Followers

Sunday, March 14, 2010

WEEKEND ACTIVITY : AXIMUD'S DAY OFF

Mari mari mari.

Mari memasak di Hujung minggu bila masa lapang ada..Dah lama tak memasak sendirik..asyik makan kat luar jer.tu yang bosan..kadang bukan sedap sangat pun.so i decided to do something different and challenged myself.sedap tak sedap belakang kira kan.janji hati puas dan masa lapang hujung minggu terisi..lagi pun malas nak keluar sebenarnya..Oh ya,semalam aku berkesempatan pi tengok Alice In wonderland di Sunway Carnival Mall,Overall citernya biasa jer.takder yang special pun.

Ok back to the main Topic.

Nak memasak apa yek?pikir punya pikir untuK Lunch nak buat ayam panggang dan makan malam nak buat Bubur berlauk.dalam peti ada ayam,Udang dan Sotong..so lets kita tengok apa yang terjadi di dapur AXIMUD..mempersembahkan...

0

Ini ialah Ayam yang di perap selama satu jam dengan Rempah Ayam Tandoori Maggi(beli kat Giant jer..) then campur rempah tu ngan Yogurt asli..gaul rata dan perap.Tinggal dalam peti sampai menyerap..Impress jugak lately aku boleh makan Yogurt.tak taw pasai apa.kalau sebelum ni tengok yoget macam muntah baby.tak lalu nak makan..

1

Dan ini lah hasilnya-AYAM BAKAR TANDOORI versi sendirik punya..rasanya masam-masam pedas masin tapi sedap..masam sebab ada Yogurt kot..tapi i think yogurt memang bahan berguna lah nak buat masakan..banyak jer masakan pakai yogurt-nak kasi lebih lemak..sayur mayur kat atas tu(Bunga kobis,carrot dan Salad) nak balance kan khasiat intake dan juga sebagai hiasan tapi tetap lah masuk dalam mulut ngap ngap ngap jugak sampai licin..

2

Untuk makan malam,teringin nak makan Sambal sotong/Udang dengan Bubur..teringat kalau kat kampung setiap kali masak bubur mesti makan ngan kuah sambal pedas macam ni..so apa lagi di tunggu,tumbis bawang merah bawang putih then masukkan cili giling sampai masak,then aku masukkan THAI PASTE sikit nak kasi lebih rasa masam so tak yah dah letak asam jawa atau asam keping,last but not least baru masukkan Sotong dan Udang..tunggu sampai sotong Udang masak then biar sambal pekat sikit.tutup api.Hidang.Siap SAMBAL SOTONG/UDANG!!

3

Macam biasa lah,aku tak boleh kalau makanan takder sayur sayur ni..so amik Tomato,cendawan,carrot bunga Kobis dan Kubis buat lah sayur campur ala kadar..goreng kosong buh air sikit buh tepung jagung sikit nak kasi pekat tapi aku tak buh garam sebab sambal pedas tu dah ada..Maka siaplah SAYUR CAMPUR!!

4

Last but not least,sementara duk masak lauk kat dapur sebelah kanan,dapur sebelah kiri di guna pakai untuk mendidihkan segenggam beras untuk di buat Bubur nasik..biasa aku letak kiub pati ayam nak kasi sedap tapi kali ni nak kasi sehat dan kurang garam sikit aku tak letak apa apa pun.memang kosong sekosong nya..masak sampai struktur nya halus dan cantik..baru tutup api..api perlahan sangatlah eseential dalam membentuk bubur yang cantik.BUBUR NASIK siap!!

5

Apabila segala-salanya telah selesai,apa kata hidangkan Bubur Nasik berlauk ni dalam mangkuk putih separa bulat dan sedia di makan panas panas bersama rancangan kegemaran anda..walllaaahhh..makan bertambah tambah la jawabnya kan..maybe korang wonder awat la nampak bubur tu macam banyak sangat kan..padahal makan sorang jer.aku saja buat banyak,boleh buat stok makan esok lusa dan tulat..senang.haha..taruk kicap pun jalan jer kan bubur kosong macam ni..:)

6

Untuk menambahkan lagi seri makanan-makanan yang ada,aku duk gatal pi buat SALAD BUAH-BUAHAN ni..siap buh dressing salad buah..Konon nak kasi lagi tempting lah makan buah.sudahnya makan separuh jer.Giler ker haper nak makan semua,banyak tuh!(padahala ada 4 bijik buah jer pun,epal hijau,epal merah,buah pear dan Limau CNY aritu..)..Alhamdulillah,kenyang sekenyang-kenyangnya!!

*Dengan Desert pencuci mulut ini,maka berakhirlah sudah rancangan AXIMUD's DAY OFF untuk kali ni..(*tiru Chuck's Day Off dalam AFC..keh keh keh..)..selamat mencuba dan selamat bekerja esok!!

21 comments:

Ziana said...

tolong buatkan Siakap Steam...
tq so much
:)

Cik Wanie said...

Ya Allah Axim,
sedapnyer mknan2 yg dimasak itew,
terliur dibuatnya,

nampaknya lps nie xpayah lah g kat restoran Kapitan lagik utk mkn ayam tandooti lagi kan,
lps nie belajar buat roti naan plak ok,

alahai,
nasib baik lah wanie skg nie dah blh mkn skit2,
kalau x,
mmg kempunan gilerlah jawabnyer...

yougart mmg sedap,
wanie sendiri pun suka,
tapi wanie akn amik yg 0% fat,
hiihihihi;)

illa said...

menarik ok..
ni versi ~ chef axim at home~

:) selamat berhari minggu..

penahatiku83 said...

syedapnyeeee... nak jgk... antar ke ipoh pls... :P hehehe

sepul said...

axim.. hang pencen nanti bukak restoran la kat ganu

kucingorengemok said...

sihat sihat malaysia

A.R.A.S.H. 910 said...

x mampoo..huhu..

alialalala said...

bagus la simple tp cam sihat je
rajen2 post resipi bole pinjam try
=)

@xiM said...

ZIANA,

siakap steam menu minggu depan ok..:)

@xiM said...

CIK WANIE,

tapi ayam tandoori ni tak sama rasa macam kapitan..nak yang kapitan jugak,haha

yoget boleh la makan sikit sikit..banyk banyak jadik muak..

@xiM said...

ILLA,

hujung minggu dah habes,hari ni dah kerja la pulak..ish ish ish

@xiM said...

PENAHATIKU,

sat lagi sebelum sampai ipoh dah basi kak..

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

memang begitu lah perancangan aku nanti..hoho tapi aku jadi bos besar jer,tukang masak hired orang len..

@xiM said...

KOG,

badan sihat minda sejahtera..:)

@xiM said...

ARASH,

tak mampoo apa nih?

@xiM said...

ALIALA,

boleh..no problemo..nanti rajin rajin lah datang sini semak resepi hujung minggu..:)

Diarihatiku1976 said...

fuhh.. ni betul2 makanan sihat ni...

Faisal Admar said...

wei bila la hg nak kasi aku rs masakan hg tu. isk~

ari tu pun aku p makan beli nye je :(

sedey...

fruit salad dgn 1000 island lg sodap bro :P

@xiM said...

DIARI HATIMU,

sihat sihat pun kena tengok portion jugak..makanan dah sihat tapi portion makan nya banyak terus defeat the purpose..hehe

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

errrrrr nanti ada masa aku ajak ko datang makan.masalahnya ko bizi jer memanjang..bukan senang nak ajak keluar..sibuk ngan Keith la ngan plan lain laa..so aku tak taw bila ko free.

Faisal Admar said...

haha weekend aku free lar. bila...?? :D~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails