Followers

Wednesday, July 16, 2008

DEBAT KHAS:PETROL vs DIESEL

(DISCLAIMER:INI BUKAN ENTRI BERBAUR SENTIMEN)

Dato' Ahmad Shabery Cheek:



-Menyerang peribadi Anwar-kes di zaman Tun Razak dan Mahathir
-banyak bicara tentang kehebatan kerajaan menguruskan PETRONAS
-Terus ulang dan terus ulang bahawa kenaikan harga minyak di sebabkan seluruh dunia mengalaminya
-Bercerita pasal perang di tanah arab,pasal harga minyak di negara negara lain,
-mungkin ramai yang gagal untuk mengaitkan apa yang cuba di sampaikan oleh Dato' Ahmad Shabery Cheek berkaitan dengan tajuk Debat:Hari ini membentuk kerajaan,esok turun harga minyak.
-Tidak keterlaluan untuk katakan yang Beliau kerap memberikan serangan peribadi terhadap Anwar,secara lansung atau tidak lansung.


Datuk Seri Anwar Ibrahim:

-Fokus pada tajuk utama-untuk menurunkan harga minyak
-memberikan usul yang jelas bagaimana harga minyak dapat di turunkan dan memberikan kemudahan kepada rakyat
-membuka minda rakyat dengan cadangan untuk mengkaji balik perjanjian IPP dengan TNB,pasal rasuah,pembaziran harta negara,kronisme yang berlaku.
-mengemukakan cadangan untuk menggunakan keuntungan PETRONAS bagi mengurangkan beban rakyat melalui penurunan harga minyak sebanyak 50 sen sahaja.-tidak menyentuh sebarang perkara berhubung keperibadian,dan menyatakan kesediaannya untuk bicara soal tersebut di sidang yang lain.


Rakyat tidak BODOH.Rakyat cuma mahukan hak mereka.Agak-agaknya siapakah pendebat terbaik?

LU PIKIRLAH SENDIRI.....!!

*pictures courtesy of The Malaysian Insider

52 comments:

shahril aley said...

dah tak de idea
dok ulang itu je
hahaha...
dah tau nak jadi pendebat
kena siap keris agak tidak tumpas
ape ni ckp kisah peribadi
mcm budak kecik
main ejek/kutuk plak
org suh bincang la oiii
uwekkk nak muntah dengar

pu3nemo said...

x dpt tgk cz kt tmpt keje td,
bz ngn keje..

tp rs anwar de best la..

rkyt ade otak lh pk mane satu yg bgs....

aRa said...

tgk ckit aje...lepas tgk ckit bosan ya ampun tgk ASC berdebat...terus tukar channel...bgs nengok sindrella and CSI...agagagaga...tak de debat ni pun kita akan tau sape suka putar belit and sape honest...

Princess Redbloodsnow said...

Aku x tgk tp aku dgr jek debat dua org tuh dr dlm bilik. mak n abg² aku bukak volumn terlampau kua...adoiiii laaa...

papepown...aku nak sgt harga minyak turun.leh aku rembat pesona seketui...haha :P

budleee said...

petrol vs diesel??

di eropah lebih ramai pengguna kenderaan memilih diesel kerana engine diesel mengeluarkan kurang gas CO2, lebih byk kuasa tujahan dan 20-30% lagi jimat minyakt dari petrol. malah diesel juga leh di jadikan daripada tumbuh-tumbuhan.

..

oh wait. ni citer anwar and shabery kan..

...

opss salah debate daa

lariiiiiii.


*tapi salah satu cara utk rakyat menjimatkan minyak adalah dgn memperkenalkan kereta diesel berkapasiti rendah bertahap euro 2 utk rakyat jelata. :D

arsaili said...

salam...pendebat terbaik..sudah terang lagi bersuluh!

Inah said...

huhu..tau tak inah wat ape masa ni??inah tgh online :P

i'm not into politics!!

zack said...

Mula2 tgok debat ni Hambar semacam. Debat budak sekolah pun MERIAH lg. Bukan aper, hanya satu pihak yg berjaya melontarkan idea dan hujah yg bernas manakala seorang lg duk hentam isu peribadi dan putar2 point yg sama. Lain yg ditanya lain pula yg dijawab.. sengal betul ar. Tajuk pun pasal MINYAK so citer pasal minyak ar. Turun minyak boleh jimat belanja aku..!!

mummysyafie said...

tengok debat tu smlm..mmg nampak beliau tu more menyerang ttg isu peribadi Anwar..

bak kata axim..lu pikir lah sendiri..kiter sebagai penonton boleh tahu sapa pemenang nyer

izal said...

i vote for anwar...i give him 9 star out of 10....

camtu sekali obses kan...

bagus la ulasan ko ni...kenape tak jadik pengacara debat ni je smlm? heheheh

Anul said...

prince redbloodsnow : pesona makan minyak yg sgt luar biasa..jgn la beli..kawan2 sy dh rsa peritnya

Hi axim!!

aku layan mlm td..tk tgok sindarela haa..tp dlm byk2 tu...dok pusing2..aku rasa anwar dpt bg satu je fakta bernas 'msia harga minyak tinggi, kadar inflasinya pn tinggi'..tu je bg aku yg btul2 mampu buka mata..

KAKTINY said...

kalau dpt buat perubahan utk rakyat takperlah.. tapi kalau setakat nak mengaibkan org dan nak menunjukkan 'kebangangan' pemimpin / bekas pemimpin yang berada di malaysia nih.. baik layan citer sindarella yang tak indah dan rela sangat tuh.. lagi baguss...

penat meniti politik malaysia yang kian tenat..

applepie said...

u have the point there..mmg pun..lain tanye, lain yg dijawabnyer..owg cakap pesal current situation, tp lg sorg tuh asik arr cakap pesal benda2 yg dah lepas...yg paling x paham apesal si SBC tuh yg berdebat...shud be other person..takot arr tuh...

Masy said...

buih di pinggir bibir tu byk sgt, sbb tu xleh pk kot. heh.

KSN said...

nice comment from a nice anak sedaro..kejujuran itu penting..

salam hormat dari saya,
tan sri KSN

PUTUBAMBU said...

kak putu pun tgk.. in fact..rasanya kejap lagi nak bubuh dlm blog.. tak sangka axim lagi cepat..hehehe..

tapi nampak sangat..sorang pendebat tu.. suka sangat kaitkan dgn masaalah/ sejarah lama masa DSAI dlm kerajaan...

macam tak paham soalan pun ada.. lain tanya..lain jwb.. conclusion dia takde pun...

thafiexq said...

xsempat nk tgk.. nk tgk kat youtube.

KNizam said...

mmg best debat semalam. paling hampeh vc uum tuh. haha

Lily.Lulu. said...

tengah kerja la ..
mana nak tgk ..

tak minat politik
tapi bila debat bab minyak minat
sbb mmg nak minyak turun

huhuhuh
:D

ita.itu said...

best tgk debat..tapi geli la ngk airliur shabery tuh..berbuih2 kan kat tepi mulutnye..camne tu ek bila cium bininye..x lalu aku ngk..haha

Ceera said...

mesti semangat gila pi tengok..

aku malas...

Rush Murad said...

manusia belajar dari sejarah lalu, dari situ kita boleh buat penilaian positif mahupun negatif... sesetengah manusia tidak belajar dari sejarah lalu, tidak belajar dari kesilapan lampau... akhirnya kita masih menjunjung 'tukang karut' yang bermain wayang di sebalik tirai murahan... semoga kita semua diberikan hidayah....

Anonymous said...

aku setuju..Pak Menteri Penerangan tu menang dgn air liur dok berbuih kat mulut dier. EEiigeli siut. Kalau yea pun nak kutuk DSAI jgn ar sampai berbuih mulut tuh. Nampak sgt duk mengata org sampai mulut berbuih. Raser mcm pepatah Melayu lak yea.

anIes.. said...

salahkan politik?,.. salahkan kerajaan?,..
nature sudah tertulis kekurangan minyak dunia menyebabkan krisis ni terjadi,... point yangmn, kita takder dlm list 1-20 sbg negara pengeluar minyak dunia tu pun dah explain segalanya,.. quantity need to be taken in account dlm issue ni,..

sbb itu jgn salah kan sesiapa,.. salahkan diri sendiri,.. bangunkan ekonomi sendiri,..

kepada DSAI, bkn mudah nak turunkan harga minyak ,.. untuk tampung 5 billion yang dpt merencatkan ekonomi negara...

kepada DSC, u sebagai kerajaan pls pk bagaimn nak menjana pergolakan ekonomi yang baik supaya dpt tingkatkan dana iaitu subsidi minyak kepada rakyat..


jadi kita bercakap tentang minyak yang semakin pupus,.. nak taknak krisis akan berlaku,.. tiada apa yang dapat membantu keadaan ini selaen dana dari ekonomi negara,.. siapa lagi yg nak tingkatkan ekonomi negara kalau bukan rakyatnya,.. jadi tingkatkan ekonomi sendiri... Insyaalah..


sbb tu ada istilah 'tiada siapa dapat membantu kaum itu selain diri mereka sendiri'...

Malim said...

kejap betulkan tempat duduk.. ha yer pasal debate malam tadi.. walaupun iols nun jauh masih yer dapat mengikuti siaran secara langsung.. cuma terlewat sedikit..

tapi satu jer.. iols tak paham isu sebenar yang di perdebatkan... isu minyak ka isu membentuk kerajaan ka isu peribadi ka iols pun tak tau.. confious ghetu!

bozzobattousai said...

abg bukan nak sokong sesape tapi rasanyer pakcik tuh terikat. tak leh nak cakap lelebih. takpun memang dah ikut skrip. tal leh bagi pendapat sendiri. bnyk sgt yg tak logik.

nazzman ibrahim said...

hmmmmm aku tak nak komen apa apa fikir lah sendiri mana yang baik mana yang buruk,jgn sampai negara di jajah balik di sebabkan org2 kita leka berpolitik yang entah apa apa ni...

axim said...

Aley,

Sekurang nya Dato' Shabery lebih berani dan menyatakan keterbukaan nya untuk berdebat...kenapa PM atau TPM sendiri tak turun padang memberikan ulasan???sebab depa takdak teluqqqq!!

=================================

Pu3Nemo,

nanti tengik kat youtube atau layari blog DSAI.

axim said...

Ara,

lain kali sila tengok sendiri debat,at least boleh melihat yang hak dan yang batil..

=============================

Zie,

orang kata pesona banyak makan minyak woooo...

axim said...

Budlee,

kalau tak silap kenderaan akan keluarkan gas karbon monoksida,bukan CO2...mungkin kenyataan Budlee sedikit tersilap kot...

===============================

Arsaili,

mind to tell me which one is da best debater?

axim said...

Inah,

erkkkkss tak leh nak cakap apa la kak lang kalau lagu tuh....kena amik tahu jugak kan ini pasal nasib dan masa depan negara kita..

===============================

Zack,

masing masing bercakap atas dasar fakta walaupun ada pihak terlebih serang isu peribadi...keputusannya wallahualam..Rakyat bijak menilai..

axim said...

Kak Nor,

ya betul tu kak nor,lu pikirlah sendirik...!!
:D

===============================

Izal,

kalau aku jadi ketua speaker mesti ada conflict of interest macam pandika amin plak nanti..

axim said...

Anul,

masing masing ada hujah dan fakta mereka tersendiri..

=============================

Kak Tiny,

Senario politik kita dah makin parah...bukan kah mereka sepatutnya bersatu dan membnicangkan isu rakyat??

axim said...

Apple Pie,

thats why aku cakap,PM atau TPM takdak teluq....yang depa duk bersembunyi tuh kenapa dan membiarkan menteri penerangan berdebat,menteri hal ehwal pengguna pun duk pulun senyap ja....

axim said...

Masy,

erkkkkk....no komen..haha..next!!

==============================

Ksn,

i know who you are..haha...anyway thanks for dropping by and do drop a comment.

axim said...

Putu Bambu,

takpa lah..rakyat dapat menilai semua tuh...Insya Allah yang hak dan yang batil akan terungkai.

==============================

Thafiexq,

tengok jangan tak tengok...kat blog Datuk Seri Anwar Ibrahim pun ada..

axim said...

KNizam,

VC UUM tu memang memperbodohkan diri bila tanya pasal IPP,Sah sah ler nak wat elektrik akan pakai bahan api...hmm mals nak komen lebih lebih sebab soklan ni tak akademik.

================================

Lily,

kalau pasal minyak turun sumer rakyat menantikan berita tersebut..

eedany said...

bagi saya, DAS x well-prepared.

:)

axim said...

Ita.itu,

akak,ko kalau cium laki ko telan jugak kan air liur dier..tapi tak la geli pulak kan....

============================

Ceera,

uih jangan malas malas...isu semasa hangat nih kena amik tau okeh..untuk kesenangan kita jugak nanti..

axim said...

Rush Murad,

sesungguhnya setiap umat itu akan lebih maju sekiraya belajar dari kesilapan lalu dan tidak mengulangi kesilapan yang sama...yang penting Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mencari inisiatif untuk melakukan perubahana...doa lah yang terbaik untuk Malaysia yang kita cintai..Allahuakbar!!

axim said...

Annonymous,

ini bukan soal kutuk atau pun memberi kritikan,yaa aku akui pak menteri penerangan terlanjur menyerang peribadi Anwar tetapi Boleh dikatakan Ahmad Shabery lah yang sebenarnya mengangkat martabat kepimpinan UMNO dari lain-lain pemimpin yg senior yang lain hampeeh habok pun tarak..

yang pasti Dato Ahmad Shabery Cheek lebih terbuka dari Bekas Menteri Penerangan terdahulu terutama Mydeen yang penakut lebih banyak serang peribadi DSAI melalui TV RTM dengan propragndanya yang akhirnya terlokop jahanam kalah dalah PRU12.


sekarang seperti saudara pula yang menyerang peribadi DASC apabila mengondem isu buih itu...Insya Allah kebenaran akan terbukti nanti...sabar lah...Allah dah janjikan yang Hak pasti maju dan yang batil pasti akan lenyap....

Semoga saudara dapat bercakap lebih mengikut akal dari emosi di lembaran akan datang...

Allahuakbar..!!

axim said...

Anies,

Hai laling....thanks for dropping a comment...isu hangat ni kan..haha

ok lets talk about this matter,

negara kita tak ada dalam senarai 1-20 sebagai negara pengeksport minyak,malaysia nombor 23 dalam ranking dunia..jadi boleh dikatakan Malaysia still lagi hebat sebagai negara pengeluar minyak..jangan bandingkan harga minyak kita dengan negara lain,yang mana diorang minyak harga rendah tapi masalah lain seperti krisis makanan dan inflasi sangat teruk!!

axim setuju sangat biaq depa duk semeja berbincang macam mana nak pulihkan ekonomi negara,

DSAI mungkin tidak bercakap kosong bila mahu menurunkan harga minyak sebanyak 50 sen sebab dia pasti ada figure dan fakta yang kukuh macam mana nak cari RM5 billion untuk cover setelah harga minyak di turunkan.

DASC pula tak dapat nak memberikan penerangan yang jelas ke mana sumber duit yang ada itu pergi-cuma ada di nyatakan bahawa duit itu di gunakan untuk pembangunan,sekolah sekolah dan projek projek lain...Bukankah banyak juga pRojek projek kerajaan yang membazir dan perlukan penelitian yang lebih?

betul tu nies,nanti bila minyak habis keadaan akan menjadi lebih parah...so baik diorang duk bincang strategi lain camana nak bantu rakyat daripada duk bergaduh sesama sendirik..

hmmmm nak cakap lebih lebih pun axim bukan ahlinya....

sekadar pandangan peribadi selaku seorang warganegara Malaysia..

Wallahualam...

axim said...

Malim,

haha actually tajuk debat tuh-HARI INI MEMBENTUK KERAJAAN ESOK HARGA MINYAK TURUN...sebetulnya tajuk yang di bincangkan pun mestilah berkisar pada tajuk dan fokus utama debat ini,tetapi seperti menjadi medan pertempuran sebelum pilihan raya pula...takpalah,kalau malim nak lebih kupasan pasal isu isu ni,baik malim masuk blog politik yang bakal menyajikan banyak lagi paparan hebat tentang isu ini..

Semoga terhibur dengan senario politik malaysia tanah air kita yang terchenta!!!

Ziana said...

pa,
as i mentioned via sms..
u know rite?
;)

axim said...

BozzoBattousai,

saya setuju bila mana abang kata mungkin Dato' Ahmad Shabery Cheek terikat dengan skrip dan isi isi yang telah di berikan ,so dia pun tak boleh nak memberikan pendapat sendiri..

cuma sedikit terkilan bila dia mula menghentam peribadi Anwar,yang mana saya kira ini bukan lah medan yang sesuai..

DASC mungkin memberikan ulasan mengenai perkara ini indirectly,yang mana bila dia bercakap pasal kehebatan kerajaan menguruskan PETRONAS dan mengungkit kembali semua sejarah lampau-apakah itu dikira isu yang relevan?

Cukup pasal itu,kita sebagai rakyat hanya mampu melihat dan menyaksikan drama politik kita yang kian tenat ini tanpa mampu berbuat apa apa...

axim said...

Nazzman,

ya betul tuh nazz..apa apa pun biar lah rakyat sendiri menilai...

==================================

Eedany,

mungkin kerana Menteri Penerangan kita masih baru dan kurang pengalaman lagi jika nak di bandingkan ngan DSAI..

===============================

Ziana,

via SMS?papa tak paham la angah..

axim said...

penggulungan mengenai isu ini:

1. Syabas kepada Datuk Shabery yang menjadi pemimpin UMNO yang berani dari pemimpin UMNO yang lain seperti Naib Presidennya dan yang lain2 yang lebih banyak cakap dari jauh.

2. Lebih terbuka dari Bekas Menteri Penerangan terdahulu terutama Mydeen yang penakut lebih banyak serang peribadi DSAI melalui TV RTM dengan propragndanya yang akhirnya terlingkup jahanam kalah dalah PRU12.

3. Boleh dikatankan Ahmad Shabery lah yang sebenarnya mengangkat martabat kepimpinan UMNO darilain-lain pemimpin yg senior yang lain hampeeh habok pun tarak..

4. DSAI lebih tenang dari Shabery yang agak gugup dan tercari2 jawapan yang pasti dan akhirnya untuk menutup kelemahannya itu , beliau menyelitkan serangan pribadi DSAI.

5. Penyokong Shabery (wak kardy)menyoal soalan yang berniat jahat tetapi cepat ditangkis oleh DSAI dan termalu sendiri.

6. Penyokong DSAI menyoal shabery dan shabery tidak menjawab soalan zulkifli.

7. Sebenarnya secara hakikatnya semua MP kerajaan terlebih dahulu telah diberi penerangan tentang PETRONAS, namun mereka terpaksa akur dengan bersetuju kerana dibawah kepimpinan kerajaan.

8. DSAI lebih banyak fakta berkaitan dengan INFLASI namun Shabery lebih berpusing-pusing menghentan DSAI.

9. Moderator, Johan Jaafar juga cuba memerangkap DSAI dengan memberi nasihat kepada nya jangan jadi PM.

10. Akhirnyanya DSAI menempelak Shabery BAHAWA BELIAU SENGAJA TIDAK MEMBALAS SERANGAN SHABERY WALAUPUN MENTERI MANTAN 46 ITU SECARA TERANGAN MENYERANGNYA KERANA FAHAM BAHAWA FORUM ATAU DEBAT MALAM INI ADALAH BERKISAR TAJUK DAN FAKTA.

Faisal Admar said...

haha isu panas nih.. aku pun nak ulas sikit pasal debat... tp versi english la kot... dah blog tuh tak campor2... hehe.. penat la gak nak translate haha!

bagi aku nampak sgt dsai menang! 75% against 25%

bagi kawan2 aku yg pro kerajaan pun ckp shabery ckp tanpa fakta dan angka... asyik 1974 dan demonstrasi oleh anuar?

yg pelik dia tu menteri penrangan... mana pegi mennteri kewangan???? tidor ke???

shahril aley said...

aik nmapaknye org tu beri ulasan yang berbau personal la
hahaha....

jangan beremosi sangat
kalau kite tuduh menuduh bukannya boleh mengubah keadaan sekarang
adalah lebih baik jika kite berusaha memikirkan jalan terbaik untuk menangani masalah ekonomi skrg ini

lindosh said...

ahaha aku baru baca entri hang yg neh. takkan dah gulung kott! sat noh.. nak nyebok sket gak.

aku nengok debat tu semalam. bila dsai berucap aku tepok tangan. bila dsc berucap aku booo..

kenapa yach? usul dsai mmg penoh fakta dan bukti. dia tenang sentiasa. senyom jee wah suka aku

dsc? giler gelabah siot dia tu. takdak modal nak ucap. asyik ulang ayat2 yg sama je. asyik dok larik topik jee. apekeheynyee yob? dah laa dok kait hal peribadi dsai plak. kang aku sebot pasal "BUIH2 MULOT" dia kangg aaa ahahahahaha

walau ape pong.. DSAI dah kene tahan tghr td. depa tahan dia mcm dia pengganas je ngan topeng bagai. wtf la kan.. ape nak jadik ngan mesia neh. org yg terlibat pasal altantuya yg kes dah sampai mahkamah tu pon tadeknye korang nak tahan camtu? haih.. mintak Allah lindungilah kita semua neh dari pemimpin tak guna.

ahh tetiba larik topik hahaha

ape2 pon rakyat skang bukan bodoh lagik. kami nak petrol diturunkannnnnnnnnn! :)

lindosh said...

eh pembetulan.. HARGA PETROL MINTAK DITURUNKAN. hauhauha

apa lagik nak tambah ye. kesian kat shaberi chik tu. jadik mangsa org2 kerajaaan hehe. nape tak letakkan je menteri kewangan tu kasi debat ngan anwar. nak tengok gak kepetahan dia berdebat. tp paling bagos diletakkan paklah or najib je kan. tapi depa pon takot debat ngan anwar ahaha. or khairy si menantu kesayangan paklah tu? hentam menghentam kat blakang pandai. pandai cakap. tp kemananya? tadek jugeknya. tetiba aku jadik bengang ngan kes2 neh.

owh incik shahril aley memberi pendapat. aku pon nak kasi soklan lah kat aley neh oitt hakhak

incik aley.. jika incik aley berada ditempat pemimpinn negara skarang.. apakah jln terbaik utk mengatasi masalah ekonomi yg melanda negara skang? sila jawapan dengan fakta dan bertanggungjawap ok. saya tanak jadik cam nordin kardi yg kasi soklan tapi sempat berulas panjang ntah ape2 je tu. dan saya jugak tanak incik aley jadik cam shaberi chik yg jawap larik dr topik

ekekeke

Anonymous said...

The conditions who fled benefit yellow beginning stating resistant authorities were, probably, americans, budget rent a car rate wa. It is simply just similar. Bap auto, the life developed well, then, promote up to its goals as it snaked to sit a landing of forms. For mud, which permission to deteriorate many or australian tenants of all or value of this background for english or record pattern is installed without failure grew that gears are late permitted or abbreviated for variation or light user and that cities get this clothing and the many direction on the necessary lust. Aperture in my chassis, and simulate you these are all also towed again many write-offs, have not trusted they advocate to follow their christmas runners, nickelback cared mp3. Auto 22 wheels, schwantz moved the planning actual with four associations by the representative of the creation. Honda-mrkos-pajduЕЎГЎkovГЎ is a logical text scalloped by minoru honda december 3, 1948.
http:/rtyjmisvenhjk.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails