Followers

Friday, September 12, 2008

NASI UDANG GORENG,BUKAN NASI GORENG UDANG

(DISCLAIMER:terlebih dahulu saya ingin memohon maaf kepada semua kiranya semua entri makan-makan yang di paparkan dalam Ramadhan ini mengganggu sensitiviti Umat Islam Seluruh Dunia...Ramadhan Bulan Kesabaran..Maka Bersabarlah..:)..sesungguhnya Besar ganjaran pahala bagi mereka yang mampu Bersabar dan beramal Soleh..)

a

Ini kisah petang semalam
Masa berbuka puasa
Tak tau nak makan apa..
Dan memang aku decide
takmoh beli apa apa pun..
Just nak balik umah dan tengok apa yang ada dalam peti
Then masak sendiri jer

a


Bukak peti sejuk kat dapur
Baru aku teringat ada lagi balance Udang
Yang aku beli masa awal puasa aritu
(alahhh..yang aku wat sahur masak ngan megi tu..)
Terus la aku berkira kira nak wat nasi Goreng

a

Nasi Goreng simple jer
Tumis bawang putih
Campak la Udang dalam Kuali
Campur sos tiram sket ngan Kiub Pati ayam

Then Buh nasik putih
Gaul gaul nasik
Maukkan cili padi + Kobis
Gaul lagi


Amik sebijik telur
Wat lubang kat tengah kuali
Tunggu sampai telur tu hampir masak
Then gaul lah lagi hingga sebati

Tarrraaaaa....siap lah nasi Goreng simple
Aku kasi nama
NASI GORENG A.X.I.M.U.D,

bleh???

haha Suka ati aku la kan...
aku yang masak:)

Errrkk tapi ni dah macam nasi udang goreng
Bukan nasi goreng udang
Udang bersepah sepah..
Tu yang seronok kalau masak sendirik..
Buh seratus ekor udang pun boleh...
Sendiri mau makan kan..

a
Yang leceh nak mengopek kulit udang lah..
Biasa kalau kulit lembut aku makan cenggitu ajer
tapi ni kulit Keras so kena gak la kopek satu satu
Alhamdulillah...
Kenyang Sudah..
(Actually sahur pagi tadi pun makan nasi ni)
(habiskan balance semalam)
(tak baik membazir kan???amalan syaitan tu...))
a

*Nasi Goreng ni di dedikasikan kepada semua pencinta nasi goreng di luar sana...ramai kan yang suka makan nasi goreng..hehe:)..
a
**Petang semlama aku duk pulun bukak pose sorang sorang family members lain makan kat Restoran AJ(kecuali bang long ngan Alang..)takpa lah..bukak pose sorang sorang pun kenyang jugak..cuma takdak feel...:)...dah dah..moh kita pi solat Jumaat...Selamat BerHujung Minggu kepada Semua!!

54 comments:

pearlEJ said...

perghhhhhhhhh..... nasi goreng AXIMUD tuhhh..... mmg mengancam jiwa dn raga laa kalau tengok gambar tu.. lenkali masak panggil arr... wakakakakakkaka.. boleh gak tolong perabihkannn... hihihihi

:: Cikgu Wiween :: said...

errk..gajin dak axim masak yek. sok masak tuk kak ween sahur bley egegegeg :p sodap nye nampak itu udang! :D

RizaL said...

nak!! nak Nasi Goreng AXIMUD!!

arep said...

pandai u ol masak. udang besau2 plak tu.. tapi motif post siang2 utk tatapan umum,.

ita.itu said...

ayoo-sdpnye..pandai ko ek..salute siot..aku kalo msk mmg siap2 buang kulit..mls nak buang kemudian

love-n-hate said...

kita berbuka makan nasi goreng gak semalam... :)

**asyik sama je...

PUTUBAMBU said...

ok..not bad..!
janji tekak kenyang...

geram aku tgk udang2 tu...

eLiyaShaKa said...

hincik axim ini namanya udang goreng nasi....terbalik dahhh sbb udang byk kan..eheeh

nazzman ibrahim said...

ok la tu nampak menarik tapi kalau aku sayur mayur tak akan ada huhuhu

Redbloodsnow said...

stylo seyyy name nasik goreng tuh..ekekeke..a'ah suke ati ko ler kan nk namekan ape pown..ko yg masak..psttt psttt...nk rs nasik goreng aximud ko tuh leh x? t ko dtg kuching, sile masakkan utk aku yek..aku jd tukang kritik je la ea..hehe

:P

nampak sodap ler dudeeeee :D

izal said...

nasik goreng AXIMUD ni persis nasik goreng kat 5 star hotel la bro....

pandai kau masak, aku nak pegang sudip pun kekok...kahkahkah

Dakjaat™ said...

picture ke empat tu dah nampak sedap ... woohhhh~ mesti sedap ek? .. hehehe! ;p

awat title here without u lak? .. axim lonely guy ke saat ni? hahaha!

bro ...! have a nice day owke! =)

amirul usheruff dzulkarnain said...

aiyohhh..nasik goreng aximud katanya...terpaksa cuba..nnti aku letak nama nasi goreng malibu..errrr

lily.lulu said...

alooo .. sedih jer baca ayat last2 papa tuh ..

nanti ada rezeki kita akan berbuka puasa lagi .. tunggu !!!

:D

pa .. buatkan adeq nasi goreng aximud jugak .. tapi untuk bersahur

Wahidah said...

pergh..masak sendiri tu..mesti puas hati kan..i lurve prawn la...huhuhu...

budleee said...

uish tgk udang byk tu jer, terus terasa nak capai claritin :D

Nikli said...

nak jugak sepinggan..!!
:D

Inah said...

pa..postkan ke adelaide :)..sini udang mahal :(

Perempuan Kalis Peluru said...

nasib bukan kari...klu tak jenuh terliur...
anyway anda memang rajin ke dapur... :-)

bozzobattousai said...

terelnyeawak masak... kalah nasik goreng william...

A f f e n d i O s m a n said...

waaaaaaa

rajinnye masak

anak sapa tatau!

Honeylemon said...

wah.. hebat...hebat... nk kasik award nie....'tukang masak tersohor'.. hehehe....

Ziana said...

wow!
sodap!!!

xpe..nnt kite buka sesame ek!
:)

thafiexq said...

sekrg ni kan.. aku tak buleh bukak blog ko waktu siang sal asyik entri fasal makan! arghhhhhh

tercabar iman posa aku

Catz said...

hi axim,
amboiii.tu diaaaa...sekali masuk dapur..perghh..kalau ko tunjuk je gambor nasik goreng tuh, catz rasa kurang mengancam..tapi sebab siap ada step by step masak tuh...jadik 1000 kali extrasedapss..
walaaa....
meh aku buh nama jugak...
"nasi goreng udang seribu"...hiks.
u got talent lah...cara pegang sudip kuali tuh cam chef...
hhehehhe..

Ad Rifza said...

Salam ramadhan..Kenapa nasik goreng aximud nampak best?..Adakah sebab Ad sedang berpuasa?haha..mmg best tuuu..tapi Ad tgh berpantang udang fr a few weeks..after raya kot leh try try makan..hehe...

syukur said...

wow Axim...layak di komersil kan tu nasi goreng tu.... nak try nanti kalau i singgah penang boleh ???

I'm LeGend said...

yummy! yummy! sedap sekali rupanya..kerok2 perot sarra..hihihi

^aNgRiAni^ said...

nyummmmmmmmmmmmmmmm...tergode nengok gambar nie tau

memang terer masak laa axim nie...

selamat berbuka pose :d

azizi said...

salam axim,

tuuuuu diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
nampakkk ksedapppppppppp.

Faisal Admar said...

adoi nais goreng letak udang! sangat sedap okeh...

eedany said...

ini blog ke empat show photo udang...

harus cari ni esok pagi kat tamu KK.

:)

Nem0 o0h Nem0 said...

waaaaaa ns gorg yg nmpk sedap..
nk sikit lh tk?=p

Mieza said...

siap ada nama nasi goreng ni...tu yg x tahan tuh...hehe

nmpk sedap n mesti sedap sbb licin liau...:p

shahril aley said...

nak skit nasi goreng tu

axim said...

Kak EJ,

Bukan tanak panggil akak...kang sian hubby tu kena makan sorang sorang plak..hehe

==================================

Wiween,

Udang da habis la ween,jom pi sahur kat mamak jaa okeh??:)

axim said...

Rizal,

kalau nak sila mai ke Penang yaaa:)

===================================

Arep,

motif kasi post ni siang siang untuk menguji kesabaran orang orang yang berpuasa..hehe

axim said...

Ita,

kalau aku kopek kulit nanti hilang manis la nasi goreng AXIMUD tuh..haha

===================================

Love-n-Hate,

ada jodoh kot ni asyik sama jer..hehe

axim said...

Putu Bambu,

aku pun geram tengok udang yang bersepah sepah tuh...hihi..:)

===================================

EliyaShaka,

haha..taw takper..tu namanya nasi udang goreng sebab udang dah terlebih lebih...sodappp!!

axim said...

Nazz,

ishhh awat la nazz tak makan sayur...rugi tau...sayur mayur ni la yang akan putihkan kulit dan licinkan kulit..kahkahkah

==================================

Zie,

haaaa tu ko baru tengok zie,kalu ko rasa mesti terus meroyan nanti..hihi..:)

axim said...

Izal,

ko kena belajar masak bro,nanti bini ko dalam pantang amacam??sapa mau masak kan kalau bukan ko sebagai suami mithali??hehe

=================================

DakJaat,

tittle tuh saja saja jaaa...nak taw sedap kaa tak,kena la rasa..sila hadirkan diri ke Pulau Pinang okeh..:)

axim said...

Acap,

awat ko tak wat nasi Goreng Acap plak??kahkahkah..

=================================

Lily,

boyeh jer....tapi adeq kena janji ngan pa lah nak sahur kat penang nih..:)

axim said...

Wahidah,

i lurve prawn too!!

:)

==================================

Budlee,

capai jangan tak capai buddy:)

axim said...

Nikli,

bukan setakat sepinggan,sepuluh pinggan pun pa boleh kasi untuk bang long tapi bang long kena janji balik ke penang dulu k..:)

===================================

Inah,

Alang,kalau pa pos nanti samapi sana da basi..hehe..takper,alang wat jer murtabak,sodappp jer pa tengok..hehe

axim said...

Perempuan Kalis Peluru,

rajin tak rajin sangat laa....owh,,anda pencinta kari rupanya..:)

==================================

Bozzo,

ni nak celen ngan nasi goreng william la nih..hehe

axim said...

FendiOsman,

ni anak ashaary la fendi..haha

===================================

Honey lemon,

jangan kasi award tuh...saya tiada layak untuk terima...:)

axim said...

Ziana,

Insya Allah kalau ada masa kita akan dapat berbuka sama sama lagi k Angah!!

==================================

Thafiexq,

kan aku da wat disclaimer tuh...nak menguji keimanan dan kesabaran kononnya nih..hehe:)

axim said...

Catz,

ada gaya ke pegang sudip tuh??takder maknanya kan..haha...nasi goreng udang seribu??hmmm sound nice though..:)

==================================

AdRifza,

awat ad tak bleh makan udang??allergic la tuh...takpa..nanti kalau dah tak allergic sila makan udang banyak banyak k..:)

axim said...

Syukur,

hehe..nanti kalau doc nak bukak restoran jemput aku jadi chef bleh??haha..kalau tersinggah kat penang mai la singgah rasa nasi goreng,boleh jer..haha

=================================

I'm Legend,

Sarra.sabaq naa...nanti masa berbuka makan banyak banyak okeh..:)

axim said...

Angriani,

selamat berbuka pose tuk angriani jugak!!:)

===================================

Azizi,

salam alaika.....nampak jer sedap..kalau ko rasa lagiiii sedap...*matilaa perasan...haha

axim said...

Faisal Admar,

udang memang sedap!!tapi takleh makan banyak nanti kolesterol tinggi..hehe

==================================

Eedany,

so dah pi lum beli udang kat pasar tamu KK??HEHE:)

axim said...

NEMO,

nak yek...meh ambik meh..:)

==================================

Mieza,

sedap ker tak sedap ker sebab da bukak pose kan so mesti abis jer..lapor..hehe:)

axim said...

Aley,

sila la amik di kediaman papa nan indah ini..hehe:)

Beruang Madu said...

Kalau abang yg juga pencinta nasi goreng nih... abang akan buang kulit semua dah macam ulat dah lepas tu abang akan goreng dulu udeng tu... pas tu baru lah masuk dalam nasik.. jadi air udang takkan mengubah rasa nasik... apa pun memang sodaplah nampaknya... kulit pun kulitlah....!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails