Followers

Thursday, January 15, 2009

Lucunya Di Waktu itu...



Aku Ketawa lagi.

Kali ini aku ketawa sampai berair mata.Berair mata aku bila mana saat kemenangan berpihak pada diri sendiri.Sungguh,aku sudah lali dengan semua tohmahan dan makian orang.Biar apa orang kata pokoknya aku kenal diri aku sebenarnya,lebih dari si bijak pandai di luar sana yang menilai.Kau siapa?untuk mentakrif diri sendiri pun kau gagal,apatah lagi untuk mencari erti dalam jiwa insan lain.Nyah kau dari sini,sebelum kau aku bunuh dengan mata pisau yang tajam ini-dan kau pasti tidak bisa meluahkan sebarang kata nista.

Aku ketawa lagi.

Kali ini dengan tanpa belas aku usir sosok tubuh itu pergi.Aku benci kau dan selamanya pasti begitu.Mungkin kau tada mengerti apa-apa tapi khalayak sudah.Khalayak arif benar segala dusta yang kau ciptakan dan akhirnya menjerut leher mungil itu sendiri.Padan Muka.Itu sahaja ayat yang paling sesuai untuk aku lontarkan pada jiwa yang sedang nazak-dan pasti akan mati bila bila masa sahaja si Izrail datang menjemput.

Aku ketawa lagi.

Kali ni dengan seribu penyesalan segala beban rasa yang tersisa aku lontar ke lautan dalam.Biar ia tak ganggu aku dan bebaskan aku dari belengu yang mencengkam.Biar dunia tahu aku tetap dapat survive walau sekejam mana realiti kehidupan.ya,dunia ini kejam.Sebab itu kau juga harus kejam-supaya semua kekejaman yang ada dapat di imbangi dengan perwatakan sendiri yang tidak kurang hebatnya.Aku kembali menjadi dewasa.

Akhirnya aku berhenti ketawa.Sebab tiada lagi lelucon yang hadir.

Dan aku menjadi lebih berani.

32 comments:

Anonymous said...

nak join ketawa,boleh tak..dah lama tak ketawa..haha..
lelucon tu ape ek?

zoul

Inah said...

hey..what ever happens..benda ni mematangkan kita kan :)

have a great thursday mate!!

alhaqimi said...

wah, en axim...

leh tak nak quote ayat2 encik axim neh...

best sgt untuk digunakan menjahanam kan musuh2 bulbul? pinjam ek...!! tq

axim said...

Zoul,

lelucon tu bahan bahan lucu ler..haha..jom pakat pakat kita ketawa ramai ramai..

:)

axim said...

Inah,

yeapp..whatever happens memang benda ni mematangkan kita..

'aku kembali menjadi dewasa'.-cari ayat ni dalam petikan di atas..hehe

have a great day to you too Inah..

:)miz ya..

axim said...

Al-Haqimi,

wahhh bulbul punya musuh yang ramai ker..hehe

boleh jer nak quote tapi jangan lupa kasi credit untuk AXIMUD..

have a gewd day to you!!

Inah said...

:)..missed u too org terengganu yg duk penang..hahahahah :P

mana kopok lekor ni?? isk isk..inah balik wajib ada kopok lekor ek..

wishlist x sudah..hahahaha :P

axim said...

Inah,

orang terengganu yang duk penang ekk..apa kah..haha..

nak kopok lekor sila lah balik ke Malaysia dulu yek..

then nak berbakul bakul pun pa bleh bawak dari ganu tuh..heee..

dah dah moh balik Malaysia..ramai yang menunggu nih..

:)

-FAME- said...

ko nie skang mmg ske berpuitis..hem tapi ako pon nak join..nak ubat luke dihati bro..

axim said...

FAME,

wehhhh lain macam jer bunyik tuh...apa kes...

story la kat aku kalau hang ada apa apa nak habaq..

aku sudi mendengar..

:)

Inah said...

ramai ke menunggu? mcm x de org menunggu jek..hahahaha :P

sapela inah ni..picisan cuma..cewaah..puitis la konon :P

Bila rindu
Ku tatap langit yang biru
Ku pasti dirimu juga begitu

Ku kirim rindu pada angin lalu
Ku kirim rindu pada bintang yang membisu
Ku kirim rindu yang bulan yang menunggu

Ucehh..tetiba nak bermadah..hahahaha :P

sila sila balas :P

axim said...

ohhhoho nak berbalas balas madah pulak yer..let's lah:

**************************

aku tahu
kasih sayang tidak hanya terucap
di hari ini di tanggal ini

kasih sayang tidak hanya terpapar
di detik ini di minit ini di saat ini

kasih sayang senantiasa tersenandungkan

pada setiap harmoni gemersik daun mengisi celah angin

tapi pintaku biarkan aku
alirkan sebutir cinta,

untuk katakan sayang di hari ini,

walau mungkin kau telah bosan mendengarnya..

*************************

haaaa jawab jangan tak jawab..

hehe :)

Inah said...

alamak..matilah..makin susah :P

surrender lah..kepala inah dah penuh dengan term saintifik skrg ni..interleukin -6 , metalothionein, gene expression..huhu..petang karang inah datang balas..huhu

tu pun kalo ade idea..hahahaha :P

lariksss

Inah said...

jangan mudah bicara sayang
jika hati sentiasa melayang

jangan mudah bicara cinta
jika hati masih bertanya

jangan mudah bicara kasih
jika hati dilanda sedih

gemersik kasih dan sayang
amat istimewa

buat seorang pencinta dan orang yang dicinta :P

amirul usheruff dzulkarnain said...

nak jugak tumpang gelak.huahuahuahuah
huahuahuahuahuhauhahuahuahuahuhuahuha
huahuahuhauhauhauhauhauhuhau..

persetankan org2 durjana diluar sana..biarkan mereka bagaikan anjing yg menyalak bukit..(motip aku nak emo kt entry org)....

Inah said...

ku lihat laut
hujung tidak bertepi

ku lihat bintang di langit
bertaburan tanpa arah

ku lihat bulan di kala malam
menunggu sambil membisu

ohh angin..sampaikan rinduku padamu..

ayyoo..memenuhkan komen axim je nih..abisla skandal lepas ni..hahahaha :P

Dakjaat™ said...

ko ni axim .. ketawa tak ajak .. dah la aku tengah stress ngan kerja neh .. kahkahkahkah! ;p

suesamsudin said...

la, inah n axim dah bermadah bagai kat cni lak....su boleh bayang korang berdua atas penta, smbil melafazkan puisi ini...perghhh, ayik masyuk tu!!!

*axim, dtg kl, mai lah jumpa kita lak... :)

Rockrider 9.1 said...

mmmm...aku haram paham kalu ayat2 puitis ni.sbb aku di trained utk sound derek ajoooo...

jgn ketawa smp lupa diri.kang parah plak. hahahaa

aku pon rasa nak ketawa gak...sbb aku xtau apa yg aku wat skrg nie!

LannY said...

LOL LOL LOL LOL LOL make


smiley inside and outside :)

BurungBelatuk said...

ketawa utk awet muda (gne otot muke skit ja...) marah tuk menambah tua,ke3...

artisticklytouch said...

ketawakan penawar duka...ketawalah selagi mampu...

CAHAYA said...

ketawalah, kalau itu boleh mengubat hati axim yang luka itu. okay? Beristigfar lebih mudah. Lebih tenang. :)

13may said...

waaa...ni bahasa tahap dewa dewa nih...

pearlEJ said...

bagus bagusss... jom kita ketawakan org itu ramai2... biar padan muka dia, biar dia mati dgn ketawa org ramai terhadapnya...

Ziana said...

me x telambat kan??
nk gelak sesame!!

tumpang sekaki ek? :P
nk leraikan urat2 otak yg tegang..


hehehe..
pandai ek berpuitis..
me x pandai aa..
pandai gelak ajo
:)

Beruang Madu said...

Tahniah dik... anak kecil takkan tahu panasnya bara sehingga dia tersentuh sendiri... maafkan abang biarkan Azim melalui semua ni... tapi sekarang Abang fikir Azim tak selemah dulu dan diri kita dan keluarga lebih penting untuk kita dulukan... tapi

sejarah akan berulang... berhati hati dan get ready, kalau berlaku sekali lagi, ingatlah kisah yg pertama ni... kita akan kuat dalam kelemaha kita waktu itu... faham tak? tak faham angkat tangan!!

surijez said...

axim mcm lepas geram je..
marah kat sapa neh..

ita.itu said...

jgn over gelak..masuk langau lam mulut nanti..hehe

aShaBuLz said...

fuyoo...susunan ayat, rona dan rima kata memang mengancam!! baguih2...teruskan ketawa dan usaha...hahahaha..

Lily.Lulu said...

wooo ......
pedihnya
mendalam tuh !!!

:)

MiSZuE said...

hmmm semua yg ditulis kt ats banyak yg tersirat dan tersurat..

jomlah ketawa sesame yek hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails