Followers

Monday, July 6, 2009

A.M.A.R.A.H

Akhirnya aku selamat sampai di Penang kembali jam 4 pagi tadi..

*********************************

Tiba di Pudu jam 9 malam..Suasana Pudu memang sering tak lekang dengan kesesakan orang ramai.Aku bergegas sebab nak beli tiket untuk pulang ke Penang secepat yang mungkin..Duk melilau la cari kaunter mana yang ada-sehinggalah aku terperangkap ngan Ulat jual tiket-dia bagitau bas SUPER NICE-jam 9.15 malam kat Platform 23-siap bagitau bas da ada kat bawah..aku bila dengar jam 9.15 terus la grab jer tiket tu tanpa sempat berfikir panjang..nak cepat lah konon kononnya..Bayar RM31-amik tiket dan terus ke platform 23.

Sampai kat Platforn 23-Hampa dan Rasa tertipu!!Bas haram takder lansung dan takder walau seorang pun makhluk yang di panggil manusia kat Platform tu..dah la penat bila jadi macam ni rasa sakit hati gila gila dan memang rasa marah yang amat..aku cuba sabar.

10 minit berlalu.

Jam menunjukkan pukul 9.25.jangan kata bas,bayang BAS pun tak nampak..aku fed-up dan terus ke kaunter tempat ulat tadi jual tiket.

'apa kes ni bas takder lagi i,ko cakap tadi bas dah ader pukul 9.15,ni aku dah tunggu 15 minit bayang bas pun aku tak nampak..'-aku bertanya

'Rilek ah dulu,sat lagi bas kul 9.45 sampai la..ko sabar ar sikit..jalan tengah jem skarang ni..'-mamat ulat tu membalas.

Tanpa menjawab apa apa aku turun kembali ke platform 23 dan tunggu sehingga jam 9.50 pm..(dah la nak ke platform 23 dan ke kaunter tu jauh nak mampos..).keadaan yang sama jugak.Orang takder bas jangan harap lah ada.Kali ni memang tahap amarah aku dah melebihi batas yang ada dan memang aku rasa tertipu sangat sangat.

aku naik kembali ke kaunter dan jumpa mamat ulat tu

'wei,ko cakap pukul 9.45 bas konpem ada kat bawah tu..ni dah dekat pukul 10 dah ni mana ada bas yang ada..bodoh ker apa aku nak tunggu lagi.dah la,aku nak balik duit aku,baik aku cari bas lain kalau macam ni'-kali ni memang aku dah tak sabar..

'kecoh ar ko..jap aku suh pompuan ni bawak ko pegi kat bas tu..bas ada kat luar terminal laa..'-mamat ulat tu membalas

'ko biar betul,tadi ko cakap kat platform 23 ni kat luar pulak,kalau aku keluar bas takder aku tak kira aku nak balik duit aku'-aku membidas.

maka terkedek kedek lah pompuan dalam kaunter tu bawak aku pergi ke luar terminal pudu berhampiran jalan depan McD luar PUDU tu..bila aku tengok tu bukan bas SUPER NICE..tu bas SENI BUDAYA..Sah aku memang dah kena tipu.padan muka aku sapa suh beli ngan Ulat..patut aku beli kat kaunter terus tadi.mender da nak jadi kan.so aku ikut jer lah minah tu-dan ada beberapa orang lagi kena macam aku.

'ni bas ke mana ni wei?lain macam jer aku tengok..aku beli tiket ke Butterworth bukan ke Ipoh dan Taiping ni..'-sekali lagi darah aku menyirap bila tengok orang yang naik sekali ngan aku(tiket) sama akan ke Ipoh dan Taiping

'memang la bas ni akan ke Butterworth tapi singgah di Ipoh dan Taiping dulu'-Pompuan muda macam bohsia tu jawab.

'bengong..kalau macam tu pukul berapa aku nak sampai ni..kalau konpem bas jalan terus takper lah,ni pukul berapa bas nak jalan??-aku tanya,membentak

'dalam pukul 10.30 jap lagi jalan ar ni tunggu bas penuh'

Aku memang bengang..mau tak bengang dari pukul 9 malam drag sampai pukul 10.30 pulak..ta peduli kat pompuan tu aku terus naik belik ke kaunter dan cari balik mamat ulat tadi-nak mintak balik duit aku RM31 hennget tu.Baik aku beli tiket bas lain.Baru Puas hati aku.

''aku nak balik duit aku,ko tipu aku kata bas pukul 9.15 laa ni dah pukul 10 lebih..bak balik duit aku''-aku mintak balik duit tiket ngan mamat ulat berbadan besar tu.Dua kali ganda badan aku.Lantak la.ada aku pedulik badan ko besar pun..

''kecoh ar ko mamat!!kelam kabut semacam jaa..tak reti nak sabar ker..''-sambil dia membebel sambil dia kasi RM31 balik kat aku.Selamat duit aku.

''sabar apa kejadah nya macam ni..bodoh ke apa aku nak tunggu sejam lebih..bengong!!''-aku terus blah dari situ dan terus ke kaunter bas SUPER NICE yang sebenar..kalau nak di ikutkan mampus la aku kang tak pasal pasal kena hentak ngan mamat tu ngan gang gang dia kat situ tapi aku tak pikir apa dah..marah punya pasal masa tu.

Beli tiket bas SUPER NICE pukul jam 10.30 malam dan bas memang dah ada kat Platform 15..Baru puas hati aku.Ingat Customer macam aku ni takder perasaan gamaknya.Mungkin ramai yang dah kena tapi aku tetap nak bersuara-dan lepas ni aku takkan beli lagi kat ulat-ulat macam ni..sendiri punya silap,nak cepat punya pasal.

Tepat jam 10.30 malam bas bergerak meninggalkan PUDURAYA dan terus menuju ke Pulau Pinang..Dan aku tidur sepanjang perjalanan,dengan penuh rasa puas.

********************************************

Kebelakangan ni aku sendiri tak faham kenapa aku cepat marah..kalau ada hal yang simple-simple pun aku akan melenting..entah la,aku tak tahu apa yang terjadi..kalau dulu aku bukan macam ni,sering aja tenang dan bisa mengawal keadaan tanpa meletakkan emosi di hadapan..macam sekarang ni mesti ada jer benda yang tak kena dan aku akan jadi marah-marah dan tak puas hati..

Aku rasa aku perlukan terapi..
..
.

41 comments:

Ziana said...
This comment has been removed by the author.
Ziana said...

i rase u tooo tired..
mental n fizikal tired kot..
dua2 dh x balance mcm dedolu..
dedolu xde laa baran mcm nih ek?
:)

bebyk besaba ek..
saba tuh separuh dr iman
:)

terapi yg mcm mane lak kali nih?
hehehe..
pi lepak n rest kat laut!!
:)

** slamat betunang!!! opsss!! erks! cantik hantaran!! hahahahaha

wahdi said...

Lain kali naik le aeroline,beli teket online... cepat, puas hati dan ada makan2 dlm bas hehe, but not sure aeroline turun sampai butterworth atau tak

MiSZuE said...

herm..sape x marah kan..
tapi berani betol awak ek..heeee

hermm mybe axim stress+ penat gitulah jadinye
pasnii klo rasa nak marah tu ..tarik napas panjang2 na..heeee

CATZ said...

axim,
aku sokong le ko marah tuh..
kalau aku pun marah..kagum le dgn keberanian ko insist nak duit balik tu...bravo!!
customer is always right..

mummysyafie said...

penat benar erkk axim..gi rehat jap erkk..

zamspotte said...

hahaha... Kesian ulat tu kena bambu... (boley ker backing ulat tu???)

Tu lar, aku pun pernah kena... Hari Raya plak tu... Nasiblah takder bas lain, naiklah jugak...

Terapi terbaik.. Amek ayer semayang...

kojah said...

xpyh terapi...mmg patut marah pun...hiks

anne said...

memang patut marah pon. lain kali apa2 pun beli dari kaunter...apa-apa jadi bus company tu kena bertanggungjawab.

nasib dapat balik RM31 tu...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

semlm sampai kat pudu kul 7 dari melaka.....

sib baik tak terserempak dengan @xim....

bnykkan rehat k.......

Brian Kinney said...

berani ke dia nak pukul ko kat pudu tu? dia ingat takde orang? patut ko ambik jer gambar dia letak dalam ni.

puas hati!

Luth Textile said...

ayooo kena berjalan lg nih.. rilex bro.. erm.. pehape2 tol ulat tu.. repot kat jpj je bro...

GRuNGe said...

Sabar sabar sabar Axim. Hehehehe. Aku pun hampir bertumbuk dengan ulat dekat Hentian Jalan Duta. Hangin tunggu bas tak sampai. Masa tu, aku dalam keadaan penat dan cuaca pun panas. Maka syaitan telah berjaya membuatkan aku jadi baran.

jerry maguire, jr. said...

u wanna talk?

en_me said...

hormon teww bebb.. hormonn

Lily.Lulu said...

benda dah nak jadi
tu semua ujian dan dugaan
jangan marah2 ok ...

terapi shopping dah
mungkin terapi nak karaoke kot ?
hehehe ...

dah ..
go and relax
jangan tensi2 lagi

take care of urself !!

CAHAYA said...

Macam salah sendiri je yang? Ambil teladan, next time jangan beli dari ulat bas. Teringat ari tu beli tiket ke Singapore rm45. Ini paling murah ni untuk super coach. Dia mati2 suruh bayar lagi rm15. Kitorang buat bodoh je naik bas. Pastu garang plak tu. Hish. Nyesal takmo naik dah.

Kalau marah, istigfar banyak2. Kalau masih marah, tarik nafas. Pastu sambung istigfar balik. :)

Take care.

Nem0 o0h Nem0 said...

sape suh beli tiket dr ulat bas..
dorg tu keje nak menipu jek..

myb kamu penat sgt kut tu yg cepat marah.. gi la amik cuti sehari,lepax rehat kt umah.. =)

Leez said...

Gi lah spa.....massage...rehatkan badan...rehatkan minda....
Lepas tu memang lega satu badan. Otak pun ringan aje.
Try lah....

Ad Rifza said...

Sabo sabo azim..hehe...biasalah kalo beli ngan ulatkan..
Kalo Ad , Ad mmg tak beli ngan ulat tak konfiden langsung ngan diorg tu even diorg ada kaunter ke apa..kecuali tiket lain mmg dh habis dan terpaksa...
Ubat amarah sabar..Kalau tak sabar bnyk lagi benda lain boleh berlaku..Ikut hati mati..Tapi dah betullah tindakan Azim tu kalau tak hampeh mamat tu nak bagi balik kalo sopannn jer cakapkan..hehe..

RIZAL said...

sabau jek la.. mmg gitu la senario nyer kt situ..
len kali bli la tiket siap2 yer. :)
caiyok2!!

p/s : jgn ler garang sngt.. tkot..

@xiM said...

Ziana,

perhaps..perhap i'm too tired..tired with what aku pun tak taw..haha

tu lah..nak kena pi pulau bercuti kot..Hujung minggu ni pi PD lah tenangkan fikiran..:)

*memang lawa giler hantaran tuh!!nasib pakcik kastam tak rembat..haha

@xiM said...

Wahdi,

len kali nak naik flight jer..(tapi mahal la pulak..huhu)

aeroline tu ada sampai penang,tapi tak lalu butterworth,straight masuk pulau jer..

@xiM said...

MisZue,

bukan soal berani tapi dah hangin satu badan tu yang jadik macam tuh..dah cuba sabar tapi tak dapat..

maybe sebab penat..

@xiM said...

CATZ,

ya betul tuh..kita mesti perjuangkan hak kita walau macam mana sekali pun..

customer always right kan..

:)

@xiM said...

Mummysyafie,

ok ok semalam dah rehat..dah cool skarang..:p

@xiM said...

Zamspotte,

memang patut ulat tu kena macam tuh,diorang kira nak jual tiket jer bukan peduli keselesaan pengguna macam kita ni..

kalau hari raya berhati-hatilah..aku pernah naik bas takder ekon sampai 4 jam..!!haram jadah tul..

@xiM said...

Kojah,

yer betul tu!!memang patut kena marah pun kan kan kan..:p

@xiM said...

Anne,

tu la..i learn from my mistake now..nasib baik dapat balik RM31 tu..kalau tak dapat konpem akan ku report pada pihak berwajib..

@xiM said...

Yanie Putrajaya,

lor ye ker..kalau terserempak konpem aku ajak hang minum minum dulu..hehe

ok jom kita berehat..

@xiM said...

Brian Kinney,

aku duk baran tu terus takder mood nak amik gambar..tapi memang mamat jual ulat tuh badan besar..tapi lansung sikit pun aku tak heran..buuuuuu

@xiM said...

Luth Textile,

memang akan ku report kalau dia tak kasi balik duit aku tu..dah kasi duit aku malas nak panjang panjang citer,kalau report pun bukan diorang buat apa paun..enforcement kat Malaysia ni sangat la lemah..even polis kalau taw kat tempat tu ada sarang penjenayah konpem diorang tak kacau..sebab??tak berani..ish..dah lari topik ni..

@xiM said...

Grunge,

taw takper..kalau dia nak bantai aku pun boleh la ajak bergaduh time tu jugak..haha..tapi malas nak cari pasal kan..dia tak kacau dan kasi duit balik so ok lah..:p

@xiM said...

Jerry Maguire JR,

I'M FINE..TQ..:)

@xiM said...

en_me,

tu laaa,aku pun rasa ada perubahan hormon ni berlaku tu yang kerja asyik nak marah jer...

@xiM said...

Lily Lulu,

ok thanks atas ingatan..dugaan semua tu kan..

terapi shopping dah,terapi karaoke belum lagi ni..jom laaaa kita karok sekali..lama dah tak karaoke skali..last time kat PD kan..

take care of yourself too !!

@xiM said...

CAHAYA,

memang salah sendiri sebab nak cepat punya pasal beli kat ulat pun ul;at lah..len kali tobat tak mau beli dah..

astaghfirullhalazim..

you TC too!!

:)

@xiM said...

Nemo,

memang terpikir nak amik cuti rehat kat umah..nak tenang tenang kan fikiran..kasi nyaman sikit..hmmmm

@xiM said...

LEEZ,

pi spa memang rehat kan badan tapi dalam kepala belum tentu boleh setel..hehe

good suggestion,anyway..:)

@xiM said...

Ad Rifza,

memat macam tu mana boleh berlembut lagi dah..kalau duk berlembut takkan dapat balik duit tuh..kena maki macam tu baru depa bukak mata sikit ingat customer boleh buat main main kaaa..

hisshhhhh..

siti_asiah said...

waaa ct penah kene camtu...kt pudu gak...
dahla pakai baju batik asrama sekolah tu...cian saya...

1.janji kat platform,tunggu-tunggu xde,last-last kene jalan kaki dekat sebelah hospital bersalin tu.

2.Tiket mahal drpd biasa,naik bus terus tukar tiket lain yg xde harga dan logo syarikat terus tukar lain

3.Bus tu g kulim la mana2 la...

4.Bus burok!air aircond menitik-nitik atas kepala

nak mengamuk takut lak...naik bas ,lepas tu terus tido....PENAT
sampai umah kol 3 pagi...
bayangkan laaaaa.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails