Followers

Wednesday, July 8, 2009

Lawak Di Pagi Rabu : Balik Awal!!

Seorang boss entah macam mana mood dia memang baik sungguh pada hari nie..Sesiapa yang nak minta balik lima jam lebih awal hari nie dia kasi tapi alasannya mestilah munasabah. Haaaa!!alasannya mestilah pasal sembahyang ajer! Tau-tau macam tu ader 4 orang pekerja bawahan datang mintak balik awal..

Pekerja 1 : A'kum Boss, bulih saya pulang? Saya balik nak sembahyang kat rumah boss, leh tak?
Boss : Tak boleh!!!Kat sini kan ader surau, sembahyang jemaah lagi, lagi banyak pahalanya..!

Pekerja 2 : Saya bulih balik awai kut Boss?
Bosss : Hang apa pasai:
Pekerja 2 : Saya nak balik tengok anak saya sembahyang zohor ker tak? Ntah-ntah dia ponteng?
Boss : Tak boleh balik, hang telefon saja bini hang suruh dia tengok!

Pekerja 3: A'kum Boss!
Boss: Ha? pasal pulak ni?Nak balik awal gak ker?
Pekerja 3 : Errrrr!!Yer boss, boss baik!!he..heee!
Boss: Alasan apa lak ngko nie?
Pekerja 3 : Saya nak balik sembahyang orang mati..Ada orang kampung saya ninggal pagi tadi, nak sembahyang jenazah...!Boleh kut boss yer pulang awal?
Boss : Tak bolehhh!!!Itu fardzu kifayah jer!Orang kampung lain yang ramai tu boleh sembahyangkan. Doa kat sini pun boleh!!Dah!Pergi buat kerja..

Pekerja 4: A'kum Boss! Saya nak balik awal boleh tak ari nie?
Boss : Naper?
Pekerja 4 : Isteri saya telefon, dia kater dia dah boleh sembahyang!
Boss: Yer ker? Ha! Kalu gitu awak baliklah...Kesian awak dah seminggu nunggu!!!
Pekerja 4 : Tima Acih Boss!!! Heee..hee

*Korang agak-agak nak balik awal hari ni sila lah contohi alasan yang pekerja 4 beri..konpem boss korang lepas punya!!thehehehheheheee...

36 comments:

kucingorengemok said...

hohoho kreatip!

Luth Textile said...

waawakakkak...
makna dalam tu bro.. hihih..

eZa said...

ces! alasan pe tah! :P tu kalau laki mtk excuse, kalau pompuan nk kate pe plak? :P

Mrs Shaka said...

kuwangasam bos tu! alasan tak besh lak dia kasik...hukhuk

zaman said...

hmm.. tu untuk org yg dah kawin... kalau yg bujang mcm mana plak alasannya yer..

AdekMie said...

Abang Axim. Adek Mie tak fahamlah ngapa alasan pekerja yg ke 4 itu di terima ? Apa kaitan isteri dia dah boleh sembahyang,suami dia pula boleh awal ? Alasan pekerja yg no 3 lagi manasabah sebab walaupun hanya fardhu kifayah, tp ustaz ckp menziari orang meninggal tu sgt2 di galakkan.

Adek Mie - Sekolah Rendah Telok Kalong, Kemamang.

Ziana said...

pekerja 4 tuh ade sbb lain ka??
musykil plak
:P

CATZ said...

kahkahah..kekkekekekeke
sabo je....guling2 aku ketawa,.
erk..ramai le yg nak keje bawah bos nih..hahaha

Nikli said...

aximodeen..
aku tak paham laaa pasal no 4 tuh..!! explain sat..

**aku pi skolah smpi darjah 3 jaa..

@xiM said...

Kucing Oren Gemok,

memang kreatif la sangat kan pekerja no.4 tu..haha

@xiM said...

Luth Textile,

haaa hang betui faham kaa buat buat faham nih..haha

@xiM said...

Eza,

kalau pompuan bagitau jer suami baru balik outstation dan kat umah takder tandas nak buang air..hehe

@xiM said...

Mrs.Shaka,

tu lah namanya Boss berjiwa pekerja..memahami ehendak pekerja setempat..hehehe

@xiM said...

Zaman,

kalau yang bujang kena la cipta alasan lain..yang kat atas tu sesuai untuk yang dah menikah jer..haha

@xiM said...

Adek Mie,

Adek mie,seperti yang adek mie sedia maklum,memang lah kalau di ikutkan menziarahi orang meninggal amatlah di galakkan kerana ianya akan mengingatkan kita kepada mati.

namun dalam hal ini ada pengecualian nya sebab Boss yang tersebut dalam kisah ini adalah boss yang GATAL.kerana itu lah dia hanya membenarkan pekerja no.4 balik awal.

kenapa pekerja no.4??apa kaitan isteri dia boleh sembahyang dia boleh balik awal?jawapanya mudah:haid bini dia dah kering so boleh lah mereka kembali bersama (atau dalam istilah biasa bersetubuh)..kemungkinan besar si suami iaitu pekerja no.4 itu sangat gersang dan untuk mengelakkan dari berbuat maksiat maka harus si Boss memberi kebenaran kepada pekerja tersebut untuk pulang awal,mendahului alasan pekerja pekerja lain.

maka dengan ini di harap adek mie faham..sekian

*dah terang panjang lebor ni kalau ko tak paham jugak aku tak taw nak cakap apa lagi dah..

@xiM said...

Ziana,

jangan musykil..pekerja no.4 tu ada hajat..hajat yang sungguh bererti..hehe

@xiM said...

CATZ,

taw takper..kalau aku dah kawen nanti mesti nak boss aku macam nih..haha

@xiM said...

Nikli,

pi sekolah sampai darjah 3??oooohh lupa darjah tiga masih belum belajar hukum hakam rumah tangga..hehe

kalau hang nak terang,rujuk jawapan dalam komen balas buat adek mie di atas..

wallahualam..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

sungguh nakal pekerja yg ke 4 itu....lalalala......

Lily.Lulu said...

axim dah kahwin nnt boleh gunakan alasan tu tau !!

hehehe
:D

siti_asiah said...

huaaaa detail giler explain...
ape2 hal rujuk encik aximmmm yeee

Wahidah said...

dh pernah bace..tp still nk gelak besau gak..huhuh..:P

tehais said...

hampeh punye bos.kekeke

tehais said...

gila detail bagitau adik mie tu.buatnye dia tanya bapak dia,sure bapak dia pengsan.wakaka

CAHAYA said...

Haha. Kalau perempuan nak pakai yg no4 macam x logik je. Haha. Ke kena alter sikit?

jerry maguire, jr. said...

true story, meh?

Adek Mie - Telok Kalong said...

Adek Mie tak gerti sgt le apa yg Abg Axim cakop. Apa itu Haid, Bersetubuh dan Gersang X pa lah - nanti Adek Mie tanya kat guru kelas/ustazah atau pun tanya kat Mak. Harap2 dia orang tahu sebab takut ini semua bahasa orang bandar. Kami tinggal kat kampung je di Kemamang ...

@xiM said...

Yanie,

sangat nakal dan gersang..hehe

@xiM said...

Lily,

konpem akan guna alasan tuh..hehe

@xiM said...

Siti Asiah,

mesti kena detail nanti orang tak paham pulak..haha

@xiM said...

wahidah,

gelak..jangan tak gelak..muhahaha

@xiM said...

Teh Ais,

kena detail beb..hehe

@xiM said...

CAHAYA,

yup..pandai pandai la alter yek..hehe

@xiM said...

Jerry,

taj taw lla..amik kut emel nih..hehe

@xiM said...

Adek Mie,

sila tanya bapa anda yek adek mie..sekian macey..:)

RIZAL said...

tersenyum pepegi bce bnda nehh~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails