Followers

Thursday, November 6, 2008

Morning SickNess

Dari pagi tadi lagi bangun mulut dan tekak rasa tak sedap..macam ada flum je dalam tekak tersangkut..tapi tak dapat nak keluarkan.bila minum air rasa kat tekak cam sakit,macam tak dapat nak telan air..Aku rasa tekak aku dah kena infection.So sampai kat opis pagi tadi terus jer aku cari dispensari untuk dapatkan rawatan.ni pun badan rasa cam tak sedap jer..nak demam jer rasa..harap harap tak lah..

Aku dapatkan nasihat dengan kak ton,jururawat untuk dispensari kat opis aku ni.Dia kata mungkin aku kurang minum air.nak kata aku batuk tak la pulak batuk tapi aku rasa kalau tekak jadi kering dan sakit sebab tak minum air,maka ada logiknya di situ sebab aku memang jarang sangat minum air.Mungkin dah tiba masanya untuk aku mula minum air dengan lebih banyak setiap hari..baru sistem peredaran darah dalam badan jadi lebih lancar.

Tengok lah betapa berserabut nya meja aku tuh...banyak hal tak setel lagi..semalam plak ada Kursus kat Penang Golf Resort so tak dapat nak siapkan kerja kerja yang pending...la ni baru nak menghadap..malas kena tolak tepi kalau tak kerja never akan siap..

Tapi Bab ni yang aku paling lemah...Aku cukup tak suka untuk makan ubat.Dah la pahit rasa pun tak sedap..tapi kalau nak cepat sembuh aku tiada pilihan lain lagi melainkan telan dan ikut jer aturan untuk makan ubat ni..sakit tekak ni nak makan pun susah..yang heran banyak pulak dia kasi ubat kat aku,aku rasa aku juz sakit tekak jer.Ikut je lah mana mana yang baik asalkan tekak aku ni cepat sembuh.


*yang ni aku tak paham apa kena mengena sakit tekak ngan vitamin c...hmm makan je lah,at least baik untuk kulit,hehehe

*yang ni yang paling penting,antibiotik..kena habiskan.Tapi selalunya jarang sangat aku dapat habiskan...senang cakap makan sehari jer then wat wat tak ingat..mana tak lambat baik kan..

*lozenge ni je la ubat yang paling aku bleh terima sebab ubat ni kena kemam...tapi rasa pun still tak sedap walaupun manis manis..dah namanya ubat,bukan gula-gula so tetap tak sedap.

Aku harap dah makan macam-macam ubat sakit tekak ni akan cepat sembuh.

Insya Allah.

23 comments:

ita.itu said...

selamat makan ubat...oh klinik ko dpt vit c ek..klinik bank aku never bagi..hampeh

hanis said...

neng nong neng nong
tepi2 ambulance mari

cik wanie said...

axim...

dah dpt mkn ubat tue,
jgn lupa mkn plak tau...

apapun get well soon:)

Lily.Lulu said...

get well soon pa
banyakkan minum air
dan jugak berehat
jangan serabutkan otak
:)

LannY said...

at least 1l a day plain water : )

aShaBuLz said...

huh..pemalas nk mkn ubat..keh3. nk cepat baik kene la mkn ubat kot..kalo x nnt camner nk karaoke? hahahaha...ada ker?

masviona said...

ingatkan peknen tadi...ahakss..lawak sengal di ptg hari

izal said...

vit c tu utk immune system la bro...kalau imunne system bagus, susah lah dpt penyakit....got it??

pearlEJ said...

sama la kitaa.. tak suka okeh makan2 ubat nih... lagi2 antibiotik.. huhhh..

Faisal Admar said...

Axim try this:

Warm water + honey + lemon

It works!

axim said...

Ita,

klinik bank ko memang hampeh kak..haha

axim said...

Hanies,

ponek den tunggu takder pun ambulance sampai...

axim said...

Cik Wanie,

TQ wanie!!

axim said...

Lily,

lepas da jumpa korang kat KL terus pa sihat:)

axim said...

Lanny,

tu la kau nih memang lliat nak minum air masak banyak banyak...payau ler..

axim said...

Ashabulz,

ubat la mender paling tak best skali untuk di telan!!

axim said...

Masviona,

hahaha

axim said...

Izal,

ok ok i've got it..hehe

axim said...

Kak EJ,

ok kita memang tak suka makan ubat..hehe

axim said...

Faisal Admar,

ok nanti ada kesempatan aku cuba..Thanks for da info!!

Beruang Madu said...

tu kira lite lite lah tu... kalau Abg Bear termakan unsur unsur nenas, maka tonsil akan serta merta bengkak sampai berminggu baru surut... vitamin c bukan untuk cantikkan kulit ker??

axim said...

Abang Bear,

tu la pasal..tak paham naper diorang kasi skali..tapi kalau abang tak leh makan nenas maka sila lah jauhi segala mender yang berunsur nenas yek..kang merana badan nanti..

Nikli said...

telan ubat best apa..

especially ubat batuk n ubat selesema.. best utk tidooooqq..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails