Followers

Monday, March 1, 2010

MIRI / BRUNEI TRIP PART 8 - KEK LAPIS SARAWAK

It is a tradition in Sarawak, Malaysia to serve Sarawak Layered Cakes on special occasions. In the Malay language they known as Kek Lapis Sarawak, Kek Lapis Moden Sarawak, Kek Sarawak or Kek Lapis. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali, birthdays and weddings.

People in Malaysia practice an open house on festival day. A unique feature of Sarawak's open houses is the modern layered cakes.

-definition kat atas tu aku ambik kat Wikipedia..ni gambar gambar masa kitorang beli kek lapis kat kedai Siti Payung di Miri..nyesal lak aku tak beli banyak..ish ish ish..

1

SITI PAYUNG nama kedai di beri..

2

cara-cara membuat..nampak senang tapi renyah yang amatzzz

3

dekat board tuh ada gambar artis artis yang pernah beli kek lapis kat kedai ni..femes ko

4

sebatang macam ni di jual paad harga RM18..murah la tu kan.kat sini tak dapek la harga tuh

5

MODEL KEK LAPIS SARAWAK..

6

Besar ni pun RM3.50 satu..bayangkan lah harga kek ni..mahalnya terletak pada cara buat

7

yang macam ni pun ada..3 ketul kecik tuh RM12

8

Lepas dah ambik gambar kek dalam freeze jangan lupa tutup pintunya ok..:p

9

Actually kitorang beli kek lapis ni dalam keadaan tergesa-gesa sebab nak kejar flight balik pada jam 9.40pm..Alhamdulillah Farid,Wan dan Suhail dah tolong Check in kan untuk kitorang sementara Nikli bawak beli kek lapis ni.Itu lah gunanya kengkawan kan..Thanks A lot..Tapi aku tetap menyesal sebab beli kek lapis ni dua batang jer yang RM18 tuh..patut dah alang alang nak beli beli lah bebanyak..huhu..nanti nak kirim kat NN suh bawak balik.

*Hari ni kat stesen ada bacaan Yasin dan Solat Hajat masa tengahari tadik..ada jamuan makan siap ada nasik Hujan Panas dan Satay..nyam nyam nyam lamanya aku tak makan satay..sodapppp...Alhamdulillah Rejeki dari Tuhan..Syukur.

18 comments:

Cik Wanie said...

uish,
sedap2 sungguh kek lapis nie,
x sabar nak ke sarawak dah nie,
hihihihihi,

ha?
nasik hujan panas????
mcm mana tue?
1st time dgr ok,
hihihihi;)

@xiM said...

CIK WANIE,

bila wanie ngan mama nak ke sarawak??beli terubuk masin banyak banyak okeh..:)

nasik hujan panas tu sama ngan nasik minyak..sodapp!:)

Lady Dyla said...

mengiurkannya kek lapis tuuuu.. hntr cni 1 boley?? :P

@xiM said...

Lady Dyla,

nak antar satu tak boleh dah..dah habis stok..kena pi Sarawak lagi beli lain..hehe

sepul said...

RM18 ajo? kalo tak salah aku kat midveli yang kat booth kecik kecik tuh depa juai rm28

Cik Z@i Pen@nG said...

wallah..kaler kek tu ngancam...

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

tu lah.kena borong kat Miri kek lapis ni banyak banyak then ko juai kat KL..jual 25 pun dah untung banyak tuhhhh...

@xiM said...

CIK ZAI,

memang kaler kek tu sangat mengancam...cantek!

Mak Su said...

serender ler nak uwat kek lapis. makan boleh ler, ahaks

@xiM said...

MAKSU,

maksu terer ke buat??taw macam mana nak buat?kalau terer try lah meniaga..mesti laku macam goreng pisang panas..

Cik Wanie said...

insya-ALLAH cik wanie ngn mama akn ke sarawak pada hujung bln jun,
iaitu selepas abisnya musim cuti sek,
hihihihi...

tapi kami nak ke KUCHING,
hurm...
blh saja kalau nak beli terubuk byk2,
nanti nak suruh Axim masak utk kami,
ok x???
hihihi

Ziana said...

kek lapis mc tikar mengkuang tuh sedap...!! (pic yg betindih ngan kekkaler purple)
and x lupe kek lapis asam :)

nk kirim ngan NN laa nxt mth
:)

@xiM said...

WANIE,

setakat nak goreng terubuk masin tuh sebelah mata ni jer ha..hehe..

selamat pergi ke KUCHING nanti yaa!!

@xiM said...

ZIANA,

lor ye ker sedap..kalau taw beli jugak yang tu..

meh kita kirim jer ngan NN banyak banyak nanti bior dia bayar excess luggage sebab barang kiriman.hehe

Faisal Admar said...

paling aku suka benda kat sarawak ni, ikan terubok masin!

@xiM said...

FAISAL,

sama la ngan aku..terubuk masinnya meletoppp!!

\""/ said...

saya suka gambir sarawak..

@xiM said...

Motip suka gambir sarawak?nak bagi tahan lama ker??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails