Followers

Thursday, January 6, 2011

THE MAGNIFICIENT OF ANGKOR WAT,CAMBODIA

21 3 4 5

6

Angkor Wat (Khmer: អង្គរវត្ត) is a temple complex at Angkor, Cambodia, built for the king Suryavarman II in the early 12th century as his state temple and capital city. As the best-preserved temple at the site, it is the only one to have remained a significant religious centre since its foundation — first Hindu, dedicated to the god Vishnu, then Buddhist. It is the world's largest religious building.[1] The temple is at the top of the high classical style of Khmer architecture. It has become a symbol of Cambodia, appearing on its national flag, and it is the country's prime attraction for visitors.

*Just nak share gambar masa aku lawat Cambodia hujung tahun lepas 4-8 Disember 2010..belum berkesempatan untuk buat entry pasal trip ni..till later yaa..aku kena ke Kuala LUmpur pula ni.ada urusan di sana.

6 comments:

sepul said...

selain angkor wat apakah tarikan lain di Cambodia ini?

@xiM said...

salam encik sepul yang kacak,

Cambodia tak banyak sangat tempat menarik..tapi Angkor Wat ni tarikan utama yang wajib kena jejak.tak datang angkor wat sama macam tak datang korea,ala ala macam ko kata kalau pi songkhla tak ambik gambar ngan duyung tu baik takyah datang.

selain angkor wat di siam reap ni yang lain semua muzium muzium..ko kena lawat muzium yang ada tengkorak bukti zaman kekejaman palpot dulu..

yang lain ada grand palace,istana raja raja di Phnom penh..lain dari tu just tarikan biasa,kalau mai cambodia ni dapat 3 hari dah cukup.lebih dari tu takut bosan pulak.

jangan lupa pi central market ngan russian market,barang barang adalah murah.nantikan entri aku..still atkder kesempatan lagi nak buat.

aku ada di KL sekarang.ada masa kita jumpa ok.aku nak jumpa umar..

DrSam said...

tamadun purba yang menarik dan mempunyai sejarah yang unik.

sepul said...

baiklah abang. saya dah baca komen balas abang. sungguh details sekali. saya amat amat menghargainyae

en_me said...

sonoknyerr jalan jalan negeri orang kanns.. ehehe

CAYANG ALIN said...

wah..dah lama teringin nak pegi siam reap ni..hmm..tak kesampaian lagi ni..

axim dah pegi lembah bujang, kedah..kalau tak pegi lagi elok la pegi..sebab tamadun di lembah bujang adalan yang tertua di dunia which is start 300 tahun lebih awal dari angkowat dan borobudur kat jogja tu..:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails