Followers

Saturday, July 26, 2008

Sabtu dan Nasi Kerabu

[It's been sturday morning already....hwarrggghhhhh...another days and weeks passes by again..the precious time ticked away-but do we ever think how it's gonna end???hmmm i'm just gonna leaved you with that question..(????) ]

Pagi tadi terjaga lepas subuh tidur balik
sedar sedar da pukul sepuluhpagi!!!
Boleh tak bila terjaga jer
aku terasa nak makan nasi kerabu???
gilor kan dalam lena dan dalam jaga
makanan jer yang aku ingat
kahkahkah


Then tanpa mandi terlebih dahulu
(gosok gigi basuh muka jer)
terus aku start enjin kereta
sebab nak pi cari jugak
makanan pantai timur ni
ishhh tekak dah gatal ni
tak sabar eden nak tolannn!!

Sampai kat kedai yang di maksudkan
aku tengok depa dah ready ngan makanan tengah hari
ishhhh ni baru pukul sepuluh setengah pagi..
awal gilor diorang siap masak untuk lunch skali

Tapi di satu sudut aku dapat nampak
hidangan untuk makan pagi..
woww tetiba aku tersenyum kegembiraan
ada nasi dagang
ada laksam
ada pulut durian
tapi tu semua aku dah tak pandang dah
sebab....

Pandangan mata aku dah di kaburi
dengan silau kaler BIRU dari nasi kerabu ni..
ohhhh sungguh indah kaler nasik tu
menyebab kan aku tak sabar rasa nak melahap..

(Cop iklan sat okeh:Ini nasi dagang yang si Ita duk megidam arituh..kahkah)

Maka tanpa melengah kan masa
aku pun order lah
satu pinggan untuk sorang makan
(takan mai sorang order tiga pinggan plak kan..)
dengan telur masin,ikan goreng,dan bergedel
sebagai lauk nasi kerabu ini..


tak taw nak habaq laa rasa nyer camana..
Boleh celen lah ngan yang kat kelantan sana!!
betul aku tak tipu...sedappp!!
aku taw lah kan sebab aku pun orang pantai timur jugak..


Tak lengkap kalau tak order
te'o panas skali
di pagi sabtu yang berbahagia ini...
best wooo minum air panas pagi pagi nih..
(pagi ke kalau pukul sebelas??pagi lagik tuh...)

Sepinggan nasik kerabu
Secangkir Teh'o
Dan tak di lupakan
Senaskah Akhbar Utusan
sebagai wacana minda
nak la jugak aku taw isu semasa nih..


Tajuk depan masih lagi pasal isu
Mercedes di Terengganu..
hmmm apa apa je lah diorang nih
naper la tak cuba berbangga ngan
Barangan Buatan Malaysia??
Kan negara kita tanggungjawab kita..


Da siap makan
da siap minum
dan da siap baca
hal ehwal terkini dalam dan luar negeri
maka seronok lah rasa di hati
kerana perut telah terhuni..


Oh ya seperti biasa aku akan cakap di mana terletak nya restoran Anggerik Desa ini-Kat Seberang Jaya ler..haha..khas untuk orang seberang jaya yang tak pernah makan kat sini,mai la kita makan pagi ramai ramai kat sini..banyak pilihan dan sedap.

A

Insya Allah Esok pagi ahad nak mai makan nasi dagang pulak.

A

*ironik kan sat lagi petang nak kena masuk opis lagi...

41 comments:

Lily.Lulu. said...

hurmm .. dugaan
nasi yg sedap2 ..
x leh makan .. bahye
hihi

papa .. same la kita ngah keje nih
:)

jgn moody2 k

Ziana said...

kite br balik keje laa pa!!!
lily dok sambung plak :)

errrkkk..actually kan..
slalu tkompius antara nasik dagang n kerabu.. hehehe.. ooo biru tuh kerabu ek? :P
x senonoh kan? :)

tp nasik goreng kerabu x kompius :P

Faisal Admar said...

Lama tak makan nasi kerabu.
Selalu makan nasi kerabu masa bulan pose hehe... terliur lak tengok.
Tadi aku pergi makan di medan selera Seberang Jaya.
Tak sedap :(
Tu pun pasal nak beli modem yg dah order kat member... Lepas tu temujanji dengan geng2 yang nak gi ke keduri di Alor Star tuh di masjid seberang jaya.

CaTwOmEnS said...

kedai kat mana tu awak??

pearlEJ said...

amboihhhh... mengidam ngalahkan org pompuan ngandung lak nooo... bangun2 terus pi cari jugak... akakakaka.... tapi nmpk pun lazat kann..

thegossiplounge said...

alamak jauh la pulak nak pergi seberang jaya
merentas bridge arghhh!!!! (",)

RieNa.YuMi said...

waaahhh....nasik kerabu yang menguda....heheheee....azim gie bekpes tak mandi...huhuhu....

Tokyo BLUE said...

muahahah i know that place

Honeylemon said...

wah... sedapppnyer nasi kerabu tue....

azizi said...

salam axim,

ooooohhh my God. Nasi kerabu....
*speechless.

Wiween @ Awin said...

uik...nasik kerabu!! ape daa axim..lenkali bungkus sket tuk kak ween. pos aje ape laa slhnye haa? agagga :P hepi wiken dik! :p

Luaq Ezplanade said...

Syok nyer bangun2 jer terus nak makan Nasi Kerabu...1st time tengok nasi tu warna biru..nasib baik bukan pink..if pink kan pitam 5 sec..hehehhe

fiza said...

1st time drop here...

sedapnya.. kt seberang jaya?? erm erm.. kt mana tu... nk join... sejak dok sini...jarang makan luor sebab xtau tempat...bosan jer...

Izan said...

aduh axim....
makanan itu sungguh menggoda. lagu mana nk wat ni. ada gak tak tdo malam dok teringat kat nasi kerabu. nk buat tak reti. huhuhuhuhuhu

Beruang Madu said...

tu dia...gamba nasi biru tu jer dah 3 keping...

lama ah abang makan nasi nih tapi abang selalu tanya.. amende yg diorang letak sampai jadi biru nih... pewarna ker atau ada bahan sesuatu yg tooot tooot tooooooootttt???

mummysyafie said...

dah 8 tahun duk semenanjung tapi sekali pun tak pernah rasa nasi kerabu...sedap ke?

ita.itu said...

jahat tau..ko nunjuk nasi dagang tuh nmpk menarik betul..meleleh2 air liyur aku nih tau.....ko nih mkn leh tahan gak ek..ngatkan aku sorg piranha..rupanye ada geng gak..kah.kah.kah

Inah said...

kaler biru patutnya dari warna bunga lan papa kan kan kan

sekarang ni depa guna aditif je..

nasi kerabu ek??inah masak lagi sedap kot..

:)

kat oz nak masak la nasik kerabu kalo rajin..huhuhu..lengkap ngan daging bakar, solok lada etc

lindosh said...

owh anggerik desa ada nasik kerabu kah? cewah saja aku buat2 tanya. padahal mmg tau tokei kedai tu org pantai timur pong.

tp aku tak reti makan nasik kerabu ok. rasa pelik nasik berkaler neh.

tp dolu kalo waktu pepetang aku suka makan bihun sup dia. besh jugek. masa keja kat area sunway dulu pong aku kekadang pi gak makan nasik kat situ. sbb murah la gak. lauk dia byk yg aku suka.

Ad Rifza said...

Bergedel lauk nasik kerabu?..Tak pernah plak Ad jumpa camtu kat Klantan ni...hehe..

shahril aley said...

tak pe
pagi ni aku makan meehon goreng dgn pulut durian
wahhhh kenyang sudah
sodap gile makan pulut + durian

shahril aley said...

jappppp.........
kat kedai tu mesti terbau air liur basikan....
sapa la gerangan yang tak reti2 nak mandi walau dah pukul 10 pagi
busuk la oiii siap lalat pun datang sama....

axim said...

Lily,

nasik kan adeq kata jahat si adeq jangan makan okeh..banyak lagik mender lain yang boleh di makan..
:D

==============================

Ziana,

pasni jangan konpius konpius lagik k...yang ader kaler kaler tuh mesti nasi kerabu..lagipun takan tak kenal kot nasi dagang...moh ke terengganu moh..kita pi makan nasi dagang asli punya..

axim said...

Faisal Admar,

bulan puasa dah tak lama lagi nih faisal...nanti makan nasi kerabu wat bukak pose lagi okeh...

=================================

Catwomens,

ni kedai kat seberang jaya..

axim said...

Kak EJ,

Errrkkkk bukan mengidam la kak ej,teringin sajork..haha...best woo bangun bangun pi makan nasi kerabu nih..lazat sangat!!!

=================================

Ted,

takper,kat george town sure banyak jugak tempat makan pagi yang best best..

axim said...

Riena Yumi,

yeah...bekpes yang lazat dimakan oleh orang yang tak mandi pagi..kahkah

==================================

Tokyo Blue,

fieq,panjang laaa nak type tokyo blue tuh..haha...of course la you know this place kan..kata org penang..

axim said...

Honey Lemon,

sedap...bleh celen rojak singapore...oppss...hehe

==============================

Azizi,

nasi kerabu ni wehhh...rindu nok kelik kelate la tuh demo...haha

axim said...

Wiween,

kalau pos nanti basi wat rugi jer akak oi...baik akak pi cari kat PD tuh ader nyer kedai yang jual nasi kerabu....weekend is over esok nak kerja lagik..huhu malasnyer...

=================================

Luaq Esplanade,

kalau kaler pink i tak makn la...wat frame sajork..haha

axim said...

Fiza,

akak duk kat penang kan...jom jalan jalan cari makan kat penang nih....

===============================

Izan,

nak taw resepi kaa..nanti tanya orang kelantan tak pun try tanya ARA kot kot dia taw..hehe

axim said...

Abang Bear,

biasanya nasi kerabu ni diorang buh kaler biru dari daun lan...tapi sekarang banyak diorang buh pewarna sajer....tapi tak sesedap yang buh daun tuh...

==============================

Kak Nor,

kak nor tak penah makan???bior betulll!!!actually rasanya macam nasi ulam jugak,kalau kak nor pernah try nasi ulam lah...

axim said...

Ita Itu,

ingat akak sorang jer ker piranha...aku leh jadik bapak piranha lagi taw..haha...yess aku berjaya menitiskan air liur ko dari bibir yang seksi itu..opsss...

==============================

Inah,

yup,dari bunga lan...anyway inah pandai buat yek...hmmm tak sempat la nak makan nasi kerabu inah sebab inah dah nak fly nanti..huhu

axim said...

Lindosh,

cesss ko kan memang orang seberang jaya sejati so mesti dah hustler sumer tempat makan kat sini...banyak lagi ko kena tunjuk tempat makan kat aku ni lindosh!!

=================================

Ad Rifza,

ni nasi kerabu versi Penang tu yang ada bergedel sebagai lauk..kahkah

axim said...

Aley,

wah wah wah BT ko kutuk papa yek...papa tak mandi pun nampak macam mandi tau..kahkahkah

love-n-hate said...

axim ohh axim...

kita makan nasi kerabu jugak petang tadi... huhu... beli kat pasar malam taman tun jekk... :) winkwink

ixora said...

bestnyer...meleleh liur...x pernah lg mkn nasi kerabu kat Sabah nih...nok balik kemamanggggggggggggg...

PUTUBAMBU said...

uiss..sedapnya..!

eh, samalah selera kita axim..
hari sabtu jgk tu..

kita gi pasar malam ngan family.. carik nasi kerabu & nasi dagang...

pehtu beli durian..

nyum..nyum..!!

fusarium solani said...

aku daerah seberang jaya fail!pulau aku mahirlah!
entri ko buatkan aku lapor aku tengah puasa sunat nih!

aRa said...

siot je ko ni xim...i tak reti buat ar...tapi reti mkn aje...doh...kul 5am ni...dah i lapar nasi kerabu...saje je ko ni yek...mana aku nak cari pepagi buta ni...agagagaga

axim said...

Love-n-hate,

owh ye ker....best kan nasi kerabu...
:D

=================================

Xora,

jom balik kemamang!!!!

axim said...

Putu Bambu,

bestkan nasi dagang nasi kerabu pulut durian tuh...sluuurrpp...

===============================

Aliff,

selamat berpuasa ya aliff!!

axim said...

Ara,

amboih awal nya on9 tahajud ker ara?hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails