Followers

Wednesday, January 7, 2009

How to Deal With Backstabbers

They might say they're your 'best friends', but the moment your back is turned, they lie about you to others. No one wants to be hurt in this way, but how do deal with them?Lets follow the Step's Below:

STEPS

  • All backstabbers share a common denominator; they all want something from you. Whether it is money, homework, a house to trash, your computer, your style, practically anything, varies from person to person.
  • Be aware of your surroundings. If you have a bad feeling about somebody, listen to your instincts!
  • Pay attention to red flags.
    -If somebody betrays you, don't trust that person again without extensive consideration.
    -If the other person doesn't have friends of his or her own, there may be a reason. Perhaps other people know something that you don't.
    -If someone is mean to you one minute and nice to you the next, there is definitely something wrong.
    -If someone is too aggressive or tries too hard to sell you on something, he or she is likely setting you up.
    -Trust your real friends. They're here to help you.
    -Notice the other person's work ethic. If he or she is lazy and irresponsible, stay away from the person as far as anything that requires hard work goes. If you work hard, he or she will use you in a heartbeat!
  • Notice how he treats things you care about. For instance if you really care that your room is clean, and after you've explained this to him he still comes over, throws his backpack on the ground, takes his shoes off in the middle of the room and so on; this means he doesn't really care about you.
  • Try to detect from an early stage what the backstabber is interested in sucking from you.
  • If the backstabber persists in pestering you, either ignore him or tell him dispassionately that you do not want to do (insert activity here). Be polite, but extremely firm. If they detect a weakness in your firmness, they will try as hard as they can to puncture it.

TIPS

  • Get away from these people as soon as possible and convince others not to associate with them.
  • Don't hesitate to ask questions. If somebody seems shady in any perspective, ask them about it but pay close attention to their answers. More often than not, they will try to pull one over you.
  • There is a difference between friends and acquaintances. This means that even though he might be fun to talk at in classroom or at lunch, he might not be the kind of person you would like to hang out with after school.
  • Don't rely on the backstabber for anything; even the tiniest of things. In this way, you will avoid situations where you owe him/her a favor. This technique takes patience, practice and goes completely against your better nature. The backstabber will get the hint and move on the next sucker/victim.
  • Also do not tell them any secret that you want kept hidden, as they will tell it to another one of their "friends" the moment it will gain them something.
  • Treat him/her like you would any other snake. Be polite when in his/her area but keep to the path, and maintain your distance.
  • Make sure not to reduce to his level by saying untrue and bad things about him behind his back (this is a huge no-no!) as it will only spur him to action against you.
  • When seeking justified revenge from the backstabber, take time to closely observe their antics and policies. When the opportunity comes along- fool them into their own game but do it with style and grace. Make sure you're not going against your own values and self-worth in the process.

WARNINGS!!

  • Never let the backstabber know that he/she has gotten to you.
  • Do not underestimate his/her power. Try not to offend or hurt him/her, but be merely polite and refuse him/her anything he/she asks that you are not willing to give.
  • Do not get angry when he backstabs you. Realize from the start it will happen eventually. Don't form any deep relationship with him. He'll suck you dry.
  • Be careful when you talk to backstabbers, they might be recording you.
  • Don't talk to the backstabbers friends, they could be spies.


sumber dari:wikiHow

************************************

korang tau tak 'Backstabber' tu apa kebendanya??kalau dalam bahasa kita maksudnya tikam orang dari belakang..Depan kita tunjuk baik belakang kita duk jaja cerita macam-macam..aku pantang betul orang cenggini..bukan aku je lah,semua orang pun kalau boleh nak boikot sampai mati orang yang huduh pe'el sebegini rupa.Aku pun pelik dan heran apa pekdahnya wujud orang sebegini..Susahkan Orang lain ada la.Mati lagi baik.

Aku malas nak bercerita panjang kalau tak aku mencarut dan memaki hamun lagi nanti korang kata aku ni tak bersopan santun dan tiada adat Ketimuran..Untuk menjaga sensitiviti sesetengah pihak maka penggunaan ayat ayat dan kata kata kesat akan di kurangkan..

Titik.

*Kepada rakan-rakan ku yang berkenaan sila baca dengan teliti perkataan ataupun ayat yang di highlight kan..Semoga kita sama-sama beroleh manfaat..Dan semoga kita akan lebih berhati hati selepas ini.Wallahualamu ma bissowak..

39 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

minta di jauhi la dari orang2 mcm nih.....

pernah terjadi kat yanie..
tp better tak yah nak ada lagi kawan mcm tu.....

(^_^)

::_Yanie Putrajaya_::


*********************************

Luth Textile said...

bro,
aku pon meluat dgn orang macam neh..

btw.. thnks for the wish..

p/s : sapa makan cili, dia yang akan terasa pedasnya!

LannY said...

apo kono ea jang....

Inah said...

:)

masni qisrine said...

backstabber ni patut di stab jer
huhu

eedany said...

orang macam ni memang ramai...

haku dah pernah jumpa seekor dua. Huh...boringlah.

Rasa macam haku nak ketuk jer kepala dia...

Sabar ko geng!

CAHAYA said...

jgn bagi muka kat orang macam ni. rasa nak siat² je muka diorang tu. huishh. marahnye!

gap_jb said...

Setakat ni tak ada lagi dapat kawan macam ni .... Alhamdulillah. Tapi kat tempat kerja dah selalu ... kat opis politik kuat. Dah banyak bersabar ... hampehhhh!!

Ad said...

x best la tahun 2009 kalau dah kene gini..huhuhuhu

*SiRibenMerah said...

owhh. Axim, abaikan je mereka neh.. teruskan hidup cam biasa..

All the best =)

artisticklytouch said...

dah kena pun...learn a big big lesson!!

CaBaiKeRinG said...

salam

aku memang dah lama terkena selalu dengan orang macam ni...

nak buat macam mana... hidup... dugaan..

mailah jengok cabai-kering kalau sudi...

aku dah follow hang...

LannY said...

he he i gotcha what u means about chap..ini dinamakan gunting dalam lipatan....btw glad in whatever u in the right path...wink wink..enjoy ur life...live life long....

Izan said...

ish... ramai sungguh manusia yang dengki ni kan. tu la namanya lumrah hidup...

zue said...

wel normaly org mcm gini "MENTAL"......nak diregisterkan tak di tanjung rambutan......bila sipulan tu dah masuk..boleh ler ramai2 buat lawatan muhibbah..meriah gituuuuu

axim said...

Yanie,

pernah terjadi??mesti sakit gila kan..

betui tuh..takyah duk pikir nak kawan lagi ngan orang cenggini..takder pekdahnya..

=================================

Luth Textile,

bukan ko jer yang benci,seluryh umat manusia seantero dunia memang tak leh nak terima orang macam ni..

enuff said.

axim said...

Lanny,

meh aku sambung..

Termenung ajo....

==================================

Inah,

:)
:)
:)
:)
:)

axim said...

Masni,

patut di stab dan di siat siat kulit nya...

=================================

Eedany,

sabar banyak banyak..

orang macam ni takkan selamat dunia akhirat..

axim said...

Cahaya,

nak siat siat muka diorang ekk??silakan!!

memang kena layan diorang macam tuh..

==================================

GAP_JB

Kat opis takyah habaq la..berlambak yang macam tu kan..nak nak yang jenis kipaih Boss..haha..

axim said...

AD,

tu lah..permulaan 2009 aku sedikit kacau dengan kehadiran makhluk backstabber ini...

well,life goes on

:)

================================

Si Riben Merah,

yup..that's what i'm doing now..just ignore them and hope they wont come back into my life..

Life is beautiful,isn't it?

pearlEJ said...

org jenis mcm nih mmg patut mati ajee... tak guna pun idop kat muka bumi nihh... pengkhianat mmg patut mati...

ermmm... nih mesti ada dari YKWYA family yg jadi pengkhianat nih... hihihi main serkap jarang lak... kalau tak dak minta maaf naaa... tapi kalau ada, PERGI MAMPUS DGN ORG ITU!!

axim said...

Artisticklytouch,

yeaapp..lesson learned..so well!!

=================================

Cabai Kering,

tu lah dugaan hidup namanya kan..

sabar je lah..

nanti aku jenguk blog hang..

tq..

axim said...

Lanny,

thanks mate!!

lega dapat sembang ngan hang semalam..

thanks belanja kopitiam..

have a gewd day to you too!!

:)

=

axim said...

Izan,

manusia..macam macam peel..

yg berdengki tuh memang tak senang idup dia dunia akhirat...

==================================

Zue,

memang MENTAL habis!!sesuai sangat la kalau dia pi tanjung rambutan..

tapi jangan la kita pakat duk lawat sat lagi dia duk kata kita ni 'bestbuddy' dia plak..opppss...

hihihi..

terlebey sudah.....

axim said...

Kak EJ,

memang pun akak!!setuju sesangat....kasi mampus lagi baik golongan yang macam nih..

susahkan orang lain je kan..

erkkkk tu saya no komen..hehe..

sofa besar said...

backstabber is evil. they should been sent to palestine

axim said...

Sofa Besar,

backsatbber is truly evil.

Indeed.

CIK KEPO said...

HII,

CIK KEPO RASAKAN,BAIK KALAU AZIM BAGITAHU KAT UMUM SIAPA ORANGNYA SUPAYA UMUM TAK SALAH BERANGGAPAN..SEKURANG-KURANGNYA,ORANG TERSEBUT DAPAT DIJAUHI DENGAN SEGERA..BETUL TAK?

axim said...

Cik Kepo,

salam Cik Kepo...

takpa...hal ni biar saya simpan sendiri..mana yang tahu tu tahu lah.

siapa makan cili dia lah terasa pedas nya kan..

Kebenaran sering akan terkehadapan melebihi yang batil,suatu masa nanti..

Secara umumnya harap kita semua dapat menjauhi perilaku manusia sebegini agar diri sendiri tidak merana..

Cik kepo jangan bimbang,kalau kita tak buat salah tiada apa yang perlu di risaukan..

semoga Cik Kepo akan baik baik saja..

salam hari Khamis dari A.X.I.M.U.D!!

have a good day!!

DrSam said...

salam,

no bother, cos backstabber is everywhere. in my place we have dr spin, who spin everything that came out from our mouth. some time it can be used to our advantage as you can feed them with make up stories. give a taste of his own medicine.

Rockrider 9.1 said...

kira ko mulia la sbb still call ko nye backstabbers as 'rakan-rakan'.
kalu aku dh berguni makian kena. almaklomla...idop kena sound derek.
kakakkaka
neway, byk2 bsabar ngan kerenah manusia. beh baik keje kuat2 cari duit smp kayo.

ngeeeeeeeeeeeeeeeeee......(aku stress gle ngan keje baru)

MiSZuE said...

memang misteri lah...menjadi tande tanye hehe..

sapelah kan..backstabbers tu...
sabarjelah ye wahai aximm...zue dah banyak kali kena..

ALLAH sentiasa dengan org yg benar

tc!

zue said...

"BEST BUDDY".......SO THE SESUATU THIS WORDS.....MCM PERNAH TERNAMPAK KAT OTHER ????? LER...SAPA EKKKKKKK......MAAF ZAHIR N BATIN BAGI YG TERASA YAA.

MNN said...

hurmmmmmm... terus terang jer senang.. tak payah pakai pelita kalau dah ada spotlight... enuff said.

Tepak Sireh said...

bawak bersabar dan bertenang.... kadang2 kita juga kena muhasabah diri kerana kadang2 kita ni 'give-in' too much... yer lah, kita ingat org baik kat kita, kita balas baik... its a good lesson in life, buat kita semakin matang.

let bygobe be bygone, kita doakan semoga si backstabber tu sedar dan pulang ke pangkal jalan...taubat.

Ziana said...

setuju ngan abg tepak!

sometimes kite nih give in too much.. but org stil nk backstabber!!

insaf laaaaaa....

Lily.Lulu said...

sila buat yoga
tenang skit
hehe
:D

mummysyafie said...

senang je..akak cincang lumat² kalau jumpa org gini

Beruang Madu said...

bagusnya perkara ini berlaku... kita kembali bersatu...dan setiap orang dapat pelajaran tentang sesuatu perkara besar... walau kena teruk tapi consider lucky sebab segalanya terbongkar dan u learn the experience

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails