Followers

Thursday, July 9, 2009

Hong Kong Day 5 - World Of Magical Disneyland!!

Hampir 2 bulan telah berlalu namun cerita tentang percutian ke Hong Kong di bulan mei yang lalu masih segar di ingatan..di kesempatan ini aku nak habiskan juga entri yang masih belum sempat di kemaskinikan dek kesibukan kerja dan rutin harian/mingguan yang lain..(kemungkinan akan ada 4 entri lagi akan menyusul).entri seterusnya ini mengajak kita menjejaki dunia magis di Disneyland..Jom kita sama-sama alaminya!!

15 MEI 2009

Selesai bersantai buat seketika di Disneyland Hollywood Hotel,kami mengorak langkah menuju ke Disneyland Theme Park untuk menghayati suasana di situ.Suka aku ingatkan harga tiket masuk ke taman tema ini ialah 350HKD untuk satu hari-tapi sebab kitorang duk kat Disneyland Hollywood Hotel maka dapat percuma untuk satu hari lagi..nice deal,isn't it?

1

WELCOME TO THE MAGICAL WORLD OF

DISNEYLAND!!

2

Hong Kong Disneyland-is the first theme park inside the Hong Kong Disneyland Resort and is owned and managed by the Hong Kong International Theme Parks, an incorporated company jointly owned by The Walt Disney Company and the Government of Hong Kong.The park currently features four themed lands similar to those at other Disneyland parks: Main Street, U.S.A., Adventureland, Fantasyland, Tomorrowland, Grizzly Trail, Mystic Point and Toy Story© Land.

2a

''To all who come to this happy place, welcome. Many years ago, Walt Disney introduced the world to enchanted realms of fantasy and adventure, yesterday and tomorrow, in a magical place called Disneyland. Today that spirit of imagination and discovery comes to life in Hong Kong.

Hong Kong Disneyland is dedicated to the young and the young at heart - with the hope that it will be a source of joy and inspiration, and an enduring symbol of the cooperation, friendship and understanding between the people of Hong Kong and the United States of America.''

Michael D Eisner and Donald Tsang, September 12, 2005

3

Dari Hotel kitorang naik Shuttle bas yang di sediakan..setiap 10 minit konpem ada bas so takyah risau untuk tunggu lama-lama..Then jalan kaki sikit sampailah kami di pintu Gerbang masuk utama Disneyland..Walaupun Disneyland Hong Kong merupakan yang paling kecil di dunia tapi tetap kami tak sabar nak explore apa yang ada di dalam..excited nih!

4

as usual-happy moment together..yeaahh!!

5

Perjalanan di teruskan..mana pintu masuk ni..jauh jugak la nak menapak dari pintu gerbang ke pintu masuk..Hinggalah kami jumpa fountain yang indah ni.

6

Mickey, Minnie and other cartoon characters welcoming the guests to Hong Kong Disneyland.

6a

masa ni jam menunjukkan pukul 5.30 petang..kitorang masuk lambat sebab dari Hotel tadi masing masing terlelap..penat sangat kot..haha..nasib tak terlajak sampai ke malam kalau tak rugi lah tiket untuk satu hari ni..

7

beautiful and NICE!!

8

Thanks Enchek Tripod!!

9

Sebelum masuk ada la sekuriti check kat kaunter tiket tuh..prosedur biasa la takut takut ada orang bawak bom kaa apa kaa..kitorang just bawak kamera so no harm done..Lepas pemeriksaan dan boleh terus masuk dengan aman dan damai..

10

At the entrance of Hong Kong Disneyland is the Main Street Station, which is one of the two stations for the steam locomotives of Hong Kong Disneyland Railroad. The other station is the Fantasyland Station.

10a

Maka gigihlah memasing nak snap gambar mickey dari tumbuhan berwarna atas tuh..macam macam teknik ada sampai terlentang pun ada..ish ish ish..demi mendapatkan syot yang cantik menarik tertarik..bravo guys!!

11

finally we are here!!

12

Dari Main Street Station kitorang terus jumpa Main Street USA yang ada banyak bangunan menarik-especially kedai kedai cenderamata dan disneyland Merchandise..memang best tengok reka bentuk bangunan yang macam dalam komik..hehe..nice!!

13

terus nak pose mesra!!

14

tanak kalah jugak kan..

15

Kat main street USA nih banyak kenderaan Vintage yang old school macam kereta kat atas ni..siap ada omnibus dua tingkat kaler hijau(tak sempat nak snap..)ok lah kan kalau dah penat penat jalan naik la menatang haram ni..hilang la sikit penat.

16

Main Street, U.S.A. at Hong Kong Disneyland

17

Lepas dari Main Street USA kitorang jumpa pulak istana sleeping beauty ni untuk ke Fantasyland..kat fantasyland ada macam macam game yang di sediakan seperti King Arthur Carousel,Cinderella Carousel,adventure of pooh,Dumbo the flying elephant dan macam macam lagik..

"Fantasyland is dedicated to the young at heart and to those who believe that when you wish upon a star, your dreams come true."

18

nampak tak istana kat belakang tuh..

19

Fantasyland's main entrance is through Sleeping Beauty Castle.Sleeping Beauty Castle is the fairy tale structure at the center of Disneyland Park. It is based on Neuschwanstein Castle with some French inspirations (Notre Dame de Paris and the Hospices de Beaune especially).

20

i like this pic so much!!

21

macam rekaan french kan castle nih..

22

Dekat fantasyland ni macam macam ada..

23

So inilah game pertama kami

King Arthur Carrousel-The carousel has seventy-two horses, most carved in the Dentzel factory in the late 19th and early 20th century.Duration:2.18 minutes..:)

24

sekarang sumer feeling macam bebudak kan..tapi ok what..bila lagi nak merasa jadi bebudak dewasa-hanya di dunia magik Disneyland ok!!

25

Yeah!!i'm so excited!

26

Sambil kuda ni duk pusing turun naik turun naik kitorang pulun la amik gambar..pedulik la kan pusing laju ker tak laju yang penting gambar kegembiraan wajib di rakamkan..hehe..pening terus kepala aku lepas naik mender alah ni..huh

27

good boy!!

28

pening pun senyum jer lah!!cheese!!

29

Sambil jalan-jalan kat sini sambil mata duk melilau tengok game apa yang best..ada satu tu nak tengok mini adventure of Pooh tapi orang beratur punya lah panjang so kami batalkan saja hasrat tersebut..Pi tengok kat Dumbo pulak..haaaa..orang tak berapa nak ramai..Jom kita beratur!!

30

The gigantic ears of Dumbo the Flying Elephant will take children for a magistic flight over the MagicKingdom. This flight is a huge favorite for children of all ages.

31

sementara menunggu giliran

31a

Aksi tumbuk sampai lebam..

32

K.A.M.I

33

Tunggu punya tunggu maka sampailah giliran kami.punya lah duk pulun pilih nak gajah warna apa..haha..lawak plak aku rasa,siap kak non cop nak kaler pink siap..aki ngan nikli amik kaler kuning..(ekkk macam bebudak kah kami??:p)

33a

Dumbo..i know u can do it!!

34

naik hat ni best!!da tak pening..thehehe..

35

Habis main ni kitorang beralih ke magic Show yang di buat di Mickey Philhar Magic..nice la kayuan kat situ..suka tengok!

36

Mickey's PhilharMagic is an adventurous and amazing 3D movie brought to you by Donald Duck and Mickey Mouse. Audiences put on the special glasses to watch for the first time Aladdin singing "A Whole New World" with the Flying Carpet flying out of the screen, or to swim with Ariel of The Little Mermaid, or to smell the scent of apple pie and more.

36a

jom tengok magic show!!

37

Dalam setengah jam kami semua menunggu sebelum pinti di buka..ramai la jugak orang yang setia menanti macam kami..dah tak taw nak buat apa hanya kamera lah yang jadi tempat untuk melampiasakan kebosanan..

38

Oh ya lupa nak kasi taw magic show ni 3D nyer show so sumer penonton kena pakai spek 3D untuk tengok show ni in a 3D Mode..amacam??bergaya tak kami semua dengan spek 3D ni??hehe

39

Hat ni lawak..kitorang bantai gelak tak hengat!!

40

ni makhluk dari planet mana pulak??

41

Dalam dewan tetaer tak boleh amik gambar..pandai pandai la korang guna mode takder flash kan kan kan kalau nak amik gambar jugak..happy trying!!

42

ok ok show da nak start..

43

Mickey Mouse is performing with his PhilharMagic Orchestra at the Fantasyland Concert Hall. Inside, there are posters advertising the Concert Hall's past productions and performers, such as Hades from Hercules and Genie from Aladdin. Upon entering the theater's lobby, guests pick up their "opera glasses" (3-D glasses). During their wait, guests hear orchestral music from Fantasia, Fantasia 2000 and other Disney animated films.

44

Show magic habis keluar jer hari da gelap.so i dont think ada lagi game dan show yang on..so what to do next??jalan jalan menikmati hari malam di disneyland..jom!!

45

dengan Gajah pokok

46

bersama Golden Mickey statue

47

Seperti biasa,memang la tempat ni akan di penuhi ngan lampu lampu yang berkerlipan..memang cantik la kawasan keliling..what do you expect kan..

48

Mad Tea Party is a spinning tea cup ride at all five Disneyland-style theme parks around the world. The ride theme is from the Unbirthday Party scene of Disney's animated film version of the story Alice In Wonderland. The ride has gained infamy over the years for the amount of guests who get motion sickness as a result of the spinning part of the ride.

49

Kalau ikut citer sebenar(Alice in Wonderland) diorang ada naik tea cup yang besor so kat sini pun ada game tu cuma nya dah tutup so kitorang tak berkesempatan nak naik..tengok lah esok camana..so kitorang bergambor jer la kat sini.

50

It's a Small World (formatted “it's a small world” by The Walt Disney Company) is both a song and a popular attraction at several Walt Disney theme parks: Disneyland (in California), the Magic Kingdom (in Florida), Tokyo Disneyland, Disneyland Park at Disneyland Resort Paris and Hong Kong Disneyland.

51

The outer façade of the building at Disneyland presents stylized cutout turrets, towers, and minarets vaguely reminiscent of world landmarks such as the Eiffel Tower and the Leaning Tower of Pisa. A major feature is a gigantic, three-dimensional clock with a happy face that swings back and forth.

52

Yang kat sini pun patutnya ada banyak lagi game tapi tak sempat try..yang penting lampu yang berhias tuh memang sangat cantik..ada jam besor dengan muka senyum lagik.

53

Hilang dalam kerlipan lampu..

54

Dah puas pusing so kitorang nak ke pintu keluar..nak ke depan istana sebab dalam pukul 8 ada pertunjukan bunga api kat situ..

55

sleeping beauty castle

56

Disney in the Stars is the nightly fireworks performance at the Hong Kong Disneyland theme park.Based on a similar format used in the Fantasy in the Sky fireworks at other Disney theme parks, fireworks and pyrotechnics are co-ordinated to orchestrated classic Disney music such as "A Whole New World". The show opened on September 12, 2005, debuting at the park's nighttime inaugural ceremonies.

57

Punyalah ramai umat manusia yang ada kat sini..sempat la kitorang menghayati tengok bunga api nih..aku terkedu tengok pertunjukan fireworks ni sampai takl amik gambor tak rakam video pun..gambor kat atas ni nikli ngan Ziana yang duk snap..ntah,rasa macam nak menghayati jer bunga api tu disulami dengan muzik dari cerita cerita disney..(erkkkk tersentimental jap..haha)..tapi memang nice sangat bunga api nih..dalam setengah jam show ni baru berakhir..

58

Animation Academy is an attraction at the Disney's Hollywood Studios, Disney's California Adventure, Walt Disney Studios Park and DisneyQuest. And is also one of the latest attractions of Hong Kong Disneyland

The attraction itself is a drawing session with a Disney animator who teaches guests to draw Disney character, such as Mickey Mouse,Donald Duck, Daisy Duck, etc. Guests may take their own artwork home after the drawing session.

59

jom kami dah nak balik..

60

lapor la wehh..haha

61

ni perasan tak kat mula mula kami masuk tadi..tadi siang ni dah malam lagi cantik nampak air tuh ada macam macam kaler..

62

yeahhhh..esok boleh datang lagik!!

63

Disneyland ni memang tutup pukul 8.30 pm,sejurus selepas persembahan bunga api di istana tu habis..maka berduyun duyun lah orang duk nak cari jalan pulang,termasuklah kami bertiga..walaupun agak singkat masa untuk kali pertama masuk,tapi esok masih ada..:)

64

Thank You for Visiting-You are most Welcome!!..ni pintu gerbang yang kitorang memula masuk tadik..tak puas sebab banyak tempat tak leh nak masuk tapi mujurlah esok ada lagi tiket,maka boleh lagi explore taman tema ni esok..keluar dari Disneyland ni kitorang tak balik hotel terus,kali ni misi mencari makanan halal di bandar Kowloon pulak..Stay tuned with AXIMUD!!:)

(To Be Continued...again)

*Pengalaman dan pengalamian yang menarik di taman tema ini,kalau bebudak datang memang la diorang akan teruja sangat sangat sangat..Nantikan entri seterusnya ya di mana kitorang jumpa Restoran Arabic Cuisine-Mughal di bandar Kowloon..Have a nice day everyone!!

**info di atas sumer amik kat wikipedia.com..macey!!

24 comments:

Brian Kinney said...

Eh berapa ek kos melancong di Hongkong?

sepul said...

bro.. pasal makan ade tak restoran/kiosk halal or vegie dlm disneyland nih?

zamspotte said...

meriahnyer Disneyland.... jom kitak!! (Saper nak support akuh pegi Disneyland HK kelipkan mata!!!)

Ziana said...

tetibe mcm pelik u kaku n kejunk dpn fireworks!!
tot that sumthing x kene!!

rupanyer dok menghayati sampai syahdu!!! hahahahahaha..
axim..axim.. lawak ok!!

yeah.. sgt best masok Disney!!
jom lagik??
:)


thanks a lot guys!!
:)

en_me said...

fuyoohh.. sakanns tewww

Nikli said...

nak pi lagik..
tapi kali nih nak tawaf satu disney..

**Yatie** said...

bestnya....bila la dpt jejak kaki ke sana....(",)

eedany said...

ada hug minnie mouse?

:)

Wahidah said...

ala comeynya tiket die...i like....

arsaili said...

salam...waaaa pengalaman yg menarik....

@xiM said...

Brian Kinney,

hang bawak 2 ribu setel lah sumer..:)

@xiM said...

Sepul,

ada rasanya tapi kitorang tak jumpa..

@xiM said...

Zamspotte,

pi jangan tak pi!!

@xiM said...

Ziana,

nak repeat kaaa??boleh jugak..hehe

thank you so much guys!!

@xiM said...

en_me,

memang sakan sungguh!!:)

@xiM said...

Nikli,

ok sila sila..
:)

@xiM said...

Yatie,

inssya Allah one day nanti pi la tuh..

@xiM said...

Eedany,

tak sempat nak hug minnie mouse sebab dia duk asyik peluk mickey..:p

@xiM said...

Wahidah,

tiket dia memang menarik!!

@xiM said...

ARsaili,

indeed..

:)

Nikli said...

skrg dah ada direct flight ke HK dr penang sana frm AA.. 4 x seminggu..

:)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

@xim....ole2 dari hong kong ada lagi tak? nak 1.....hehehe

Anonymous said...

Ответы практически на любой вопрос есть у нас. SEEXi.NET
Так же интерес можно проявить например к "[url=http://www.2nt.ru/go/teets.php]Голышом по всей Европе: свобода и откровенность [/url]"
А любителям [url=http://www.2nt.ru/go/geyi.php]гей видео[/url] подарок.
И безусловно лучшие [url=http://2nt.ru/go/znakom.php]бесплатные интим знакомства[/url]

Anonymous said...

Как говорилось на Seexi.net Хочу спросить совета у читателей этого сайта. С 2000 года я стала прихожанкой одного из московских храмов, храм расположен в центре Москвы. Стала чаще бывать в храме, познакомилась с людьми, коие там служат. Старалась помогать храму, как могла. Пять лет назад у меня произошла одна история, и служительница храма порекомендовала попросить батюшку отслужить молебен. Молебен батюшка отслужил, в последствии этого я стала чаще бывать в храме, не пропускала ни одной родительской, бывать на исповеди и причастии. И года 4 назад я заметила что духовная дочь батюшки, с коим я общаюсь плюет в мою сторону и говорит гадости. Я поначалу, думала что мне может показаться на первый взгляд, потом пыталась наладить с ней отношения, потом вообще перестала обращать на нее внимание. Год назад я спросила у старосты храма в чем здесь может быть проблема, на что она мне ответила, что эта дама уже из храма пятерых женщин уцелела, я у нее шестая. И дело в ревности, она ревнует что батюшка еще с кем-то общается. Я терпела еще полгода плевки в свою сторону, а потом подумала в случае в случае если храм и его служители не имеют все шансы это прекратить, отчего я обязана это терпеть? Она правда, проявляет свое отношение ко мне, когда никто не видит, хотя все служители об этом знают. Я стесняюсь поапеллировать батюшке. И в храм не хочется идти, не была там уже полгода. Посоветуйте, что делать?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails