Followers

Thursday, July 3, 2008

Final Destination:Sugar Cane FarM

Semasa berada di Perlis tidak melepaskan kesempatan tersebut untuk mengunjungi ladang tebu di sana.Khabarnya ladang tebu di Chupin Perlis ini merupakan sebuah ladang tebu yang terbesar di Malaysia.


Dalam perjalanan dapat aku lihat dari kejauhan kawasan ladang yang terbentang luas nan indah...terasa kerdil diri ini berbanding sang Pencipta..Subhanallah..



Kawasan ladang yang menghijau sememangnya menyajikan suatu panorama yang mendamaikan bagi mereka yang mahu berfikir.Aku?tetap bertekad untuk menjadi insan yang sentiasa POSITIF dalam semua aspek kehidupan..


*sempat bergambar kenangan di atas menara tinjau ladang tebu

*Zack sebagai peneman setia sepanjang lawatan di Perlis(selain Anies)
*yeaaayyy akhirnya aku sudah menjejakkan kaki ke bumi perlis..
*aku suka perspektif ruang sebegini..tampak jujur sekali
*agak-agak kalau buat cover album lepas tak?hahaha(Credit and thanks to Zack for da nice view of pictures)

Dan 'lawatan tak rasmi' aku ke ladang tebu ini mengakhiri episod jalan-jalan cari pengalaman di bumi Perlis selama dua hari(hujung minggu yang lepas..)..Perlis is a small town yet surrounded by so many beautiful scenery.If you really interested in 'kampung' style(which is interesting to me),then Perlis will suit you in so many ways..('',)

Oh ya,semasa berada di sana aku sempat menikmati hidangan makan tengahari di sebuah restoran ternama di Perlis iaitu Restoran Teratai Putih..Dekorasi menarik restoran dan makanan meyelerakan yang di saji akan aku kongsikan bersama dalam entri seterusnya..tunggu ya,jangan ke mana-mana dan terus setia bersama azimashaary.blogspot.com.

*''Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down''-Oprah Winfrey

40 comments:

love-n-hate said...

salam axim...

lawatan sambil belajar ke ladang tebu... dapat makan tebu fresh free tak??

Faisal Admar said...

air tebu sgt sedap! hehe.

btw, agak tertarik dgn kata2 oprah. apa yg dia maksudkan tu...

"ramai kawan ketika gembira dan tak ramai ketika sedih"

lebih kurang mcm tu kan? :D

Inah said...

waaahh..gambar cover album tu..nanti kite buat jugak gambo mcm tu ek :D..

p/s: papa..nanti papa suruh anak2 naik banana boat tau :D

Princess Redbloodsnow said...

xim..mmule tgk pic tadik..
aku ingatkan ko kat sawah padi td..haha
rupernyer tebu farm ekkk
mcm sawah padi jek..hikkksss


pssttt...ko apply jek jadik model sugarcan..hahaha
body dh ade...ketinggian dh cukup...rupe pown mmg tersedia ade dh ade..
hah!!! pe tggu lagik...ikat kontrak modelling cepat!!!



:P blueekkss!!!

nazzman ibrahim said...

cover album nasyid ke xim???
ahaks.....

yup sesapa yang pernah ke situ akan rasa betapa indah suasana di ladang tebu huhuhu

M@x said...

I love the clouds. Berkepul-kepul. Very dramatic. Must visit the next time I go to Perlis. :)

zack said...

Helo my friend, thank you dgn perhargaan yg ko tujukan untuk aku. Biler tgok balik gambor2 tu raser mcm x cayer snap guna kemera aku yg high end tu..hhuhu. Gambor ko tu sesuai untuk cover page mangga and maskulin ar..haha

Masy said...

cantek ah gambau, i loiikkee :D

Wahidah said...

u make me terpukau beb..
rindu gle bendang..
sbb mmg tk de experience lg berada di bendang...........

izal said...

best ke xim pegi ladang tebu..

aku rasa cam tak best jer...

sbb mcm lalang kat padang depan umah aku jerk....

kahkahkah...

Ziana said...

wallawei...
dah leh wat cover album tu..
senyum tuh kasi lebih skit..
kasi lg manis mcm Anies..
:)

eh..nape x amik pic berdua ngan anies..sure tantek
:)

BasH said...

tahniah axim, hang sampai jugak perlis noo..hehehhe...aku dulu lalu jalan ladang tebu nak p padang besaq...adik aku lead konvoi tau2 lepas ladang tebu neh...hehhe

ita.itu said...

cantiknye awan tuh..mcm lukisan jek..tp model2 dia lg cun..haha

nadahahs said...

a a.. gambaq tu cun.. dulu, aku selalu ulang alik harian ke uum dari rumah aku di mata ayaq ikut jalan ladang tebu tu, tapi kenapa tak terlintas nak ambik gambaq yer. hehehe..

teringat cerita kl menjerit yang menjadikan ladang tu salah satu scene utk shot diaorg.

balik hari ni ker? tak singgah sg. petani ke.

Reez said...

Been there last May for some company's activity... Pi sana pun drive sendiri... Memang sempat pi ladang tebu ni.. On the way nak ke Padang Besaq sana nun...

Baru first time pi ka?.... Takpa...

Reez dah beberapa kali gak pi... In terms of their town, nothing much interesting... Cuma tempat2 menarik tu, Reez setuju ngan Azim...

Perhaps one fine day akan kesana lagi kot....

:D

Wiween @ Awin said...

cantiknya ladang tebu ni xim...subhanallah.napa x ajak kak ween pi skali.hhuhuhu :p

Nikli said...

Love e pics very much..
Subhanallah..

p/s: Love e footnote too..
:)

shahril aley said...

ermm menarik gak gambar ko
pandai kawan zack ko snap
pakai DSLR ke?

gambar papa & mama mana?
takkan sorg je kot

axim said...

Love-n-hate,

salam kembali....how are you doing?great..?hope you recovered fast from da nightmare....hmmm dont want to talk about it right..

takder saper pun kat ladang tebu tuh...cuma aku,zack dan alam yang terbentang luas...:D

==============================

Faisal Admar,

air tebu memang sedap nak nak kalau time bulan puasa...perrrggghhhh...tak hengat....

aah,lebih kurang la maksud kata-kata oprah tu...atau kata mudah yang lain,kawan ketawa senang di cari,kawan menangis siapa yang tahu...hehe

axim said...

Inah,

nak wat cover album kena rakam album dulu ,hehe...ok ok,nanti paap paksa anak anak naik banana boat demi kak lang k...:D

================================

Zie,

model sugarcane?namooo lah...cam tak glemer jer...lagipun aku tak reti bermodelling...tak der pakej...haha...apa kata aku apply kan untk ko....gebu,putih,mulus dan kiut miut gitu....konpem laku ladang tebu ni nanti...('',)

axim said...

Nazzman,

haah la,boleh wat cover album nasyid nih..nanti aku jemput ko jadi tetamu undangan masa nak rakam album....suara ko sedap tak?hehe

=============================

m@X,

yeahhh you know what i mean...cloud tuh memang very dramatic....i loiikkkee...:D

axim said...

Zack,

ko kan member aku mesti la aku puji habis habisan...tq sangat sangat atas kamera yang mantap itu...bermakna sket perjalanan aku ke Perlis tempoh hari..at least boleh la di dokumenkan macam ni...tq again fren.....walllah..!!

================================

Masy,

yeahhh...i loooiiikkkkkee it too..!!

axim said...

Wahidah,

Ucap lah Subhanallah,Maha Suci Allah tika dan saat kita mengagumi alam ciptaan Nya yang tiada tandingan ini...

============================

Izal,

Sebab tu ko jangan lawat tempat cenggini izal,nanti ko tak hargai keindahan alam nih...haha...tapi betul pun..cam padang rumput jer sebenarnya...cuma luas saujana mata memandang...

axim said...

Ziana,

ooo like dat arr...nanti aku senyum kasi tambah gula lagi la...hehe...mama takder,dia namoo turun kereta sayang kulit,time tuh panas terik...haha...mama ko tuh memang cerewet sket..:D

============================

BASH,

tahniah untuk diri sendiri sebab berjaya sampai ke perlis...hehe...syok la dapat tengok suasana kampung kat Perlis....ala ala desa gitu...

axim said...

Ita.Itu,

model lagik cun?aku lah tu yang ko maksudkan yek..hakhakhak....

==========================

Nadahahs,

ni citer minggu lepas la yang...tak singgah sungai petani pun...oooo ya ka ada shot dalam KL menjerit wat kat sini...tak taw plak aku...

axim said...

Reez,

yeah...perhaps one fine day nanti nak kesana lagik...tak habis ronda lagik la...2 hari mana nak cukup...wan kelian tak sempat nak pi lagik..hehe

===============================

Wiween,

camana nak ajak akak...asyik menyepi jek...kata tak sihat..rehat banyak banyak...get well soon okeh...Take care Ween..

axim said...

Nikli,

glad that u like da pics inside dis entri...hmmm footnote tu sangat mendalam kan maksud nyer...about the frenship thing..(again..)

=================================

Aley,

ala ala DLSR jugak la...tu yang gambor cantik cantik...kembang la zack yer ko duk puji puji dier...kehkehkeh...mama namoo turun kereta la sebab takut kuli terbakar tuh yang kami berdua jer silih berganti menjadi model di ladang tebu dalam cuaca yang agak terik dan kering...fuhhh...senafas ni aku cakap..penat...sekian terima kaseh.

pu3nemo said...

cantik la gmbr2 ko ni..
cm sesuai jek ko jd model..=)

axim said...

Pu3Nemo,

glad dat u like da pictures...errkkk jadik model?cam perli jer tuh...huhu

Chen said...

hello helllooo

budleee said...

hmmm yes2 i think i saw you friend Zach around masa study kat Arau dulu.. a friend of a friend of a friend kot... :D

yup bumi perlis yg menghijau, very2 rural gituew..

tapi masa belajar kat sana, memang rindu giler bandar, sampaikan bila cuti and balik kajang, rasa gembira hidup udara tercermar.. :p tapi bila dah cuti lama and balik semula perlis, rindu dengan udara segar. hikhik

shahril aley said...

mama tak sporting la
mcmn ni nak klua dengan anak2 die
yg smua dah besar2 ni
hahaha...

oit mama baca ke blog papa ni?

kulit mama mesti lembut bak sutera
tak pe papa belikan krim banyak2 ye
jgn papa beli cecair pelincir plak
opss terlebih sudayyy

PUTUBAMBU said...

ada bawak balik tebu byk2 tak axim?
process lah sendiri.. buat gula..

hehehe..

nice photos.. hijau jek mata gue..

Beruang Madu said...

Dik ...masa kat situ ada terbau kentut ker bau air kencing ker... ada tak ada tak?? arituh masa abang dan kengkawan ke sana ada jugak kami terkencing kat sana... tak tahan.. luas sangat ladang tu... hehehehe gurau jer yer

axim said...

Chen,

Hello hello anybody's home...

==============================

Budlee,

owh really?thats why he so familiar to you...definitely maybe..hehe...errkkk boleh jugak yek windu ngan udara tercemar....udara bersih la bagus untuk kesihatan..:D

axim said...

aLEY,

Mama tengah period masa tuh...sebab tuh takder mood jer...kang dia mengamuk aku gak yang susah..haha...ko ni tetiba terlucah naper wahai sahabat ku..haha...dah tiba musim mengawan kot...

==============================

Putu Bambu,

hijau mata?ish ish ish...sian akak putu sampai jadi ijau mata tengok entri nih...hehe..tebu tak masak lagi so tak dapek la nak wat balik...baik pi giant beli gula jer..haha

axim said...

Abang Bear,

oooooooo patut la aritu ada bau hancin hancin jugak...ayaq kencin Beruang tertinggal di situ rupanya...pohon manakah yang bertuah menerima simbahan ayaq kencing beruang tu...konpem yang paling subur kan...:D

syukur said...

my beautiful state.. thank you for featuring the amazing beauty of Perlis... I am proud to be a Perlisian.. bila nak balik kampung ni.. mmm.. asyik Bz memanjang.

Lily.Lulu. said...

syioknyaa
hijau mata memandang ..
dengan langit yang biru
so nice
;)

axim said...

Syukur,

balik lah kampung nanti kalau ada masa k...

==========================

Lily,

memang syok adik..nanti papa bawak adik jalan jalan kat sini k...
:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails