Followers

Tuesday, November 4, 2008

Kasih Umpama Keropok LekoR

Hari ahad malam baru ni
(2 November 2008)
Sebelum aku balik ke Penang
Mak sempat buat keropok Lekor
Untuk aku wat bekal ke Penang

masa ni pukul 10 malam
aku dah sibuk sibuk nak balik..
Sempat lagi mak masuk dapur
amik isi ikan
(tak sure ikan apa mak pakai)
Then campur ngan Sagu
Dan uli bersama air
Garam janagn di lupakan


Hasilnya jadi lah macam gambar di atas
Dah jadi macam ni
tinggal kena Gentel kan adunan tu
Untuk bentukkan ia jadi
KEROPOK LEKOR


Ni lah pasukan menggentek keropok lekor kat dapur masa tuh..nampak tak yang belah kiri skali tuh sapa??tu lah kakak ipar aku merangkap ahli keluarga baru kami semua...yang belah kanan pakai apron tu Mak yang tersenyum lebar..hehee
Ni kak Ija yang turut bertungkus lumus menggentel keropok


Kak La(kakak ipar) pun sama naik jugak..gentel jangan tak gentel...


Lepas dah gentel yang tolong goreng nya Adeq dah..TQ adeq sayang..


proses penggorengan sedang di jalankan..

Kecur air liur aku tengok keropok lekor goreng nih...panas panas lagi tuh...Rasanya plak memang perggghhhh...Keropok lekor mak memang tak leh lawan ngan mana mana kedai lain..Best sesangat!!tambah lagi ngan Sos Cili yang ayah buat..(memang menitik air liur aku Tap tap tap nih masa taip..haha)

Satu fakta menarik yang boleh dikongsi-setakat ni mak tak pernah gagal membuat keropok lekor untuk bekalan setiap kali aku pulang ke rumah..dia tahu aku suka sangat makan keropok lekor(sangat..!!)..tu yang dia duk pulun juga buat walaupun hari dah lewat malam..betul lah orang kata..kasih ibu membawa ke Syurga kan...Terima kasih Mak..dan terima kasih juga pada Kak La,Kak Ija dan juga Adeq Dah yang turut serta menjadi team Keropok lekor malam tu:)

Sebab tu aku tak beli keropok lekor lain kat kedai..aku tahu mak mesti akan buat jugak walau macam mana sekali pun..Dapatlah dua bungkus plastik aku wat balik ke penang...nak rasa keropok lekor?moh ke rumah aku kat Penang ni..hehe..

*nanti nanti lah yer aku wat entri pasal majlis kenduri kawen abang zali kat umah aku minggu lepas...tengah duk pulun pilih gambar gambar yang banyak sangat tuh..sumer cun cun tu yang payah nak pilih...thanks pada photographer-photoghrapher yang terlibat..nak taw saper..??tunggu lah Entri yang akan datang yer....Adios!!

47 comments:

ita.itu said...

aku bab gentel2 nih aku suka..haha

Inah said...

kopok lekor!! my fav!! nanti bg resipi ok :D

Abah Mui'zz said...

Cerita tentang keropok lekor, teringat zaman abah kecik2 dulu. 5 tahun abah bertungkus lumus bantu mak abah buat dan jual keropok lekor, hanya kerana desakan hidup. Tapi bila Allah dah bagi rezeki lebih sikit skrg ni, dah ingat2 lupa semua resipi dan kaedah membuat keropok lekor. Tapi kalau dihulur isi ikan, sagu, garam, ais, sikit tepung kanji, gula - agak2 menjadi lagi kot kalau dibuat.

Apapun, best la nampak kopok lekor mak Axim buat. Rasa cam nak balik carik kopok lekor kat Ganu time2 ni jugak. :-)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

nak cikit kopok lekorrrrrrrrrrrrr

izal said...

pandai adik beradik ko gentel kopok tu ek....sama jer rupa dia...

ehh ko tak gentel sama ke? ke ko gentel ko punyer jer? kahkahkah...

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam
terus teringat keropok lekor kat losong

PUTUBAMBU said...

ish..ish..faveret kak putu tu axim..

bak mai ah sikit..terliur dah ni..

Melayu - Kini said...

di mana rumah azim di penang?

Ziana said...

patut laaa dia x beli kopok mase tuh.. dok pandang jek we ols memborong kopok..
cesss.. x aci
:)

my fav kopok lekor!!
:)

alhaqimi said...

~~sedapnya---

pearlEJ said...

nak jugak kopok lekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!

LannY said...

aku nak kepok lekor pure punya..jgn lupa jemput aku pi rumah hang..dah tak jauh na...

Lily.Lulu said...

kasih ibu sampai ke syurga ..
terharunya ...

sedap pulak tgk kopok lekor mak axim tuh ... apa rahsia yer ???

len kali kalau we ols sume dtg sana harus suruh mak axim buatkan untuk we ols tau !

:)

Mrs.Sheikh said...

kak ita melucahhh
izal lg melucahhhh
axim..
ape kata ko ajar izal tu
skit..dia tak reti bab gentel2 nii!
anyway last makan kepok lekor ni
2 thn lepass:(

:: p R i n c E s S _ N :: said...

waaa....windu gilerr gn kopok lekor tganu....

Wahidah said...

kecur liur tgk kopok lekor tuh..isk3..nak rasa sket bole tak..huhuhuh

Cyberwira said...

oo begitu rupanya keropok lekor..ku fikirkan yg dalam paket dan digoreng mcm keropok ikan yang berbentuk leper. hehehe

Nem0 o0h Nem0 said...

mkn kopok lekor time panas2 mmg sedap,dan lagi sedap sbb d buat ngn penih kasih syg...

mmg yuuummyyy.........

sHwEeT ByAtcH said...

lama xrasa kopok lekor trnganu..

bwa blk lebey x? nak sket

Sa-Yu-Ri said...

kite dah makan dah keropok lekor from terengganu :) sungguh la power to the max :P

aShaBuLz said...

x bleh handle...seyes..len kali tulis tanda amaran supya entry nih jgn baca kalo napsu mkn kuat...wawawawa....terliur jer baca nih!! huhuhu....

CAHAYA said...

bestnyer buat sendiri! Aduhh, teringin la.

nazzman ibrahim said...

aku nak p ketuk umah hang malam ni hehehe


apalah susah sangat nak masuk blog hang ni dah 2/3 hari aku masuk tapi tak boleh komen,

Josh said...

Nak jugak! nak jugak! bila nak dibawak keropok tu ke KL?? hehe

mummysyafie said...

kasih emak pada anak kan azim..bertuah badan

13may said...

best tu :D

Mieza said...

sedapnya kunyah masa pns2...yummyyyyy...lg2 mak buatkan...:D

pos skt...:p

[danial][ma] said...

hej! axim...that's mother's love...and you are so lucky...;-)

axim said...

Ita,

ko memang kan..kalo bab gentel laju jer...sian pak aji ko tuh..

=================================

Inah,

inah nak resepi??boleh jer..nanti mintak kat mak axim yek:)

axim said...

Abah Muiz,

owh ye ker..terharu plak dengar kisah abah muizz tuh..takper...kenangan tu tetap akan jadi indah sampai bila bila kan..:)

===================================

Yanie Putrajaya,

meh la mai umah..banyak lagi ni dalam peti...tinggal tolong goreng balik jer..hehe

axim said...

Izal,

ko kan...memang la kalo tak melucah tak sah...ni mesti sebab hari hari duk gentel sendiri punya kan kan kan kan

=================================

Crazy Beautiful,

Keropok losong pun Rawkkk jugak!!

:)

axim said...

Putu Bambu,

faveret yer..meh la umah kat penang nih..haha

===================================

Melayu Kini,

umah kat penang ni kat Seberang prai..awat,nak mai kaaa??:)

axim said...

Ziana,

tu la pasal pa tak beli pun masa korang duk memborong tuh..hehe...anyway,keropok lekor memang sedap kan>>

==================================

Al-Haqimi,

memang sangat sedap!!

axim said...

Kak EJ,

olohhh lupa lak kat akak..kalau taw aritu tapau sikit wat balik untuk akak....nanti naa..

==================================

Lanny,

haha,da dekat tuh...sila lah memandu datang ke rumah aku yang permai itu..:)

axim said...

Lily,

kalo korang lepak lama sikit hari tuh harus la pa suh mak buatkan keropok lekor tu untuk korang...hehe..

rahsianya??mak taburkan benih kasih sayang tu yang jadi sedap tak terkata tuh..

:)

axim said...

Mr's Sheikh,

memang dua dua tu padan kan..suka duk melucah..layan kan ajer lah..haha..

2 tahun lepas??uishh...lamanya...

==================================

Princess N,

sila ke terengganuu untuk rasa keropok asli yang sebenar:)

axim said...

Wahidah,

boleh jer..moh datang ke rumah..:)

=================================

Wira,

yaaa..begitulah caranya keropk lekor di buat..hehe

axim said...

Nemo,

tu la...sebab ada benih kasih sayang tu yang jadi sedap keropok lekor tuh..hehe

===================================

Shweet Byatch,

ada lebey ni..nak??

axim said...

Sayuri,

memang power to the max kan..between,welcome to Terengganu..:)

==================================

Ashabulz,

haha...kuat makan la ni yek kiranya..:)

axim said...

Cahaya,

buat sendiri tu yang lagi sedap(bak kata my mum..hehe)

=================================

Nazzman,

aku tunggu kedatangan Hang..hehe

axim said...

Josh,

dah bawak dah ke KL,tapi tak sempat nak kasi kat Josh jer..haha

==================================

Kak Nor,

alhamdulillah...Mak memang sangat baik:)

axim said...

13 May,

best bangat!!

==================================

Mieza,

kasi alamat nak pos ni..haha

axim said...

Danial Ma,

yup..i guess so...she's probably da best mother in this entire worlds!!

kami said...

emmm . sedap nyer.. gatai lak tekak KAMI ni.. kalau Axem lek kg lagileh kirim.. dah lama tak kena penangan keropok lekor ni

Beruang Madu said...

Sayangnya mak tu kat Azim kan... kami semua pun sayang kat Azim cuma kami tak pandai nak buat keropoklekor tu...cuma pandai buat sambal sardin jer

axim said...

KAMI,

kami kan pernah kerja kat TERENGGANU kan dulu..mesti puas hati kan dapat kena penangan keropok lekor losong..

axim said...

Abang Bear,

Kasih ibu membawa ke Syurga abang...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails