Followers

Tuesday, January 6, 2009

Warung Aziz SaTar (Bukan Warung Pelakon Terkenal Itu)

Salam Hari Selasa.

Tadi sekali lagi aku sempat menyinggah kat gerai makcik Kiah.Nak beli nasi lemak lagi.Lapor.Hari ni dia lain macam sikit.Dia Berhias bagai,nak tunggu kepulangan laki gamak nya..tu yang kena pakai cantik cantik.Bila aku tegur dia cantik terus tersipu sipu malu.hehe,makcik Kiah dah Menopause tapi masih lagi gigih menjual.Usahawan kecil kecilan.aku tetap sokong.

Ok sebelum aku melalut lagi Jauh ada kisah lama aku nak kongsi.Jom.

*****************************************

Ini kisah beberapa Kurun yang lepas..saja aku nak ceritakan kembali sebab tetiba tiada idea nak di lakar dalam ruang Blog ini..Kepala aku beku,sebab pagi ni sejuk macam siyal-maka tiada idea dapat di keluarkan..terus aku teringat draft yang dah siap beberapa bulan lalu tapi tak ingat ingat nak Publish..Senang kerja aku.

Warung Aziz Satar ni Femes di Kuala Kemaman.Masa ni Kitorang satu family pakat pakat datang makan kat sini nak cari Satar dan keropok Lekor.sebab?Kat tempat lain takder satar dan kalau ada pun rasa nya mesti macam gampang.Kat area ni sumer tempat ada jual Keropok Lekor terutamanya dan Satar juga juadah wajib.

Ramai kan ahli keluarga aku..ni semua mereka mereka yang terlibat dalam usaha menjayakan majlis makan makan ni.

Ni belum mula makan lagi,dah berposing bagai.Lemaih dan Rimaih.ngeeee...Haaaaa ni aku dengan Adik dah dan Kak Ija yang dah pun pulang ke mesir.Sebelum diorang balik kiranya tercapai jua hajat nak makan satar yang sedap.Abang Zali ngan kakak Ipar aku.Muda 3 tahun dari aku tapi atas sebab pangkat aku tetap kena panggil dia kak..Lemah lembut dan berbudi bahasa Orangnya..My bestfriend pun ada masa ni..Sam-member baik aku dunia akhirat..Aku tak tahu apa akan jadi kalau dia takder..(poyo gila babi ayat aku tapi aku tahu kau paham maksud aku..haha)Dan ni lah menatang SATAR yang aju duk sebut sebut dari tadik..aku bukan peminat satar sangat tapi kalau ada depan mata memang belasah ajer.Serius sedap.Otak otak Kuala Kemaman...ni lagi sedap dari Otak otak Gelang Patah..pendapat aku lah..kalau korang tetap kata yang gelang Patah lagi sedap no komen lah..malas nak bertekak..sebab tekak aku yang merasa bukan korang punya tekak..haha..harap maklum.Yang paling aku suka mesti lah keropok lekor..satu mender yang kawan kawan aku duk menyampah kat aku ialah kalau aku pi celah celah pelusuk dunia manapun nampak jer keropok lekor(walaupun liat nak mampus macam getah dan kaler nya pulak memang putih melepak sebab takder isi ikan-dan rasanya memang tak sedap) tapi aku tetap beli..kenegerian sangat kan.Tapi itulah aku.

Pencinta Keropok Lekor.

Kerang bakar ni accidentally terorder..Rasanya macam mana??macam kerang bakar lah..ada rasa rasa Darah sikit tapi nasib baik ada sos merah tu..buat hilang rasa hanyir..hikss...Yang bab bab kerang ni Kak Ija memang no. satu.Takder sapa boleh celen.Kalau kasi sepuluh pinggan pun dia sekali hadap jer.Aku tewas.Kak Ija dan abang Shuk.Rata rata orang aan kata Muka aku dan Muka Shuk sama..kalau dah adik beradik konpem la ada iras iras kalau tak nanti orang ingat aku anak angkat pulak..kahkahkah..Sessi makan makan..mengumpat takder sebab perbuatan tu di tegah dalam agama kita.Nampak tak isi satar yang belah kanan tuh..terus aku terliur ni..(sambil aku ambik nasi lemak makcik kiah yang aku beli tadi-Lapor!!) Happy happy Moment Together..ehhh kat atas ni macam kenal jer sorang minah tu kan-Blogger jugak-Diyana kawan Kak Tie..:)..dia ni single mingle lagik..nak berkenalan?masuk blog dia ni k.Kalu berkenan sila mintak no.Fon sendirik. aku tak campur.We are Family..to be precised Happy Family..Sisa sisa yang tinggal..Kitorang kalau bab bab makan memang laju jer...takyah suruh suruh konpem bisa di atur sahaja.Ditanggung Beres.ayaksss...ais kacang pun ada..Nampak jer menarik tapi tak sesedap ABC kat Seksyen 2 Shah Alam masa zaman aku belajar dulu.Teringat Zaman itu.Memang indah.(miss my Ex-Uni!!)

erkkkk tetiba aku dah Speechless..tak tau nak taip apa lagik..Dah habis idea sebenarnya.Nak pi meeting pagi plak nih..Kalau korang rasa nak makan Satar pi Terengganu.Konpem korang akan rasa Puas menghadap Satar yang sedap.

Ok lah aku dah nak pi Meeting.

Bye.

32 comments:

Inah said...

x de penutup eh..mecikla..tetiba rindu kopok lekor..huhuhu

ChePuanSally said...

Isk..menyesal aku bukak blog ko pagi2..sedap nya la satar!!salu pesan suruh enon beli kan untuk aku. tp dah aku jauh d ufuk selatan (yeke??) mana la aku nak dapat benda bernama sata dan kropok lekor ni...isk isk..zim.kot2 kalo aku mengidam (tak memberi apa2 maksud k..keyword dalam ayat ni KALAU), ko kirim satar kat aku ek..hahahahaha. btw u have not answer my question..huhu..

AnakPkn said...

Betul tu Axim. Otak2 & Satar K.Kemaman yg paling BEST sekali - kalah yg dah dikomersiallise spt Otak2& Satar Gelang Patah & Rumbai. I always make a 70km journey Kuantan-K.Kemaman sebab nak makan otak2 & Satar yg ASLI. Kat Tg. Lumpur Kuantan pun ada gak jual, tapi rasa macam hampeh - yelah byk guna hampas kelapa agaknya. Pelik ye ! yg jual kat Tg. Lumpur tu pun Orang Ganu gak - tp resepi dah tak original bila keluar dr bumi Ganu agaknya.

Zuer said...

meriahnya ahli keluarga...best kan dapat berkumpul dengan orang yang kita sayang !!!

Rockrider 9.1 said...

salam,
eh nape gerai aziz satar ni dh berubah???
dah 4 thn aku x gi. masa aku dok msia dulu (abis skrg aku dok mana????), aku rela drive 4-5 jam semata2 nak makan satar n otak2 beliau. pastu rest kat impiana or suria barang 2-3 malam.pergh!!!rindu sama kemamang!
errrr..nak g lah month end ni. cam best jek!
drooling.... :(

:: p R i n c E s S _ N :: said...

meriah2..mkn brmamai2....sonoknyerrr...

nazzman ibrahim said...

meriah sungguh family ko boleh dijadikan contoh keluarga bahagia

bozzobattousai said...

bnyknyer gambor...meriahnya makan...klu aziz satar yg terkenal tuh bukak kedai makan agak2 sedap tak?

Josh said...

Woowww, I'm amazed by the variety of food they offer. Nampak sedaap je semua, especially the kerang. Yum...

axim said...

Inah,

takder idea tetiba tu yang tak ber penutup..haha..

windu keropok lekor??

moh Pi ganu lagi jom!!

axim said...

Che Puan Sallly,

haha..aku teringat zaman belajar dulu ko memang suka ngan satar ni..tapi aku pelik bolegh plak ko tahan pedas ngan satar ni,sebab setahu aku ko kan tak makan pedas..tapi bukan pedas sangat pun kan..sedap...

mengidam kalau bawak budak bagitau aku..nak jugak raikan anak kawan baik nanti..hehe..ko dalam pantang aku belikan satar 40 bijik untu ko sorang makan..

soklan tuh??erkkk nanti aku jawab naa...boss aku duk panggil tuh..(alasan sangat kan..huahuahua)

axim said...

AnakPkn,

memang macam tu kan,kalau orang ganu skali pun bawak jer kuar resepi dah lain..

kebanyakan resepi kat luar tu sumer nak jimat kos..kurang kan ikan dan bahan sebab nak untung lebih tu yang jadik tak sedap..

bila nak pi kuala kemaman lagik..aku plak yang teringin petang petang cenggini..haha

axim said...

Zuer,

yeappp..setuju seratus peratus..memang best dapat berkumpul ngan sumer ahli keluarga dan rkan rakan..rasa diri di sayangi jer..hehe

axim said...

Rock Rider 9.1,

dah berubah??erkkk apa perubahan yang berlaku apasal aku tak perasan pun..hehe..

wahhh sanggup ko drive 4-5 jam semata mata nak rasa kesedapan satar ni..tapi worth of try beb...

ok selamat memandu ke kemamang lagi dan selamat makan satar!!

axim said...

Princess N,

meriah....memang meriah..

:)

================================

Nazzman,

Contoh keluarga bahagia??hehe..ye la sangat..

:)

axim said...

Bozzo,

agaknya kalau aziz satar yang bukak kedai cenggini lum tentu lagi ramai orang datang sebab takut satar yang di sajikan tak sedap dan tak menepati ciri yang orang nak..

ntah apa aku merepek ni aku pun tak taw..ngantuk petang petang ni...

axim said...

Josh,

kat sini pun ada masakan panas dan Ikan Bakar segala tapi kitorang memang just nak amkan satar,otak otak dan keropok Lekor jer...

memang banyak variasi makanan kat sini..Kalau Josh pi kuala kemamang jangan lupa menyinggah kat Warung Aziz Satar ni k..

CAHAYA said...

sedapnye kopok. nak makan kopok lah!

axim said...

Cahaya,

selamat makan kopok..

:)

MiSZuE said...

banyaknye makan..akk axim yg pki tudung hijo tu sweet sangat la...

ddyana said...

citer kurun ke baper nih axim???temuk gler i masa neh.hahaha..mcm ah skunk dh kuyus ek...tp sata mmg sedappp..terliur la pulak..mcm kena g tgganu jerr..*wink*

MOLY said...

woowieeeeeeeeeeeeee ...
nyam nyam nyam
sangat kelaparan
sila kawal napsu makan
adoiii

:P

masni qisrine said...

saja nk perangat.....
abc s2 shah alam mmg sedap tiada tandingan...huhu..

ita.itu said...

mandai je ko ckp makcik kiah tu dah monopous..gege..eh sdp nye kerang bakar tu dik..terlior akak jap

axim said...

Mis Zue,

makan ramai ramai tu yang banayk..hehe...kak ija yang pakai tudung ijau tuh..dia memang sweet...:)

axim said...

Ddyana,

ni citer pada abad ke-18 yang lalu...moh kita ke terengganu makan satar...

:)

axim said...

Moly,

kawal napsu makan takper...tapi kalau rasa nak makan just makan jer okeh..hehe..

:)

axim said...

Masni,

memang betol...teringat balik zaman zaman belajar dulu...

:)

axim said...

Ita,

alaaa kalau dah tua cenggiu kalau tak menopause lagi alamatnya hairan bin ajaib la akak oii...

Kerang tu sedap wooo...rugi ko takder masa ni ngan kitorang..hehe

pearlEJ said...

tak pernah lagi makan satar... selalu dok pi belah sana, selalu dok nmpk jual tepi2 jalan, tapi tak berani nak try... hehehe...

materials said...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
nike shoes

Anonymous said...

ehem..ehem...promote warung aziz satar tuh dpt komisen tak?hehehe
mesti pak aziz tharu tahap gabannye.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails