Followers

Saturday, January 12, 2019

HAPPY ENDING


At the end of the day, if someone wants to be in your life, they will be. Truly — they are capable, they will make the effort, they will show up. If they do not — let that be your closure.

However, you do not have to hate them. You do not have to remember their contribution to your life as anything but beautiful. Do not ruin them in your mind, do not grip until you feel resentment. Instead, love them without attachment. Love the lessons they taught you. Wish them well every single time you think about them. Miss them, but do not ache for them to come back. If the people in your life left because they were not ready to value you, or love you, or be there for you, do not wish for them back, do not ask for them to be more than they can be at the moment. Wish for them to figure themselves out. Wish for them to grow. They are on their own journey — a journey you are not a part of. And that is okay. You have to learn that that is okay.

So instead of focusing on the people who left, focus on the people in your life who have chosen to be there. Focus on the ones who stayed, on the ones who appreciate you and respect you. Focus on the people who match the love you give them, focus on the people who empower you and grow you and make your life beautiful. You are surrounded by human beings who will not shy away from the love you give. You are surrounded by human beings who know that they want you in their life, people who show you that every single day. Do not take them for granted. Do not lose touch of what you have, chasing what you no longer do.

Trust me when I say — you will miss out on beautiful things if you continue to stay rooted in all of the ways you were wronged, if you continue to let your past pull you from experiencing what the present has to offer you. Do not close yourself off to your potential. Instead, open yourself to the world, and allow for it to fill that space with the kinds of people, the kinds of moments, and the kinds of experiences that exhilarate you, that compel you — that make you love yourself, and your life, and what you have to offer, more and more each day.

Words: Bianca Sparacino
Location : Angthong Marine Park, Koh Samui

DUNIA BARU

12 January 2019
1.49 am
Zzam Homestay
Taman Sri Nibong, Penang

Ketika ini aku masih belum mampu untuk melelapkan mata. Di kanan aku Faiz sudah mengerekot hanyut lepas ke lautan mana aku pun tidak pasti. Di sebelah kiri aku ada si kecil Yusoff bergelimpang tidur meniarap dengan kaki nya menghala ke kepala aku. Comel. Makhluk Tuhan bersaiz Baby memang sentiasa comel. Dan baby acus (panggilan manja Yusoff) ini mengingatkan aku betapa singkatnya sebuah perjalanan kehidupan. Dulu, aku juga sebesar Acus. Ngak ngerti apa apa. Kini sudah dewasa. Dan perlu bertangungjawab atas setiap keputusan.

Kita. manusia. 

Memang sentiasa bebas membuat keputusan. 

Tapi kita tak akan terlepas daripada kesan dan akibat dari keputusan yang kita ambil. 

Tuhan, Kau sudah uji aku dengan berbagai dugaan. Dan kebanyakan dari dugaan mendatang aku gagal atasi dengan baik. Tapi aku berterima kasih pada Mu ya Rabbi Tuhan Sekelian Alam. Sebab ujian yang Kau beri itu lah yang buat aku kuat dan tabah seperti hari ini!

Tanpa api yang panas tak mungin sebilah pedang tercipta cantik berkilau dijual dengan nilai yang tinggi. 

Sejak makin dah tua ni, aku banyak belajar untuk let go. Banyak belajar untuk meredam ego. Banyak belajar untuk menari agogo. Haha. Maaf lawak sangat hambar sebab aku nak cari ayat yang sama rhythms tapi takde idea plak. Ha ha HA HA HA Ok tak lawak.

Esok hari penting.

Bukan semua orang Allah beri peluang kedua. Untuk peluang yang datang lagi kali ini, Moga Allah permudahkan lah segalanya..!

Aku nak tulis panjang lagi sebenarnya.

Tapi mata amat berat dan rasa mengantuk amat.

Tuhan, Dosaku menggunung Tinggi, Tapi Rahmat-Mu melangit Luas!!!




Friday, January 4, 2019

TOP NINE DARI INSTAGRAM AJIMASHAARY


So here it goes my Top Nine in 2018:

1. Standard Chartered KL Marathon 2018 - event yang wajib masuk setiap tahun since 2012.. event ni ibarat mother of Marathon in KL so rugi kalau tak register. Hari raya runners! Jom join lagi tahun 2019.

2. Jubah merah Kembali untuk Kembara Ramadhan 2018. Trip ke Maldives di Bulan Puasa. Agak pelik tapi best sebab sana 98% adalah muslim. Suasana Ramadhan tu ada.. Dan dapat berbuka puasa di masjid dan solat taraweh berjemaah sama-sama dengan penduduk maldives. A trip to remember for 2018!

3. First event larian tahun 2018 - Twincity Marathon di Cyberjaya. Masih teringat kemeriahan makanan di event ni ada cendol ada roti telur goyang. Tag long sekali dengan @nizam.esa . Memang fun dan best!!

4. Join route 68 dalam kategori 50 km. Alhamdulillah finished tanpa injury. Tahun 2017 cuba buat 100 miles tapi DNF. Buat 50 km je lah then. Hahahhaha..

5. My birthday on 6th of September. Dapat kejutan ada orang datang buat surprised ke opis. Dah la tengah meeting ngan VP masa tu.. ada kek ada balloon.. meriah! Then we go lunch at Naj & Belle Bangsar. Thanks awak for everything!

6. Sambutan hari Raya Aidilfitri bersama keluarga tercinta dengn tema maroon. Raya yang best sebab semua adik beradik ada. Kami keluarga besar setiap kali gathering memang meriah sesangt! I love my family so much.. who doesn’t right?

7. Finished 100 km trail run Gopeng Ultra. Memang best lari sama-sama ngan abang @hishamthalib . @syar_saaid ada skali. Masa ni lah kena ngan @siti_zaharah_ and the geng. Memang tough 100 km ni tapi we did it! To the date for the record it’s my second time doing Gopeng Ultra kategori 100 kmπŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌ tahun 2019 tak join dah.. masuk event lain la pulak.

8. First time join Ironman Langkawi 70.3 tu pun masuk relay sahaja. Fadzir jadi swimmer, aku kayuh basikal dan @nicezam lari. We finished it in one piece. Alhamdulillah! Kenangan yang indah untuk tahun 2018.

9. Trip to Phuket Thailand. For the record ni kali ke-5 dah aku ke Phuket Thailand. Saja pergi cuti cuti cari makanan Thai. Ke phi phi island juga. Stay dekat area Patong Beach. 

Ok tu je best Top Nine dari Instagram AjimAshaary.

Selamat tahun baru 2019!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails