Followers

Friday, September 20, 2013

HIJRAH

7 Tahun lepas.

Waktu itu aku masih budak. Masih mentah. 24 Julai 2006. Terima surat tawaran bekerja dan ditempatkan di Gelugor Pulau Pinang. Dapat surat dan terbang menaiki Air Asia ke penang. Oleh kerana beli tiket on the spot harga tiket RM240. Terima aksih Kak Tie hantarkan aku ke LCCT. Fikiran kosong. Maklum lah Fresh Graduate. Tak punya pengalaman bekerja di bidang ini.

Pulau Pinang? Asing bagi aku. Tiada saudara mara. Tiada kenalan rapat. Dulu masa kecil ada lah datang berjalan-jalan dengan keluarga naik feri. Tapi untuk menetap seperti suatu yang canggung. Tiada pilihan lain, Makanya aku mengungsi dan mula mencipta tapak sendiri di sini. Waktu awal di Penang boleh kata tiap-tiap minggu aku akan turun ke Kuala Lumpur. Sebab kawan-kawan ramai di sana. kalau tak ke Kuala Lumpur pun aku akan balik kampung.

1 Tahun.
2 Tahun.
3 Tahun.

Masuk tahun ketiga di Penang, aku sudah mula selesa. Penang menjadi suatu tempat yang aku suka. Benar sekali kata orang, Tak kenal maka tak cinta. Secara jujur aku lebih menyukai Penang dari Kota Metropolitan Kuala Lumpur. Di sini aku dapati lebih tenang. Dan semuanya ada. Paling best bab makanan nya lah. Semua makanannya sedap. Dan aku mula serasi bergaul dengan orang penang. Baik-baik. senang berkomunikasi. Perlahan-lahan rasa sayang itu mekar. Suasana di tempat kerja pun sangat mendamaikan jiwa. Tiada masalah.

4 Tahun.
5 Tahun.
6 Tahun.

Tahun kelima dan keenam di Penang, (2010/2011) banyak perubahan berlaku dalam hidup aku. Mula belajar menjadi seorang Boss. Mula berjinak dalam bidang larian. (i love running so much!) Mula berkenal-kenalan dengan orang Penang secara dekat (yang Alhamdulillah sudah menjadi isteri aku sekarang). Kali pertama menjejakkan kaki ke Tanah suci Mekah dan Madinah. (Bersama keluarga). Dan tahun keenam di Penang menyaksikan satu peristiwa paling sedih dalam hidup aku. Ayah dijemput menghadap Illahi.(Al-Fatihah). Tapi hidup mesti terus. Pasti ada hikmah di sebalik setiap dugaan mendatang. dan sejak arwah ayah meninggal, aku sangat berimpian untuk kerja di tempat sendiri. dekat dengan keluarga. paling penting dekat dengan mak. Benar mak masih ada adik beradik lain di sisi. Tapi mana bahagian aku? dalam munajat dan doa aku titipkan agar Allah tunjukkan jalan dan beri kemudahan agar aku dapat pulang bekerja dekat dengan mak. dekat dengan keluarga.

7 Tahun.

Aku terima surat arahan pertukaran ke Paka, Kemaman Terengganu. Terima surat pada 4 September 2013. wahh. Aku kira ini hadiah ulangtahun kelahiran aku yang jatuh pada 6 September. Alhamdulillah! Tapi aku perlu melapor diri pada 9 September 2013. Short notice. dan aku tidak bersedia. sebab sedang runsing wife masuk wad kerana denggi. dan kami ada plan untu ke Hong Kong pada 7 September yang lalu. Semuanya seperti berlaku dalam waktu yang sama. Suka dan duka bersilih ganti. Aku minta penangguhan sehingga 24 September untuk menyelesaikan apa yang patut di tempat kerja Penang sebelum berpindah ke sana. Walau apa pun, bersyukur dapat berpindah ke Paka. Seperti Allah makbulkan doa Hamba Nya yang meminta-minta.

Alhamdulillah.
**********************************************

Hari ini merupakan hari terakhir saya bertugas di Penang. Mulai minggu depan sudah berada di Paka, Kemaman Terengganu. Penang tetap akan menjadi tempat kesukaanku. Keluarga belah mertua ada di sini. Jadi memang akan selalu datang ke Utara. Kepada sang isteri jangan bimbang dan runsing. Saya tak akan lupa. Pulau Pinang ialah tempat saya menjadi dewasa. Tempat jatuh bangun saya dalam meniti arus kedewasaan.

Terlalu banyak kenangan yang tertinggal di sini.

Mohon maaf atas segala salah dan silap. Ada kesempatan kita pasti akan bertemu lagi. Doakan saya di tempat baru.

Insya Allah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails