Followers

Thursday, August 14, 2008

If You Were In My ShoeS..

(DISCLAIMER:GAMBAR-GAMBAR KAT BAWAH MUNGKIN MENYEBABKAN KORANG RASA GELI DAN TAK LALU NAK MAKAN NANTI...ALAHHH...GAMBOR LUKA-LUKA KECIK AJER...TAKDER NGERI PUN..TERUSKAN JE PEMBACAAN ANDA..tapi kalau geli jugak jangan salahkan aku..hehe)

Petang semalam aku terlibat dalam satu kemalangan kecil melibatkan aku motor dan sebuah Merc..tak ingat la nombor plate berapa yang pasti Merc tu terus blah dan aku di tinggalkan terkontang kanting tersungkur di jalan raya.Kejadian berlaku depan Traffic Lite Megamall Penang(Sure orang Penang arif benar ngan kawasan ni).Mender dah nak jadi kan so aku redha je lah..

Kisahnya bermula bila aku bawak motor laju(actually takdak la laju 110 km/jam ajer sebab nak kejar traffik lite Hijau...tetiba ada Merc yang Bengong masuk ke laluan aku(kiri) tanpa memberi signal..aku yang terkujat terus membrek Kecemasan dan...KABOOOMMMM.....aku tersungkur sejauh 500 meter(ni figure aku reka..boleh??)...hancur luluh motorsikal aku dan seluar yang aku pakai turut menerima akibatnya..


Motor yang terbalik dan tergolek golek-Side Mirror patah sebelah,mudguard sumer pecah,wing kiri pecah dan yang kanan dah nak tercabut...tempat Clutch bengkok dan kerugian adalah di anggarkan bernilai RM250 hengget..huhu..

Seluar aku pakai pi kerja turut menerima nasib nya koyak di bahagian poket dan kedua dua belah lutut...kalau koyak kat lutut so paham paham la kan apa yang jadik kat lutut aku...Actually bila jadi cenggini aku dah tak pentingkan motor ker seluar ker atau apa mender lain..yang penting Aku selamat....Alhamdulillah..walaupun mengalami luka luka yang agak pedih...



Luka Kat tapak tangan belah kiri...tak berapa teruk yang kat tangan ni..Alhamdulilah..at least tak la menyukarkan sangat nak wat kerja harian..aku masih bolh menulis dan menaip di komputer ini.

ni yang belah kanan...sikit amat jer luka nya tapi pedih wooo kalau kena air..huhu
Yang kat lutut ni agak besar lukanya...memang sakit dan berjalan pun terensot ensot ..da macam orang cacat plak aku rasa...Uijan Tuhan ni...kena sabar dan muhasabah diri...ni aku anggap sebagai Kifarah dari tuhan..nak balas dosa-dosa aku yang banyak kat dunia ..hmmm....Yang ni kaki belah kiri...agak dalam la luka nyer.Yang ni lutut belah kanan..yang belah kanan ni tak berapa besar sangat lukanya jika nak banding ngan yang belah kiri..

Doktor buh ubat apa ntah...anti biotik kot sebelum nak balut lutut ni.nak elak jangkitan kuman katanya.haa anti biotik la tuh..betui kaa papa doc?
doktor ni bagus betul buat dengan gentle...tak la pedih meronta ronta...tapi memang pedih..teringat kat abah..macam mana la dia tahan bila doktor kat HKL tu operate dia nyer Leher tebuk untuk wat Dialisis...hanya tuhan jer yang tahu sakitnya..ishh..Ciannyer kat Abah..Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul kan..
Dah berbalut kemas dah dua dua belah lutut ni...semayang pun tak bleh berdiri dah sebab tak leh nak lipat lutut...kena semayang duduk jer..Sabar je la kan ujian dari Tuhan ni...ni baru sikit macam ni...orang yang luka sampai tersembul tulang temulang tu macam mana la gaknya...harap harap aku cepat sembuh...dan luka ni cepat mengering..agar aku dapat kembali meneruskan kehidupan harian secara normal..

Thanks to all yang concern...you know who you are..masa petang semalam diorang pi KLIA sebab nak antar Inah Fly ke adelaide..so sempat la ber 3G ngan ahli YKWYA-Ziana,tok bear,papa doc,Aley,MNN,lily,dan of couse la Inah skali....Tunjuk kat diorang luka luka nih..hihihi...Doakan Axim cepat heal...

Ni lah muka menahan sakit semalam...sambil ber3G sambil duk sapu ubat..hehe...actually badan pun sengal sengal dan lebam nih..kesan hentakan ke atas jalan raya kan...harap tiada kecederaan dalaman yang serius.. Insya Allah..Doakan Axim yaa!!Satu lagi pesanan untuk semua..BERHATI HATI LAH DI JALAN RAYA ya..kerana malang itu tidak berbau.

a

Actually MC dapat dua hari tapi skang i'm in da office...ada hal yang perlu di selesaikan..tahu je lah kan My BOSS tu macam mana..he even dont care yang aku accident-all he know that work must be done-so fine,here i am-will do all of ur order-as soon as i can..tapi series badan rasa lenguh lenguh dan penat lagik ni..well...Boss alwas be Boss.full stop.

a

*hmmmm Tadi pagi dapat Berita dari Mak yang Tok Sedara meninggal kat Dungun..Tok Sedara tu quite Close ngan Abah even masa dia tengah sakit sakit selalu duk ulang nama abah..Innalillahiwainnailaihirojiunn....Dari tuhan kita datang dan kepada DIA juga kita di kembalikan....abah masih di HKL....kemungkinan akan berada di sana 2 minggu lagi untuk rawatn lanjut..Semoga keadaan Abah akan baik baik saja..AMEEN.

62 comments:

M@x said...

Yikes! Thank God you're OK despite the luka2 kecil. Youre really a true blue blogger - sampai masa dressing pon sempat ambik gambar. :)

Get well soon.

ita.itu said...

yakarimmm.ngerinye ngk xim..hrp2 ko cpt sembuhye..sibbaik x apa2 sgt..tp kan xim peha ko putih lah..kah.kah.kah

Chen said...

EEE... darah!! takuttt!

izal said...

haaaa kak ita dah stim la tuh tgk peha ko...

alhamdulillah ko selamat xim...

takyah ler pegi opis tu...dok umah jer...layan blog..

ehh jgn lupa suruh anies sapukan ubat..aku rasa cepat skit ko sembuh...kan kan kan...

Ziana said...

Innalillahiwainnailaihirojiun..
Al-Fatihah to ur Tok Sedara.
Moga Rohnya ditempatkan dikalangan org² beriman.. AMIN


110km/j??? and kejar trafic lite??
u know what xim..my dad always remind me tau axim.. JGN kejar trafic lite!!! coz me always kejar, nak plak time lampu kuning kan... :P

so now me wanna pesan to u..
PLS JGN KEJAR TRAFIC LITE!!!

alahai..ziana takot darah :(
x sanggup nk tgk!! :(

ur bos tuh kan..
geram jek tau!!
agaknye kalau dia lah yg kene..
mcm mane agaknye..
eiii.. xleh nk bayangkan muka ur bos tuh!! :(

papepon..
Get Well Soon ya!!!

Mieza said...

ya ampun...ngeri siot...sakitnya...sbr be byk ya axim...

takziah buat tok sedara axim ya...

Beruang Madu said...

Macam gampang punya bosss.... adik aku sakit macam ni pun disuruhnya kerja... bila lah nak ninggal boss cam tu yer... kesiannya Axim... takder orang jaga ker?? Tulah kena carik pasangan yg baik, yg jaga masa susah... soh pindah KL tanak... haiii dah jadi macam nih...

Masa Azim jatuh tergolek2 tu ada tak peguam datang konon nak tolong tapi pas tu kata... "Do u want to sue him... do u want to sue him?" ada tak...hehehhehe jangan marah peguam!!!

Luaq Ezplanade said...

Salam. Alhamdullilah u takde apa2 yg serius n mengalami kecederaan ringan saje. Betul laa kata orang, malang tidak berbau dan tiada sapa menjangka sebarang malapetaka yg akan berlaku.

Namun, kekadang kita nie berhati2 di jalan raya namun disebabkan oleh orang lain kita yang binasa...so next time, extra careful bila naik motor tu ekk! so take care of urself....& rajin2 laa makan ubat tu...

Nikli said...

next time be extra careful ok.. jgn nak hurry sangat.. :(
so, skrg camana..?? bengkak bengkak tak..?

Alfatihah buat arwah..

rn8 said...

siannyer...bykkan sabar ye...

salam takziah gak wat tok sedara axim...

p/s: i'm sharing my birth date wit yr fren Anies..hehehe...*tetiba plak* hepi bday anies :-)

shahril aley said...

wah sempat lagi nak snap masa doktor cuci luke
ni memang betoi2 blogger tegar
kalau tangan tu boleh gerak sendiri
mau masa tido snap pic diri sendiri
hehehe....

berhati2 ok axim
malang tidak berbau
bawa keta la lepas ni
hehehe :)

:: NbC :: said...

mmg kemalangan x berbau dik.. but at least syukur tak de serious injury..

u take care, get well soon..

bozzobattousai said...

syukurla tak teruk sgt. kena jaga luka2 tuh. jgn mandi air sejuk. bisa jln tak hilang lagi nanti sakit badan plak. letak ubat biru je biar cepat kering.
itulah jln raya, kita hati2 pun klu org lain cam sial accident gak. sabar je bebnyk.

aRa said...

Al-Fatihah...Talziah xim...

Nasib tak parah...u kata 110 tak laju??? laju 2 weiiiii...bahaya xim...sentiasa ingat yek...biar lambat asal selamat...

Mangkuk la Merc itew tglkan je u...tak pa xim...dia akan dpt gak balasan 1 day...

Get well soon yek...for the moment jgn byk gerak sgt...p keje...balik keje...dok rmh aje...boss pun 1...tak berperikemanusiaan tul...take care xim...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

tkt nyerr tgk luke tu bro....t8 cre k...jage bek2 luke tu jgn kasik jangkit kuman2 jaat plak taO...

KNizam said...

perghhhh teruk gak tuh eh. semoga cepat sembuh. dr chen ada tolong tak ? hehe

MNN said...

i know u are steel man!! yep u are definately a Superman!! :) tabah dan jaga diri baik2 yer axim.. if anythin do let us know..

al-fatihah to ur Tok Sedara..

RieNa.YuMi said...

salam takziah tuk kamu ya azim...
be strong ya dude....

take care....

alfatihah....

lily.lulu said...

teruknya papa ....
terkejut tau masa dapat sms tuh semalam

papa .. lepas nih tak yah kejar lampu hijau k .. just relax .. x lari mana traffic light tuh :)

moga papa cepat sembuh
Insya-Allah

Heartless Devilish said...

eii..atet ate...
seb baek ko ok..tak terok sgt..
smoga luka cepat semboh..

wahaza extra said...

apeke hanjing boss mcm tu - tapi memang wujud byk kat m'sia ni; tapi takpelah axim, boss tetap boss, kuli tetap kuli jugak - nanti bila kita jadi boss - kita buat cam tu jugak kat kuli kita pulak - kasi balas dendam; nasihat yg tak berguna ni...

aku tang lampu hijau merah ni yg susah; dah jadi kebiasaan... selagi takde teknologi jenis yg boleh jerit kuat2 'lampu merahlah hoi'.. confirm lagi tu lah jugak driver kat m'sia ni main langgar jer

Syam said...

semoga cepat semua dan kuat semangat. hampeh tul merc tul nanti dia dpt balasan tuh hehehehehe...

lily..what happen to your blog?

airynz said...

first time nak tinggal komen kat blog axim... get well soon axim,

n hope ur father will recover soon, tell ur father dun consume water to much n oso kalau boleh kurangkan mkn mknan yg byk potasium... dulu my late dad pun buat dialisis kat UMMC i know how u feel...

p/s : incik wahazaextra ni cam kenal lah....ko hisham ek?

Shah said...

Mujur lah tak de yg patah2 cam Abg Bear masa eksiden moto dulu2 cian sangat bersimen berbulan2 kaki & tangan. Jangan ponteng dressing tu ye sampai luka dah kering.

budleee said...

hmm kalau nak, guna gel gamat kat luka2 tuh. for me it heals much faster and luka tu tak berair.

*terasa gak, coz i used to drive a mercedes dulu.. memang kurang hajak betui org tuh..

Faisal Admar said...

adoi la... laju tuh axim 110km untuk motor. len kali hati2 tau.

semoga axim cepat sembuh k? amin...

azizi said...

salam axim,

get well soon. n be extra careful next time.

nazzman ibrahim said...

salam xim....semoga cepat sembuh k dan salam takziah kerana kembalinya tok sedara ko kerahmatullah..

thafiexq said...

astaga... ko ok ke? cilakak nye merc! aku doakan dia mampus haha!

ko jadi superman macam aku gak ke.. hhehe tapi ko agak kronik juga la, kang berbekas. take ur rest k.

aku doakan ko cepat semboh! yey

awieworld said...

Ya Tuhan ku...accident patut la ada entry kata sempat lagi 3g ngan famili YkwYA..erm...sabar yer..kene rajin dressing yer.

saya pun kerap jugak jatuh moto..3 bulan lepas, sebab nak mengelak dari langgar kereta kat simpang trafic light, terpaksa jatuhkan tetapi bertambah teruk bila ada pasir. terrseret dibuatnya. lengan dan lutut luka. tp rawat sendiri, dressing sendiri...ahaks

la nie kesan sakit pada lutut kiri masih terasa lagi..erm..

apapun, banyakkan rehat, pantang jgn makan telur dan benda gatal, nanti lambat baik. ok...

nasib baik selamat, take care yer..salam dari awie..

wachaaa!!!

suesamsudin said...

hope axim cepat sembuh ye.....

Perempuan Kalis Peluru said...

salam azim...
yaALLAH..teruk ka jatuh??
awat yg p kejaq traffic lite tue?
emmm get well soon..
untuk ur dad...semoga segala ujian di beri pahala yang melimpah ruah di ampunkan segala dosa...

jaga diri...kimsalam anis :-)

Zoulkieflie said...

salam pa..
Sebelum tu,takziah buat Tok Sedara Papa..
pa,next time berhati hati kat jalan raya..alhamdulilah papa takde papa..risau gak..
Apa apapun,jaga diri k..\

-adik kecik-

Princess Redbloodsnow said...

erkkkzzz...hit n run ek...lakhanat aaa driver mercs tuh
yg nk hit n run ape kes lak...bukannyer x mampu pown nk bayar kerugian n antar orp pi hospital...iskkk. terok benar pangai org mcm tuh ek

but now ko dh sembuh kan xim?

arep said...

nampak cam teruk jer. harap cepat sembuh.

110km/j x laju? len kali jgn kejar traffic lite tu..

tc

eedany said...

salam takziah untuk family axim...

ya ampun... nasbi baik tak teruk sangat...

Get well soon axim. Suruh si anies selalu dtg melawat...mesti cepat baik punya!

:)

pearlEJ said...

adoiiiiiiiiii...... takutnya tgk... dalam gak luka tu.. huhuuu... hope cpt sembuh yer axim...

axim said...

MaX,

yup....lucky that i'm just having minor injury..minor pun pedih lorr..huhu

================================

Ita,

lorrrrr yang tu jugak yang dia nampak kan....mana lagi putih peha aku ker peha laki ko??haha

axim said...

Chen,

citttt...kata Doctor naper la takut darah plak...hahaha

=================================

Izal,

haah la...suh anies sapu ubat kasi sembuh cepat sikit..huhu anis takder balik perlis la..

kak ita,meh sapu ubat kat peha alu nak???hiks...

axim said...

Ziana,

hmmm tu lah..len kali pa namoo kejar traffic lite dah...len kali nak kena berhati hati lagi di jalan raya nih....sebab cuai la boleh eksiden ni..pa namoo salahkan sapa sapa la..just salahkan diri sendirik jer....

TQ angah for da wish!!

================================

Mieza,

Thanks Akak!!!

axim said...

Abang Bear,

memang tak best la ada boss yang kurang ngan nilai empati nih...dats da reason why dia tak kawen kawen lagi skang...lantak dier lah...bukan pikir kan pun perasaan orang macam mana...

hmmmmmmm sedih gak sebenarnya dapat boss cenggini tapi apa boleh buat...kalau nak lari kena berenti kerja tapi kalau berenti kerja macam macam risiko plak...thats not da best option so jalan terbaik ialah sabar je lah..

selagi mampu bertahan axim tahan jer..sok sok kalau kena atas batang hidung dia sendiri baru dia mengerti.....lantak laa..mals nak pk pasal boss tuh..

masa jatuh tergolek golek tuh takdak la plak peguam yang mai..kahkah..kalau ada sure tak sedar pnya sebab masa tuh tengah blur...

axim said...

Luaq Ezplanade,

betul kata u tuh..kadang kadang kalau kita dah berhati hati giler pun sebab orang lain kita juga menjadi mangsa...so apa boleh buat since malang tidak berbau..just do our part la kan....macam u kata len kali kita kena extra careul..TQ nazrie!!

================================

Nikli,

ok bang long..papa amik pesanan bang long tuh..bengkak bengkak jugak la kat kaki dan peha serta lengan...

time will heal everything...Insya ALLAH..

axim said...

Rn8,

TQ Rn8 for visiting my blog!!owhh sama besday ngan anies yaa..hepi besday to you!!!

==================================

Aley,

yer...pa paham..lepas ni kena berhati hati lagi bawak motor...yup..skang mai kerja naik kereta jer..trauma ler...huhu

axim said...

Pinky,

TQ pinky!!!

=================================

BozzoBattousai,

tu la pasal,orang len yang bawak keter macam gampang last last kita lak yang jadik mangsa...adoiii laa.....

axim said...

Ara,

haa tu lah..110 tu agak laju sebenarnya...len kali aku kena bawak motor slow slow la kot....memang boss aku tuh tak berperikemanusiaan pun..lantak la dier....

================================

Princess N,

kalau kiman jaat datang nanti bernanah la plak luka luka tuh...eee namooo lah macam tuh....

axim said...

Knizam,

Dr.Chen sibuk ngan aktiviti dier so takder masa nak tolong aku..huhu

=================================

MNN,

TQ bang Chik!!!ni pa sayang kat bang chik lebih nih...alang jangan jeles k...haha

axim said...

Riena Yumi,

TQ riena....

=================================

Lily,

adeq,thanks risaukan papa...next time pa namoo kejar lampu isyarat lagi.....This i promise you..hehe..macam tajuk lagu la pulak..

axim said...

Reen,

TQ rEEN!!

=================================

Wahaza Extra,

banyak jer boss cengginih...lantak la kan..as long as kita boleh bertahan biar jer...sok sok kena atas batang hidung dia sendirik baru dia taw.....baru dia taw langit ni tinggi ke rendah...

aku slalu sangat kejar lampu traffik..nak nak kalau oren aku redah jer..pas ni kena berhati hati la..

axim said...

Syam,

blog lily nanti akan di announce kan dia nyer adress terbaru...tungguuu...

=================================

Ayrinz,

Tq for dropping by....hmmm about my father tu memang da cakap perkara yang sama pun....kena di beri penekanan la kan..Tq atas nasihat....

wahaza extra tu axim pun tak taw sapa..tamya abang bear mesti dia taw..

axim said...

Shah,

TQ papa doc atas nasihat..siap sms semalam kan..TQ...AJ pun ada kol masa nih..papa doc kenal AJ kan,dia tanya khabar...

=================================

Budlee,

gel gamat pernah gak try dulu tapi sama jer hasilnya...oooo dulu masa ko bawak merc ada langgar orang ekk...tetiba bersalah semacam jer..hehe

axim said...

Faisal Admar,

agak laju la sebenarnya..TQ Faisal!!

==================================

Azizi,

yeah,i will..TQ azizi!!

axim said...

Nazz,

TQ Nazz..selamat berhujung minggu yaa!!

================================

Thafieq,

memang cilakak itu mercedes...lain orang lain ragam kan...

axim said...

Awie,

jatuh atas pasir ok lagi kot...ni atas jalan raya yang tengah hangat membahang dek sinaran mentari(pergghhh ayat tak hengat!!)..memang pedih wooo..

tang jaga makan tu aku tak janji...memang payah nak pantang ni..aku memang pantang...pantang jumpa ngan makanan best mesti nak makan jer...hehe

by da way,TQ for dropping by!!

==============================

SueSamsuddiN,

TQ SuE!!!

axim said...

Kak Pah,

TQ....SEMOGA ayah diberi kesihatan yang semakin baik....next time i will be extra careful okeh....nanti axim kem salam kat Anies..

you take care.

=================================

Zoul,

adeq kecik,tq coz doakan kesejahteraan papa...next time pa hati hati lagi banyak k bila bawak motor...you take care!!

axim said...

Zie,

memang lahanat la sebab dia langgar dan larik..tak ber perikemanusiaan lansung!!huhu...biar lah..semoga dia mendapat pembalasan yang sewajarnya nanti.....

skang da ok tapi still jalan terensot-ensot la...huhu

================================

Arep,

agak laju tu sebenarnya untuk motor...tapi mender dah nak jadik...

TQ arep!!

axim said...

Eedany,

anies takdak dia dah balik perlis..haha....TQ eedany!!

===============================

Kak EJ,

tq aka..doakan saya cepat sembuh yaa!!

love-n-hate said...

Alhamdulillah axim selamat... Alfatihah untuk Tok Sedara axim yer...

Firman Allah: "Kun Fayakun!!" bermaksud "Jadi, maka jadilah!"

Firman Allah: "Setiap yang bernyawa pasti merasai mati." - Ali Imran (185)

Semoga axim tabah menghadapi rencana hidup... dugaan dan juga kehilangan... semoga kita semua bersedia untuk itu... :) winkwink

axim said...

Love-n-Hate,

suka sangat ngan komen komen dari nurin...semua komen membina dan menjadi asas untu axim berfikir...hmmm..TQ TQ..

PUTUBAMBU said...

ish..ngerinya..!!

phobia aku ngan motor2 ni..

budleee said...

oit2

mana adaaaa aku langgar org :D

iNi DunIakU said...

ew.... trok jg kna 2.. cian..

jahat giles itu driver!!

hope u'll b better soon

Kellaz said...

Alhamdulillah, Lain kali bro, jangan lah nak gegas sangat... walau macamana sekalipun... Kalau dah tak sempat tu, kita kena redha kan.... bukan lah nak beleter, tapi I care sal, aku tau apa rasa accident ni... In February, kereta 4X4 tebalik dan begolek oleh aku, walau bukan silap aku... Aku mati takpe, tapi kalau orang lain, alahai, aku tak tau lah camna nak hidup kalau ada orang terkorban oleh aku, darah di tangan ku sendiri, nauzubillah... tapi yang aku langgar tu selamat, cuma cedera ringan jer...

So hati hati ye lain kali ye... Be safe bro... be safe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails