Followers

Tuesday, September 2, 2008

Satu Ramadhan Bersama Keluarga

Pagi tadi masuk Opis dapat Emel dari Chief Clerk,berkenaan dengan Balik Awal di BuLan Ramadhan ni:

Assalamualaikum whb. & Salam Sejahtera,

Sempena Bulan Ramadhan ( Bulan Puasa ) ini semua anggota kerja yang beragama Islam dibenarkan menamatkan kerja-kerja harian lebih awal.

Sila rujuk Pekeliling Pengurusan Sumber Manusia Bil 25 Tahun 2007 “ Balik Awal Bulan Puasa (Ramadhan)
Bagi Pekerja-Pekerja Yang Beragama Islam’’. Sila baca para 6.

Ketua Bahagian / Unit sila maklum kepada anggota kerja bawahan yang tiada kemudahan e-mail.

Terima kasih.

Ketua Kerani
Pentabiran & Kewangan

************************************************************
a
Actually waktu kerja normal dari 8 pagi hingga 5.30 Petang,sempena ngan Ramadhan ni di anjakkan waktu rehat Tengah Hari cuma setengah jam,dan kitorang dapat balik tepat pukul 5 petang.Awal setengah jam sahaja..

5 atau 5.30 bagi aku yang bujang dan tiada keluarga di sini semuanya sama sahaja..takda beza pun..Bukan nya nak kena Rush balik nak siap makan anak bini kat rumah,dah sorang sorang ni makan kurma pun jalan ajer..Yang penting puasa jangan tinggal..:)
a
**************************************************************
a
1st Day Berbuka Puasa
a
Petang semalam aku pi jugak jengah bazaar Ramadhan kat Seberang Jaya..kot kot la nak singgah beli apa yang patut untuk berbuka..tapi hati seakan tawar untuk membeli makanan..rasa macam takdak perasaan jer..haha...so lalu jer la depan bazaar ramadhan dan terus balik rumah..nak tengok apa yang ada kat dapur jer nak wat berbuka di hari pertama berpuasa.


Juadah wajib-Kurma mesti kena ada..sunnah nabi..
Then sempat la wat spaghetti kejap-just rebus spaghetti dan wat sos guna tomato puri + Sos Tiram + Daging Cincang + Serbuk Basil then siap sedia untuk di hidang..masa orang Azan sos atas dapur lagi tapi berbuka dulu la ngan Kurma..


Keropok lekor yang mak buat kat Rumah Kak Tie minggu lepas ada lagi dalam peti so goreng la wat makan ngan sos...sedappp...pandai mak wat keropok lekor...:)
Korang teka ni air apa???ya betull...ni air mati ataupun air kosong ataupun sky juice atau ayaq masak..pilih la satu nama yang korang berkenan,,hehe
Korang ingat aku berbuka pose sorang sorang ker???i bet you are wrong...aku bukak pose ngan Family kat KL laahh....tak caya?percayalah...(tetiba lagu siti berkumandang.....)


Haaa kan aku dah kata aku tak bukak pose sorang sorang...Diorang ada skali masa aku tengah makan...kiranya macam kitorang makan sama sama jugak lah...haha..yang kat atas ni Mak..
Ni plak Ayah..boleh plak ayah lari jap dari HKL balik umah Kak Tie bukak pose kat situ...FYI my dad still tak discharge lagi dari HKL...maybe another two weeks..tapi masa raya konpem da boleh balik lah...ishhh..jangan raya tak dapat kuar wad lagi sudah la...ayah pun pose hari ni...dia akan wat Hemodialisis belah malam.
ni Kak tie...aku ber3G ngan Kak Tie la ni sebenarnya...diorang duk pulun makan sup ayam pekat ngan cendol...pergghhhhh kalau la aku ada sekali masa ni...mesti lagik best...


Ika Chomel pun ada-anak kak tie yang paling bongsu...sempat lagi dia pesan kat aku kalau bawak motor sila pakai helmet dan ikat ketat ketat ,bahaya kata dia...haha...gelak aku bila dia pesan kat aku macam tuh..mesti kak tie bagi tau dia pasal aku eksiden motor aritu kan...
a
Dan ni pulak Abang Shuk..Kebetulan dia ada skali sebab shift dua minggu rehat setelah berada di laut selama dua minggu...Bestnyer aku tengok depa bleh makan ngan mak dan abah..Takper,at least dari kejauhan ni pun aku join skali diorang makan kan...nampak la diorang makan cuma tempat jer lain lain.
a
Oh ya,luka luka kesan eksiden aritu dah sembuh sepenuhnya...Alhamdulillah..berkat Ramadhan..aku da boleh sembahyang berdiri macam biasa..kalau tak nak lipat lutut sikit punya sakit daa...Alhamdulillah...syukur.
a
Untuk berbuka puasa hari ni aku kembali Blur...mau makan apa yaa...ish ish ish...
a
*Tazkirah Ramadhan:Puasa bukanlah setakat menahan perut daripada makan, minum dan melakukan hubungan seksual antara suami isteri pada siang hari semata-mata, akan tetapi puasa yang mempunyai kualiti ialah puasa yang menyeluruh, termasuk menjaga pancaindera serta hati nurani daripada terjebak dalam sebarang unsur maksiat...

43 comments:

salwanie said...

wah berbuka puasa bersama keluarga melalui 3g,
hebat lah mcm nie....
hehehehehehehehe:)

Mieza said...

mnm ayaq suam je axim...

walaupun jauh ko sempat lg berbuka dgn family guna 3G lg...ini sudah bagussss...:D

Princess Redbloodsnow said...

aiiyoooooooo..ngidam dah aku nk makan kopok lekor ngan spagetti neh xim

adoii...tros berkeroncong prut seyyy..

awww...so sweettttt ar korg sefamily neh :)

pearlEJ said...

ahaaaa.... mmg betul la tuh berbuka puasa bersama keluarga.. semuanya adakann... ehehe... teknologi terkinikann... semuanya boleh....

amirul usheruff hussein said...

wuuuu...sedey lor...nasib la kt penang tu ada 3G...huhuhuh

Dakjaat™ said...

hahaha! tamat kerja awal .. aku plak yg kena sambung kerja dorang .. ceit~ sabo jew laa.. tak sabar nak tunggu cuti 2 minggu nanti! yeahhhaaaaa!!!!

Inah said...

:)

best kan bila ade family bersama..how i wish they are here..

eQ said...

lepas ni buka pose nak 3G dgn axim la...hahaha

alamak! telepon abg eq tarak 3G la...

KNizam said...

selamat berbuka kat penang. hehe

eh tak nampak pun muka ko masa vid conf pagi tadi. hehe :)

thafiexq said...

teknologi sekrang canggih sangat kan.. makan pun ber3g.. haha

nuRsixteen said...

hye bro...
lama xkaco page ni :D
selamat berpuasa yea...sowi lama x update blog,malas hahaah...k

lily.lulu said...

xpe pa .. kami ahli keluarga ykwya pun berbuka pose dengan pa ... sms aje la tapi ..

:D

tapi kite semua tetap ingat mengingati satu sama lain kan ...

:)

Catz said...

hi axim...
wah...good idea lah...thank God for the technology kan..yg jauh pun rasa dekat..cuma meja makan je lain-lain...juadah lain-lain tapi makan sama-sama. walau jauh, rasa dekat..

:: Cikgu Wiween :: said...

salam ramadhan tuk axim! ;)

semlm try bkk blog axim mau wish tp cam berat nak loading. maklum laa laptop kak ween ni da season.huhu

shahril aley said...

dari kejauhan pun boleh berbuka sama dgn ahli kluarga
sapa kata kalau dok jauh tak leh bertanya kaba @ melepas rindu
hehehe....

lindosh said...

alahai syahdu plak aku baca..

walau dimana jua kita berada.. kita ttp berbuka puasa bersama..

dengo pesanan anak kak tie ko tu.. ada btol cakap dia. gudgirl

sbb baru2 neh ada eksiden kat bdr perda.. aku tengok sendiri.. dak pompuan tu bawak moto tak pakai helmet eksiden ngan keta. pecah pale tau.. sedih :(

eh larik topik.. btw sedap la spagethi hang tu hehe

axim said...

Salwanie,

ni lah baru orang kata walau jauh tapi tetap dekat di hati dan di mata...hehe

==================================

Mieza,

minum ayaq suam jer lah kak...tak rasa nak minum air lain...best ber 3G cenggini...rasa dekat jer..

axim said...

Zie,

sedap keropok lekor tuh zie...boleh celen ngan donut big apple yang ko makan aritu..haha..

i love my family..:)

=================================

Kak EJ,

Alhamdulillah la kan..ngan teknologi terkini ni hubungan tu rasa cam dekat jer..

axim said...

Usheruff,

kat Penang ni 3G full bar jek kat mana mana....ini sudah bagusss...!!

=================================

DakJaat,

alhhh...tu lah baru di namakan Give and take kan..:)

axim said...

Inah,

its ok Inah....kak lang walau jauh di mata mereka tapi tetap dekat di hati....some more,kitorang kan ada jugek..:)

==================================

Abang EQ,

haaaa kalau camtu sila dapatkan telefon 3G yaa...macam macam ada di pasaran sekarang..pilih jer..:)

axim said...

Inah,

its ok Inah....kak lang walau jauh di mata mereka tapi tetap dekat di hati....some more,kitorang kan ada jugek..:)

==================================

Abang EQ,

haaaa kalau camtu sila dapatkan telefon 3G yaa...macam macam ada di pasaran sekarang..pilih jer..:)

axim said...

Knizam,

ehhhh aku ada lah...awat aku pun tak namapak hang??haha...Gelugor mari...ada kan..aku siap duk depan depan lagik..

:D

=================================

Thafiexq,

makan ber3G sebab nak rasa macam makan ramai ramai:)

axim said...

NurSixteeN,

haha..kaco jerr...between,update la blog...baru tak bersawang laman itu..:)selamat berpuasa to you!!

==================================

Lily,

yeaahhhh pa realize dat...korang pun ada kan..nanti pa wat 3G ngan adeq plak,bleh??haha...kang kaco plak kang orang duk melantak..

KITA SEMUA MEMANG SALING INGAT MENGINGATI KAN..

:D

axim said...

Catz,

ni lah yang dikatakan walau jauh tapi tetap dekat di hati dan di mata..hehe..thanks God for da technology...at least dapat la tengok depa duk makan apa..tak la ralat sangat duk berbuka sorang sorang..

==================================

Wiween,

page ni sedikit berat ekk..hmmm nanti i figure out how to make it senang nak load..

salam ramadhan kembali!!

axim said...

Aley,

yezzzaaa...betul tuh BT...nak seribu daya kan..tak hendak seribu dalih..

==================================

Lindosh,

wowww ngeri tuh eksiden cenggitu...maka dengan itu kalau ko naik motor sila pakai helmet ikat ketat ketat okeh...

selamat berpuasa untuk ko dosh!!

PUTUBAMBU said...

ish..ish..dahsyat menu org bujang ni...

terliur tgk keropok lekor tu...

*SiRibenMerah said...

axim..
selamat berpuasa...
shahdu nye berbuka sorg2.. I pon camtuh gak 3G ngan family je dr sini..waaaaaaaaaaaa.. tetiba sedey ja.. adeshhh..=P

muleh je nk berbuka skali.. tapi saturday only yek.. friday kt umah.. ari lain keje.. saturday I keje half day =P.. hahaha.. jadual lengkap n padat.. arrange le ngan eliya yek.. nnt ape2 inform =P

Ziana said...

alhamdulillah..
siap gak spegetti tuh ek
:)

skang dh moden..
3G pon leh rase dkt kan?
:)

Alhamdulillah..
pa..namoo laa blur²
ok?
:)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

zmn da brubh..dunia da maju..buke gne 3g gtu..y jaoh pn jd dkt kn...3g pngerat slatrahm..

ita.itu said...

wah sakan ko msk spagett ek..sdp la nampk..akak x buat hubungan 18sx time siang..malam je dik..haha

axim said...

Putu Bambu,

ishh memang sedap keropok lekor tuh..haha

=================================

Iyrah,

ehhh you ada kat mana tu iyrah??

axim said...

Ziana,

tu lah..masa mesej ziana tu atas dapur lagi kan..Alhamdulillah la siap jugak kan...

pa namoo blur blur jugak..haha

=================================

Princess N,

Dunia sudah berubah

:D

axim said...

Ita,

bila ko berhubungan seksual ngan laki ko akak??malam tadik ker??

*SiRibenMerah said...

axim,
I kat sg petani.. 10 minit je turun seberang jaya tuh =P

ixora said...

bestnyer bke ngn family...tak sabor nk balik nih..lmbtnyer cuti...dh la wat cuti sendiri seminggu awal blah..hehe..

p/s: kenal gitu2 je geng2 tuh..tau nme la..tgk gmbo yg ko main bola ritu..tu yg tau tuh...pernah kan aku ckp aku ader kwn kt sne..hehe..

mummysyafie said...

boleh tahan gak orang bujang ni masak ekk..nanti wat spaghetti utk akak tau

zaman skrg canggih kan..leh 3G lagi tu

axim said...

Iyrah,

lorrr dekat la tuh..so nanti pertengahan ramadhan jom bukak pose skali??

=================================

Xora,

boleh jer....cuti jer sendiri baru puas hati kan...haha..

axim said...

Kak Nor,

nak suh axim wat spaghetti??tak sedap tak taw..haha..

Wahidah said...

bestnya dpt berbuka satu family...
biler la kitorang leh berkumpul satu family ni....rindunya kat ibu ayah and adik2...

axim said...

Wahidah,

sama la kita..insya Allah nanti dapat juga bersua muka dengan mereka yaa..

enchek camera said...

nak spgti skit !

Beruang Madu said...

Nasihat Abg Bear kalau susah dan rasa tak meriah buka sengsorang, pegi lah ke memana surau atau masjid.. dah tu berbuka beramai2 barulah meriah...

tapi takper... kalau hati kuat buka sengsorang apa salahnya... Papa kan hebat...

axim said...

Tok Bear,

hehe,semalam da berbuka kat surau ramai ramai la bang..kat surau kuarters tuh..meriah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails