Followers

Wednesday, July 2, 2008

Nasi Ayam Bujang Style

Petang semalam aku pi la Giant nak membeli belah barang dapur la kunun-kununnya...kat dapur tu dah takder apa dah,ada biskut kering sajork...tak lalu eden nak nolan mender tuh hari hari...so aku pi Giant yang berdekatan untuk membeli kelengkapan makanan apa yang patut..

Tapi kan aku heran ler bila aku duk bershopping barang dapur nih...korang tengok ler banyak mana barang aku beli..nak kata aku ada anak bini aku tak kawen lagi...masih bujang trang tang tang nooo...haha...Time bujang pun beli barang dapur mengalahkan orang kelamin kalau da kawen nanti aku tak taw la camaner....Korang agak berapa duit untuk barang2 ni sumer?

RM142.39 SEN OKEH!!!!giler babas....terkejut aku...main sedap capai capai jer mana yang aku berkenan tak sangka sampai seratus lebih...hmmmm padanlah Kak EJ arituh beli barang kat TESCO pun sampai 200 lebih...baru aku paham..pasni tak makan luar dah la gamaknyer...(yyyooo lah tu....:D)

Macam entri sebelum ni kan aku ada cakap aku wat nasik ayam,(actually dah lama teringin nak buat tapi semalam baru terlaksana hajat).so lepas da beli barang barang ni sumer,terus balik umah dan memulakan aktiviti memasak makan malam Bujang style..(''.)..Aku jemput Enchek Salman untuk makan sekali malam tadi...

Lepas da rebus ayam aku soak kan ayam tuh ngan sos tiram,kicap masin,kicap manis dan madu..aku perapkan lima minit sebelum goreng..Then juz goreng sehingga garing sesedap rasa..

Untuk nasi,aku wat ala-ala nasi ayam hainan-buh bawang putih dan stok ayam,malas nak pakai air rebusan ayam(kalau kat kampung mak aku ajar guna air rebusan ayam..mana mana pun boleh lah..)..Tang sayur campur tuh aku dapat idea dalam entri Enchek Bashrie tempoh hari...hehe..TQ Bro...sowee naa cilok idea sket..

Dan macam biasalah sayuran dan ulaman untuk nasi ayam kan..puas hati aku wat sendiri boleh makan sebanyak mungkin ulaman yang ada..kalau beli kat kedai biasa salad pun takdak...timun semata mata kengkadang tuh.. kalau tomato jangan harap la nak ada...

*Ayam yang da siap di goreng beserta hiasan nya sekali.

*close-up sket..tu bukan hangit tapi garing yek..
*Nasi yang da siap di hidangkan bersama bawang goreng.
*Air rebusan ayam a.k.a Kuah sup nasi ayam.
*Sos lada(guna cabao besar,cuka,bawang putih dan sedikit kuah sup ayam) & kicap
Ayam dan nasik sikit punya banyak tapi yang makannya dua orang jer..actually aku ada jemput sorang lagi kawan tapi dia tak dapat hadir last last minute atas urusan lain..so aku ngan enchek Salman je lah membedal sumer makanan yang ada nih...

*Enchek Salman sebagai tetamu kehormat(again) malam tadi

Lepas da membedal makanan sampai kenyang perot tak hengat mesti la di susuli pula ngan pencuci mulut yang tak asing lagi di kalangan warga malaysia,Limau sunkist..aku beli nih yang manis...memang sedap bangat..(*teringat entri kak non makan sunkist malam malam buta tempoh hari...ampuuunnn kak non...)


Time aku makan pencuci mulut enchek Salman da tersandar kekenyangan di satu sudut dalam umah aku...mana taknyer...3 kali bertambah kitorang makan...tu la yang bahayanya kalau masak sendiri nih...jadinya sendiri punya suka la nak makan banyak mana pun..


*amboihh kenyang sangat la tuh....kalo mengulor pun sodaappp(bak kata lily)

Alhamdulillah kenyang sampai ke hari ini terasa lagikk(tipu la tuhh)..So,korang yang menjeleskan aku malam tadi sebab ke William dun worry k,aku bahagia dengan masakan sendiri yang tak seberapa nih....'abanglong', 'kak ngah', 'kak lang' dan 'adik' jangan bimbang yek,papa sihat sihat ajer..haha...(apa kes ni da terjangkit ngan diorang...errkkk..bila masa tah aku jadi papa diorang..kahkahkah)

Sekian la entri memasak sambil berhibur ni..kalau nak resepi cari ler kat internet...beribu ribu resepi nasik ayam ada..jumpa lagi di lembaran entri akan datang.Terima Kasih..('',)

*actually aku quite busy arinih..ni pun curi curi wat entri lepas lunch hour tadik...aku nak pi sambung duk kat site balik..malam ni baru aku berkesempatan jengah blog korang ye...Take Care Everybody's...

50 comments:

*SiRibenMerah said...

wahaha..
ko dpt ilham yek dari blog si dia..
bagus btul la korg neh.. suka masak.. apesal x ajak aku try masakan ko tuh.. aiyakkk.. cam shedapppp je =P

*next year masuk dlm list lelaki mithali yek =P

Ziana said...

papa sehat ek?
amboi papa...
pandai masak..
untung mama ek..
:)

bil nk bawak kami jmpe mama?

(erkss..jgn ade yg pjg kan soalan nih dah..hahahah)

EliyaShaka said...

xim lenkali klu ada lebih jemput aku!hahaha!bagus la hg ni..aku sendiri tak penah lg masak nasi ayam...so bad!nti aku neray

nazzman ibrahim said...

wahhhhh papa katanya hahaha

aku pun call ko papa lepas ni hahaha

ko ni xim buat ayaq liuq aku menitik jaaaaaa petang2 nan syahdu ni

:: NbC :: said...

mak ai sgt sgt jeles...
x sangka ada bakat masak terpendam eh..

shahril aley said...

wahhh dahsyat ko...
kalau aku main tunjuk je kat kedai
tak kose nak tung tang kat dapur
tapi nanti ade umah kena gak la
takkan dapur tu buat perhiasan kot

ooo dah besar anak2 angkt ko ni
semua lebih tua dari ko
bagus practice jadi bapa mithali
lepas ni practice plak dgn mama
erkkk practice ape ye??
hehehe.....

izal said...

salam..

perhhhh nalerrr la nasik ayam ko xim...

aku tak reti nak wat ni semua...

yg aku tau makan makan makan saja..

KNizam said...

wahhh cam best je masak2 neh. hehe aku kadang2 masak gak sebab tension makan kat kedai dapat sket je. ada sekali tuh aku minum iced lemon tea dia bagi seciput je lemon. aku geram aku beli lemon pastu buat air sendiri satu jag letak dalam peti ais. haha puas hati aku. hehe

pearlEJ said...

ohhhhhhhh nih la papa ekkk?? wakakakakkaka... adoihhhhh k.ej tersalah teka lakk... hishhh.. hahahaha...

ermmmm nmpk menyelerakann betui laa nasi ayam tu... awat tak halo2... kalau tak boleh pi makan... kakakakakaka...

Nikli said...

woooo.. macam tak percaya, but i have to believe..!! sempoi laaa..

gilosss.. terer gila hang masak..!!
dasat dasat..!!

okeh, kali nih aku dah tadak kopi paste ayat kak non lagik..!! :D

Lily.Lulu. said...

perghhhhhhhhhhhhhh ..
papa !! sedap gilerrrr ...
marveles !!!

kalau adik dtg nnt papa masakkan yeh

:D

eedany said...

axim...style ko duduk makan orange tu memang ori! hihihi...

:p

Catz said...

wah..nasi ayam bujang tu nampak sedap sgt...tiba-tiba saya teringin makan nasi ayam...
walau terdpt beribu resepi nasi ayam, tentu tak sama ye dgn nasi ayam bujang ni....

catz miow-miow

axim said...

si riben merah,

hehe..ilham datang tu yang terus wat tuh...haha...errkkk naper masuk list lelaki mithali next year,masuk la tahun ni..tak bleh kaa?:D

===============================

Ziana,

Papa dan mama sihat di perantauan nih...anak anak jaga diri yek..jangan nakal nakal..nanti papa balik papa masakkan untuk anak anak yek..hehe

axim said...

Eliyashaka,

wawawa tak pernah wat yekk..nanti wat la untuk Shaka ko tuh k...mesti sedap kalau ko wat untuk dier..

==============================

Nazzman,

ntah depa ni duk pakat panggil aku papa la pulak..haha...wahh,da makan nasik ayam yek malam nih..terliur tengok aku makan ler tuh...

axim said...

Pinky,

bakat terpendam ker...tak lah,ni try try budus jer...sib baik ada rupa nasi ayam gak..haha...

==============================

Aley,

kuase tunjuk menunjuk tuh boleh tahan jugak..bayor dan cepat jer dapat makan...nak memasak ni renyah..haha..sekali sekala ok ler...practice apakah itu wahai anak ku?:D

axim said...

izal,

ko memang kan izal...taw makan sajork..hehe...semua mender ko nak ngappp kan...hihi...

==============================

Knizam,

memang pun..kadang kadang beli kat kedai nih tak puas hati,wat sendirik gak baru puas hati yang amat.....

axim said...

Kak EJ,

Macam papa ker muka ini...kuikuikui...lawak la depa nih...lupa la nak halo halo ngan kaka EJ semalam..kalau tak mesti da ajak makan skali...:D

==========================

Nikli,

Believe it or not?Believe it...haha...sib baik hang da tak kopi paste ayat kak non lagik..baru terserlah originaliti di situ...:D

axim said...

Lily,

wokeh...!!no problemo..nanti papa masakkan untuk adik k...:D

===============================

Eedany,

ori yek..kahkah...lawok betui...tu lah cara duduk stail owang bujang namanyer...keskeskes...

axim said...

Catz,

welkam catz miow miow....haaa tu lah resepi rahsia orang bujang namanya..haha

JD-Kiss said...

uiyoo..mkn bukan nak ajakk.. huhu

lujatnamlas said...

yolah tuh...lakonan semata mata...

Shah said...

Waaaa terror memasak rupanya... Lain kali kitorang datang Penang boleh la makan kat umah ko aje ye

shahril aley said...

untuk menjawab soalan papa "practice apakah itu wahai anak ku?"

jawapan die:
practice buat anak la (direct je)
apa la papa ni, nampak sgt masih tak matang :)

budleee said...

hik hik

anak bujang reti masak

daya penarik wanita tu

woooo!! :D

Inah said...

papaaaaaaaa..kak lang nak nasi ayam jugekkk :D

rindu la sama papa..bila mau ketemu??

eh..tadi dah bercakap siang tadi..hehehehe..jgn jeles kak lang pi tgk wayang :D

syukur said...

chef terhebat ni....boleh buka gerai.. tapi orang utara memang pandai masak kan axim??

axim said...

Jd-Kiss,

haiyoooo jd-kiss jarang muncul so tak ingat la nak ajak..haha

===================

Lujat Namlas,

even filem pun berlakon cik lujat oii...apatah lagi berblog..tapi blog ni jujur k...bukan plastik dan hipokrit...this is me...da real me..

axim said...

Shah,

boleh ajor doktor...nanti datang ngan abang bear transit la ke rumah then nanti axim mask yang best best ..hihi

===============================

Aley,

oooo maksudnya bersetubuh atau buat seks sampai melahirkan zuriat la.....baru aku faham....ok paham paham...

axim said...

Budlee,

ye ker cam tuh budlee?so i should put more entry about cooking my own dish la after dis...haha

===============================

Inah,

Kak lang,papa sentiasa di sini...tak kemana mana pun...kak lang tuh pi tengiok wayang masa papa tengah sibuk kerja...tak aci taw..haha...meh la join makan skali kak lang bila papa masak lagi nanti..

axim said...

Syuk,

aku nih utara celup...kira sama kaaa?hhaaha

omaQ said...

salam pekenalan.. :) cam kenai aja muka muka dalam blog tu :)

axim said...

omaq,

mau tak kenai kawan hang kan..haha..salam perkenalan jua..

Mieza said...

wah mesti sedap org bujang msk nasi ayam nih....

bolelah msk rancangan MAGGIE MENCARI BINTANG...:p

jgn jd PAPA jahat udah ya...cpt2 cari MAMA ya...

Faisal Admar said...

wah pandainya hg masak! bila nak ajak aku plak! haha!

aku sgt suka nasi ayam okek!

klik sini untuk melihat nasi ayam adik (dayah) aku masak... kwang3...

Princess Redbloodsnow said...

cayalahhhh!!!
tabik springgggg kat ko xim
dah bley berbini dh neh **wakaka**
g ler ko ccepat risik anies
kang aku suh abg aku sambaq anies kang..melepas putih mate ko
**wakakakaka..wakakaka**

Xim...aku nak seratus pinggan nasik ayam ko
aku makan sepinggan jek
selebehnya...aku nak jual $$$
wakakaka..wakakaka..waakakakka

Princess Redbloodsnow said...
This comment has been removed by the author.
zack said...

wah..wah. Skill memasak ko dah bertambah baek. So aku harap lepas ni ko bleh prepare dishes yg lebih memukau dan menyayat hati dan perasaan..hehe

axim said...

Mieza,

ada eekkk rancangan tuh...nak join boleh...kahkahkah...aku ni amateur jer masak memasak nih...asal boleh telan kira ok la kan akak kan..:D

===============================

Faisal Admar,

hang pun duk penang kan so boleh jer nak join bila bila free..haha...aku pown suka ngan nasik ayam nih...da tengok nasik ayam yang dayah buat tuh,tempting!!

axim said...

Zie,

wahhh ko ingat nak kawen boleh ka ngan poket aku yang sentiasa tands nih..haha...oooo abang ko berminat ngan anies yek..nanti aku cakap kat dier...wahhh nak order seratus pinggan yek,untuk ko aku kasi harga spesel,10 hengget satu pinggan..amacam?deal or no deal??

===========================

Zack,

disg yang menyayat hati dan perasaan tu camaner yek sahabatku??explain more please...:D

BasH said...

wahahah, aku terlambat utk post ini...xdan nak masuk blog memember lain....
dasat hang masak....ada gak gu aku./..wahahha...mix vege hang dpt idea aku ka...adoiii terharu ...wahahahh....teruskan sukses dalam masakan..yeahh,,

ita.itu said...

wah sakan ko msk ye..pandai tul..nmpk pun sdp jek

Reez said...

Standard bila membeli belah... Kebanyakkan org mencapai barang2 tanpa beringat.. Begitu sedikit mereka2 yang datang dengan senarai barang yang hendak dibeli...

Ermmm... Boleh tahan juga...

Sebenarnya, memasak ini adalah mengikut citarasa kita sendiri... Kita sendiri akan decide ape yang kita nak masak, rasa macam mane, hiasan dan sebagainya...

:D

Next time around, boleh la jemput kengkawan yang lain ek...

:D

axim said...

Bash,

takper aku faham..aku pun agak kebizian lately...so pasni boleh la selalu bertukar resepi yek..hehe..best kan masak memasak nih...tenang jer rasa...kahkah

=========================

Ita.Itu,

tapi tak la sesedap yang ko wat kan akak...ingat tak yang ko masak dulu tuh...

axim said...

Reez,

setuju ngan yang semua reez cakap tuh....next time boleh la aku jemput kengkawan lain datang makan lagi k..

pu3nemo said...

yeekr ko yg msk ni,
cm x cayoo jek.. =p
bertuah anis tu dpt ko kn,
lh jek ko mskkn utk dia tiap2 hari..hehehe

PUTUBAMBU said...

axim, duit sekarang dah mengalir macam air...
nilai makin susut dah...
beli barang tak seberapa.. bayar jek lebih..

anyway, sedapnya tgk nasi ayam org bujang ni.. terer gak eh...??!!

kak putu suka nasi ayam tau..! nanti nak suruh axim masak byk2 lah.. ajak kami2 bloggers ni makan sekali..

terliur dah ni..!

fusarium solani said...

untung sapa yang kawin ngan ko ni!

axim said...

PU3NEMO,

betul la tu aku masak..kalau tak cayer tanya aku...kehkehkeh..

=============================

Putu Bambu,

tu lah,duit rm100 skang dah takder nilai dah...dalam 5 minit jer boleh habis sebegitu saja..Dunia dunia....

boleh jer kalau nak mai melawat penang,nanti kita pakat pakat serbu pi gerai nasi ayam mak long,tak larat eden nak memasaknyer kalau dah ramai ramai...haha

axim said...

Aliff,

untung sabut timbul,untung batu tenggelam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails