Followers

Tuesday, July 22, 2008

Di Ujung Waktu


Menyelia sedikit lagi ubah suaian di makmal baru,untuk hari ini.

Aku cuba menyapa kontraktor tersebut,berbasa basi:

'mesti banyak untung wooo jadik kontraktor nih'-aku.

Kontraktor itu menjawab-

'takda lah...projek kecil-kecil saja mana nak untung....kita ada anak bini lagi mau kasi makan...tak campur yang 'makan luar' lagik nak kasi..'

dia menyambung kemudiannya:

'bini yang ada tuh kita simpan...yang kat luar sana nak kena bela jugak..nanti barang baik lari pulak..hang takan tak pernah try kot...'dia bertanya kembali pada aku

aku terdiam dan hanya mampu tersenyum sinis...pertanyaan Anuar(nama kontraktor tersebut) tak dapat aku jawab dengan kata-kata.Terbayang di fikiran anak isteri yang di perlakukan sedemikian rupa.

Sempat lagi dia berpesan:

'Hang jangan start buat,kalau tak nanti hang tak boleh berhenti..macam aku nih..'

ehhhh bukankah bunyinya sama macam sang perokok yang menasihati bukan perokok supaya jangan memulakan ketagihan tersebut.

Tapi aku akur.Zaman sekarang tiada lagi yang mustahil!!!

34 comments:

Ziana said...

moral of the story..

pk dulu sblom tejebak..
:)

Wiween @ Awin said...

siannya kat wife mamat kontraktor tu..hmm..tahlah. pyh nak komen benda cenggini. kdg2 org pompuan kena main peranan gak. Kalo layanan baik & tunai tanggungjwb dgn bagus, msti hubby nye x carik pompuan lain. Lainlah kalo da dpt wife mmg baik & bagus tp org laki tu sendrik yg gatai miang keladi. Tu mmg spesis kena kerat kasik buang tu! Bior x dpt nak gatai da! ggagagagaga :P

buat adikku axim yg comel, sila jgn terjebak okeh. Tetapkan hati, mantapkan iman.Insya'Allah.:)

Faisal Admar said...

Kesian bini dia. Yang si simpanan tu pun sanggup lukakan hati wanita lain. Macam dah tak ada lelaki lain?

Lily.Lulu. said...

setia pada yang satu
:)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

cet..hampehnyerrr anuar....barang die tu bek sgtt ke...

geramm...geram...

axim said...

Ziana,

yup...apa apa nak buat pun memang kena pikir dulu...da terjebak nanti susah dah nak tinggal..

===============================

Wiween,

wahhh nak kasi kerat siap tuh...garang nyer cikgu kita nih...nanti jangan kasi anak murid wat mender tak senonoh yek kat sekolah sebab sedari kecil la nak jaga kan...

axim said...

Faisal,

yang simpanan tu pun duk cari makan jugak faisal,GRO la katakan...tah laa...payah nak cakap...kadang kadang GRO tuh pun nak sara keluarga....hishh...

==============================

Lily,

yerrrr tu la petua yang paling selamat-SETIA PADA YANG ESA...

axim said...

Princess N,

hahaha taw takper....barang dia baek tak baek pun kalau duit ada servis jalan jer...duit punya pasal...dunia dunia...

Luaq Ezplanade said...

Salam...wah blog u nie kan semua pasal makanan jer...syok kan?

RieNa.YuMi said...

errmmm...trust me i do have fren from this kind of type nyer manusia....

bagi yumi sumenyer berpokok pangkal kan NAFSU...huh....

tapi kan axim...tak semestinya yg "luar" tu GRO....huhuhu

aRa said...

hurmmmm...hurmmmm...minta di jauhkan...palis²...

oleh itew beringat la selalu...

fusarium solani said...

salam,
dunia ini tiada yang mustahil!
yang menjadikan mustahil ialah pegangan kita, siapa diri kita.

semoga kau kekal dengan iman mutiara dan cepat kawin!

Malim said...

hmm donia sekarang kan... i am not surprise... even nowdays ramai malay tak kawin lagi acting like they re married couple kan..

*hmm nape everytime i open ur blog mesti keluar all those pop up windows from XXX and sometimes from all this spams..?

nazzman ibrahim said...

HMMMMMM tak nak komen hehehe apa pun sendiri mau ingat lerrr

Princess Redbloodsnow said...

xim...aku sgt benci ngan lelaki jenis gini, taw xim
sgt² benci okeh

mintak simpang aaa laki aku nnti mcm gni...puh3x...mintak di jauhkan...aminnn...

Beruang Madu said...

Zim... abang senyum sendiri... tak berapa reti nak komen yg ni... buat tapi tak reti nak simpan.. patut ker cerita kat orang... diam diam sudahlah kan...

izal said...

ish ish ish...

zaman dah berubah lah auntie...

itu memang berita hariannnn!!!!

Chen said...

i'm bored of blogging lah, azim. and visiting blogs! ughh....

Tokyo BLUE said...

tah tah 2 strategi dia nak carik makan.. gunekan simpati.. muahahah

MNN said...

yepp this day.. tak luar biasa.. tp elok ler kalau tidak dibiasakan..

axim said...

Luaq Ezplanade,

hehe ni lah blog makan makan namanya...welkam welkam...

===============================

Riena Yumi,

based on this story,yang makan luar tuh GRO,tapi meman betul pun,tak semestinya GRO yang akan wat sumbang mahram nih...kalau dah nafsu bermaharajalela kan..

axim said...

Ara,

yup...mintak jauh la ngan mender macam ni..

===============================

Aliff,

terima kasih atas nasihat kawan!!

axim said...

Malim,

yup...skang mender macam nih da overrated dah...

pasal popup windows tuh i pun tak taw pasai apa...nanti nak kena tanya orang IT la,takut jugak kan virus ker apa ker..

================================

Nazz,

yezzzaaa nazz....sendiri mau ingat la yer...:)

axim said...

Zie,

aku doakan kau zie...semoga kau akan di jauhkan dengan golongan lelaki sebegini..Insya Allah..

=============================

Abang Bear,

tu la pasal...dah pandai makan pandai la simpan...ni nak canang satu dunia...dari segia dia bercerita seolah olah bangga dengan perbuatannya itu...hishhhh apa sudah jadi....

axim said...

Izal,

yessss zaman sudah berubah...dunia dah nak kiamat...oleh itu segeralah bertaubat...sebelum maut datang melawat..

================================

Chen,

aiyaaa chen...dont boring boring lor....lagipun i like to read ur entri....always full of suprises..hehe

axim said...

Tokyo Blue,

mungkin jugak...tapi...hmmm lantak lah...

===============================

MNN,

jangan di biasakan...betul tuh..kalau tak dah jadi sebati ngan diri dan susah untuk kembali nanti..

pearlEJ said...

aiyooooooo.... giler apa??? dok bercerita dekat org ramai pehal?? nak tunjuk dia tu hero la tu?? huhuu.... malu laa sikit...

PUTUBAMBU said...

kekasih gelaplah tu..!

dugaan hidup sekarang ni... macam tu lah...

manusia semakin alpa...

love-n-hate said...

Salam axim...

hmm... itulah kehidupan kan?? banyak yang pelik² kat luar sana... harap² kite bukan salah satu daripadanya...

yang peliknya, manusia macam ni sangat bangga dengan apa yang dia buat?? samada dia cerita nak bagi kesedaran dan cerita pengalaman supaya org lain ambil iktibar... wallahualam... :)

Firman Allah SWT: “Sesungguhnya orang-orang yang ingin agar perbuatan yang amat keji itu tersiar di kalangan orang-orang yang beriman, bagi mereka azab yang amat pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (al-Nur, 19).

ixora said...

buat dlu..kalo rs x best brenti..mintak ampun dgn ALLAH..taubat nasuha...

manusia nih biase la..makin dilarang, yg tuh dier nk cube..

pu3nemo said...

act x lh nk ckp lebih2 takt terkena kt dr sndr kn,

tp kalau nk berubh,semua nyer buleh,asalkn kita nak...

sm cm kita nk berenti isap rokok,
if kita tekadkn dr kata nk benti,nti akn benti jugak.
sm je semua..

cm org kata,
bnda hrm tu lg sedap dr halal kn,
ntah la..=(

axim said...

Kak EJ,

Memang bodoo kan,macam bangga la pulak si kontraktor tuh...heeeekkk..

==============================

Putu Bambu,

ye lah...dunia sekarang..manusia makin alpa dan leka..sama sama la kita beringat yek..

axim said...

Love-N-hate,

thanks sangat sangat atas komen yang sangat membina nih....

===============================

Ixora,

resam manusia xora..makin di larang makin nak buat..hmmmm entah lah...

axim said...

Pu3Nemo,

oleh itu sama sama la kita beringat okeh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails