Followers

Tuesday, January 20, 2009

In The Name Of H.U.M.A.N

Kisah Dua Minggu lalu-11 Januari 2009(Ahad)

Jam Pukul 12 tengah hari.Waktu Lunch tiba dan bila perut berkeroncong minta di isi,maka pertemuan ini pun terjadi.Bertempat di Restoran Asam Pedas Melaka Sejati-di area Ampang..tapi aku tak berapa ingat lah ni kawasan mana.Hentam sajalah Labu.

*Patriotik habis Restoran ni..Kami anak MALAYSIA.

Restoran ni sangat dekat dengan Rumah seorang Blogger yang menyertai acara makan makan kali ni..siapa blogger tersebut?Lu pikirlah sendiri..hehehe..

Peserta yang tidak asing lagi-Zietikuih dan Lensalily.Com.Mana boleh tak ajak dia kalau ada acara makan-makan..kang dia merajuk takdak sapa plak yang nak pujuk..heeee..:)
AXIMUD dan EA

Masa ni sumer dah kelaparan tahap gaban..tu yang mamat ni sampai terjelir lidah sebab dah lapar sangat..perut jer kecik tapi nafsu makan astaga...mengalahkan kami yang comel comel ni sumer..tanpa melengahkan masa terus la kami Order makanan utama kat sini..apa lagi kalau bukan Asam pedas..takkan asam pedas jer?takkk..menu lain sila semak di bawah ini:


takan tak kenal kot ni apa-nasik putih lor..kalau nasi tomato wat makan ngan asam pedas tak sesuwai..nanti orang kata apa plak..lagipun kat sini memang takder nasi tomato ataupun nasi beriyani.Nasi putih sahaja.Makanan orang kampung katanya.

kalau dah makan style kampung harus la kena ada ulam-ulaman yang berkhasiat nih..tak cukup ngan ulam tambah lagi ngan Telur asin..pehhhhhh...memang lagi shedappppp la Lunch kali ni..Faveret aku tuh Telur masin..nak nak tang yang kuning tuh..berlemak habis!!
Sambal belacan tak leh tinggal baru lah ngam nagn ulaman tadik..sambal belacan kat sini memang power..aku suka aku suka!!sedap..walaupun aku tahu nanti aku akan mengalami sakit kepala yang severe tapi aku tak kira.Janji dapat makan belacan yang sedap ni.
Ikan Tenggiri masin ni memang MARBELES habis!!makan nasi putih ngan Ikan masin ni saja pun dah sedap..kena plak ngan cili padi yang di potong halus halus...Ada la sorang mamat tuh tak menyempat nyempat nak tunggu asam pedas siap dah habiskan nasik sepinggan dulu makan ngan ikan Masin nih..pastu duk sibuk mintak nasik tambah..sapa mamat tuh ntah..hehe..(obviously hanya mereka yang hadir sahaja yang pasti mengerti..:)
Tak di lupakan jugak telur dadar menjadi santapan bersama..yang ni pun tak cukup satu pinggan bila dah habis boleh plak kitorang mintak satu lagi..makan lah selagi boleh makan kan..Bukan mintak duit orang pun..sendiri makan sendirik bayar so kau apa kisah?heeee...
Dan lauk yang paling di nanti nantikan tentulah ASAM PEDAS yang berasap asap nih..yang bestnya kat sini kitorang di kehendaki memilih ikan secara sukarela untuk di masukkan ke dalam asam pedas ni..Kiranya fresh fresh la dia masak ikut permintaan(walaupun ikan yang di sediakan tu ntah fresh ataupun tidak,walllahualam lah..)
Kitorang pakat pakat amik 3 jenis ikan sajork-Ikan Pari,Ikan Merah dan Ikan Parang.Aku mulanya tak suka ikan parang sebab banyak tulang tapi bila dah makan dan rasa isinya yang sedap terus la aku suka..sedap!!lagi best dari ikan pari dan ikan merah(tekak aku lah,tekak korang aku tak taw..ntah ntah Piranha pun korang kata sedap kan,terpulang pada penilaian individu..)
Makanan dah sampai air pun dah sampai apa lagik..JOM MAKAN!!..Masa start makan nih memang happening..sumer duk sibuk ceduk lauk duk sibuk mintak telur dadar tambah dan duk sibuk mintak nasik tambah..mau tak bertambah kalau makan panas panas macam ni dengan perut lapar..geng makan pun sempoi tu yang masing masing berselera satu macam ajer..Alhamdulillah rezeki Tuhan..
Dan ni lah hasilnya setelah kami semua berhempas pulas mengembeleng tenaga untuk menghabiskan lauk pauk yang di order..Kan dah sedia maklum kami semua ni kuat makan so jangan persoalkan apa apa lgi yek..(yang duk meratah ikan kasi last aku jugak..siot jer korang duk tolak kat aku sumer yek..ish ish ish..memang makin sedap la aku duk ratah..haha)

Licin semuanya di sapu bersih..tak tinggal walaupun sebijik nasik pun..Mak aku pesan kalau makan nasik kena makan sampai licin nanti nasik menangis..sejauh mana kebenaran aku tak tahu tapi so far Alhamdulillah aku masih praktikkan lagi nasihat beliau itu walaupun aku berada di kejauhan ini..:)

Lepas da kenyang baru la masing masing duk bukak story itu story ini..Cerita itu cerita ini..Kes itu kes ini..Hal itu dan hal ini..(Khusyuk tak aku duk melayan tuh??hehe)

ehhh sempat lagi ko menyeringai manja yer adeq..tahu tahu jer ada orang nak amik gambor dia..Yang penting hepi kan..kalau hati tak hepi ada prasangka sana sini baik takyah hidup..menyusahkan orang lagi adalah..

Nikli pun duk Khusyuk melayan Lily tuh..tak cukup bercakap saja ngan tangan tangan skali plak yang naik..memang kelazzzz...Bincang pasal masa depan kah??

Thanks EA for dis shot.kenyang perut suka lah hati kami semua..Yang best makan macam gini sorang sepuluh hengget ajor..berbaloi dan worth for your money ok..kalau nak mai makan kat sini mai la ramai ramai..dah bertambah segala bagai pun baru sepuluh hengget kira ok la tu kan..mahal??ko masak sendiri la cik kiah oii..


Bergambar kenangan bersama rakan-Rakan yang di sayangi lagi di kasihi..Siapa yang paling besar dan siapa yang paling kurus??jawapan tertera dalam gambar di atas dan di bawah okeh..hehe...carik sendirilah..(besar ke kecik ker tak penting,yang penting janji hati baik sudah..baru boleh live our life to the fullest..)

memang enjoy dan seronok makan-makan ngan kalian semua..looking forward to meet you guys in another meeting yaa..Thanks for da accompany..Really appreciate dat.This is what Friends For right?always be there for each other.

(korang ingat citer aku ni dah nak habis ker??no no no..beyum lagik..ada lagik tambahan isi kat bawah..teruskan pembacaan anda yer..Kalau boring sila sambung membaca di hari lain..hehe)

Plannya lepas makan ingat nak pi berjalan-jalan plak ngan Lily n EA skali tapi since EA kena masuk kerja so tinggallah aku,Kak Non ngan Nikli jer..Ada orang tuh nak beli beg travel so kitorang decide nak pi PERTAMA KOMPLEKS yang kat sebelah SOGO tuh.(sebelum masuk Pertama Kompleks sempat la menyinggah tengok barang kat Sogo,sebab parking kat Basement Sogo)

Ni kedai Beg kat PERTAMA Kompleks..memang terserlah kan beg beg yang ada..beg apa ko nak?dari sekecik kecik beg hinggalah sebesar besar alam beg ada kat sini..Harga?Ikut Brand lah..kalau yang branded konpem lah mahal.tapi setahu aku Beg travel takder lah pulak yang murah..konpem main ratus ratus ngan riban riban jer.Tepuk dada tanya selera.
Yang bestnya ada diskaun masa ni..tak taw la kalau tu sekadar taktik peniaga..so lepas puas duk belek membelek beg travel yang di cari,akhirnya terjumpalah satu beg merah yang Cun.
nanti nak travel senang kalau ada beg ni..sumbat la segala harta pusaka ko dalam beg ni then pergilah travel seantero dunia..Boleh pilih saiz apa yang sesuai dengan ketinggian anda..hehe..
Tokey Kedai duk mengajor cara cara nak pakai beg ni,actually boleh jer belajar sendirik tapi kita serahkan saja pada yang pakar untuk membuat brieffing ringkas tentang tata cara penggunaan beg travel ini..
Ok la tuh..kalau beli saiz yang besar sangat nanti tak nampak plak tuan yang duk menggalas beg..just nice lah..warna pun Cun..aku suka tengok!
akhirnya Beg travel yang cun melecun ni telah di rembat dengan jayanya..Harga?tanyalah tuan punya beg itu sendirik..hihi..dapat Disaun 40 persen kalau tak silap..Yang penting hati puas sebab dapat beli beg idaman kan..Travel di Bulan Februari pasti lebih bermakna dengan kehadiran beg ini.

Lepas da setel ngan urusan kat PERTAMA terus Ziana hantar aku ngan Nikli ke Pudu Raya,nak carik tiket untuk aku ke Penang dan Nikli ke JB..Thank's a lot Ziana..kalau kau takder mati lah aku nak naik pengangkutan awam jer.

Thanks again anyway..heeee...:)..Thanks to ALL of YOU!!

*We know ourself and we know what we do weren't wrong..in the name of Human we just cannot SATISFY everybody need..sorry,we just can't..The best way that we can do is to listen to our HEART and just make it through..Whatever happen this F.R.I.E.N.D.S.H.I.P will never end..Enough is enough.Full stop.

29 comments:

Lily.Lulu said...

baru perasan . ari tuh lelaki sumenya pakai baju warna biru .. same pulak tuh kaler korang ..

uhuhuhu ..

asam pedas situ mmg marbeles laa !! terangkat beb !!!! rindunya nak makan situ lagi ..

jom laaaaaaaaaaaaaa !!
lapar nihhh !!!
:D

ehem ehem ..
cantik beg nikli ..
jauh nak travel tuh

kwang kwang kwang ~

tak aci dia pergi dulu !!
cissssssssssss

:D

CAHAYA said...

best la makan2 tu. Cahaya sker makan asam pedas dengan telur dadar. :) Meletup u ols. Hehe. :)

p/s: Axim, jangan makan masin2 je. Kang darah tinggi. Okay?

LannY said...

nampak sedap aje asam pedas tuh

aShaBuLz said...

best gila!!!! huh....

A.R.A.S.H. 910 said...

syioookkknyerrrr...huhu

Ziana said...

haah laaa..
laki2 pakai baju biru..
korg pakat ek??

mmg marveles!!
nnt kite repeat again ek
:)

uwaaaaaaa....
x aci..
pi dulu!!
erkss..
nk open laaa..
sape mo pi ngan ziana!!!
mariks!
:)

Faisal Admar said...

axim!!! haiyoh asam pedas melaka favorite lah!! nak sikitttttt!!!

weih jom swim kat PISA!! aku nak pi cr swimming trunk lah. nak swim balik. 6 packs dah kabur...!!

Anonymous said...

Baru kemarin makan kat kedai ni kat Pandan, memang meletup!

axim said...

Lily,

haah..baru perasan sumernya in da Blue la pulop...

memang sedap kan kat sini..next time kita mai lagik..

beg tu memang Chantek!!last last di api dulu kan..haha

axim said...

Cahaya,

memang masyuk sangat asam pedas ngan telur dadar..sedap!!

*thanks atas peringatan!!

:)

axim said...

Lanny,

memangs sedap!!harus menerai nanti kalau ko ke KL k!!

axim said...

Ashabulz,

memang BEST!!

axim said...

ARAH,

bab bab makan menag syok saja..hehe

axim said...

Ziana,

nak open ekk..moh la kita pi sama sama nanti..hehe

axim said...

Faisal Admar,

ko memang fanatik ngan asam pedas kan..hehe

swimming kat PISA bayar berapa ekk??

jom ajer..hehe

axim said...

Anon,

memang meletup!!harus kitorang datang lagi pasnih..

Ziana said...

eh.. u knw wat..
ade org x puas hati psl pic yg u upload..

hahahaha..
:P

Wahidah said...

hurm..asam pedas melaka..
rindu la plakkt my granny nya asam pedas..pure dr mlk tuh..heheheh

i'm so amazed with the friendship that groove among all of u

axim said...

Ziana,

siapakah makhluk yang tak puas hati tuh??haha..biasalah..manusia..

"in the name of Human we just cannot SATISFY everybody need..sorry,we just can't..The best way that we can do is to listen to our HEART and just make it through.."

*dat's da reason why i quote back this statement from the entry..

Have a good Day Mate!!

:)

axim said...

Wahidah,

Ur granny pandai wat asam pedas pure??bila nak ajak pi makan kat umah nenek??hehe

have a good day to u!!

:)

Mrs.Sheikh said...

lapo lapo lapoo...
korang kan mmg tauuu
entri makan ni sangat sedappp!!!!

pearlEJ said...

berjanji ker semua pakai kaler biru tuu?? heheee...

mula2 jadi duta asam pedas, lepas tu jadi duta beg pulak.. hihihih...

Catz said...

wow...
asam pedas..ada ghopanya asam pedas mablesh kat lembah klang ni...
ni yg aku rasa nak pi menjejak nihhh..iskk....axim..aku diet ni...napa ko buat aku terliur2 nihhh..iskkkk

ita.itu said...

wah asam pedas..terlior akak jap...eh mau jalan2 lagi ek..sakan korang..skrg la ms lum kawin jalan..sok2 dah ada anak payah skit..

axim said...

Mrs Sheikh,

memang sedap!!

memang harus ko jeles husna..hehe

axim said...

Kak EJ,

hehe,boleh plak cenggitu ekk..bertukar tukar jadi Duta..haha

axim said...

Catz,

addaaaaa...jangan ingat takder..nani try la pi carik kat area Ampang...sedapp!!!!

axim said...

Ita,

akak pernah makan kat sini kan??sedap....

Beruang Madu said...

Ish ish ish... bestnya makan kat asam pedas... tapi abg bear pun selalu gak makan kat situ... sedapkan ikan parang tu... tulah lain kali dengar cakap orang tua tua yer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails