Followers

Thursday, July 3, 2008

RestoraN Teratai PutiH

Setelah penat seharian berjalan di sekitar Perlis,kami pun melabuhkan tirai persinggahan ini di Restoran Teratai Putih,berlokasi di jalan Padang Besar.walaupun lokasi yang agak tersorok ini menyukarkan orang ramai untuk bertandang namun restoran ini punyai kelasnya yang tersendiri dan kredibiliti yang tidak boleh di pertikaikan.





Dengan dekorasi yang menarik dan susun atur yang rapi,Restoran ini sesuai untuk di jadikan tempat untuk majlis makan malam ataupun sebarang aturcara rasmi.Berkonsepkan ala Thai,sudah tentu sajian yang di sediakan merupakan masakan Thailand semuanya.


(awat la mode kat atas tuh skema semacam jer...ish...tak best la...tukar mode biasa balik lagi syookk...geli geleman aku wat karangan cam kat atas tuh...hihi)


Actually cuaca kat luar tuh panas sangat,so aku mintak Anies bawak ke tempat yang redup dan teduh...dia pun bawak la aku ngan Zack makan kat Restoran yang Chantek ini..so sebab cuaca panas kitorang mintak air dulu..dahaga yang amat..


*aku order air jus mangga,anies-carrot susu,dan si Zack order jus buah campur(?)


Then untuk lunch kali ni,kitorang order :kerabu ikan bilis,kerabu mangga(wahhh siap dua jenis kerabu lagi...memang perut stokin kan..),siakap tiga rasa,daging goren cili kering,dan Semangkuk Kensom Seafood(apa nih?aku pun tak penah makan...)..korang layankan jer la gambar di bawah ni..


*ni ulaman...tapi sampai dulu...kami kelaparan so bedal je la cicah cicah dulu pun soodap...-taste-rasa timun dan belacan ler...

*Kerabu ikan bilis...(terpengaruh ngan kerabu ikan bilis kat anjung muara masa makan ngan Abang BM dan rakannya kat Tanjung Dawai)-taste-biasa sajork..


*ni plak kesukaan Anies-Daging goreng cili kering.-taste-excellent!!
*Kerabu mangga(as usual)-taste-excellent!!
*yang paling best-siakap 3 rasa...sampai ke tulang kitorang ratah..sedap sangat..


Yang ni aku tak pernah try,namanya Kensom...actually ada kensom ikan dan ada jugak kensom seafood.Korang tau tak kensom tu apa?kensom ni ala ala masam pedas tapi macam tomyam jugak....camana aku nak cakap yek...senang cakap ni asam pedas yang sangat berempah...masa nih kitorang order kensom seafood,tapi rasa kuah yang sangat berempah dan agak pedas tu aku tak berapa gemar...sedap jer tapi tomyam is better kot...


*kalau korang tak kenal nih jangan duk kat malaysia k-ni nasi putih.

*macam biasa la kalau kitorang makan kan-konpem penuh meja..


Seperti biasa kami memang tak akan meninggalkan sebarang sisa yang boleh di makan..kalau tulang tu pun boleh hadam konpem aku telan jer....warrgghhh cam laporsangat plak...kahkahkah.. Overall nya aku suka ngan restoran nih...selain masakan nya yang sangat sedap(except for da kensom becoz it is too much spice inside it..).harganya yang ok menjadi sebab untuk datang lagi di lain hari..its really worth of try..trust me.

Sebelum meninggalkan restoran ni kena la bergambar dulu,konon konon bukti da datang ke sini...oh ya,kalau tak silap aku Restoran Teratai Putih ni pernah masuk Program Jalan Jalan Cari Makan di TV3 suatu masa dulu...tak sure tapi aku rasa ada..




Dan jika korang ada sebarang pertanyaan atau nak menempah makanan dari restoran ni walaupun korang berada di lembah kelang sekalipun boleh lah menghubungi nombor telefon yang terparap indah di dinding biru luar kawasan Pagar Restoran Tersebut.(Kalau korang berada di lembah kelang insya Allah tempahan korang takkan di layan..aku jamin.)


Entri makan-makan di Perlis ni menjadi penutup kepada Rancangan jalan jalan di Perlis minggu lepas,semua gambar gambar yang jelas dan mantap adalah ehsan dari kamera Zack..(mantap wooo kamera dia...TQ so much frens...)..pasni korang akan di hidang kan ngan gambor gambor kelabu asap jer sebab guna kamera Henpon kembali..haha...


*Sayonara Perlis...kalau ada umur aku pi lagi..Insya Allah..

29 comments:

shahril aley said...

memang nampak sedap lelagi masa lunch ni. kruk krek perut aku memanggil nak makan....

aik takkan gamabr je kot. mana karangan SPM ko yg panjang berjela2 tu?

gambar mama & papa so suwittt :)

Nikli said...

oohh.. no story..??
pictures tell thousand of words kan..mmm, nice place situ.. n that couple look nice too..
:D

fusarium solani said...

no story ha?

kat mana ni?

Syam said...

adoi...asyik gambar makan je sekarang nih...huhuhuhu...control syam control...

izal said...

skrg ni ko nak tunjuk mkn best2 oklah...

bulan puasa sok kalau hang wat pangai camni...sekor2 aku belasah!!!

hehehe...sedaplah food tu xim..

yg penting licin okehhhh...

nazzman ibrahim said...

entry ko asyk buat org lapaq jerr la xim
tak baik baik ko seksa org hahaha

Josh said...

I'd been there Axim. Memang sedap masakan diaorang tu! I love their kerabu!

M@x said...

Wow! Best nyer..

KAKTINY said...

tinggal tulang ngan pinggan kosong jer.. dasat punyer 'balon' melantak.. best nyer.. yum yum..

bozzobattousai said...

rajin tul la awak ni berjalan dan makan2. kat situ ader nescafe tarik tak?

nor rahafza said...

amboi korang....bestnye..jeles..huhu..nasib baik aku lps makan nasi ayam pak mal seksyen 11..kalo x mesti aku terliur..hehe..

Princess Redbloodsnow said...

ximmmmm...pic ulaman tuh x menahan weeehhhh
kecur air liur aku nengok aaa
sure sambal die tuh sedap giler kannn
eee...dh ler aku neh antu sambal/cili/ulam²an...ggrrrrr..

neh yg watkan aku gigih nk wat ulaman gak balik keje karang..hahaha

nice ek restoran tuh...
syok wat tempat bgambo tuee..haha

:P

Chen said...

white lotus restaurant! ooo....

tomorrow i got recipe for rice! u must try to cook it!

Ceera said...

nak muntah dok baca ayat2 skema kat atas tu...

bestnya makan2 nie..

axim said...

Aley,

weh aku da hapdet dah entri nih skali ngan karangan SPM nyer skali..

===========================

Nikli,

hakhakhak...nice place kan...aku da masukkan sedikit story..tadi tuh testing jaa buh gambaq..

axim said...

Syam,

opppss lupa lak orang tuh tengah nak kontrol makan...maap yer bang atas entri yang mengiurkan inih..haha

==============================

Izal,

kalau ramadhan annti aku buh gambar gambar makanan masa berbukala...pastu masa opis jangan duk gatai bukak blog aku...nanti jangan kata aku tak warning k di bulan ramadhan nanti..hehehehe

axim said...

Nazz,

memang sengaja aku nak seksa ko nazz...harharhar...

==========================

Josh,

Really?so i guess u already know what does this restauranT food taste like..:D

axim said...

m@x,

wow...!!memang bestt!!

============================

Kak Tiny,

memang kami nih kuat melantak kak tiny...buruk lantak yek..haha

axim said...

Bozzo,

erkkkk rasanyer tak available kot nescaffee tarik....hmmm itu jugak yang dia carik..patut ler IKA duk sebut sebut pasal nescaffee tarik tuh:D

===============================

Angah,

hahaha sila jeles yer jangan tak jeles...nanti datang ar sini ngan sam,then kita pi serbu umah anies kat perlis..

axim said...

Zie,

oooo zie suka ulam ulaman yek..makanlah ulaman selalu,baik untuk kesihatan....emmmm this is a nice place though..

============================

Chen,

yup,white lotus Restaurant...ok ok,i'll wait for ur recipe then i'll try it later..:D

axim said...

CEERA,

Kalau nak muntah sila pi bilik air k..heehe...makan memang best...dapat hilangkan stress,baru riang terasa di hati...yuuu huuu...

syukur said...

perlis... a land of nicest food and warmest hospitality.. mai cik mai cik mai... the food looks delicious..

Lily.Lulu. said...

besnyaa .. nampak sedappp
adoi .. lapanyaa ..
kerabu ikan bilis ..
tomyam ..
daging masak pedas
adoii ..

jahat lah papa nih !!
adik lapaaaaaaaaaaa
:P

Chen said...

i REALLY doubt u wanna try tomorrow's recipe once i see it!!

axim said...

Syukur,

yeah..Perlis is nice..!!

============================

Lily,

adik nih...lapor jer memanjang..taw la perut tuh perut stokin..hehe

axim said...

Chen,

why u have doubt in me doctor..?

ita.itu said...

astaga menyelerakan sume..dah la aku tgh diet..jahat ko kan..

Beruang Madu said...

wooo...apasallah tak pegi makan kat Pokok Sawa yg ganas tu... lagi meleleh lah tapi ygni pic dia nampak sangat ganaz lah...

axim said...

ita.itu,

takyah diet diet akak...rugii...banyak mender nak kena pantang...idup cuma skali jer....just sihat tubuh bdan ok lah tu..

================================

Abang Bear,

tu la,ingat nak pi kat pokok sawa tapi cuaca yang panas sangat tu yang kami pi tempat indoor cenggini...maybe next time k...our trip ke perlis...hehe..oppsss ada ker??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails