Followers

Friday, August 22, 2008

Me AgainsT Da StresS

Malam tadi genap lah tiga hari aku tak boleh nak tidur malam dengan betul...semua asyik tidur pukul 3.30 pagi ke atas...tak taw pasai apa..tak bleh nak tidoq awai awai..aku rasa tu kot sebab aku jadi bengong dua tiga arinih..sebab tidur tak berkualiti,dan tak cukup tidur sebenarnya!!..payah jugak kalau terkurang tidur..terlebih pun haru jugak...hmmm

Sebab tak boleh nak tiduq aku duk pulun habiskan paper work yang tak siap lagi..aku bukan jenis wat balik kerja opis ke rumah..tapi sebab kerja dah terlampau banyak terpaksa la wat balik jugak..ni pun buat sebab mata tak leh nak lelap..daripada masa membazir siapkan kerja ni lagi baguih..
Pokok-pokok renek ni lah jadi peneman aku sambil wat kerja..depa jadi saksi betapa aku tak boleh nak tidur walaupun jam dah dekat pukul 3 pagi...nak kata aku minum kopi atau minuman yang ada kaffein takdak lah pulak...heran betul...nak kata aku tiduq petang lagi la jauh panggang dari api...ishhhh..musykil...musykil..
a
(cop cop...Tok Wan-perasan tak kain alas meja tuh???TQ yer sebab kasi masa kitorang pi Projek S dua minggu lepas..)

Mata merah kan main tuh tapi bila try lena tak boleh plak...awat la jadi lagu nih...stress kot...

Masa ni jam da dekat pukul 3 pagi....sib baik masa ni sempat bermesej ngan ADEQ...tak la rasa sunyi sangat...dia pun duk beronline sampai lupa nak tidoq tuh...

Sambil wat paper work tuh umah aku ni makin kecik makin kecik jer aku tengok...the hall just getting smaller and smaller..petanda aku dah ngantuk kah??


Aku risau jaa kalau aku kena insomnia...korang taw la kan INSOMNIA tu apa..Sleep Disorder...kegagalan untuk dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti..banyak faktor yang boleh menyumbang kepada Insomnia-antaranya termasuklah STRESS,PERUBAHAN NATURE KERJA,KESAN PENGAMBILAN UBATAN dan lain lain...

hmmmm kalau macam tuh probably aku tak leh nak tidur sebab sedikit stress ngan rutin harian..

"Stress: we all have some stress in our lives, some of us have more, some of us have less stress. But if stress is allowed to overtake our lives then serious implications can result."

30 comments:

arsaili said...

salam..ni kena jumpa doctor nih...ada sorg pakar pasal tidor prof dr syed..bole volunteer jadi bahan kajian..ekekeke

eLiyaShaKa said...

cantik & kemas laa umah ko axim! kalah umah aku seh...

mebiii ko tension sgt ko tu yg tak leh tidoq...cuba try pi bersukan..pas balik umah kompom leh tidoq

Inah said...

cian papa!! meh meh mai sini..konfem leh tdo kalo tgk muka kak lang..hahahaha..lariksss

Princess Redbloodsnow said...

Aiiiyooooo...rajin ek ko xim
byk gilos aku nengok paper works ko tuh
harap2 jgn ler ko kene isomnia...
t mencengkung mate ko t lau ko kene penyakit tuh..puh3x..minta simpang yek :P

eh..aku suke sgt aa tgk umah bujang ko neh
sgt kemas okeh...pandai ko hias n rajin ko kemas ek

M@x said...

You need some eye-mo la. Mata merah dah. Sian dia.

Dakjaat™ said...

eee....! kenape la ko stress time ni .. meh aku belanje ko makan angin .. ehiks! ;p

kegelian aku meliat gel2 pokok bunga ko tuw ... heeeeee!

ko ok dah ke? bawa relaks.. jom dengar musik! ..

izal said...

aku ade satu solution bro!!!

mmg bagus punyer!!

ko mintak kat dr chen or dr hamdi or dr syuk or dr shah pil tido..hehehe

sorang bagik 5 bijik..mesti kau nyenyak tido 4 hari 3 malam...

hepi weekend bro....

Faisal Admar said...

haha semalam aku pon tidor 3.30am... hari ni di ofis... tingtong haha!

hmm aku pon bawa balik keje gak... end up gi ofis leh rest hehe... kalau ada mulot jahat yg tanya aku "takde keje ke?" aku akan reply "ye takde keje... nak tukar keje dgn i tak?"... terus diam 3 ribu bahasa! haha ye la aku tak la malas mcm dorang sampai aku kena bawa balik ke rumah! huhu

eh tidor betul ke tu? kalau betul sape yg ambik gambar? haha

arep said...

merahnya mata.. ingat ju on tadi..

kalau rasa x leh tido. try baca buku. mesti terlelap punyer..

syukur said...

tidue tu penting axim.. kalau tidak nanti jadi tak sihat .... nak sleeping pills ?? he he.. ni kes mesti stress melampau ni sebab tu payah nak tidur..

Anonymous said...

kesian... Sabar je lah.. I pernah gak kena tp i biarkan je. X effect kerja ok lah.

sam said...

kot yer pon manyak kije..uishh..
ape kate ko wat solat hajat or any solat sunat...
xmembazir mase.kan..kan? ;p
(tumpang pahale kalo ko wat);p

Ziana said...

stress sbb keje kot..
or terlalu byk pk bebenda lain..
tuh mata dah smpi merah dah tu..

wiken nih sure leh tedo nye..
kan kan?
or lg x tedo?
:)

rizal said...

jangan stress sangat..

rehat secukup ya..

kang banyak stress berlayer2 mcm tag kat restnrileks tuu payah pulak...

orait heppy friday and have a great weekend xim.

RizaL said...

do u remember that stress-release fact that I blogged last time? hehe.... u should do that... :)

Beruang Madu said...

Errrr...bukan berpunca dari accident haritu ker?? mungkin ada berlaku perubahan kimiawi dalam badan yg menyumbang kepada perubahan struktur normaliti berakibat dari hentakan atau senjangan badan... Abang harap Azim sihat...

Nikli said...

too many things in ur head kott..
jgn pikir banyak sangat, takut nati explode plak..

ok..
rest jugak..

ita.itu said...

eh frame umah ko sama la xim mcm umah akak..hehe

Wahidah said...

tido penting axim..slept well kay..avoid stress...chewahhh..

lily.lulu said...

adeq x tido pon malam tuh pa
esok siangnya terus g balik kampung ...

ngantokkkkkkkkkkkk

axim said...

Arsaili,

sapaer prof syed tuh bro...??kenalkan la kat aku..mana taw bleh ubati aku...hiks...

==================================

Eliya Shaka,

errrkkk tang bersenam tuh akan di usahakan nanti..Insya Allah...

axim said...

Inah,

kak lang cakap camtu pa teringat masa kita nak tidur yang duk berhimpit himpit kat atas kerusi tuh ngan abang long skali..kahkah...miss you la kak lang..

===================================

Zie,

mintak simpang la zie kan....namoo la kena insomnia...

axim said...

m@X,

eye-mo??i dont need that la max..hehe

===============================

DakJaat,

listen to the music and you will feel release...

:D

axim said...

Izal,

aku tak amalkan pil pil tidor ni izal...kalu pil kuda aku amik..haha

=================================

Faisal Admar,

haha...baru diorang dah segan nak tanya len kali kan..kahkah...

aah ek,sapa la yang amik gambar aku tengah tidur tu yek..haha

axim said...

Arep,

ju-on????eeeee seraamm!!!!

=================================

Syukur,

Tolong aku Doc!!!

axim said...

anonymous,

efek kerja la nih masalahnya...ishhhh

=================================

Sam,

haha pahala pun leh tumpang tumpang ekk bro..kahkah

axim said...

Ziana,

wiken pun tak cukup tidur gak la angah...huhu

=================================

Rizal,

ok...Tq bro for da advice ya...!!

axim said...

Rizal,

owhhhh ok...i'll check back ur previous entry about dat k..

=================================

Tok Bear,

haah la kot..maybe ada kesan kot..takpa...TQ bang for pray for my health...u too take care!!

axim said...

Nikli,

yeahhh...daTS true...too many things inside...

===============================

Ita,

frame yang cermin tu ker???haha mesti ko beli kat ikea kan..

axim said...

Wahidah,

chewwwaahh!!!!hehe..TQ for da advice..

===================================

Lily,

adeq pun tak tidur yek malam tuh...sama la kita deq...haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails