Followers

Monday, March 22, 2010

SEKALI-SEKALA BICARA PASAL KERJA APA SALAHNYA KAN?

Bulan Mac ni memang bulan yang sibuk kat Stesen tempat aku kerja.

Shutdown atau Major Overhaul untuk Plant..sebahagian Plant tapi tu pun dah cukup nak buat keadaan jadi haru-biru.Mujur perancangan rapi dah dibuat(bukan aku lah,Planner yang buat perancangan..).Yang paling susah nak deal ngan Kontraktor yang masuk keluar masuk dalam Stesen.macam macam kerenah,duk hisap rokok kat tempat larangan lah,tak ikut etika berpakian dalam Powerstation lah,dan macam macam lagi.Pening Supervisor yang ada.

Masa Overhaul macam ni lah dapat ambik kesempatan nak masuk Boiler Tube..boleh tengok apa ada kat dalam dan inspect sama ada Corossion wujud atau tidak.mesti lah ada corrosion tapi nak tengok keseriusannya..(mesti korang bosan kan dengan topik ni..haha..just nak share apa yang aku buat kat tempat kerja)

1

Ini ialah Heat Recovery Steam Generator..tempat nak Boil kan air biar jadi stim..pasai apa nak suruh air jadik stim??tu kena mengaji dalam chapter lain lah yek..hehe

2

PPE atau pun Personal Protective Equipment yang lengkap kena pakai

3

Member Boiler yang nak masuk Inspect sekai,sebelum DOSH datang nanti

4

Sila lihat lubang yang kecik itu ye tuan tuan dan puan puan..di situ lah saya dan rakan rakan akan meloloskan diri untuk masuk ke Boiler Tube..Boleh muat ker ngan badan aku yang besar gabak nih??jeng jeng jeng..tak caya tengok gambar kat bawah..

5

itu dia cara cara untuk masuk..harus meluruskan badan ke depan..

6

suasana dalam Boiler Tube..ngeri sebenarnya ngan tempat tertutup ni..tapi ni lah peluang nak masuk..kalau hari biasa masa operasi di jalankan dalam ni penuh ngan Iar dan Stim.konpem mati laa kalau duk dalam ni.

7

4 orang yang masuk tengok..aku,jaie,Venoth dan Fikri..

9

ambik gambar apa yang patut..nak tengok Pitting ataupun Corrosion yang berlaku

10

siap boleh baring santai dalam ni..tapi panas lah..macam sauna dah

7a

Ini pulak cara cara keluar dari tiub ni..macam cengkerang siput daaaa..

8

Kan aku dah kata,macam sauna dalam tu..yang penting aku muat masuk ok ke dalam tiub tu..jangan ingat badan besar tak leh masuk..teknik kena betul..tapi memang lencun ngan peluh la baju bahagian dalam Coverall tuh..

11

Berehat sebentar di atas para-para..tinggi HRSG ni..

12

Dari atas boleh nampak Jambatan Pulau Pinang..dah la berangin kuat..syiok jer rasa walaupun baru lepas berpeluh..Ok lah sekali sekala ambik pengalaman berharga macam ni..at least dapat tengok ngan mata sendiri apa yang berlaku..

*hwarggghhhh agak kemengantukan la bila bicara pasal kerja kat sini..aku nak stop dulu lah.nanti aku cerita pasal makan-makan pulak.baru fun.hehe

42 comments:

m.q said...

ngeri nya.....

tp dulu masa kecik sy tingin sgt nk dok dlm longkang besar bwh tanah
sbb terpengaruh dgn citer omputeh tu
apatah tajuk dia dh lupo
bold & beautiful kot....huhuhuh

Ad said...

mm..suka entry ni..tapi nak study chapter air jadi steam tu cam malas..

mm..suka tgk alat yang dari steam..pastuuuuuuuuuu jadi air...

apa ek nama teknik tu.kondensasi??kannnnn
:)

Ziana said...

xyah bazir2 pi sauna kan??
bepeluh2 dah tuh haa..
:)

Wahidah said...

wah axim bicara pesal keje la...fuyoo siap posing dlm relung putih..aper eik nama relugn tu..hahaah...

btw,keje ni ibadah axim..
jihad tu..

ops pesal lak tetiba wai ckp mcm tu eik..mcm ckp kt diri sendiri gk jer..hahaha

luth textile said...

janakuasa elektrik tnb kt penang tu mmg besar. ni baru part kecik kan? ada lg benda yang besar2..\

lama dah tak masuk sini, blog pon dah berubah wajah eh..

Anonymous said...

confine space..=)

budleee said...

wah seram! ada dalam cerek yg sangat besar...

Cik Wanie said...

rasanya nie 1st time wanie baca entri ttg keje axim,
barulah wanie tau ttg keje axim,
ari tue masa axim citer wanie masih "blur" lagik,
hihihihihi.....

apapun gambar yg baru kluaQ dari "sauna" tue yg paling cute;)
hihihihihihi

sepul said...

ooo kat area seagate ke tempat encik axim keja

Anonymous said...

overhaul kat powerplant mne nie???

@xiM said...

M.Q,

Nak buat apa yer duk dalam longkang bawah tanah tu??hehe..
takper,imaginasi kena tinggi kan..
i think i takut sikit ngan confine space ni..:)

@xiM said...

AD,

yeappp..u got that right..KONDENSASI namanya..seronok belajar pasal air ni.kat Plant ni memang my job scope jaga air lah..:)

@xiM said...

ZIANA,

tu lah..i think masuk dalam ni jer lagi efektif dari Sauna..:p

@xiM said...

WAI,

dalam boiler tube tu wai..betul..kerja it ibadah..niat mesti ikhlas kerana Allah..

@xiM said...

LUTH TEXTILE,

powerstation sini kecik compare ngan powerstation lain..

tu lah,aku pun dah lama tak jenguk blog ko..:)

@xiM said...

ANON,

:)

@xiM said...

BUDLEE,

yeap..betul betul betul..
itu ialah cerek yang sangat besar..

@xiM said...

CIK WANIE,

nak story pasal kerja sangat kang ramai lak yang bosan.sekali sekala boleh la kan..:)

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

bukan seagate,E-Gate lah ..

@xiM said...

ANON,

powerplant kat gelugoq..

Mak Su said...

gayat ler, tinggi sangat

sepul said...

ooo e-gate.. tak jauh dah dari tesko kan?

@xiM said...

MAKSU,

dulu saya gayat,sekarang tidak lagi..nothing is impossible.:)

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

opis aku dekat sangat dah ngan TESCO tu..dulu hari hari pi lunch kat TESCO..hehe

Faisal Admar said...

uik ko usung dslr ke tapak ke?

nasazfrog... said...

fuhyooo... cam mencabar jer tgk kerjanya.. hati2 time kerja...

@xiM said...

FAISAL,

ni gambar pakai kamera kompak jer lah..

@xiM said...

NASAZFROG,

boleh tahan lah akak..
insya Allah.
akak pun hati hati memandu..

geraugebang said...

magicnya.Kalau kak gerau harus sangkut. Keluar tak leh, masuk tak leh...cam na tu?ha ha ha

2L2M.... said...

tu mcm kat TNB depan my sis apartment penang...near to Tesco :)

Suka Bebel said...

ppe memang penting...alamak, smat audit bulan ni aku tak buat lagik.huhu...

Kak Long said...

CAM DALAM MOVIE LA PLAK.....KALAU AKAK TAKUT NAK MASUK, TAKUT TAK LEH KELUAR DAH! TERPERANGKAP (NGGGEERR PENGARUH MOVIE LAGI!)

m.q said...

hahaha..imaginasi terlampau masa kecik2. kan ke best...ikut laluan bwh tanah..mcm misteri saja....

@xiM said...

KAK GERAU,

masuk tak leh,keluar tak leh.kak gerau masak jer lah untuk saya,heheee

@xiM said...

2L2M,

alamak,boleh teka la pula kan..heheheeeee

@xiM said...

SUKA BEBEL,

aku pun nak audit lagi bulan depan ni..haishhhhh..

@xiM said...

KAK LONG,

takper..tak leh keluar jerit kuat kuat..:p

(pengaruh movie memang best kekadang tu kan..:)

@xiM said...

MQ,

misteri nusantara kaa??kang jadik macam ALICE IN WONDERLAND,masuk lubang keluar kat dunia fantasi..i like..

Redbloodsnow said...

uiiii..gayat aku tgk. cam best cam ngeri cam mencabar pun ade gak aku tgk keja ko nih ek xim :)

@xiM said...

ZIE,

boleh tahan mencabar jugak lah..
mai mai apply kerja kat tempat aku leh kita masuk Boiler Tube ni sama sama..:p

KNizam said...

giler berkilat powerstation ko. jeles wohhhh. hehe :) aku dah ketinggalan news kat msia since x leh access livewire from here

2L2M.... said...

my sis apartment balcony view sebiji...tu la nampak mcm kenal sgt...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails