Followers

Tuesday, September 23, 2008

What Goes Around Will comes Back Around

Hari ini hari yang agak tidak senang.Dengan audit yang tak sudah...tambahan lagi aku salah seorang auditor...Begitu pantas masa berlalu,sedar sedar da dekat pukul 5 petang..Not much happened today,accept all of the craziness and the Chaotic moment at the office...(aku improvise kan citer ni..sila percaya k..:)

Mari kita dengar ini cerita..Ada tiga kisah semuanya..:

I

Untuk Kali ini aku dapat kad raya.('',)

Aku sangkakan penggunaan kad raya sudah tiada wujud lagi..namun telahan aku nyata salah.Sedangkan kad raya lah yang punya nilai sentimental berbanding media elektronik..(e-kad)..Sudah tentu aku gembira menerima nya..



Kad kad raya ini datangnya dari:

-Kak EJ
-Angah aka Ziana
-Adeq aka Lily
-Miss Riben Merah
-Areen(ex-uni dulu)

Terima kasih Daun Keladi ya semua!!

Chantek chantek plak kad nih...terharu la plak dapat kad raya..tapi aku tak siarkan tulisan di dalam tuh..biarlah menjadi tatapan peribadi sahaja..For my eyes only..:)
Kalau di beri kesempatan,aku akan cuba membalas kad kad raya nih...tapi tak janji yek..kalau balas ikut SMS kira halal lah yek..hehe..

TERIMA KASIH SEKALI LAGI PADA YANG MEMBERI..

II

Cerita pasal Zakat Fitrah.

Semalam selesai sudah aku menunaikan tanggungjawab membayar zakat Fitrah.Kebetulan di pejabat ada amil bertauliah yang menjalankan peranan..terus la aku mengambil kesempatan yang ada.


Harga Fitrah di Pulau Pinang ni RM7.30 satu kepala..Tanpa tanggungan maka aku hanya membayar harga yang di nyatakan tersebut..:)

Alhamdulillah saya sudah..anda bagaimana??

III

Tengah hari tadi aku mencuri masa.

Mencuri masa untuk ke Maybank untuk buat tukaran duit Raya..Raya dah dekat ni...tinggal seminggu sahaja lagi..Kang bising lak anak anak buah kalau tak kasi duit raya kat depa..:)


Masa aku pi ni ada la jugak dua tiga orang beratur so apa nak buat..tunggu aje lah..Boleh tahan banyak gak aku tengok diorang tukar..siap bawak paperbag lagik..Kang kena samun baru nak menyesal..Len kali tukar sikit sikit dah ler..


Selesai sudah tukar duit RM400 kepada Not seringgit seringgit....Lepas ni kalau anak buah aku bising lagi siap lah...aku sumbat jer ngan not not yang banyak nih..Bunyik macam tak ikhlas jer kan..haha..takder lah..saja jer aku tukar seringgit seringgit tak tukar lima lima ringgit..bleh alter alter nanti..haha
Pastu masa tukar duit tadi aku mintak la sampul skali..diorang kasi satu sampul..then aku mintak la nak dua atau tiga lagi..aku cakap banyak ni aku tukar duit tapi dia kata stok terhad..Chessssss berapa duit sangat la kos sampul duit raya tuh..Kedekut nak mampus!!

Tak heran aku sebab Kompeni aku pun ada kasi sampul duit raya 4 bungkus lagik..setakat sampul maybank tuh aku buang jer nanti..haha..ayat tak puas hati ker ni..neva mind..Bulan puasa ni tak baik marah marah..Nanti hilang plak pahala puasa..Hmmmm arini dah hari ke 23 Ramadhan rupanya..

*Kadang kita sedih dan menangis bila mana tuhan timpakan hujan,petir dan guruh pada kita..Puas kita mencari di mana sinar mentari yang mampu menerangi sudut gelap yang ada...Rupanya Tanpa kita sedar dia Hadiahkan Pelangi Yang serba indah di Hujung Hujan yang telah Reda...

45 comments:

eedany said...

nak duit raya juga....

:)

izal said...

wahh awek2 cun jer bagi ko kad raya bro...

lain kali dtg rhb, tukar kat sini...aku bagik ko 10 angpow paket...kalau tak cukup aku bagi 50..ok??

WanHidayat said...

salam xim, balik ganu tak tahu lagi bila, mungin mlm raya ataupung hari raya ke dua....klu raya kedua dah boleh singgah umah demo....

WanHidayat said...

Lupa plak....27th Sept ni (*malam) klu ada ade kat KL....jom jumpe reramai....aku ngn tepak sireh pi KL...kita bukak pose reramai lah....

Nikli said...

duit raya utk along ada tak papa..?? hahhahaaaaa.. seringgit pon takpe.. tapi nak sebekas tuh.. hehehe..

:p

zakat fitrah kat johor pon tak tau brp coz masih blom bayar.. hahaha..

setiap yg jadik ada hikmah kann.. itu sume dugaan yg kita kene tempuh..best laa foot note tuh..!!

Ziana said...

alhamdulillah sampai pon card tu..
:)
mmg kad raya ade nilai sentimental berbanding dgn ecard :)

pa,
duit raya angah ade kan? :)

Alhamdulillah...angah pon dah byr zakat :)

footnote tuh bebetul meaningful..
Yeah, tahpa kite sedar rupanya ade pelangi yg indah selepas ujan reda.. InsyaAllah....AMIN..

miss ya pa!!

Ziana said...

alhamdulillah sampai pon card tu..
:)
mmg kad raya ade nilai sentimental berbanding dgn ecard :)

pa,
duit raya angah ade kan? :)

Alhamdulillah...angah pon dah byr zakat :)

footnote tuh bebetul meaningful..
Yeah, tahpa kite sedar rupanya ade pelangi yg indah selepas ujan reda.. InsyaAllah....AMIN..

miss ya pa!!

Inah said...

pa..nak duit raye.. :)

missed u pa!! pa jaga diri tau..jgn keje teruk2..jaga kesihatan tu!!

love,

alang

sam said...

wah2! sume org nak duit raye..
gua pn nak bro!! ah xkire.'p

Mieza said...

nak duit raya...bg not singgit byk2pun xpe...tak mrh punya...:p

kedek ek MBYK tu...

Mummy Lieza said...

Rupanya Tanpa kita sedar DIA Hadiahkan Pelangi Yang serba indah di Hujung Hujan yang telah Reda...<<>> betul sangat tu xim...

bozzobattousai said...

cis jeles sungguh abg hang dpt kad raya lagi bnyk....
nasib baik budak2 biru tak kalah... heh heh heh...

13may said...

hehhe heheh....


aku pun lebih prefer kad raya dari e-card :)

selamat hari raya dude!

^aNgRiAni^ said...

Akak dah tuko duti tapi tak dapat sampul...frustnyaaa...menci tul

banyak duit raya...nak laa sekeping dua :D

Faisal Admar said...

Nasib baik anak buah 1 jek. Fuhhh!
Aku pun belum balas kad raya. Esok nak pos! Hehehe...

LannY said...

uiks kat kl lagi murah dari kl nape eak? kl 5.20 aje...

Zoulkieflie said...

salam..pa,adik ada kasi kad raya kat papa n mama..tapi rasanya lama lagi la nak sampai..:)
pa,adik dapat duit raya jugak ke?:p

lily.lulu said...

kad raya adik pun dah selamat sampai ye pa ??

sampai exactly terus melekat kat tangan tuan empunya badan ... hehe :)

pa .. adeq macam leh bayang banyakkkkk je duit kepingan singgit tuh untuk adeq ..

kan kan ??
:D

KNizam said...

eh patut dapat 5 la sampul tu. hehe :)

syukur said...

alamak.... I tak tunaikan lagi ler zakat fitrah ni.. he he..kena cepat ni..ok ok... laaa sampul sampul tu i ada terlebih pulak sebab duit i yang tak banyak ..sampul kosong yang banyak.. Eden pokai !!!

aRa said...

lamanya dah tak dpt duit raya...leh la boking 1 dr hang kan xim...agagagaga :p

Izan said...

banyaknya kad raya. jgn lupa gantung kat rumah. tangkap gambaq tau tunjuk skit baper banyak kat hang da dpt.

sonoknyer sapa nk dpt duit raya dr pakcik axim. heheheheeh

Dakjaat™ said...

hahaha! lom raya lagi aku dah dapat duit raya dari roomate.. hahaha!

sampul maybank tu gak dia gune.. kihkihkih! ;p

MNN said...

takpe, sabor pa.. gunakan sampul kompeni je.. :) bang chik tak tukor duit raya lagi.. dapat tukor notes singget jerr, note rm5 takder.. takpe.. nanti pegi lagi.. jap lagi bang chik pi bayor zakat fitrah, ader counter bukak kat lobby.. :)

~ gyena~ said...

gyena pun nk jugak la duit raya
hehehhe

:D

PUTUBAMBU said...

nak duit rayaaaaaaaaaaaaa....!!

nak yg hijau ataupun merah pliss..! (hehehee..)

kuchalana said...

aku suka quote ko yg terakhir tu.. it shows something in your heart..

bro.. ive seen a lot of things in this life expecially bila berkelana abroad.. mcm tajuk entry ko tu.. what goes around comes around.. what u put today.. that is what u get tomolo..

at one level bila pkir2 balik, aku masih beruntung sbb apa yg aku hadapi xsetruk apa yg org lain face.. cuma syukur byk2 sbb tuhan masih sayang dan ingat kat kita..

anyway.. bykkan solat dan berdoa.. jiwa akan lebih tenteram bila kita ingat kepadaNYA

Selamat Hari Raya Dan Selamat Bercuti..

Maaf Zahir Dan Batin

Semoga Aidilfitri akan lebih ceria tahun ni..

Ole..

amirul usheruff dzulkarnain said...

terpaksa bertukar menjdi anak buah mu kejap..bley..huhuhu...

ita.itu said...

kad raya anis x de? tunjuk kan la

axim said...

Eedany,

nak duit raya??axim kasi sehengget jer bleh??haha

==================================

Izal,

memang cun awek awek itu!!TQ pada mereka yang memberi..:)

axim said...

Wan Hidayat,

saalm bro..nanti kalau sempat kita jumpa kat KL..then kalau pi kemaman singgah la umah aku...beres jer...

==================================

Nikli,

nanti pa kasi duit raya seringgit sorang k..haha

ada maksud di sebalik footnote tuh..pikir pikir kan lah,..:)

axim said...

Ziana,

nanti pa ksi korang sorang seringgit k...

setiap apa yang tuhan buat bersebab dan ada hikmah di sebaliknya..pikir pikirkan lah...

==================================

Inah,

ok ok nanti [pa kasi sehengget cukup la yek..

windu kat alang jugak...

jaga diri k alang!!

miss ya!!

axim said...

Sam,

untuk ko mesti ada punya...:)

==================================

Mieza,

aah,memang kedek ar Mebenk tuh!!!cit...

axim said...

Mummy Cool,

memang betul kan mummy..:)

==================================

Bozzo,

haha..sila lah jeles yek...

budak biru power..!!mana leh kalah...hikss...:)

axim said...

13 May,

wehhh ko tak kasi kat aku pun kad raya..tak aci nih...haha

=================================

Angriani,

:D

axim said...

Fisal Admar,

tak aci la ko ada sorang jer anak buah..anak buah aku berderet deret..campur ngan anak sepupu lagi...poning eden!!

==================================

Lanny,

ikut harga beras la bro!!

axim said...

Zoul,

untuk adeq kecik pa da sediakan duit sehengget...:)

==================================

Lily,

wahhhh adeq demand nak duit raya yek..nanti jumpa kat KL yekk:)

axim said...

Knizam,

tu la pasal...kedekut punya mebenk!!

===================================

Syukur,

sila tunaikan zakat fitrah secepat mungkin yaa...:)

axim said...

Ara,

hang pun nak duit raya jugak ker??aiyakkk...

===================================

Izan,

heheehe..

axim said...

Dak jaat,

owh ye ker...cis sungguh kan...:)

=================================

MNN,

bANG Chik da tukar duit raya lum??

axim said...

Gyena,

nak??sila la mai ganu...hehe:)

===================================

Putu Bambu,

aku kasi kat akak not biru dah la yek sekeping..:D

axim said...

Kuchalana,

TQ bro atas nasihat yang berguna..

selamat hari raya aidilfitri in advance jugak!!

==================================

Acap,

aiyakkkk macam itu boleh kaaa??

axim said...

Ita,

yang tu for my eyes only laa..haha

pearlEJ said...

alamakkkkkk!! akak pun lom sempat nak tukar duit lagik.. wuwuwuuuu...

axim said...

Kak EJ,

cepat cepat tukar akak..nanti duit habis..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails