Followers

Friday, August 1, 2008

What Do You ExpecT?

Al-kisah nyer petang semalam
aku pi kerja naik motor
tapi yang mengongnyer
lupa nak tengok level minyak dalam tank
(isshhh apa mengong sangat aku nihh..)
korang taw apa jadik??


hambik ko...
kosong terus tank minyak motor!!!
Kering sekering keringnya plak tuh..
Masa ni tersadai aku tepi jalan
Lebih kurang lagi 3KM jer lagi nak sampai umah..
Tersadai kat depan MEGAMALL PINANG
(orang penang sure taw kat mana nih..)


Then menapak la aku naik jejantas
sebab nak kena pi beli minyak
kat stesen Petrol berdekatan..


Berdekatan pun lebih kurang 1KM jugak
Berjalan aku di petang yang hening
menuju ke Stesen Petrol CALTEX!!
(alahhh yang sebelah PEARL VIEW HOTEL tuh..hehe)

Bila da sampai kat sini
terpikir la pulak nak buh minyak dalam apa
hmmm pikir punya pikir

Aku pun beli la Air minuman nih

Dua botol..SERINGGIT JER SATU

air kat dalam aku minum sikit
Yang balance nya aku buang
Sebab nakkan botol yang kosong

Bleh wat isi minyak dahh..
Penuh dua botol nih 8 HENGGET dah skang!!!
ish ish ish...
dua botol = 3 liter
(Yer la kan harga minyak dah naik..
perlu ke aku bagitau??kahkah)

lepas da siap isi minyak dalam botol

menapak balik naik jejantas nih..

Giler babas nak meniti anak tangga nih satu satu..
Lama giler dah tak naik
tangga yang curam cenggini..


Dengan Beg kerja nyer
then bawak minyak petrol dua botol
kang ada orang salah anggap
aku ni salesman
jual minyak DAGU plak kang..
kahkahkah

Akhirnya tiba lah jua aku ke sisi motor
yang dah kering minyak nih..

Sowee yerk TAG..
aku lupa nak isi minyak ko penuh penuh pagi tadi
kan dah jadi cenggini..
saper susah?aku jugak....


Then isi la petol tuh sampai habis
baru ler motor aku mampu mengaum kembali
kahkahkahkah
lawak plak aku rasa
sebab tak pernah jadik cenggini lagi
Sapa suh sendirik cari pasal kannn???


Masa nih aku memang berpeluh tak hengat dah..
Aku anggap ni exercise la kiranya
untuk petang semalam..
memang penat dan rasa tensen jek..


But
another lesson learned..:D


and i drove back
to my HOME SWEET HOME...
ahhhhhhhhhhhhhhh...
there's nothing beat
a place called HOME...

(masa nih memang rasa lega sangat dapat sampai kat umah dengan jayanya...)

*Then malam tadi sebab nak hiburkan hati dengan macam macam mender yang menimpa tu yang aku pi tengok The Mummy Tomb Of Dragon Emperor tuh..anyway-HAPPY WEEKEND EVERYBODY'S!!!!

**ishhhhh...esok dah hari depa nak pi...tapi aku....:(

43 comments:

ita.itu said...

ala ciannye ko xim...kalo ada anis camne ek..sian dia ngu..peluh2 ko ye..hehe...eh lawa umah ko la..

Tokyo BLUE said...

aduh.. aku penah alami apa yang ko alami.. tapi takdela sekronik ko.. heheh

zack said...

ala..bucuk2, sian nyer. Mesti berair satu badan..huhu. Aku tengah xda mood sekarang..there must be something wrong somewhere;)

izal said...

haha bimbo ke hape ko nehh..

sure ke air dlm botol tu dah kering? kalau ade campur air sikit pun boleh rosak enjin tau bro...

hepi weekend bro...

ixora said...

lor, kesian..xpe2, pengajaran tuh..

Even though I dislike Gomen,(hrga petrol naik)
But I need 2 buy petrol.

hehe...

Catz said...

hem..pengajaran tuh...nasib le ada juga stesen minyak berhampiran.
eh..lawanya rumah ko axim...kemas dan sejuk mata memandang lah...

budleee said...

aiyak!!,minyak kering woo. pernah gak terjadi pada sy, tapi.. dah samapai stesyen minyak :D. nice house you have axim, lawa sofa tuh :). hmm, i know you feel sad sebab tak dpt pegi trip tuh, but cheer up. maybe you can pester them for something there ;). tak lari mana pun kawan2 tuh, kalau mereka kawan2 sebenar, betul tak :)

arsaili said...

salam...kesiannya..malang tak terbau kan..last hang berbau petrol..ehehe

lindosh said...

oitt.. awat tak koling2 sama aku. aku balik keja pepetang kekadang lalu Jalan Baru ke pacific tu. kalo tak bleh tlg beli minyak kat hang. ekekek kesiannnn. mmg eksesais abih la hang pi jalan sampai caltex haha

bozzobattousai said...

abg pun dah pernah kena pengalaman pahit ni xim. sabar je la. esok sesama kite layan mummy.

syukur said...

he he buat buat lah selalu good cardio exercise tu..... lain kali check la dulu dude...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wah....cian nyerr bro...sabq je r...x pe...+ve nyerr...dpt exercise..xya diet2 sgt...free exercise suda dpt..

Faisal Admar said...

haha penat camtuh... aku ingat lagik member aku keta takde minyak di balik pulau. call aku kol 2am minta tlg beli minyak... best tak?

aku pun gi la shell relau isi minyak 2 botol mineral water besar bawa kat dorang... gelap lak tu balik pulau. dorang tahan kete satu pun tak stop... ye la org sure ingat dorang nak samun kan? kekeke

thegossiplounge said...

awwwwww kesian die!! hahaha
tu lah lenkali jeling2 level minyak
dok payoh nok jalang jauh!
(",)

Ziana said...

hehehehe...
kesian... tp dah gelak awal2 td kan pa..:P

tuh laaa...
pale serabut laa tuh
:)

axim said...

Ita,

hahaha tu la pasal...sib baik anies takdak skali kalau tak mesti dah berpeluh peluh dia dan marah kat aku kahkahkah..lawa umah???lawa ker....

=================================

Tokyo Blue,

perasaan yang sukar nak di gambarkan ngan kata kata kan..kahkah

axim said...

Ita,

hahaha tu la pasal...sib baik anies takdak skali kalau tak mesti dah berpeluh peluh dia dan marah kat aku kahkahkah..lawa umah???lawa ker....

=================================

Tokyo Blue,

perasaan yang sukar nak di gambarkan ngan kata kata kan..kahkah

axim said...

Ita,

hahaha tu la pasal...sib baik anies takdak skali kalau tak mesti dah berpeluh peluh dia dan marah kat aku kahkahkah..lawa umah???lawa ker....

=================================

Tokyo Blue,

perasaan yang sukar nak di gambarkan ngan kata kata kan..kahkah

love-n-hate said...

uishh... cian dia... :(
tapi bleh excercise!! tahniah!!! anda berjaya berjalan 1 km...

sabar axim yer... sabar!!

rudy bluehikari said...

alifnya, good exercise.

ba, mahu rasa tak mengah masa naik tangga dan keseimbangan badan? quantum science pendant boleh membantu. hubungi saya kalau berminat.

Izan said...

ha... tu la dok asyik pecut je moto tu tp tak kasi dia makan. sian kat dia. ko ajer yang asyik keje makan. hahahahahh

eedany said...

cian ko axim...

tak pe lah...pengalaman kan, kan?

Happy weekend to you too.

mummysyafie said...

ya Allah..neper leh jadi camtu lak axim..sian erk..sib baik tak bawak gf..hihihih...

basah dek peluh erkk..axim..lenkali tengok minyak tu tau..nanti sian lak kena jalan jauh

helmizafri said...

kesian ko axim!!!berpeluh-peluh...tapi takpe ramai awek kata tengok ko peluh2 camgitu,seksi katanya..betolkah???jawab,jangan x jawab

pearlEJ said...

uikkkk.... alahaiiiiiii... tuh laa, sapa suh tak check minyak dulu... kan dah kena exercise... eheee....

Beruang Madu said...

hehehehehe... kalau kita sentiasa bersedih makan malang akan menimpa satu lepas satu.. jadi walau kita stress... remove ourself as quick as we can from that stage...

Kalau dah sampai peringat tension sangat.. gi amik wuduk dan solat... memang takkan tenang punya nasib baik akan makin tenang nasib tak baik akan makin kusut...tenang kan fikiran, kosongkan, dok diam dan tarik nafas perlahan2 sampai abis takleh tarik lagi.... tahan sampai takleh tahan lagi dan lepaskan perlahan2 samapi habis semua... jangan fikir benda lain fikirkan nafas saja... hati akan tenang ...pejam mata buat 15 minit... semua problem akan menjauh termasuk kes tagki minyak terlupa isik.... hehehehehe... boleh!!!

+++SkEtcHyfAa+++ said...

cian axim..
berpeluh-peluh menapak..
tulaaa..
malas excercise..
skali kna menapak, amik kamu..
hehehehe..
taking care =)

JD-Kiss said...

yaaaa..abes minyakk..hehehe..

normal la tu..jenjarang exercise..apesalahnye..hak!

Chen said...

hello axim! I'm back!!

helmizafri said...

Kau dikira nasib baik azim,minyak habis waktu balik kerja,pernah terjadi kat aku minyak motor habis waktu nak pergi kerja,awal pagi....jam 8.20pagi,dah lambat nak masuk ofis ni...tertiba motor mati ditengah jalan....terpaksa mengeret motor hampir 500 meter..ke pump station yang terdekat...pastu cek dalam beg kerja...wallet tertinggal...mcm nak nangis dibuatnya...pastu terpaksalah tahan motor orang yang aku xkenal nak minta pertolongan..sume org xnak berhenti becos sume mcm aku gak..dah lewat nak gi kerja..sampaila seorang pakcik yg sudi berhenti dan tanye apa masalah..dgn selamba aku ckp minyak dah abis dan duit xde,becos wallet tertinggal..pakcik 2 telah bermurah hati menghulurkan 2keping note RM 1 untuk isi minyak motor aku..dalam jam 8.50 pagi baru sampai ofis..itulah gara-gara bangun lambat dan tergesa-gesa ke ofis...bila direnung-renung kembali mesti ada kesilapan/dosa aku lakukan sebagai hambaNya..itu pengajaran yang amat berguna buat aku agar tidak lupa keatas perintah dan suruhanNya.

ni mmg cerita benar yang terjadi keatas ku dalam 4 bulan lepas....

axim said...

Love-n-Hate,

yup..sesungguhnya sabar itu sebahagian dari iman...

===============================

Rudy,

ok..akan difikirkan kemudian ya saudara rudy..TQ..

axim said...

iZAN,

Tau takper..asyik ingat perut sendirik sajork...perut motor pun kena ingat jugak patutnya..haha

===============================

Eedany,

hepi monday to u!!!yaaa pengalama berharga tuh!!

axim said...

Kak Nor,

tu lah kak nor..len kali kena beringat kan..boleh plak lupa kanhg saya sendirik dah susah..kwang kwang kwang...

==================================

Helmi Zafri,

haha tak taw la plak aku lagu tuh...cuba hang tanya pompuan kat opis hang..

axim said...

Kak EJ,

SEngaja jer wat tak ingat tuh nak kasi berpeluh..kahkahkah

===============================

Abang Bear,

yerrr tok bear..pesanan tok bear akan sentiasa tersemat di jiwa dan minda saya....

betul cakap tok bear tuh..jangan duk marah dan tension lama lama..kalau tak semua yang di buat akan tak menjadik..

lesson to be learned...

axim said...

Faa,

oooo kutuk aku la nih faa...kahkah...takper..ada hikmahnyer..hiks..

===============================

JD-kISS,

YUP..EXERCISE PERCUMA KAN..

axim said...

Chen,

i'm back too Dr.Chen!!

==================================

HelmiZafri,

Lesson learned kan...sib baik masih ada manusia yang berhati mulia kan..kalau tak mesti ko dah sengsara tahap dewa dah..haha

take care buddy!!

axim said...

Zack,

so dah ada mood lum??dah dua hari berlalu kawan..:)

=================================

Izal,

tah..kepala aku mereng sket la bro..tu yang jadi serba tak kena..

erkkk kalau camtu habis lah enjin aku..sah sah laa ada air sket dalam botol tuh..

harap harap takder pape lah...

ameen..

axim said...

ixora,

yup....nak wat camana..kita kan rakyat biasa yang sering di tindas...

=================================

Catz,

pengajaran yang berguna...lawa ekk umah???lawa ker...kahkah

axim said...

Budlee,

the feelinh sucks kan kalau jadik mender mender camnih..huhu..takpa lah as long as we can cope the problem...

yup...as far as i've known-THEY ARE TRUE FRIENDS...even MORE than a FRIENDS!!

WE ARE FAMILY instead..

axim said...

Arsaili,

haha...tu la pasal..last last aku terbau petrol plak..kihkih..

==============================

Lindosh,

Bak nombor ko cepat!!!senang aku nak kol kalo ada emergency!!!

axim said...

Bozzo,

so abang da layan THE MUMMY???
best tak??axim kasi 3 per 5 jer...

===============================

Syukur,

ye ye ye...len kali aku mesti cek dulu punya...

axim said...

Princess N,

memang aku tak diet pun..makan jer apa yang boleh..terus kena exercise free cenggini..kahkah

===============================

Faisal Admar,

zaman skang sumer mender kena selidik betul betul...bukan boleh percaya kat orang da sekarang..even kawan pun makan kawan taw....

anyway,i'm sure u really been a gewd fren buddy!!

axim said...

TED,

memang aku kena cek betul betul pas ni..tak nak dah kejadian ni berulang lagik...seksa woo...

=================================

Ziana,

pala serabut sebab pikir kan PROJEK S tu lah..

u know i know we all know..
:))))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails