Followers

Thursday, September 4, 2008

KochA HoT PoT ResTauranT

Kembali lagi dengan Rancangan Jalan jalan Cari makan bersama AXIMUD-Ini cerita malam 30 ogos yang lalu,sehari sebelum hari Kemerdekaan Malaysia...Maaf naa sebab duk citer pasal makanan jugak walaupun time time Ramadhan ni...bukan apa,ada hikmah sebenarnya-at least boleh menguji sejauh mana kesabaran korang ngan Ibadah Puasa ni kan..:)


Malam 30 Ogos tu aku kuar pi makan kat Kocha HotPot yang bertempat di Seberang Jaya...alahhhh depan Sunway Carnival Mall kat deret kedai banyak banyak sebelah Old Town Kopitiam..tak taw??mai la Penang leh aku tunjuk...kalau nak taw lagi lanjut sila berhubung terus ngan Lindosh sebab dia Orang Seberang Jaya...(Betui kaa???aku pun tak pasti..haha)

Suasana ataupun keadaan Restoran ni aku tanak story-sebab macam biasa lah kan,ok jer,selesa,tenang dan ada iringan muzik muzik yang gemersik-cukup sekadar menjadi Halwa telinga Bagi pengunjung pengunjung Restoran..

Bila bicara pasal Hot Pot-sebenarnya Restoran ni specialist dalam Steam Boat..Namun begitu menu menu lain yang biasa seperti nasi Goreng,mee goreng dan pelbagai aneka juadah lain turut di sediakan,cuma nya kalau dah mai Restoran ni mesti la aku nak makan steam boat..kalau nak makan nasi goreng mee goreng tuh pi kedai mamak pun ada..

Hambik ko skali order nak set Large...aikk..makan sorang kah???

Tentulah aku berteman kali ni..kebetulan Bang Long balik kampung-cuti sempena nak sambut merdeka dan Ramadhan sekali harung di kampung halaman..so berkesempatan la nak ketemu sama beliau..

awat bang long duk angkat tangan tuh...aku rasa masa jumpa tadi da bersalam dah ngan dia...nak ajak bersalam lagi skali kaa?


(cop cop iklan sat:kat sini pun ada segala jenis air yang tarik tarik nih...teh tarik kaa,milo tarik kaa,coffee tarik kaa,Nescaffee tarik pun ada..!!Suka la Brader Bozo kalau mai kat sini sebab air faveret dia kan Nescafee tarik..Ok iklan tamat.)Sambung..

Kata Hot Pot so kat meja memang di providekan Dapur Gelombang Elektrik ni...kitorang kena masak sendiri..alaahhh takat rebus rebus jer kan budak darjah satu pun terer..
apa yang kami order:ada Udang,Bebola Sotong,Crab stick,dan juga ketulan isi Udang..haaa sotong kembang pun ada skali..

Satu portion lagi:Mee Kuning,KueyTiow,Cendawan mini,Cendawan Tiram,ada sawi dan jugak Tomato..
Sementara tunggu kuah mendidih..
Kuah yang diorang kasi ialah kuah Sup dan jugak Kuah Tomyam...Last last aku yang duk pulun Tomyam Bang Long plak duk pulun Sup tuh..Tapi apa apa pun Kena tunggu kuah mendidih dulu..Lepas dah mendidih,Apa lagi terus la masukkan segala Bahan bahan Rebusan tu..Bang Long yang berusaha keras duk mengutip Mee kuning yang da siap Celur
Yang ni Kuey Tiow...dalam banyak banyak jenis mee,yang aku paling suka ialah Kuey Tiow..yang paling aku tak suka ialah Beehoon..tak taw pasai apa..tapi kalau ada makan jugak..cuma kurang gemar-tu ajer..
Boleh tahan banyak gak sebenarnya makanan ni untuk kami berdua...haa nak sangat kan order Large Set..takper,perut aku perut stokin..Boleh jer sumbat segala mender yang di namakan makanan:)

Ada dua sos di sediakan sama..yang hijau tu aku lebih suka dari yang Kicap tu.
Ni model Tudung Periuk kah?
Haaaa tang air plak bang long order air Mangga Blended(ye ker bang long??aku tak ingat dengan jelas la..resit pun da buang..)
Dan aku plak order air soursop de guava-Air blended campuran kiwi dan Durian Belanda...Nice..Time makan kami duk bersembang duk bergelak duk bergosip skali..haha..gosip tentang Malaysia Hari ini lah..bukan pasal mender mender lain k...Dah la Permatang Pauh baru habis Election kan..Sambil duk makan dah tak ingat nak snap snap makanan yang da siap masak..ye la dah dua dua duk sibuk membedal ajer..
Alhamdulillah...Kenyang sudah..habis okeh kitorang makan Steamboat berportion besar tuh walaupun berdua sahaja...Abang Long pun bleh tahan gak makan..nampak jer kecik macam tuh tapi perut tetap boleh anjal...Ampunnn bang long...Terima kasih la sebab sama naik berselera makan masa malam ni..:)

Kalau korang terasa nak makan Steamboat yang sedap dan berpatutan harganya,aku rasa tempat ni boleh la di rekemankan...man la tau kot kot korang nak berbuka puasa ker kat sini...silakan...Tempat nya kat Depan Sunway Carnival Mall Seberang Jaya.Konpem nampak signboard besar besar macam kat bawah ni..aku rate 8/10,based on Steam boat punya kuah..sebab rasa steam boat terletak pada kuah nya..kuah hancur maka hancurlah segala rasa yang ada..


Sekian dulu Entri makan makan untuk kali ni..Hari pun dah lewat malam nih..aku mau ketiduran sudah sebab mau bangun sahur plak esok..kang ada yang lapor sepanjang hari esok..huhu..harap harap aku terjaga la nanti...Adios....Selamat Bersahur dan Selamat Berpuasa di hari Ke-empat ya buat Kalian Semua!!
a
*Quote of da day:The best way to make your dreams come true is to wake up...

42 comments:

Ziana said...

cehhhh!!
x sesudey nk tutop muka tuh!
xde maknanye nk kaver ayu..
haa hamik.. model tudung periuk jd nyer... hehehehe...

pa.. dia reti mkn byk ke?
mcm x caye jek..
anjal ek? :P

huh?? me missed u both la!!
:(

13may said...

hehe hehhe...senang senang bleh gua gi try ...hehhe hehhe

ita.itu said...

wah sdpnye nmpk ek..leh tahan korang makan..x pe la lelaki mmg kuat mkn..haha

Izan said...

wah.. steamboat. sodapnya....

Wahidah said...

steamboat...lama tk layan steamboat ni...terliur la pulak..isk..pose..posee

Mieza said...

steamboat...dh lama x mkn...klu kat sini Johnny's steamboat yg plg sdp...:D

tp akak suka buat sendiri...lg puas mkn...hehe

lily.lulu said...

ngade laa bang long tuh .. macam laa selama nih muka dia x penah keluar blog kan ?? sekeh jugak baru tau !!

hahahahahah !! :))

kelako laaa nama kedai dia .. tapi kalau memang sedappp harus laa papa dtg lagi kan ...

x sabar nk jumpa korang ... 2 hari lagi .. yeyyyyy !!!

~chacha~ said...

wowwwwwy!
nmpk mcm sgt sedappp!

pearlEJ said...

adehhhh... tak sempat nak jumpa nikli hari tuhkann....

tak pernah nampak laa kocha hot pot nih... adehh... padahal selalu aja dok pi cimb kat seberang jaya tuu..

ixora said...

saje tau si axim nih menggugat iman aku..tempat sushi best xde ke..? ahhhh..leleh liur..=D~

Princess Redbloodsnow said...

adoiiiiiii...ssambil aku bace, ssmbil tuh ler aku telan ayaq lioq wehhhhh!!!!

steamboat korg tuh very da UMPHHH!!!
yg aku x menahan sgt...air korg arrrr
adoiiiiii...tros berkeroncong perut aku taw..dushhhh ko ximmmmm

izal said...

awat halus nor jari si nikli tu? mesti sama halus mcm yg bwh tu...kahkahkah jgn maro nooo..

nasib baik iman gua kuat, leh tahan lagi tgk food ni bro...

love-n-hate said...

selamat berpuasa... :) winkwink

Dakjaat™ said...

uist! mamam steamboat.. sedapnye.... huuuuuu!

axim said...

Ziana,

tah nyer bang long..macam tak pernah muncul jek muka tuh..kalau bang Chik lain la kan..haha

betul...bang long makan banyak malam tuh..pa paksa dia jangan berenti..hakhak hak

Missed you too angah...see you later k!!

:D

===============================

13 May,

Sila..sila...pergi jangan tak pi..tapi jangan masuk siang siang di bulan ramadhan ni..kang tak pasai pasai hang naik black Maria..haha

axim said...

Ita,

tau takper..laki memang kena kuat makan baru kuat nak......ishh tak baik la nak melucah bulan pose nih...astaghfirullahalazim...

=================================

Izan,

haaa apa kata Izan try wat sendiri steamboat tuh..kasi Mirko makan..mesti dia suka kan dia jenis tak cerewet..haha

axim said...

Wahidah,

sabaq naaa....nanti matahari tergelincir sila lah berbuka pose...hehe

=================================

Mieza,

along wat mesti lagi sedap punya....kat Johny's tu sedap..

axim said...

Lily,

sekeh jer deq...takper jadi adeq derhaka sekali sekala nih...ishh tak bek,ni bulan pose kan..pa tanak tengok anak anak bergaduh..haha

nama memang kelakar tapi ok lagi la..boleh sebut lagi..kalau kochak camana nak sebut??haha

pa pun tak sabar nih...!!jumpa nanti yaaa!!

=================================

Chacha,

nampak jer sedap,tapi kalo ko makn laggiiiiii sedap!!

:D

axim said...

Kak EJ,

tu lah..dia pun busy ngan family akak..hehe..kalau akak duk kat seberang konpem da boleh jumpa kak..

uiks akak tak pernah perasan ekk..sebelah Old Town Kopitiam jer kak..

================================

Xora,

sabaq naa...kan bersabar tu hikmah puasa..
:D

axim said...

Zie,

anggaplah ni balasan sebab ko duk tunjuk gambaq BBQ kat ko nyer blog..haha

==================================

Izal,

ishhh ko ni kan...

bulan pose tak baik mengata dan mengumpat...ini bulan Rahmat...semoga kita semua mendapat Barakah Ramadhan..

:D

axim said...

Love-N-Hate,

selamat berpuasa untuk you jugak!!!

:D

===================================

DakJaaT,

MEMANG sedappppppppp....sluurrppp...

amirul usheruff dzulkarnain said...

makan hati jap...

axim said...

Usheruff,

makan hati watper bro...baik makan steamboat nih..kenyang gak peyut..haha

Beruang Madu said...

Papa... betul menguji kesabaran tapi apa boleh buat.. mende mende biasa macam makan nilah yg diuji untuk kita kan... best nya teringat pulak kat Tupai2 sana... tentu sedap dan setanding rasa dan harganya kan...

MNN said...

sungguh menduga keimanan blog hopping time2 puasa nih!! aduhhh!!

Catz said...

iskk...'
now pukul 1.30 ptg..
dah le aku baru balik dr gym..
tergugat iman aku tgk air hijau tuh....
uhhhh..

lindosh said...

laaa.. kocha neh. owh hangpa pi malam tu naa.

order large tu. cukop tambah sorang lagik kan? tak habaq makan steambot. kalo tak aku pecut la dari pacific arituh.

kwn aku pnah crita pasal steambot kat situ. tp aku blom try makan lagik. nanti lah bila2 noh.

weh kalo tunjuk makanan pi makan kat mana2 ke.. sertakan la harga dia tu kan. tak konsisten la dia neh hehe

enchek camera said...

waaaaaaaaa
best nye

axim said...

Tok Bear,

haaa abang jangan bukak pose plak..sabaq naaa....dugaan kecil jer ni..hihi

bila nak bawak axim pi tupai tupai??nak makan sup kelapa tuh...

==================================

MNN,

bang chik terliur kaa??sabaq naaa..sikit jam lagi mau berbuka...

axim said...

Catz,

gantengg la catz,bulan pose pun pi gym...ni baru betul..hehe...

===================================

Lindosh,

tau takper,kalau hang mai konpem boleh tolong kami habiskan steamboat yang belen tuh...memang ingat ko join tu order yang besar..(alasan sangat kan..kahkah)

yang hang duk pi pacific sapa suh..aku pun lambat habaq kat hang kan kalau tak boleh prepare awai awai..soweee naa...

Harga ok lah,so tak yah nyatakan pun takper...main teka teka boleh?

axim said...

Enchek Kamera,

tu baru melihat,kalau sendiri try baru tau kelazatan dan kenikmatan rezeki anugerah tuhan ni..ALhamdulillah..

nazzman ibrahim said...

matilah ko buat aku terliuq hahaha

kakLuna said...

oh depan Sunway Carnival. boleh la pi lepas raya :)

salwanie said...

axim....
wah mcm sedap jer...
nie nak kena pegi cuba nie,
kebetulan wanie akn berada di penang minggu ke3 nie,
insya-ALLAH:)

harap2 sedaplah;)

axim said...

Nazz,

sabaq....lagi dua tiga jam jaaa lagi....

================================

Kak Luna,

pi la berbuka puasa kat sini:)

axim said...

Wanie,

owhh..balik penang yaa nanti..sila sila try yer..kalau tak sedap komplen kat restoran tuh..hhaha

shahril aley said...

merahnyeeeeeeeeee

macam sedap je makan steamboat ni
elok untuk kesihatan
aku suke hirup kuah sup & tom yam
nyummilicious....

Nikli said...

entry yang durjana..
nak berbuke pon lambat lagi..
tenkiu blaja makan..

hahaaa..

Inah said...

hi pa!!

me sedih tgk gambo korg..boley??hahaha :P

lama x tgk bang long..sgt rindu sama dia :(

enchek camera said...

wah
mmg terliur laa
perghh

mmg sedap laa
nak gak !

omar_remo said...

salam bloggers
wow..sedap btol..nasib aku bru lpas mkn..hehe

Faisal Admar said...

aik cakap nak ajak sekali neh! ni sedih neh... huwaaaaaaa!!!

dah le entry makanan waktu berpuasa adoi la hehehe... menguji puasa beta :P

lor axim dok seberang ka?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails