Followers

Wednesday, March 24, 2010

OH NASIK AYAM..OH SUNGGUH SEDAP..SUNGGUH ENAK..SUNGGUH LAZAT..

Di satu Hujung minggu yang hening,saya terasa ingin makan nasik ayam..oleh kerana saya tak suka makan nasik ayam di kedai(sebab tak boleh tambah ayam banyak-banyak..),maka saya membuat keputusan untuk memasak sendirik nasik ayam ini..oleh kerana bahan bahan membuat nasik ayam memang sudah ada di dalam peti,maka berasap lah dapur pada hari tersebut..

9

Ini kuah sup ayam yang saya buat..sebab apa kuah sup ni dah nampak macam sikit??sebab separuh daripadanya dah da ambik untuk masak nasik..saya guna sup bunjut ADABI untuk rasa rempah yang lebih.tidak di lupakan jugak kiub pati ayam..

10

Sayur mayur yang menarik ini untuk ulam-ulaman bila dah goreng ayam

11

Nasik yang telah siap di tanak..guna kuah sup.sukatan mesti betul.halia letak sikit.

12

ayam rebus ambik gaul ngan Kicap dan sos tiram untuk di goreng.campur minyak bijan sikit

13

Ayam di goreng sampai hangit..sampai garing lah.

14

Hidangkan Kuah Sup.banyak pulak aku taruk sayur dalam sup ni.hantam sajalah

15

Tadddddddaaaa!!hidangkan ayam bersama Tomato,Timun dan Salad.renjiskan kicap tadi

16

Bila ayam dah tersedia hidangkan dan selamat menjamu selera..oh,tidak dilupakan juga sos lada yang dibuat dari lada Hidup,bawang putih,cuka dan kuah sup..aku bukan makan sorang ni..mesti la makan dua tiga orang..gila ker hapa sorang sorang nak makan banyak ni..mai mai jemput makan!!sedap la jugak aku masak,not bad(matilaaa puji masakan sendirik kan!!)..ada sesapa berani nak cuba???

*minggu ni macam berjalan agak lambat..tak sabar nak bercuti ni..hoyeahhhh!!

24 comments:

m.q said...

next time jgn lupa jemput sy jugak yer
heheheh (^_^)

Zumie said...

meleleh tengok kot huhu..sape dapat kawen ngn axim ni untung woo :)))

Cik Z@i Pen@nG said...

rajen btoi masak axim neh...
meh masak2 kt umah cheq meh...

kucingorengemok said...

ohhh terimbau kembali last time makan nasi ayam buat sendiri dengan ayam madu and sambal lada bercuka - yang membuatkan aku cirit birit, haha [repeat: masak sendiri, apa kes ni?]

Kniedaz said...

okla tu org bujang msk..nmpk sedap..hehe

xplorer said...

pandai hang masak.aku pun pandai masak gak(harap-harap bini aku tak baca blog hang) , he he.

2L2M.... said...

wow!!! bila nak jemput dtg makan nih?? :)

nasazfrog... said...

bab masak ni den tak yah nak komen banyak la yo,, sememangnye ekau ni jang mmg pandai masak,, untung sapo dapek ekau ni... :)

@xiM said...

MQ,

nak jemput.tapi segan takut tak sedap.hehe

@xiM said...

ZUMIE,

pandai masak tak menjamin kebahagiaan rumah tangga..:)

terliur kaa??mai jemput makan..

@xiM said...

CIK ZAI PENANG,

malam ni jom main bowling jom cik zai..

nak suh masak kat umah??berapa upah nak kasi??hehe

@xiM said...

KOG,

apa kes ni masak sendirik sampai cirit birit..sup tak masak kot..haha..

@xiM said...

KNIEDAZ,

orang bujang trang tang tang try masak sendirik macam tu lah..sedap ta sedap tu lain cerita janji leh telan..:p

@xiM said...

XPLORER,

aku report kat bini hang dalam hang punya blog..haha..

@xiM said...

2L2M,

nak jemput tu boleh jer bila bila..tapi kena ada kat penang ler..

@xiM said...

NASAZFROG,

ehhh akak no orang Nogori Sembilan koo?lain macam jer slang nyer..

Redbloodsnow said...

klo time bab ko masak mknan kan azim. aku mmg bapak giler solute okeh!!! nih lelaki ker jelmaan pompuan ek. pandai nah masak..hahaha :P

@xiM said...

ZIE,

lawak la ayat ko.lelaki ker jelmaan pompuan??aku lelaki tulen..tulen bang..haha..

*lama tak jumpa kat sini..:p

Marzalina said...

uis..terrer sungguh chef ni masak hehe..bley order nanti..:p

CAHAYA said...

makan berapa orang ni? macam 10 orang je. haha.

@xiM said...

MARZALINA,

nak order??boleh..tapi takder tempahan minimum ok..hehe

@xiM said...

CAHAYA,

makan 3 orang..tapi puas hati sebab ayam banyak..hehe

Redbloodsnow said...

Hahaha... tuh la kan. lame giler aku x melepak kat teratak ko nih. ko pun sama gak weh.lame x lepak kat umah aku :P so tuh kira aku majuk ngan ko ler..tuh yg lame x nampak kt sni...lalalalala

:P

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wuaaaa...lapo2....cm sedap jekk..da r pose ni...bunyik2 suda perot..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails