Followers

Monday, July 21, 2008

Sunday HighlightS


Ini cerita hari ahad,(semalam)
pagi pagi bangun
Tengok cuaca mendung..hmmmm
then dengan perasaan ceria
nak kuar pi sarapan
dan pi basuh kereta

terus menuju ke tempat basuh kereta
kat seberang jaya
then pi sarapan kat pasar pagi berdekatan
makan mee kari
(gambar takder sebab tak ingat nak snap..hehe)

after da siap makan
pi la amik kereta yang da siap basuh
masa ni cuaca da gelap
then aku start je enjin kereta nak balik
Hujan turun dengan lebatnya!!!

cessss hampeh tul...
sia sia aku basuh kereta
daa kotor balik sebab on da way balik
lalu kat lopak lopak air..
timing tak betul nih...
whatever la...janji aku da basuh kereta

Sampai kat umah
layan citer desperate house wife marathon
tapi season 2 punya...
tak kesah lah..
layaaannnnn jer...


Masuk pukul 2 petang
da lapar balik...
nak kuar malas giler...
sebab still hujan lebat kat luar
Apa lagi..
pi godek godek kat dapur ler...
tengok apa yang ader


Dalam peti ada ayam dua ketul
elok ler aku masak
boleh gak mengabiskan stok makanan dalam peti
jadinya aku berkira kira
untuk wat dua menu sudah:

-ayam goreng kunyit
-Telur Bistik

Macam biasa lah penyediaan bahan
kalau aku masak
untuk tumis aku guna bawang putih sahaja
penting tuh...

call me konvensional or what
tapi aku lebih suka pakai lesung batu
dari pakai blender.
Lebih sedap pakai lesung...
(mak aku cakap tapi memang betul...tak caya try..)

bahan bahan lain
cendawan butang
cili besar
daun bawang
bawang merah

ayam ni aku perap ngan kunyit 2 minit

Then amik kuali
panaskan minyak
goreng ayam dulu hingga masak
campur semua sayuran lain tuh
tambah sos tiram sket,garam sket
SIAAAPPPPP!!!!


Senang kan
ayam masak kunyit nih??
simple ajor..haha


Then nak wat sos untuk telur bistik
sediakan sayur campur
dan cendawan butang


Tumiskan bawang putih,
masukkan ayam dan lada..
tumis sampai lada masak
then masukkan sos tiram sos cili kicap
jangan lupa goreng telur
dan letak kuah yang siap tadi atas telur

Then sedia untuk dihidangkan
Telur bistik ni
Mudah kan??haha
siap la dua lauk untuk aku lunch

Tapi tang nasi spoil sket
aku terlebih masak atas api sampai hangit
kalau nasik aku jarang masak pakai periuk letrik
pakai dapur gas lagi cepat masak
cepat sampai terhangit nih..
Orang kata kalau nasi hangit
masukkan cili kering
betui kaaa???


Siap untuk di makan dah
lunch orang bujang
makan sorang sorang pun boleh laa..

Sambil makan
tengok citer desperate housewife marathon lagik...
dalam citer ni
aku paling suka eva longoria
sebab dia HOOTT!!


Then lepas da lunch
ada la dessert nyer..
makan limau sunkist ni dua bijik..
sodaaappp!!

********************************

Ahad yang Hujan sepanjang hari.

A

Sampai ke malam aku layan desperate housewife-dari episod 1 hinggalah episod 24-untuk season 2...huhhh..sedar sedar da pukul 12.30 malam ..apa lagik tidur je lah pastu menanti isnin yang berbahagia nih...

A

*Hepi monday to everybody's!!!!(maaf naaa kak non pinjam format satt untuk entry nih..hehe)

56 comments:

shahril aley said...

akhirnya papa masak gak
nanti projek S jangan lupe masak untuk anak² ye...
rindu la nak makan spaghetti tom yam yang tak dapat rasa aritu
hehehe...... jgn mare papa :)

budleee said...

hmm waja leather...

sama ada waja 1.6x yg ada abs/airbags..

or waja 1.8 :D

bagus2 anak lelaki masak :D

sy tak reti masak..

bakar biskut and kek reti lah.

budleee said...

wait bukan nasi hangit letak daun pandan..

Ziana said...

untung anies...
hehehehehe...

lapo laaa plak...
masakkan leh? :P
x larat :(
br pas cabot gg :P

sila sila.. pakai jek format cenggini.. senang :)

sharing is caring..
kan?

pearlEJ said...

yer betulllllllll... seharian dari pagi sampai malam hujan.. hujan... hujannnnn ajooo... syiokkkkk!! sojukkkkk!!

perghhhhhhh sedap aja nampak telur bistik tuu...

Zoulkieflie said...

boleh tahan la hang ni..pandai memasak..hehe
i ada nonton citer tu masa kat hotel..
dalam citer tu,suka scene yang kat dalam penjara tu..kelako..

aRa said...

fuh...masak...masakan sendiri lebih berkhasiat tau dr makan kat luar...rerajin la masak sdiri...agagagaga

minat rupanya DH ni...i pernah tgk 1 episod je...2 pun ntah season berapa...agagagaga...

KAKTINY said...

wah.. bagus anak bujang nih.. puas hati melayan nasi panas2 dgn lauk 2 mata.. berserta movie yang best.. dah part paling best.. sedar2 dah 12.30mlm.. tidooooo... apa lagiii.. senang hati yer...

nazzman ibrahim said...

wahhhhhhhh hebat ko yerrrr hehehe

ita.itu said...

waaaa..citer kesukaan akak tuh..sanggup berjaga smpi kol 12 kalo ngk hr jumaat okeh....xim pandai ko msk kan..rajin ek dik

Chen said...

apsal semua orang pandai masak ha?
waa.... so yummy !

ixora said...

cm lapo lak..bestkan time bosan cm gini dpt makan...duk umah bosan..g kije bosan...aper nak buat nih.....???????!!!!!!

kuchalana said...

kakaka .. dah mendung sure nak ujan bro...

tang masak.. smua ok.. bab nasik tu ada hangit.. biasa la tu klu pakai dapor.. org pompuan pon kdg2 masak pon hangit..

* aku penah jumpa pompuan.. kuali ngan periuk pon xkenai.. rasa cam nak kiamat ja.. kakakkaa

PUTUBAMBU said...

wah.. sedapnya lauk org bujang..!
jadilah..janji kenyang...

aku ingat.. pompuan jek yg suka tgk Desperate Housewife.. lelaki pun tgk sama..hehehe..

tu faveret kak putu gak tu axim..
tapi kak putu suka tgk lynette..

thafiexq said...

aku macam penah pegi je tmpt ko cuci kete 2. kat mana ek. okelah 2 dok umah masak2 sambil tgk tb.. aku merayap shoping!! haha

Malim said...

walaupun hangit ke apa.. home cooking is still the best..

MNN said...

betullah.. ada baiknya ader skill memasak.. kadang2 boring gak nak makan kat kedai.. hmmmmmm kena belajar nih!!

izal said...

terer ko masak ek...aku pulak reti makan jerrrrr....

konservatif la xim...bukan konvensional...

konvensional tu cam bank aku ni ha..:)

Faisal Admar said...

Terliur aku tengok. Dah le baru balik keje... lapar.

Tadi lalu kat pasar malam Bukit Gedung teringat ko cakap pasal kerangka ayam dan masa tu la terasa lapar nak makan Roti John. Nak parking lak takde tempat... plus pukul 5pm ada jual apa? Semua baru nak mula kan...

Bila nak jamu aku makan ni rasa masakan ko! Haha Ko stay di Seberang Jaya ke? Hmm jangan makan buah selepas makan tau!

axim said...

Aley,

boleh jer...nanti suh abang long siapkan dapur ngan barang barang masak kat umah dier..haha..

cess tak habis lagi yek ngan spaghetti tomyam ko tuh..haha

===============================

Budlee,

bakar biskut ngan kek reti...wow,boleh la bukak kedai kek nanti..haha..

mmmm buh daun pandan boleh hilangkan hangit nasi ekk...mak aku cakap buh cili kering...

ontah laaa mana satu betul...

axim said...

Ziana,

so hows gigi?da ok tak...nak papa masak kan sila mai penang okeh..haha..

sharing is caring laa angah..betul tuh..papa setuju...

axim said...

Kak EJ,

tu yang saya malas kuar umah tuh...sedap jer duk kat umah layan tengok tv..haha...

telur bistik tuh lagi sedap dari ayam goreng kunyit tuh..
:D

==============================

Zoul,

masak suka suka jer tuh..ooohh zul pun da tengok ekkk citer desperate housewife ni...best gak la kan...bleh la layan...

axim said...

Ara,

yup betul tu ara,my mum pun selalu pesan jangn makan luar tapi aku bantai jer..haha..memang lagik berkhasiat pun masak sendirik..

================================

Kak Tiny,

kenyang perut senang hati akak..
:D

axim said...

Nazzman,

hebat?huh mana ada...

================================

ita.itu,

ko desperate ekk akak sebab suka tengok citer nih..haha..tak ler rajin,just teringin skali skala kan...

axim said...

Chen,

chen kan terer gak masak..siap wat nasi kangkang lagik..haha..aku dah try at arituh tapi tak jadi..jampi salah kot..kahkah


============================

ixora,

kalau semua mender bosan payah gak tuh..apa kata ko tidor jek...hilang masalah..haha

axim said...

Kuchalana,

tu laa..aku lampi plak semalam boleh lak pi basuh kereta...bongok kan...kahkah...erkkk ramai gak la pompuan tak taw masak..well,skang sumer mender nak ekspress...main order jer lagi sonang kan..haha

==============================

Putu Bambu,

lealki ramai jer yang suka tengok isteri terdesak nih...seronok tengok konflik depa,boleh la jugak mempelajari sesuatu..haha

fusarium solani said...

aku makan masakan mak hujung minggu nie..best!

axim said...

thafiexq,

ko kenal ekk fiq?penah mai kaa??hang duk shopping sakan noo..aku gak terperuk kat umah..syiok wooo sebab ujan...

================================

Malim,

yeah yo've did make a point there...home cooking still da best..bior lere tak sedap janji leh makan puas puas..

axim said...

MNN,

nanti belajor ler memasak ngan makcik makcik kat KL sinun nuh..haha...(if u know what i mean..)


===============================

izal,

aah silap la plak guna aya konvensional tuh...hang ni bleh jadi cikgu BM aku lah..boleh betulkan tatabahas lagik..haha

axim said...

Faisal,

yup aku duk kat prai lor....awat tak singgah kat pasar malam tuh..hang duk kat mana weh?

================================

Aliff,

yesss masakan mak la da best kan...hmmm teringat masakan mak aku kat kampung..

KNizam said...

cantik nampak quarters kat prai tu ek. hehe

axim said...

Knizam,

hehe you recognize dat yaa....hang org penang kaa?

bluecrystaldude said...

Gler ar.. Ni post ari ni nih.. Dah 32 comments dah.. Dasat2.. aku terpaksa memendekkan masa lawatan ke blog ni sebab aku puasa arinih.. hahaha..

RieNa.YuMi said...

wah...hebat...axim pandai memasak....

yesh...eva longoria...she's damn hwat....rendah tapi hawt... *wink*

Izan said...

huiyoooo....
pandai masak rupanya axim kita ni. bgs2.. untung la sapa jd awek dia.

p/s: da ada awek ke? huhuhuh

Inah said...

nape inah slalu dapat komen last :(

sedey :(

x de mood nak komen :(

thafiexq said...

sah sah aku org penang.. aku tau la selok belok kat situ.. haaghahahahaha

Catz said...

wah...pantang aku kalau tgk org masak2..pantang tgk terus mata melekat tgk bahan apa dia guna etc. Kira u ni very talented di dapur..with 2 ketul ayam, u managed to make 2 recipes..bravo....nampak sedap. Simple dan sedap...
lapar melihatnya.mkan ujan2 pulak tuh...berapa minit masak nih encik axim?

*SiRibenMerah said...

wow..
shedapnye..
adeshhhh..
kerak nasi tuh hangit yek.. actually sedap jugak tau.. kannn??

MNN said...

mak cik - mak cik.. sila perturunkan ilmu pemasakan anda!! hehehe.. :) rasanya... kalo belajar ngan yazeed nih pun dah bleh bukak restaurant nih!!.. :)

syukur said...

ni yang buat semangat nak masak balik ni... dulu memang suka masak.. tapi semenjak sibuk gila ni... tak larat dah..

Lily.Lulu. said...

sedapnyaa tgk papa masak ... nanti kalau adeq dtg sana leh laa papa masakkan jugak kan ??

:D

konpem sedappppppppppppp !!!


layan DH ?? dah terkena penyakit nikli la tuh

hihihi ~

tak pe .. as long as boleh merelaxkan diri ..

love-n-hate said...

wahh!!! pandainya masak... love-n-hate pandai masak maggi , air, nasi... hmm... itu je kot!! ehehehe LOL

axim said...

Blue,

ooowwhh puasa yek..bagus tuh puasa di bulan rejab...nak amalkan jugak nih tapi tak taw bila nak start..hmmm

================================

Riena.Yumi,

rendah rendah la best..senang nak lambung...kakakaka

axim said...

Izan,

akak,nanti kita bertukar resepi dari itali yek..hehe

================================

Inah,

oloh oloh kak lang..namooo la sedih sedih....ok la tuh still boleh drop komen..hehe..

have a nice day to u alang!!

axim said...

Thafiexq,

oooo ye ker hang org penang...mmmm nanti kalau balik penang habaq nooooo

==============================

Catz,

15 minit jer untuk satu resepi...kena masak rush rush sebab nak tengok tv...kahkahkah...

axim said...

Iyrah,

nasi hangit pun besy jugak!!hehe

===============================

MNN,

erkkkk hang silap panggil aku yazeed kaa??

axim said...

Syukur,

wahhh doktor terer masak yek...nanti aku mai KL sila wat spaghetti tomyam untuk aku..hihi

===============================

Lily,

adeq,kalau nak rasa masakan papa sila wat trip ke penang okeh..hihi..aah,da terjangkit ngan abnag long la tuh duk tengok DH...janji layaaannn...zasssss..

axim said...

Love-n-Hate,

ok la tuh,kira terer gak la masak kan dari tak taw lansung..
:D

Dakjaat said...

wah! cambest jer life axim? .. hehehehe! =)) camni la barulah life.. tak macam dakjaat.. ade jer masalah dengan housemate.. huhhuhuu!

axim said...

Dakjaat,

takpa...nanti ok lah tu....kalau tak pindah umah jer lagi baik..jangan layan bangsa pengotor tuh..haha...dats why aku duk sorang..hiks..

ixora said...

tdo hilang masalah..? dh 3 bln mkn tdo kt sabah nih..lg berat kepala adalah..huhu..

erm..pompuan skrg bkn tak pandai masak...sje nk merasa masakan lelaki..hehe...

eedany said...

untung si anies...dapat yg terror masak...

;p

axim said...

Ixora,

ooo sja jer nak lerasa makanan lelaki...silakan lah yek...
:D

===============================

Eedany,

erkkkk...speechless terus...haha..anies is my very bestfren la eedany..

Beruang Madu said...

itu rasanya tak termasuk gaya simple tu...tu dah kira heavy jugak tu... pandai nya Azim masak... nape lah masa kita kat sana tak masak yer??

axim said...

Abang Bear,

tu simple la tuh abang...main acah acah jer..haha..aritu kan da cakap nak masak tapi abang nak makan kat luar jugak...hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails