Followers

Wednesday, August 27, 2008

Last SaturdaY @ MAHA 2008

(Disclaimer:Ini cerita Sabtu lepas semasa berhujung minggu di Kuala Lumpur.Cerita Basi??tetap sebuah memori untuk di ingati kan...semoga terhibur dengan kisah ini.)

******************************************************

Pagi sabtu lepas Breakfeast ngan Ziana(rujuk entri ini to refresh ur memory) aku siap-siap dan terus gerak ke HKL...abah masih di HKL untuk rawatan lanjut berkenaan dengan Renal disease.Dalam pukul 3 petang sam dan angah(my so-called Bestfren) tiba di HKL sebab nak lawat abah,for da very first time..(nasib baik korang sampai jugak kalau tak putus sahabat la...:D)
Masa diorang sampai ni abah dah kena pegi wat Hemodialisis kat bilik rawatan..selama 4 jam..sempat la sam ngan angah jumpa abah kejap.Then Mak ajak diorang makan nasi dulu sebab lauk balance ada banyak..
Orang kata rezeki jangan di tolak musuh jangan di cari...so mungkin berbekalkan pepatah itu pasangan ini tidak mampu untuk menolak pelawaan dari mak..:)
Lupa lak kome tak makan tengah hati lagi kan...selamat menjamu selera sahabat!!
Angah:''aku dah kelaparan sangat nih...alhamdulillah ada rezeki..''
Sementara tunggu abah wat Dialisis tu maka sembang sembang sat ngan diorang..banyak hal la yang di sembangkan sampai aku pun dah lupa hal apa yang di bentangkan masa tuh..Mak la yang banyak bersembang ngan diorang.
Then diorang pun mintak diri nak beransur...nak ke MAHA 2008 kata nya...so aku pun mesti la nak ikut jugak kan..sementara abah wat dialisis tu aku mintak izin la nak kuar sat...tak sat dah kalau dah kuar..konpem sampai ke malam jugak lah..

Kebetulan masa ni hujan lebat so aku ngan angah tunggu la bawah wad tuh sementara Sam pi amik kereta..maklum la payung takdak...dan kami sama sama menuju ke MAHA 2008,berlokasi di Serdang-berhampiran ngan UPM.



Sampai-sampai jer aku tengok ramai gila manusia yang ada...walaupun hujan tengah lebat tapi itu tidak menghalang orang ramai dari membanjiri kawasan MAHA 2008 ini.
Antara pokok pokok yang menjadi pameran dan jualan
Macam ni pun kira pameran kah?
Hujan rintik rintik wooo masa nih...ambik gambar pun ala kadar sahaja.

Angah beraksi ala ala gadis Cina di sebelah deretan Pokok Buluh.
Haaaa len kali sila beli pokok ni,konpem boleh petik terus lada yang dah merah dan masak tu.
Kawasan tapak MAHA ni sangat luas...hinggakan mereka menyediakan shutter bas,traim dan juga Traktor sebagai pengangkutan awam di dalam kawasan MAHA 2008.mudah la bagi orang awam untuk bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain.
Aku,Sam dan Angah turut tidak melepaskan peluang untuk menaiki Traim yang di sediakan.
Kena bayar sehengget jugak nak naik traim nih
Yang aku duk gigit tuh konon konon nya tiket sehengget tu lah.
Tempat pertama yang kami lawati-Pameran Ternakan
Kat kawasan ternakan ni korang boleh lihat macam macam jenis lembu yang ada..
di sertakan skali papan tanda nama bagi setiap Jenis jenis lembu yang ada...tapi bau kat sini aku tak leh tahan...eeee...bau lembu la....macam mana tuh?


Then perjalanan di teruskan dan kitorang sempat menyinggah ke Laman Nanas
Kat sini ada ladang nanas dan aku sempat tengok orang duk harvest nanas.
Baby nanas yang sungguh Kiut!!!
Ni mak bapak Nanas yang sah sah menipu kan!!haha
nanas atau pun nenas????which one is correct??

kalau buah nanas ni aku so so je lah..tak suka makan sebab gatal lidah kalau makan...mata dia tajam loorr...tapi kalau stew nanas yang anies buat aku suka makan...:)
Sam yang sibuk mencari lokasi seterusnya selepas ladang nanas ni
Naik traim lagi la...
masuk ke bahagian perikanan
dan tengok baby baby penyu berenang
Penyu=Dinosaur???
Then part yang aku paling suka ialah Spa Fish ni..Rawatan kaki menggunakan ikan.aku tak pasti la ikan apa yang diorang pakai..actually caj selama 15 minit ialah RM5 hengget per person..tapi masa kitorang sampai dah nak tutup so cina tu cakap masuk jer lah...takyah bayor...
ohhh nikmat nyer wat rawatan kaki free nih...sapa nak kasi kan...layan kan ajer lah..
Geli sehhhh mula mula aku letak kaki dan ikan ikan ni pi gigit dan makan kulit kulit kaki yang mati.
Aku perasan ikan ikan ni banyak berkumpul kat tumit...adakah kat tumit banayk kulit mati?Muka akau yang menahan kegelian..aku bleh tahan lagi,Angah dah terkekek kekek ketawa sebab tak leh tahan bila ikan tu menggigit..hahah....geli hati aku tengok..Sam plak kontrol macho la kononnya....cehhhh...
Tapi aku enjoy dengan ikan ikan nih....baru pertama kali aku wat..kat Pavillion ada kan Spa Fish ni...tapi tak pernah try...nanti nak wat lagi la...syookk plak..hehe

Sekitar kawasan perikanan

Dan sebelum mengakhiri lawatan di MAHA 2008 ni sempat la aku membeli 2 Kg buah pulasan untuk Mak ngan Abah...Abah tu bukan aku tak tahu gila benar la ngan buah buahan tempatan nih..cuma aku tak pasti la sejauh mana dia bleh makan buah buah ni memandangkan sakit yang di alaminya tu.Antara mender lain yang aku beli ialah pokok manggis dan juga sedikit makanan ringan.
Terima kasih Sam sebab mai ambik aku kat HKL dan hantar balik..appreciate dat so much..
Kesimpulannya aku rasa MAHA 2008 ni merupakan satu platform yang bagus bagi membuka minda anak anak muda tentang kepentingan pertanian dan perikanan dalam negara kita..Sumber rezeki yang halal dan lumayan-sudah pasti bisa jadi pilihan untuk generasi muda masa kini.. Jumpa lagi di MAHA 2010,dua tahun akan datang!!

*this event happen to be in 23rd of August.

37 comments:

13may said...

waaaa....sempoi jugak

RizaL said...

ee kaki.. bulu~ huhu

syukur said...

adus... orang penang pun samapai ke MAHA tetapi ni ha..org KL ni jugaktak berkesempatan..he he

Wahidah said...

samala kiter syuk..tk spai lg pun kt MAHA tu...mcm best je wat terapi ikan tu..hehehe

Ziana said...

mcm same jek ayat ziana ngan Doc Syukur...

Org Penang sempat ke MAHA...
yg dok KL nih..skali pon x penah pi.. kesian kan?
hehehehe

Alam Setia said...

emm...best MAHA tu, banyak yg boleh dipelajari.

axim said...

13 mAY,

MAHA ni memang sempoiii!!!

==================================

Rizal,

yang bulu tuh bukan kaki aku...haha

axim said...

Syukur,

orang penang mai jauh nak pi MAHA orang KL tak pi apa kes??haha

=================================

Wahidah,

haaa ni pun sama len kali pi lah...dua tahun skali tuh...bukan seminggu skali..berst woo wat terapi iakn tu...i like...:)

axim said...

Ziana,

hehe...len kali sila pi okeh...best woo kat sana ..macam macam ada..!!

=================================

Alam,

ya betul!!macam maacm yang boleh di pelajari!!

bluecrystaldude said...

Adik aku tangkap gambar kambing, pastu kena kencing dgn kambing tu. huahuahua..

axim said...

Hazieq,

lorrrr ye ker...sian kat adik ko!!haha...len kali amik gambar kambing jauh jauh...zoom kan ajer...hiks..

[danial][ma] said...

hej! axim...wish you a blessed ramadhan el mubaraq and may you have a lot of blessings throughout the fasting month. happy 51st.national day too and may malaysia has a great future ahead...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

ermm...x smpat g MAHA...sedey gilerr...

Faisal Admar said...

alamak! makan kulit² kaki yg mati? masa dia gigit... geli kan? adoi la.. kang terkencing le plak!

sedap la tgk mangga tuh! sungguh mengiurkan!

uih... dalam spital bawa kicap ka? hehe sedap la tgk kari tuh!! makan dgn kicap!!! omai omai omaigod!

Mieza said...

wah dpt gak ko pg MAHA 2008 ya axim....

nape x ajak anies sekali....:D

PUTUBAMBU said...

ada gak terselit nama Anies kat situ..hehehe.. nak kena rasa le stew Anies buat tu axim..

anyway, cerita pasal MAHA ni.. teringat MAHA yg pertama dulu.. kak putu le salah sorg yg duty kat situ.. masa tu.. kawasan tu baru siap 20% gitu.. jalan pun tanah merah lagik..becak... pasal hari2 hujan..tak le secantik dan sehebat sekarang...

bayangkan.. kami tersangkut jammed kat pintu masuk upm tu.. dkt 40 min. baru nak sampai kwsan exhibition... tu berkereta... bukannya jln kaki.. sambutan mmg menggalakkan sangat..

ape2hal pun.. utk MAHA kali ini..mmg kawasan ni dah upgrade baik punya... kalau tak..segan le kat international exhibit yg take part tu...

m@x said...

I like the picture with you and yr friend with the pineapple crowns on the head. So funny & cute! LOL!

m@x said...

I like the picture with you and yr friend with the pineapple crowns on the head. So funny & cute! LOL!

MNN said...

emmmmmrmmm hahaha.. :) orang dekat KL.. memang sajer buat2 tak berkesempatan nak pegi.. huhuhuhu.. :) tapi menarik lah.. :) boleh makan nanas looooo.. :)

rudy bluehikari said...

oh baru aku pasan gaya nulis ko ALIF BA TA tu ada kat blog mamat neh http://www.bluehikari.com/nikki/?p=454

mummysyafie said...

akak duk dekat ni pun tak gi axim.rasa rugi lak

izal said...

ko pun suka amik gmbr ketap mulut sambil berkerut dahi....hehe

nanti aku nak pi maha ni lah, nak beli buah mangga....mesti murah kan bro...

pearlEJ said...

perghhh... sempoinya jalan2 mcm tuh kann... eheee.... best2...

yg axim cerita part angah terkekek-kekek menahan geli tuh kan, dgn akak2 pun terkekek-kekek dok gelak sekali.. adoihhlaaa.. dpt bayangkan... tgk ikan2 tu puh dah rasa geli.. adoihhlaa.. mcm mana nak pi try kalau mcm nih haaa... ahahaaa... :D

Josh said...

Aisey... bestnyer MAHA tu.. Josh yang dok dekat ngan MAHA tak sampai 15 minit tu pun x sempat pergi...Rugi, rugi....

Tunggu next year je lah.

axim said...

Danial Ma,

TQ So much for da wishes!!

=================================

Princess N,

Awat tak sempat....kan lama gak MAHA berlansung..

axim said...

Faisal Admar,

memang geli bangat masa ikan tuh duk makan sel sel kulit mati kat kakai tuh...kekek kekek aku...kahkahkah...

mangga tuh memang sedap!!manis manis bah!!

bawak jer kicap ke spital...makan ngan kari kepala ikan memang lazat!!

================================

Mieza,

yeahhh akhirnya dapat gak poei pada hari last...anies ada kat perlis la kak...dia balik umah dia kat kampung..

axim said...

Putu Bambu,

owhhh dulu akak ada wat kerja la kat MAHA nih...tahun ni ada tak???

hehe kenangan tuh..manis untuk di ingati..

memang kawasan tu dah upgrade baik punya....dah cantik dah...tapi masa hujan still la becak becak lagik..

================================

M@x,

HAHAHAAA...Those are my favourites picture too!!

:D

axim said...

MNN,

awat la orang KL tak pi...rugi tau banyak mender boleh di pelajari...

=================================

Rudy,

:D

axim said...

Kak Nor,

awat la akak tak pi...agak rugi lahhh sebenarnya...

================================

Izal,

erkkk ko pun amik gambor sebegitu rupa ker???haha..

takder murah nyer...sama jer macam kat lain...Chow kit lagi murah aku rasa..

axim said...

Kak Nor,

awat la akak tak pi...agak rugi lahhh sebenarnya...

================================

Izal,

erkkk ko pun amik gambor sebegitu rupa ker???haha..

takder murah nyer...sama jer macam kat lain...Chow kit lagi murah aku rasa..

axim said...

Kak EJ,

hahaha....akak pun tergelak gelak yek...tapi memang geli tau...kalau tak tahan mesti dah terbahak bahak kat situ...ngeeee...

=================================

Josh,

ayakkkkk da dekat tuh naper la tak jejak kaki jugak...takper nanti pi MAHA 2010 k..

nor rahafza said...

hehehe..serius..sgt geli.mule2 letak kaki je mcm nak tendang je ikan2 tu.haha..utk org yg sgt penggeli, cr la alternatif lain utk rwtn kaki anda :P

best kan last week zim..downtown nye cite mane?
hehe..

sam.. said...

aku pn sk gambo aku ader crown (nenas) ataeh pale tu.hehe.

whole weekend tue memg menarik kan xim.. wei aku smpai demam ma coz xckup tido n rehat ;p

ita.itu said...

rugi siot aku x pg maha....mcm menarik je kan dik..alahai lg 2 thn siot br datang..hehe

lily.lulu said...

adik x penah g MAHA tau pa ..
sangat jakun !!

hahahaha
:D

axim said...

Angah,

best kan masa kita kat MAHA nih...anyway,citer downtown tu kalau ada kesempatan aku wat k...tungguu...

==================================

Sam,

haah..klakar kan gambar tuh..kebetulan jer jadik elok..kahkahkah

olohhh sian ko demam..so skang camana??da sihat??

axim said...

Ita,

memang kerugian la ko akak sebab tak pi..hehe

=================================

Lily,

:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails