Followers

Thursday, September 25, 2008

Cerita Tentang Cukai & SaMaN

Bila Road Tax dah mati..
maka ko kena la hidupkan balik Road Tax tu
dengan buat Insurans sekali..
(aku bercerita tentang Road Tax Kereta)
Tapi...

Apa yang perlu ko buat
kalau Saman dah banyak Cenggini???
Gila Babi siottttt.....RM1260 TUHHHHH!!!
Agak agak apa lagi pilihan yang ko ada??
6 Saman tu...3 darinya Speed Trap..

Aku tak punya pilihan
Melainkan bayar je lah sumer saman tuh
Atau aku tak dapat nak Buat Road Tax baru..
dan tak dapat balik kampung la jawabnya nanti!!

dari RM1260
Dapat la kurang jadi RM960..
(terima kasih atas bantuan seorang rakan..)
Tapi RM960 banyak weeeehhhhh..
Kalu nak shopping dah macam2 aku boleh beli..
Redha je lah...

Pastu tadi dah amik Road Tax yang da siap..
Alhamdulillah bernyawa balik kereta aku..
Esok malam boleh la balik kampung...yeaayayy..
Tapi..

Ye lah,nak buat Road Tax pun
Sah sah melayang RM1200++
Ish ish ish..pokai teyus aku..
Untuk Raya ni tak beli apa apa la jawabnya...
Sumer bajet dah larik..
Apa boleh buat....

gara gara saman Trafik tuh!!
Grrrrrr...

Dah renew Road Tax
Maybank kasi barangan percuma..
aku ingatkan ni vacuum..

Rupa rupanya Radio merangkap Torch Light..
Orang da bagi kita ambik je lah kan..
Sebetulnya sekarang ni..

AKU DAH POKAI...!!!!

:(


*Pasni duit raya pun kena catu lah...kalau aku kasi kat budak budak sorang seringgit jer boleh kaa??sure diorang baling balik sampul tu kat aku kan...Budak2 sekarang kan dah pandai demand..Cheeetttttt....

18 comments:

aRa said...

Hang ade buat surat dak??? Ade member i ari itew siap buat surat rayuan lagi tau...dr 900 dpt 300 ajor...sian...2 la...lain kali jgn bw keta mcm Kimi Raikonen yek...diaorg kat litar...hang kat jalan raya... :p

shabaneeny said...

Alala.. syiannye dier... sabar ye... InsyaAllah nanti ada rezeki datang..
Bagi RM1 pun takpe asalkan ikhlas hati.. biarla budak2 sekarang nak kata apa pun... adatlah.. kita dulu masa2 kecik pun macam tu juga.. hehehe

Faisal Admar said...

Aku pun baru jek setel saman dalam RM600, service kete RM190 dan major repair kete tuh (timing belt, absorber depan etc) RM900. Tapi takper, safety first kan? Lepas ni hang janganlah bawa laju-laju dah ok? Instead of getting more ticket bahaya nyawa tau! Axim lepas Raya confirm ke gath? :)

Zoulkieflie said...

kesian papa..kalau beli kek lapis sarawak,confirm dah berpuluh puluh..hehe..apa apapun,selamat berhari raya papa..:)

Ziana said...

paaaaaa!!
i've got saman tooooo!!
td check!! chet!!
so after raya lah..
nk renew Jan nnt :)

xpe pa...
insyaAllah ade rezeki lain..kan kan? yg penting dpt pulang raya
:)

kite jmpe wiken nih kan?
nk salam raya nih..
nk mintak ampun..
hehehehe

Mieza said...

siannya...hbs la duit raya bebudak tu ek...:p

salam aidilfitri maaf zahir dan batin buat axim,anies n family...:D

RieNa.YuMi said...

lesson learn...so next time lebih la ber hemah di jalan raya...tuk elak kene saman ribu-ribu cam tu....

dah nak balik eh...smoga slamat sampai...drive carefully...

last skali tuk azim..."slamat hari raya"...maaf jika ader tersalah kate...

PUTUBAMBU said...

ish..byk tu..!

takpe.. pengajarannya..bayar le saman tu sikit2..jangan tangguh sampai sekali byk macam tu..

sib baik ada duit...kalau takde duit tu? roadtax & insuran pun belum tentu renew kan?

(peringatan ni utk kak putu jugak..pasal akak ada 1 saman RM300 tak bayor lagik..hehehe..)

Selamat Hari Raya Axim...!! kak putu balik Perak hari Ahad ni..

take care ye dik..!

eLiyaShaKa said...

eeeeii banyaknya!!!! mmg pokaiii la klu i kena camtu...

axim pi amik rebate tu ...dpt juga rm625.dpt kaber sikit.. :)

anyway..selamat hari raya :)

izal said...

byk gak saman ko bro....

ehh bukan ke saman ni takyah byr tp still boleh renew rd tax? aku mcm tu, syukran lepas jer pulekk...

butaseni said...

laaaaa ada cari nak jimat lagi.lain kali tanya aku,email kat aku.cara ni rahsia hehehe

sam said...

bro aku nak ucap 'SELAMAT HARI RAYA' jek..
lain2 tue 'PDN MUKO HANG'. huahuahua.. lenkali beringat yer.

Tokyo BLUE said...

fotostatla duit tuh

LannY said...

uiks...sama bannyak ler saman ko ngan aku....Msia ni nak sgt speed trap..lain kali limit aje kereta tu 1000cc mcm kancil....tak payah bg kereta besar....pulak tu speed trap memang kat tempat semua orang laju...kalau tempat tu memang selamat ngan halaju tu jgn la dok saman kan....and memang byk org laju kat satu maksud dia speed tu tak sesuai...ada kes aku dok kena saman....jalan 2 lanes each side tapi speed lapan puluh...then ada la "pocong" dok pegang kamera..hampeh...senang2 makan duit haram kan?


-laju tak beerti tak selamat-yang slow mcm siput selalu menyusahkan espacially musim raya..ingat eksiden, sampai kat point tu apa pun tak dak...memang mcm siput...grrrr-

MiSZuE said...

salam axim..
banyak giler saman ..ya ampun memang pokai le gamaknye hehe,,xper redha jek ek..

selamat hari raya:)

lily.lulu said...

makkkkkkkkkkkk ai
*gulppp*

sayangnya duit tuh ...

Nikli said...

periuk besar, keraknye pon besar..

hehehe..
ada kene mengena ke..
hikss..belasah aje..

budleee said...

aaak babi giler byk sial!!!!!!!

opps tercarut. :D

tu la, tak leh mintak discount ker????

hmm......

pokai2

*ade kereta kat rumah kami, selalu sangat lupa nak byr roadtax, ada sekali tu 5 bulan tak renew, siap bwk satu selangor, gi masuk balai polis, amik gambar sebab langgar kereta org sikit.. bukan sekali lupa road tax mati, dah berkali2, yg baru buat ni pun 4 bulan road tax mati... confident kami bwk yerk :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails