Followers

Tuesday, November 25, 2008

PenanG ButterflY FarM

Sepanjang aku duk kat Penang,ini merupakan pertama kali aku nak menjejakkan kaki ke taman-taman yang ada di Pulau Pinang..Saja jer la nak jalan jalan tengok apa yang menarik kat Penang ni..Destinasi yang di tuju ialah Taman Rama-Rama dan juga Tropical Spice Garden..


*i choose to having the journey by Ferry to the island instead by using Bridge...baru la boleh nak hayati keindahan alam sekitar ni betul betul..


*tapi cuak gak naik feri ni..takut apa apa terjadi ker nanti..ish..mintak jauh la yek...nauzubillah..


*Bayaran tambang untuk naik feri ni mahal sikit kalau nak di bandingkan tol kat Jambatan.

*Depa semua duk syok layan ombak beralun alun bila feri mula berjalan..

*satu family besaq nih..

*Dari jauh dah nampak pembangunan kat GeorgeTown..

*Sampai jer kat Pulau terus aku menuju ke Taman Rama-Rama nih..

The Penang Butterfly Farm is the first ever tropical butterfly farm set up in the world and was founded in 1986. It is located in Teluk Bahang, near a fishing village located north of the Penang Island.


Lupa nak bagitau aku mai ngan member teman sekerja-Lanny-my unidentical Twin(since we shared the same birthday date)


Not realised by most visitors, the farm goes through a very skillful and diligent process to preserve its climate and forest.


nak masuk ni ada bayaran juga di kenakan..kalau tak silap RM10 per head(after discount)..nak diskaun kena tunjuk MyCard dulu yek..hehe


Ni larva yang sangat cantik..sebelum bertukar menjadi Rama-rama macam ni lah rupa kepompong..Kat bawah ni ada gambar Rama-Rama kat Taman nih...jom kita layan..zasssss...


*kalau korang ni bermata tajam sila perhati betul betul..ada dua ekor rama rama tuh..diorang tengah bersenggama gamaknyer..haha




*yang ni ulat Gonggok...ntah,aku pun tak paham apa kena mengena ulat gonggok ni ada kat sini..tapi besor besor ulat gonggok nih...geli aku nengok..haha


*gambar ni aku suka..sebab rama rama ni tengah duk atas nenas..macam cool gitu aku rasa..:)



*mentadak mentadu kot nama menatang nih..

actually kat setiap tempat rama rama tu ada penerangan yang detail tentang nama dan spesies apa..tapi sebab aku tak berminat dalam bidang serangga ni maka fakta fakta itu semua ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri sahajalah..sekadar untuk pengetahuan semasa..


ni dalam bilik tayangan tentang rama-rama-yang menceritakan dokumentari pasal rama rama start dari keluar kepompong sampailah akhir hayat..kiranya macam kitaran hidup rama rama lah..malas nak tunggu tayangan habis kitorang gerak keluar nak tengok apa lagi yang ada dalam taman ni..

*pelik pelik tumbuhan kat sini..tak tau nama sumer..yang penting cantik dilihat..

*tetiba menatang ni pun ada...belangkas

*orang kata belangkas ni boleh di makan-sedap ker??aku tak pernah try..

*Rama-rama kat sini jinak semuanya..boleh ambik dan biar dia berjalan jalan atas tangan..



*Lanny duk sibuk ambik gambor aku duk sibuk nak interframe..:)
Kesimpulannya lawtan aku ke Penang Butterfly Farm ni sungguh bermakna,memandangkan aku tak pernah pedulik pun kewujudan haiwan bernama rama-rama nih..at least banyak info dapat dan yang penting-sumer rama-rama kat sini chantek chantek!!Subhanallah..


kalau korang nak datang ke Taman Rama rama ni,kat bawah aku ada sertakan alamat:

Penang Butterfly Farm
No 830 Jalan Teluk Bahang,
11050 Penang, Malaysia
Tel: 604-885 1253
Fax: 604- 885 1741
E-mail:
info@butterfly-insect.com
Websites : www.butterfly-insect.com www.leppidio.com

Tu lah serba sedikit info mengenai Penang Butterfly Farm...diharap anda semua terhibur dengan gambar gambar yang di paparkan..Ilmu pengetahuan semuanya milik Allah..

Next Destination:Tropical Spice Garden...Entri seterusnya lah yek aku citer..tak larat dah nak upload gambor-gambor yang banyak nih..

Adios..

*Some say Pictures tell you a thousand word's,so i'll just let all the pictures above do the talking on behalf of myself... pictures above taken by using Lanny's Camera model Olympus E-50..TQ so much yaa for da nice photoshoot:)

42 comments:

Luth Textile said...

comel la rama2 tuh..suka..
gambaq pom cun..
gua tak penah g jejak kaki kat sana.. macam best..

PUTUBAMBU said...

subhanallah..! cantik2nya those butterfly..!

geram tengok..

Mie said...

Menarik tul,

Aku orang penang pun belum sampai lagi ke tempat tuh. hehehe
Malulak rasanya.

MiSZuE said...

cantik pic..pandai kemera tu hehe

Lily.Lulu said...

bestnyaaaaaaaa ......
dah lama x gi taman rama2 mcm nih tau ..

nice pic pa !!
;)

Zoulkieflie said...

salam,
zim,
kenapa nak kena tunjuk MyCard dulu baru dapat discaunt..
oh ya,ada satu gambar yang kat dalam entry tu yang ada hirisan timun..kenapa ek..?explain sikit..

thanks,
zoul

axim said...

Luth Textile,

tak pernah jejak kaki??sila silalahpi nanti...menarik la jugak suasana dalam taman tuh..

==================================

PUTUBAMBU,

subhanallah..cantik kan akak...geram tengok janagn picit2 k..nanti mati rama rama tuh..

axim said...

MIE,

hehe,biasalah kalau dah tempat sendirik memang payah sikit nak singgah kan..len kali kalau ada masa try la pi..

==================================

MisZue,

hehe,memang pandai kan kamera tuh..:)

axim said...

Lily,

moh ke penang kita mai taman rama rama nih...nice pic??kamera lanny tuh...nanti ada rezeki pa nak beli jugak DSLR...tungguu....sila curahkan ilmu sepenuh hati nanti ya...thanks in advance..(boleh cenggitu..hehe)

axim said...

Zoulkiflie,

nak kena tunjuk dulu mycard tu sebab nak bezakan kita ngan Pelancong asing..tapi kalau muka dah macam orang tempatan takyah tunjuk my card depa pun dah taw..macam nak naik kereta kabel kat langkawi juga:)

yang ada hirisan timun tuh habitat ulat gonggok..,tu makanan ulat gonggok ler..tu yang banyak hirisan timun..

sekian jawapan dari AXIMUD..

TAKE CARE YAA..

:)

only +RIZAL+ said...

ahaha... comel nyer..
g butterlfy farm..
hiks..
main ngan rama2 yer..
sonok nmpk...

Rya said...

wahh, encik pengacara jalan2 cari rama2 plak ye kali ni..ekeke

axim said...

oNLY rIZAL,

COMEY KAN RAMA RAMA TUH...:)

=================================

Rya,

haah,dah bertukar proffesion plak..dari pengacara jalan jalan cari makan ke jalan jalan cari rama rama olak..hehe

kina said...

salam...tomei + cute those butterfly...mcam tuan pnya blog...hheheheh...hoefully can reach this place next time

KAKTINY said...

ko buat kaktiny rasa nak nangis guling guling nak balik penang... huhuhu..

aik.. tak penah makan belangkas?... oiiissshhh... sedap oooo... pi la try kat eden penang.. yum yum yum.. kalau berpeluang tangkap sendiri.. bakar.. phergh.... baunyer menusuk lubang jantung hati perut limpa ooo... (jgn salah makan isi dia.. nanti termakan racun plak.. makan telur dia jer..)

waaaaa.... terasa nak terbang balik penang ooooo.... huhuhuhuu...

Wahidah said...

promotoe taman rama2 baik punya..dh mcm duta taman rama2 la pulak..huhuh..tp cantik2 la rama2 kt tmn ni...tangkap sekor bole?

[danial][ma] said...

hej! axim..hahahaha...you so afraid to have a ferry ride huh...and the i didn't know that Penang have this butterfly farm...thanks for the info...i thought only in KL...beautiful butterflies...;-)

axim said...

Kina,

yeah..hopefully you can reach this place next time...enjoy the beautifulness of those butterfly ya..:)

axim said...

Kak Tiny,

haaa bila kak tiny nak balik penang??kalau balik sini sila la bagitau jangan senyap senyap jorr..

makan belangkas???tidok ler temann....eksotik sangat ler kak..tak leh nak terima...tapi kalau sedap konpem cuba skali pasti nak lagik..hehe

axim said...

Wahidah,

duta taman raman2?haha...setakat nak tangkap sekor tu boleh sangat...kat sini semuanya jinak jinak..tapi kalau pengawal dia tengok duk tangkap alamat kena tegur la nanti..hehe

axim said...

Danial Ma,

bukan takut...cuak jerr...bimbang gak apa apa jadi nanti..hehe..

yeah,this penang butterfly Farm was in Penang..feel free to pay visit later once you already in Malysia:)

Inah said...

ayyaks..tempat ni x kan dijejaki inah walaupun inah suka binatang :P
hehehehe

LannY said...

jom next place Taman Negara Teluk Bahang pulak :) i have new lens :)

RizaL said...

Hi Xim, wow.. my god~! I'm really interested with this entry especially that part where they get the caterpillar to turn into a pupa nicely arranged on that metal rod... thanks for sharing this one.. more more~!

ita.itu said...

bila la akak ko ni nak mai penang..naik feri pun lum lagi tau..haha..sian aku ek dik

ita.itu said...

ko mmg x de keja kan jwb komen aku balik..haha..baik ko jwb komen kat blog ko nih..kah.kah.kah

Ad Rifza said...

Cantiknyee rama-rama tu..Pelbagai spesies....Abugerah alam yag tiada tandingannya...

fiza said...

yey...dh penah sampai...hehehe

Heartless Devilish said...

gambo² itu sgt cantek!!!!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

sukerr gilerr gn butterfly ni....

Nem0 o0h Nem0 said...

subhanallah,cantikknyerr!

best tul duk penang,memacam ade..=)

sHwEeT ByAtcH said...

dah lama xgi sna...

dulu masa kecik2 suke sgt nak gi kejar rama2 kt cna

Sa-Yu-Ri said...

xim, the larva is nice...but turns into a beautiful butterfly even better ryt? nan penah naik ferry tu dulu2 time raye, mase kecik2. hehe. a reply for u....

Every thing about her makes u shiver...
shiver with delight and glee.
Her slightest glimpse gives u a quiver...
that sinks right down and shakes your knees.

The faintest scent of her hair a whisper...
of what U hope to be urs someday.

A failed voice that disappears....
A broken pride that makes u retreat.
A silent need that hides from fear...
A broken dream resounds defeat.

She makes u shiver...

kami said...

best nyer, dah lama btl tak g penang.. yg menarik nyer bile dtg naik ferri.. teringat lek kenangan lama

pearlEJ said...

rajinnyaaaaaaaaaaaa!! akak yg duduk sini 10 tahun pun belum pernah jejak kesitu lagik.. hihihi...

ashieniesha said...

1 jer nak tanya >> nape ada timun byk kat ulat gonggok yg geli tu tu? dekor (instead of using diorg) makan timun eh?

Redbloodsnow said...

ek ehhhh..beznyerrrrr arrrr gambo rame² tuh..pandai ko snap ek xim..hehehe

eh xim...tol ar ckp ko, pelik jek tumbuhan tuh ek. mati² aku ingatkan kelawar sdg tido buat bulatan..wakakaka..wakakaka..tol arr :P

pssttt...aku antu belangkas okeh!!!
sedapppp wooo belangkas. kat swak mmg mkn bende alah tuh...tp klo org ade asthma, x leh mamam
kang termengah² dak asthma tuh kang time makan tuh..hahaha. yg palingggg palingggg aku suke...telor dieeee..perhhhhh!!! sedapppp wooo..nangis ko makan..hehehe

+ mika + said...
This comment has been removed by the author.
ginseng4desoul said...

OMG!!! Feri Penang tuh ada lagi ek? Dah kira lebih 10 tahun takdak naik feri tuh. Hahaha! Tak penah tau Penang tuh ada tmn rama2. Nak pi lah one day.

[yAN!e][pUTraJAya] said...

ulat gonggok tu makan timun ker? he he he...naik feri tak ajak...MAJUK

=[

Nikli said...

comel..??
sapa yg comel nihhh..

pulun dok cakap comel..
pls say tht one refer to those butterflies..not the authors..

aku yang mmg lahiriah kat sana pun tak penah pi.. macam lawatan kanak kanak tadika..

ngeeeee..

Anonymous said...

Upsehooms
[url=http://healthplusrx.com/blepharitis]blepharitis[/url]
Wriketart

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails