Followers

Friday, July 24, 2009

Merangkak,Bertatih dan Terus Berlari..

Hari ini hari istimewa..
24 Julai 2009
Genap 3 Tahun aku di sini..
Bertemankan Seribu satu Cerita
yang punya banyak rasa..
Ada sedih,ada pedih
Ada Suka,dan ada ketawa..
Semua ku simpan dalam-dalam..
Biar ia jadi kenangan
Dalam satu episod perjalanan
Yang entah bila akan punya kesudahan..

24 Julai 2006-24 Julai 2009
Moga kesudahan yang baik akan tetap jadi milik aku..
Ameen.

*dah 3 tahun bekerja kat penang ni baru semalam aku taw MERTUN tu apa..hihihi..Orang Penang mesti taw punyalah..:)

36 comments:

**Yatie** said...

mertun is hammmer...betul kan?

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

mertun = tukul..

tokyu = kicap..

gerek = basikal..

hihihihhi
tul kaa??

dulu masa blaja kat uitm ..
1 bilik ramai budak kedah...
masa tuh la tau memacam nie..
lau tak tak penah tau pun..
especially

tokyu tuh...
hihhiih

memula deme cakap..
terkebil n tercengang...

hihih

tu labagusnyer duduk bercampur..
tau mcm mcm loghat kan...

Mrs Shaka said...

eiii serius aku semo tak tauuu eh..samalah kot kita azim dah dekat 3 taon dah ni.aisehh byk lagik kena belajaqqq nehh....

sepul said...

mertun tu penukui. hang lama duk penang mesti penah pi lorong kulit kan? buat entry sikit pasai tempat tu. aku teringin nak pi la. dgq kawan2 cerita macam best aja.

Ziana said...

xtau eh menatang tuh..
hehehhe..
ape buruk na nama kicap tuh?
hahahaha..

syok kan taw bahasa2 nih
:)

3yrs dh?
kejap jek ek
:)

rya said...

toyu..
bukan tokyu ke tok ai..
agaga..

@xiM said...

Yatie,

haah..tepat sekali!!mertun is hammer..hehe

@xiM said...

Mimie Azim,

haah..betui betui..

tapi toyu laaa bukan tokyu..:)

toyu = kicap..betui..

yang gerek tu tak taw..hehe..

tak berapa terer lagi lah bahasa utara nih..

:p

@xiM said...

Mrs.Shaka,

nanti lama lama tau la tuh..suh shaka ajaq nanti terer la nooo..:)

@xiM said...

Sepul,

haah..mertun tu hammer..:)

lorong kulit??adoiyaaa aku tak pernah pi lagi la..nanti ada rezeki aku pi n buat review kat hang k..

@xiM said...

Ziana,

tu la pasal..3 tahun dah kerja ngan kompeni ni..sekejap jer masa..:)

kalau nak lagi terer bahasa utara nih pi tanya pak hasil tuh..dia bab baba ni terrorist lah..bebal pun dia ajar ari tuh kan..kekekeke

@xiM said...

Rya,

yezzzzaaa..betui tuh..bukan tok yu atau tok i ok..tapi TOYU..diulangi lagi sekali..TOYU..haaa pandai..:)

MsRahah said...

wah dah 3 thn merantau?
apa rasa?

i'll be leaving kl soon too~ adehhh sedih nak merantau~ tetiba rasa nak quit government contract:P [tu pun klu ada duit 120K leh lah quit] hahah


takpe lah maybe bukan rezeki kita di kampung halaman~ [cehh kl bukan lah kpg hahah~ tak kira, kpg gak:P]~

okay axim, till next time:)

@xiM said...

MsRahah,

perasaan bercampur..3 tahun kat sini pun macam semalam jer baru ada kat sini..banyak benda lagi nak explore..tapi memang banyak suka duka pahit maung selama 3 tahun di sini..hanya diri ini yang memahai apa yang terjadi..:)

adat perantau kena lah ikut resmi orang kat sini..tak boleh nak ikut kepala sendiri kan..mula mula memang lah rasa payah tapi lama lama alah bisa tegal biasa..i love penang!!dulu rasa macam tak best..dah duk 3 tahun ni jatuh chenta plak..tak kenal maka tak chenta kan..

rasa macam nak merantau tempat lain pula..nak cari peluang lain kot kot la ada yang lagi better..insya ALLAH time will decide..di samping usaha tawakkal dan doa yang kita panjatkan kepada-NYA..:)

Gewd Luck To You Miss Rahah!!

:)

anne said...

baik baik axim, jangan jatuh plak mertun tu atas kaki...patah kang. hehehe....

happy 3rd anniversary

kucingorengemok said...

byk tempat boleh gi makan dlm masa 3 thn tu, hehe

zamspotte said...

tiga tahun lohh... lama jugak hang kat Utagha nun... takpa... takpa... hang pun dah macam oghang utagha dah aku tengok... (hehe, tah betul tah tidak lar cakap utagha)

scrlett said...

salam..
heheh... bukan sahaja org penang tapi kedah, perlis dan penang.. mmg itu bahasanya..

mertun is hammer
toyu is kicap
gerek is basikal
toksah is tak payah atau tak usah
roti is biscut
biskut ni sesuai utk org yang sakit...
cabai is cili
kopet is dompet

ahhh.. banyak lagi la azim...
so 3 years for u is ok lah...
have fun your job but yg penting ikhlas..

GRuNGe said...

Wah sudah 3 tahun kamu yea dekat company kamu tu Axim. Tahniah. I will be entering my 3rd year next year. Hopefully can get promoted to senior next year. But am thinking to move to other company. Am bored doing routine audit.

MsRahah said...

wah2 byk btol nasihat:P
thanks
will try to adopt and adapt my current culture with the new one~
camne lah rupa anak kl ni nk dok felda:P hahaha~

yeah will be stationed in felda area~

tgk lah nnt camne ek,:P will tell more once i get there~

A.R.A.S.H. 910 said...

bila hang letak mertun tuh, trus cheq tanya kwn cheq..

tergelak2 bila tau MERTUN=HAMMER! lalala...

toyu & gerek pun cheq tau..

have a nice day axim =)

chipsmore said...

mertun???
sy x pena denga...hehe

btw,i folo ur blog..
nice blog ;)

Ghazali B Abd Aziz said...

Axim;

Dah tiga tahun yaa .. and I baru ler bulan nih terjumpa you blog and keep on reading your blog gitu hehehheee

Seronok bahasa Utara nih ... and one of the scenario

"Ada satu mamat nih, bila kita orang suruh dia pergi buat air, dia kata dia SEGAN nak buat ... pass tuh kita orang nih ala ramai ramai , kata ... eh kenaper lak nak SEGAN .. nih kan rumah kau !!!"

Hehehehehhee which SEGAN tuh jatuh dalam makna MALAS hahahahaa

Anyway, keep on Blogging ... nice blog you got here ...

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

errkk.. toyu yerk... ? hihihih

Wahidah said...

wah dah 3 thn yea..syabas2...dh terpikat ngan mn2 anak mami tak..huhuhu

@xiM said...

Anne,

tq tq tq..

harap takder mertun la jatuh atas kaki saya yang gebus nih..hehe

@xiM said...

KucingOrenGemok,

Sesungguhnya statement itu sangat benar..hehe

@xiM said...

Zamspotte,

aik..camana tu boleh tengok macam orang utara nih..haha..anyway,seronok duk kat sini..ntah..i just love it so much..:)

@xiM said...

Scarlett,

oic..thanks for info sharing..

memang banyak lagi nak kena taw..setakat taw sikit sikit ni dah ok kot..Alhamdulillah..:)

@xiM said...

Grunge,

owh..ok..aku pun kadang rasa cam nak benti kerja dan berhijrah ke tempat baru..aku suka ngan kerja aku skarang-cuma tak suka ngan my boss..ishhhhh geram kalau aku duk pikiaq pasai dia..

@xiM said...

Miss Rahah,

Insya Allah takder apa apa nanti..gewd luck to you k!!

@xiM said...

ARASH910,

taw takper..haha..macam macam la kan bahasa dan loghat penang nih..haha..

have a nice day to you k!!

@xiM said...

Chipsmore,

now you do right??hehe..

thanks,will follow yours too:)

@xiM said...

Ghazali AZIZ,

salam to abang ghazali,

baru terjumpa blog ni yaa.dah buat kunjungan to ur blog dan suka tengok ultraman tiga tuh..haha

tu la,bahasa utara ni banyak sangat lohhat nya..macam macam daaa..

ok thanks..happy blogging to you too k..

:)

@xiM said...

Mimie azim,

haah..Toyu..hehe

@xiM said...

wahidAH,

dah terpikat tapi dah dikebas orang la pulak..uuhuhuh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails