Followers

Thursday, April 24, 2008

Selamat Datang,Hujan

Akhirnya aku selamat tiba di rumah,walaupun dalam keadaan kuyup..yang penting,aku tidak apa-apa.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Dari opis lagi aku dah menyaksikan awan hitam berarak bersama ropol-ropol mendung menjadikan petang ini bertambah gelap.Dalam hati aku sudah berkira-kira sama ada mahu pulang sekarang atau menunggu hujan tiba dan berhenti.

'mmmm mungkin tak hujan lagi ni..biasalah mendung-mendung macam ni..semalam petang pun begini juga'..itu kata hati,yang tak ubah sekadar untuk menyedapkan diri sendiri.

Enjin motorsikal di hidupkan dan dengan berhati-hati aku pandu jua untuk pulang.

Tiba di jambatan Pulau Pinang,kelibat awan hitam makin menjadi-jadi dan kali ini awan sudah membenihkan titis-titis hujan.


*nasib pemotor yang macam aku-bersiap dengan sebarang kemungkinan di hadapan.-dan aku bernasib malang akibat lupa untuk membawa baju hujan dari rumah pagi tadi.

*Pemandangan yang gelap sebelum hujan lebat di atas jambatan Pulau Pinang

Seperti di jangka,hujan lebat turun.

Aku seboleh mungkin meredah hujan dengan sebaiknya,bimbang jika ada perkara yang tak di ingini akan berlaku.

Akhirnya aku selamat tiba di rumah,walaupun dalam keadaan kuyup..yang penting,aku tidak apa-apa.

*Aku yang pasrah..time aku bawak keter tak pulak hujan,time aku bawak motor dan dan jer hujan turun...huhu..dah nasib

*korang boleh bayangkan tak hujan lebat camana?

*Dah tiba di rumah tapi hujan masih belum menunjukkan tanda-tanda mahu berhenti

Jadi aku mahu berpesan kepada semua rakan di luar sana,like what old people's have said-'Sediakan Payung Sebelum Hujan'..Kalau tak bila time hujan korang gerenti basah kuyup punya..kalau tanak sediakan payung pun takper,naik jer kereta jangan sekali-kali gatal nak naik motor.

Sekian dulu Dari aku.

*lupa untuk aku nyatakan di atas,ini kejadian petang semalam.

13 comments:

Wiween @ Awin said...

waaa..abis kuyup baji eh xim.hehehe skang musim la xim.kak ween da bersin2 da ni terkena ujan.mcm nak domam ajo ni haaaa.kekekek

Masy said...

sungguh malanglah jugek.. isk isk isk..

utk penunggang motor, sediakan baju ujan sebelum ujan..~

Princess Redbloodsnow said...

menyempat jugak ek ko snap pic awan berarak tuh **hehe**
Lawa plak aku nengok awan yg gelap tuh aa

pehhh!!! basah kuyup giler ko ek xim.
dpt aku bygkan dh bgmn lebatnye ujan tuh
cuaca tuh mmg nk suh ko drive kete jek aaa :P

miezi said...

kesian kat ko kebasahan.

axim said...

wiween--->baik akak makan panadol cepat-cepat..cegah sebelum parah...pesanan khidmat masyarakat ni ikhlas dari saya.

masy--->terasa aku dengan kenyataan tuh sebab aku tak bawak baju ujan..haha

zie--->konpem pasni bawak keter jer...cuaca kat penang memang tengah hujan skang..

miezi-->kesian...kesian,..

shahril aley said...

dulu aku pun begitu jua lagi2 masa blajar ulang alik gombak-shah alam tetiap hari. tapi kalau gi kelas mmg pakai la baju hujan tapi balik malas sanggup beredah hujan. apa nak kisah pasai bukan nak jumpe sesapa pun. balik terus mandi aje.

masa keja pun sama gak sampai la awal tahun lepas decided nak drive pi keja dah malas nak maintain motor & keta in one time as well as redah hujan & asap2 karbon dioksida. so skrg hepi la aku pegi balik keja dgn keta.

kakLuna said...

hang dok mana ni zim...sbrg jaya ka?kalo hang lalu jambatan tu nmpk moto wave 125 kaler biru plet AFP 4328 tu husband akak la.dia pun lani tiap2 petang balik mesti basah kuyup nye lah

axim said...

sharil aley---->ye la ,aku masa zaman zaman stadi dulu memang tak kisah pun naik motor hujan hujan pun..hehe..la ni dah ada pilihan tu yang bandingkan dua senario tuh...enjoy driving k bro..!!

kak luna--->lebih kurang la tu kak,saya duk seberang jugak,keja jer kat pulau...nanti kalau jumpa husband akak tuh bleh la tegur tegur yek..haha

LannY said...

awat hang tak pi naik kereta ..he he..kan dah basah "lokoih"...

fusarium solani said...

heh! hujan kak penang bahaya skit sebab angin dari Selat Melaka. dulu pernah dibantai hujan sampai biru jari jemari! mujur roomate di aman damai faham, cepat-cepat bagi ayak panas utk minum dan kain sal, syahdu sungguh!

axim said...

lanny-->tu dia anak jati penang dah kuarkan loghat asal dah..heehe

fusarium solani--->aah,angin dari selat melaka...nak kena berhati hati la pasni..

ita.itu said...

basah lencun ek.kalo ko kencing pun org x psn..kah..kah..kah

axim said...

ita.itu-->malangnya masa tuh aku tak terasa nak kencing..huahuahua...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails