Followers

Tuesday, December 22, 2009

AYAM PENYET WONG SOLO

Hujung minggu lalu.

Aku ke Kuala Lumpur lagi.Tujuan??entah..tiada alasan spesifik mengapa aku ke KL lagi.Saja nak berjalan menghabiskan wang dan tenaga kot.Memang cari mudarat kan.Tapi takper.aku tahu apa yang aku buat.Bukan kah Allah tak pernah menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia??Kita sebagai Hamba-Nya yang perlu menggali maksud dan hikmah di sebalik tiap sesuatu yang Tuhan rencanakan.

Di Kuala Lumpur sempat la singgah makan di Restoran Wong Solo,Kampung Bharu.Dah lama aku dengar nama kedai ni tapi tak pernah nak merasa makanan di sini.Dengar kata Ayam Penyetnya lazat,so no harm for me to give it a try(minta perhatian Inggeris yang aku guna pakai terselit selit ngan bahasa melayu ni adalah salah sama sekali dan tidak sesuai di gunakan untuk persuratan rasmi.Harap maklum)

1

Restoran Wong Solo ni setahu aku ada banyak cawangan nya seantero Lembah Klang Sana.Menyediakan masakan khas Jawa dan Indonesia sana.dari feed back mereka yang pernah pergi,restoran ni boleh di rekemenkan lah.

2

interior dalaman restoran.Hijau kan main.

3

Kami pilih duk kat tempat bersila.ala ala ayu gitu.tapi tak berapa ayu dah la bila dah melunjur kaki.tempat luas sangat untuk kami bertiga.hehehe..hmmm tengok menu nak order apa yer??

4

starter-kak tie order ni-EMPING tah hapa kebenda ntah namanya..emping ni masa kecik dulu mak selalu duk buat sebab belakang rumah ada pokok meninja-amik buah lenyek lenyek gelek gelek goreng dalam minyak-taddddddddaaaaaa!!jadilah keropok macam dalam gambar di atas.

5

Air yang kaler pink tu namanya SODA GEMBIRA..shuk yang kebetulan baru balik dari berbualn madu kat Bali ngan wife dia gemor sangat ngan air tu..apa yang gembira sangat dengan soda ni??actually air bandung yang di campur ngan eskem soda..jadi lah soda gembira.wallahualam.

6

aku order ni jer..air KELAPA MUDA

7

Ni namanya JUS ALPOKAT..jus yang hijau cekelat pekat likat ni kak tie yang order..tapi rasanya tak setanding ngan restoran sari ratu..alpokat kat Restoran sari ratu(juga franchais yang menyediakan masakan nasi padang,Indonesia) lagi sedap.Tak sempat nak try yang ni sebab kak tie tak offer.hihihiiii.

8

Makanan yang Shuk Order-NASI GORENG SEAFOOD + AYAM BAKAR.Nasi goreng ni harganya RM13.90 tapi sebab ada tambahan ayam bakar terus harganya naik jadi RM19.90.Tapi berbaloi-baloi sebab rasanya sangat sedap!!udang dan sotong yang ada pun besor-besor..tak la ralat sangat nak membayor dengan harganya tuh.

9

Aku dan Kak Tie ambik set NASI AYAM PENYET ni jer..harga satu set RM10.90..sekali ngan air mineral(sebab tu duk order air lain,hehehehe..tak sihat sungguh kan.)lama dah aku nak merasa ayam penyet ni..akhirnya hajat termakbul..

10

Apa yang aku boleh katakan-aku suka sangat dengan paduan Tempe Goreng,Tauhu Goreng,sayur terung berlada dan Sambal atas ayam yang dah di penyetkan tuh..terasa macam makanan kampung sangat..memang like sangat!!aku rekemen lah yang ni.lain kali memang boleh mai lagik.

11

nikmatilah kelazatan ayam penyet di sini..

12

Sambil kitorang makan sambil duk tengok gambar Slide Show masa Shuk pi Bali seminggu yang lalu..(12 Disember-19 Disember)..banyak gambar menarik dan tak kurang juga tak senonoh..haha..u know i know..glad to know that they really had a great time kat sana,Pak Supirnya pun bagus..(Pak Aris,Supir yang masa aku pi Bali bulan 10 yang lalu..)..mentang mentang baru balik Bali terus cari makanan Indonesia lagi kan..hehe

13

Ok setel bab makan kat WONG SOLO..overall aku suka.dan pasti akan kembali lagi makan kat sini jika berkesempatan.(klik link ni kalau nak resepi ayam penyet dan sambal penyet tu)

**********************************************************

Da setel makan dan bergelak ketawa serba sederhana,aku dah nak ambik bas balik ke Penang..jalan Sesak la jugak masa ni(pukul 4 petang..)sejam nak sampai ke Pudu dan aku manage untuk ambik bas ke Penang jam 5 petang.masa beli kat kaunter yo yo or jer minah yang jaga kaunter tu kata bas dah kat platform,tinggal nak jalan jer.

Aku dengan bodoh alang nya beli lah tiket tu terus turun ke PLATFORM 15-BAS SUPERNICE..memang bas dah ada,tapi penumpang takder.Rupanya diorang tunggu penumpang Penuh baru jalan.Sial betul.aku tunggu sejam setengah,pukul 6.30 bas baru jalan dan sampai ke Penang pukul 12 malam.memang sial.

Sumpah aku tak beli BAS SUPER NICE dah lepas ni.(Apa yang NICE aku pun tak tahu.)

Sebab apa??sebab aku beli tiket ke Butterworth.Sebagai pengguna aku mengharapkan bas ni akan straight ke Butterworth,dapat jimatkan masa dan cepat sampai.Masalahnya Bas sial ni masuk ke Ipoh,Gopeng,Singgah di Parit Buntar dan mengakibatkan kelambatan selama 2 jam..Menyesal pun tak guna sebab dah terbeli tiket.dah dalam bas pun.

Janji sampai jugak akhirnya,Alhamdulillah.

*lately aku sangat cepat nak marah.Entah lah.aku rasa macam dunia ni tak boleh kalau kita nak jadi Mr.Nice Guy atau yang sewaktu dengannya.Hasilnya kita akan di tindas.so watch out.i'm not going to be the same anymore.

30 comments:

Ghazali B Abd Aziz said...

Azim;

Jangan marah marah sangat ... tak elok ... you yang stress ... and stress nih tak elok!

Waktu I kena commute SP - KL dulu, I selalu make a point ambik TRANSNATIONAL ajer ... sebab kalau bas bas lain tuh dah banyak kali I kena "tipu" ... yang paling venci ialah pabila dia masuk Ipoh, Taiping , Butterworth dan sebagainya ....

By the way, you kena senantiasa tenang ... jangan marah marah ... it will not change the situation for a better, tapi it will make it worst!!!

Anyway, your food review memang MANTAP ... buat I terliur liur ajer ... hahahahhahahaaa

Syeeda Sobbihi said...

Aximmm..

I'm sooooooo agree with u!
Sumtimes, when we just too good, and beinggg toooo nicee to everybody, people will take us for granted..as though likes we hv no feeling at all..huhuuuuu

siti_asiah said...

betul...me tooo...
wimax puun rasa nk hangin....beli online pun hangin...semua nak lamabt je...duitnya nk cepat lak...

Syam said...

kat bangi nih pun ada ayam penyet wong solo...meh la bangi i treat u.

kucingorengemok said...

wong solo, kupergi lagi dan lagi dan lagi... eh ko jangan marah² tak syok la hilang sengih ko tu nanti :)

kaklong said...

marah akan buat kita tak bahagia dik.....

sHaH said...

amek pancaran matahari..
bas baru..
driver nice..
hehehehe..

@xiM said...

Abang Ghazali Aziz,

kalau bas trannasional memang mantap..on time dan cepat jer sampai..patut saya naik Transnasional jer.takyah naik bas lain kan.

hmmmmm..betul tu abang..tak elok stress ni..nanti cepat tua..tapi kalau benda dah jadi susah nak let go..habis habis sangat diam jer tapi dalam hati tuhan jer yang tahu..

anyway thanks abang for da advice..nak kena banyak baca doa banyak baca quran kasi hati tenang sikit..

Insya Allah..

A.R.A.S.H. 910 said...

axim, i pernah makan kt wong solo, ampang..i think bigger than kg baru punya outlet..tp mmg sedap!

i email to u kt yahoo..ask for pak aris's contact no..huhu TQ

Leez said...

Relax axim...sabor yea.
Banyakkan istighfar masa tengah marah tu.

Ayam penyet wong solo tu memang my favourite food sejak balik ari bali...sib baik dekat dengan dgn umah kat Dagang Avenue. Ishh...mcm nak pi makan malam ni jer...huhuhu.

Kaseh said...

alahai ni yg buat teringin lg ni . . Tapi mmg sedap kan? U shud try empel daging dia. Pun mantap. . Hehe anyway jgn marah2 . .kewl ok. .

booksgila said...

apa la azim. jangan la marah2. tak baik tau. sentiasa ceria dan penuh dengan senyuman akan naik seri di muka :) kita happy, orang sekeliling pun happy. tak gitu?

sedap sangat tengok ayam bakar tu :P

alhaqimi said...

haha...sedapnya ayam penyek tu...nyummy...nak try la...

jgn la marah2...nanti cepat stress..(trivia the biggest loser), kalu stress..cepat2 tarik nafas..! k! teruskan ceria bro! =]

ayang ati said...

nak kena offer ke...

blogresipi.com said...

Ya Allah tabahkan lah hatiku menengok ayam penyet si Axim neh!!! siap amik gambar closeup yg buat telan air liur tuh. Sabar2!! Tunggu wong solo!!! nantikan kedatangan kami anak beranak tahon depannn!!! sememangnye ko kejam Axim!

@xiM said...

Shyad,

betul tu shyad..tak leh nak baik sangat..bukan nak kata suh buat jahat ker apa cuma tak leh nak bertolak ansur sangat dah sekarang..ada yang duk pijak kepala jer karang..

@xiM said...

SITI ASIAH,

jom sama sama kita try manage our anger..orang kata stress tak elok..tapi kalau dah hangin just can't help it..huhu..

sabar sabar..

@xiM said...

SYAM,

really??ok ok kalau datang bangi konpem kena tuntut nih..hehe

@xiM said...

KOG,

tu lah,tengok blog ko asyik asyik wong solo jer..

akhirnya aku merasa..Alhamdulillah..

hari ni dah kool..:)

@xiM said...

KAK LONG,

betul tu kak long..

so saya tengah membahagiakan diri lah ni..

tak mau marah marah lagik..:p

@xiM said...

SHAH,

ada ekkk nama bas style gitu..

ok kalau best boleh try..

tapi rasanya aku nak stick ngan konsortium jer lah pasni..

@xiM said...

ARASH 910,

memang sedap la wong solo nih..first time try terus jatuh cinta..

p/s:already emailed u pak aris nombor..ada dapat tak?

@xiM said...

LEEZ,

kat Bali tak sempat nak try ayam penyet..kat mALAYSIA NI JUGAK baru merasa..memang dah jadi my faveret nih..heheh

haah kat Taman Dagang tu kan ada..pi jer kak malam ni..jangan tak pi..:)

@xiM said...

KASEH,

emping daging sedap ekk??memang kena buat cubaan lagi dan lagi lah pasni..nak try semua menu kat situ..

ok ok dah tak marah..dah kool dah..:)

@xiM said...

BooksGila,

Macam mana aku tak marah kalau dah jadi cenggini..anyway,tak elok stress stress kan..kena cool ajer lah pasni..

ayam bakar tu??memang sedap sangat!!

@xiM said...

Alhaqimi,

alamak tak sempat nak tengok biges luzer asia semalam..huhuhu

ok ok tarik napas dalam dalam..hmmmmmmmmmpppphhh..

ahhhhhhhhhhhhhhh...

@xiM said...

AYANG ATI,

kalau offer baru nak asedut sikit..heheh

@xiM said...

BLOGRESI[I,

mai mai mai jangan tak mai..sodap nih..heheheh

gambar close up tu memang best!ni duk telan ayaq liuq bila duk tengok balik..terasa seperti kejam terhadap diri sendiri lah pulak..huahuahua

aShaBuLz said...

anger wont solve anything. relax bro..

btw, memang terliur baca entry ni.

@xiM said...

Ashabulz,

betul tuh..anger wont solve anything..

kena istighfar banyak banyak nih..

*terliur??jom wong solo jom..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails