Followers

Sunday, December 13, 2009

HOLIDAY @ BALI DAY 2-PURA TANAH LOT BALI

Sambungan dari Kisah lalu..

Dari Objek wisata Ulun Danu Bratan kami bergegas pula ke Objek Wisata Tanah Lot di Desa Beraban Kecamatan Kediri Kabupaten Tabanan,panjang tak hengat namanya kan..bergegas nak cepat sebab nak kejar matahari terbenam..unfortunately tak sempat juga,dan hari sudah merangkak malam..

0

Pura Tanah Lot ini merupakan bahagian dari pura Sad Kahyangan, iaitu pura-pura yang merupakan sendi-sendi pulau Bali. Pura Tanah Lot merupakan pura laut tempat pemujaan dewa-dewa penjaga laut.itu dia punya sejarah lah..kita takyah la nak percaya dengan mender macam ni..

1

Masa kitorang sampai ramai sangat orang Hindu Bali masuk keluar semayang,dah sampai masa kot untuk diorang semua keluar semayang dan memuja tuhan mereka di Pura ini.

2

Ombak sangat kuat masa ni

3

Disebelah utara Pura Tanah Lot terdapat sebuah pura yang terletak di atas tebing yang menuju ke laut. Tebing ini menghubungkan pura dengan daratan dan berbentuk seperti jambatan.

4

matahari dah tak nampak masa ni..

5

ombak kuat menghempas batuan di sini

6

cantik juga Pura Tanah Lot ni

7

tourist yang ada..

8

9

suasana malam di Pura Tanah Lot

10

kononnya ada ular penjaga Pintu Masuk Kuil

10a

Masa ni angin sangat kuat..Ombak pun tempias nya boleh tahan..kalau cuaca cerah sikit mesti best amik gambar ombak..hehe..takpaa..lain kali kena mai lagi la nampak gayanya nih..

11

here we are at Tanah Lot,Bali

11a

dah dah jom kita balik

12

say peace!!

13

hari sudah pun gelap..

14

Kemudian dari Pura Tanah Lot ni kitorang bergerak pulang ke kawasan sekitar pekan Kuta..nak berjalan-jalan tengok keindahan malam di situ dan jalan jalan tengok barang..perut pun dah mula berkeroncong minta di isi,so untuk entri seterusnya baru aku nak story pasal jalan-jalan sekitar pekan Kuta dan Makan malam di restoran Ekslusif,Restoran Ketupat..

To be Continued..

*malam ni Dinner kak Tie masak Kari kepala Ikan merah..pekena pulak ngan Ikan Tenggiri Masin..pehhhh memang menambah nambah la aku makan..Lazat yang amat!!Thanks kak Tie!!itulah untungnya ada ramai kakak ni..sekali sekala boleh rasa masakan diorang..:)

10 comments:

aShaBuLz said...

best dapt jalan2 tempat orang..

CIKGU ZAM said...

salam,
cantiknya mukabumi ciptaan Allah ni kan, best jee tengok pemandangan di bali pada waktu malam, ehh ke waktu senja tu....??

Q said...

eh Tanah lot tu macam pulau kecik ek biler air pasang mcm tuh..wow..elemen gambar mencetuskan raser kagum dan seram..btw betul ke ade ulor

eedany said...

next time u pergi bawa ai! :p

fusarium solani said...

Azim,

Wah, pergi tepi laut waktu senja! Ko ni macam-macam kerjenye. Hati-hati.

Heh, aku belum bersayap nak ke sana. Jaga pemakanan ko. Member aku umur 38 tahun dah kena masuk ICU pasal hypertension dan sakit jantung!

@xiM said...

ashabulz,

So far so good lah..:)

@xiM said...

CIKGU ZAM,

tu waktu senja dah nak menginjak ke malam hari..Indah bukan..

Subhanallah.

@xiM said...

Q,

rasa seram yek..hehehe

dari segi pembacaannya memang diorang kata ular jadi penunggu kuil tuh..wallahualam betul ker tidak..

@xiM said...

Eedany,

nak bawak u??no problemo..jom jom jom..

@xiM said...

FUSARIUM SOLANI,

ada pantang ek..tak boleh pi laut waktu senja..

tu lah..aku memang nak kena jaga pemakanan..prevention is always better than cure..

thanks atas peringatan sahabatku!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails