeka pada tahun 1975 yang lalu..20 tahun lambat dari Malaysia..

Jom kita sama-sama saksikan apa yang menarik pasal Cu-Chi tunnel ini..

*******************************************************

24 JANUARI 2010

Dari pusak kraftangan mangsa perang,(rujuk entri ini)-kami di bawa ke kawasan Cuchi Tunnel,agenda sebenar untuk hari ini,.Tour separuh hari.dekat dua jam jugak lah baru kitorang sampai dari Ho Chi Minh City..jalan nya memang tak best.bumpy.tapi itu lah pengalaman yang di peroleh di sini.

1

Location: Around 70 kilometers northwest of Saigon, Cu Chi Tunnel is right near the so-called "Iron Triangle" of Southern Vietnam. Both the Saigon River and Route 1 pass through this region which used to serve as major supply routes in and out of Saigon during the war. Hence, the Cu Chi (in Vietnamese: Củ Chi) and the nearby Ben Cat districts had immense strategic value for the NLF (National Front for the Liberation of South Vietnam), contributing to persuading the weary Americans into withdrawal, and has now become a popular tourist attraction for both domestic and international visitors.

2

Nak masuk kena beli Tiket..tengok lah semua yang duk pulun beratur tu.

3

zie dan nikli,my travel mate..tanpa mereka berdua mesti tak best

4

harga entrance dalam 80000 Vietnam Dong bersamaan RM13+++ duit kita.takder lah mahal sangat.

5

6

Sebelum Tour di mulakan,kami akan mendengar penerangan dan tayangan Video mengenai Cu Chi tunnel ini di sebuah bilik khas.best bilik tayangan ni,rasa suasana kekampungan yang amat.bawah tanah lagik.COOL!

7

Tour guide showing how the tunnel works.

8

The tunnels of Củ Chi are an immense network of connecting underground tunnels located in the Củ Chi district of Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam, and are part of a much larger network of tunnels that underlie much of the country. The Củ Chi tunnels were the location of several military campaigns during the Vietnam War, and were the Viet Cong's base of operations for the Tết Offensive in 1968.

The tunnels were used by Viet Cong guerrillas as hiding spots during combat, as well as serving as communication and supply routes, hospitals, food and weapon caches and living quarters for numerous guerrilla fighters. The role of the tunnel systems should not be underestimated in its importance to the Viet Cong in resisting American operations and protracting the war, eventually culminating in an American withdrawal.

9

Dari penerangan yang di berikan,inilah alat dan penyodok yang di gunakan oleh askar askar Vietnam dulu untuk membina terowong bawah tanah ini.Dashyat kan,pakai mender ni jer boleh buat terowong..hendak seribu daya tak hendak seribu dalih..

10

Dari bilik tayangan Video,kami di bawa ke sebuah lubang terowong,contoh entrance terowong..alahai keciknya kan..kalau badan besor macam aku ni memang tak muat lah kan..so i just wonder adakah orang Vietnam dulu sekecil ini..sebab memang just muat muat.Nikli memang muat lah,haha..

11

Contoh Askar Vietnam memberikan Demonstrasi..

12

kena letak daun daun sikit atas penutup sebelum masuk..supaya tak di kesan musuh.

13

A trap door on the jungle floor leads down into the Củ Chi tunnels. Closed and camouflaged, it is almost undetectable.

14

Ini lah our Tour Guide-MR.LIM kitorang panggil.dah namanya macam tu.dia ni bekas askar Vietnam selama 8 tahun,so memang penerangan yang dia beri sangat jelas dan sungguh berinformasi sebab pernah experience ni semua kan..plus dia fluent dalam bercakap inggeris..memang enjoy sesangat.

15

A booby trap with bamboo spikes.

16

bersungguh sungguh memberikan penerangan..

17

18

19

ada satu tempat tu disertakan jugak replika patung penduduk vietnam masa zaman ni.sekadar nak bagitau apa penduduk kat sini buat masa zaman perang..yang kaum lelaki akan sibuk ngan senjata memasing dan kaum wanita akan sibuk jaga baby..

20

zie duk kacau askar komunis tu menulis..

21

aku ajak minah ni jadik awek aku tapi dia tak mau.aku tak cukup hensem kot.

22

perjalanan di teruskan lagik..

23

sampai di kawasan kereta kebal la pulak..besor kereta ni.

24

25

ni pula kawasan self made weapon gallery..diorang buat sendirik senjata.hebat kan.

26

Macam macam trap yang ada.kreatif sungguh.naik gerun jugak tengok..tapi group kitorang ni best lah,omputih ni ada yang happening jugak.kami bertiga jer orang malaysia,yang lain semua omputih tapi tak taw lah depa dari mana kan.

27

serius nya muka Nikli.mentang mentang lah duk sebelah bom.haha

28

patung ni boleh bergerak-gerak..ada suis diorang pasang..

29

NATIONAL DEFENCE SPORTS SHOOTING RANGE

30

Di kawasan senjata ni Mr.Lim showed us senjata senjata yang di guna pakai oleh tentera Vietnam masa zaman perang dulu..

31

Visitors can fire an assault rifle at the shooting range.

32

Kitorang pun tak melepaskan peluang untuk menembak kat sini..ambik AK 47 jer,murah sikit..minimum peluru yang boleh di beli 10..so kitorang share share lah menemebak..bila lagi nak dapat peluang menembak macam ni.

33

bunyi kat sini bising yang amat..berdengung telinga..kena pakai tutup telinga tuh..

34

kominis tu duk ajar aku nak tekan kat mana..cuak jugak..tapi ok jer.haha

35

NN dan Zie menunjukkan skill yang ada..

36

lepas dah penat(penat ker?haha) menembak kitorang berehat jap makan aiskrim..berapa j\hengget eskem ni pun aku dah tak ingat..

37

makan sebelum cair..

38

ada di tunjuk diorang buat kulit popia kat sini.makanan diorang rasanya..

39

ni selipar yang di buat dari tayar..dari sekecik kejadian hingga lah yang besar..

40

jom jom kita masuk terowong pulak..

41

sebenarnya kalau bukan k\untuk tujuan Visitor mesti dorang tak buat macam ni..terowong ni dah di improvise untuk keperluan tourist..so kami pun boleh masuk dalam terowong ni dan merasa sendirik macam mana kehidupan kat bawah tu..dah di perluaskan..scary la jugak tapi menarik..

42

kami di dalam terowong..

43

seksa jugak wooo nak kena merangkak rangkak..dengan sistem pengudaraan takder kalau duk lama lama mesti kitorang lemas..nak tergelak pun ada bila berjalan boleh sndol bontot orang depan sebab tak nampak kan..gulap gulita..haha..

44

menunggu rakan rakan lain selesai keluar dari terowong..

45

mari melihat apa lagi yang ada kat sini..

46

Kali ni kami di bawa ke kawasan dapur diorang,tempat memasak dan tempat pertemuan diorang.menurut Mr.Lim diorang akan bangun seawal jam 4 pagi untuk memasak supaya asap tidak sempat di lihat oleh musuh di atas udara..

47

A command center in the tunnels. Today, visitors to the complex can eat meals underground, sampling foods that the underground Viet Cong fighters had eaten, such as rice.

48

Di kawasan ni kitorang di jamu dengan Ubi Kayu dan air teh..dah la perut masing masing memang tengah lapar so memang macam orang mengantuk di sorongkan bantal lah..lama dah tak makan Ubi kayu cicah garam + gul + kacang..sedap sesangat..kami duk bedal selamba jer tapi omputih yang ada kebanyakan nya tak reti camana nak makan.haha

49

kan ker sedap ubi kayu bakar ni..

50

Dahaga sangat kaa Nikli..tak toleh kiri kanan dah minum ayaq teh tu

51

bergambar lagi dan lagik..

52

Tour kali ni seronok sebab dikelilingi pokok pokok dan tanah macam ni..alam semula jadi sangat..rasa macam best jer..Alhamdulillah.

53

tak dapat komunis sebenar ngan patung pun jadi lah..

54

di kedai cenderamata..

55

ini lah kawan kawan komunis kami.haha

56

57

bergambar bersama bendera VIETNAM..

58

Maka berakhirlah Tour kami di Cu Chi tunnel ni.kesimpulannya,tempat ni sangat unik dan menarik!!memang WAJIP datang sini kalau korang travel ke Ho Chi Minh City..di samping belajar sejarah,at least kita akan dapat iktibar dari pada sejarah itu sendirik..sebelum berpisah,sempat la bergambar ngan our tour Guide-Mr.Lim ni..memang peramah dan very helful person..

59

Dari kawasan Cu-Chi tunnel tu,kitorang kembali ke Ho Cho Minh City..hajat di hati kitorang nak menyinggah di War Museum tapi bas tak lalu kat situ..so tak jadi lah.next perhentian kami menyinggah makan di Sebuah restoran Halal di Vietnam ni,untuk rasa makanan tradisi penduduk setempat-PHO ataupun Beef Noodle..memang sangat lah sedap!!dan Kopi nya jugak terangkat!!tunggu entri seterusnya ya..

(to be continued..)



18 comments:

xplorer said...

ler awat hang pakai ear cover tak rasa thrill ler . Tour guide aku suggest kalau nak rasa real effect kena buat mcm askar btul . tapi mmg bedengung gak kepala otak

Beruang Madu said...

Salam Azim... errrr patut lah Ziana selalu nampak slim.. dia gunakan kaedah Abg Bear rupanya... bergambar lapis belakang... hahahahaha...

tak tahu pulak korang suka tengok mende mende sejarah nih... hmmmmm...

baru hari ni tahu... caya lah...

tunbegia said...

sungguh seronok gi vietnam,

salamm,

DrSam said...

selepas menembak, makan ubi rebus tu yang paling mengancam.

Ziana said...

Abg Bear...
hehehhe
kan sy dh kata..
sy blajo dr abg..

kami layan sume bang..
nk explore.. biar explore sumenye..
br tau kan..? :)
cayalah..!!
leh geng kan kan? :)

Beruang Madu said...

Hmmm... sib baik kat Sabah ni takder bungee jumping kan?? kalau tak itupun korang cuba... tapi kat sini banyakkkkk sangt kenopi, jambatan gantung... best jugak kalau semua cuba

:: p R i n c E s S _ N :: said...

sonoknyerr...experience masuk terowong komunis ni....

[siti] said...

teringat time saye g vietnam tahun 2007. hehe

cuchi tunnel tu masuk tak sampai tunnel yang ketiga? yang paling sempit tu? seram sejuak je dlm tu. hihi.

@xiM said...

XPLORER,

lor ye ker..tapi memang bingit sangat bunyik nya tu yang pakai cover tinger tuh..

@xiM said...

ABANG BEAR,

belajar ngan abang jugak kan kan kan..haha

kitorang tak la minat sangat mender bersejarah ni bang tapi kat vietnam ni tu jer mender yang boleh di tengok.haha

@xiM said...

TUN,

seronok tak seronok sangat lah..:p

@xiM said...

DR.SAM,

betul..dah la kelaparan masa tu..tetiba di jamu ngan Ubi rebus.memang sangat sedap..

@xiM said...

ZIANA,

memang kita semua satu geng kan kan kan..:)

@xiM said...

ABANG BEAR,

bungge jumping takder ker kat KK??baru ingat nak tanya abang..memang teringin sangat nak buat bungee jumping..lama dah teringin..

@xiM said...

PRINCESS N,

seronok sebab dapat experience baru..

@xiM said...

SITI,

masuk tempat yang sempit tuh..memang seram sejuk.tapi thrilled..:)

Nikli said...

bang bangg bangggggg..!!
tp kak nona mmmg hebat menembakk..

xhah ibrahim said...

salam,cam kenal je tourist guide ni...baru2 ni g pon ngn
Mr Lim gak...femes rupe er die..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails