Followers

Thursday, July 17, 2008

ERP,Bomba dan CPR

Terlibat dengan Kursus ERP,Bomba dan CPR..ERP merujuk kepada Emergency Response Plan(Pelan tindakan Kecemasan).Suatu pendedahan yang berguna bagi melengkapkan diri dengan ilmu jika berlaku sebarang kecemasan di tempat kerja.

Sebetulnya kursus ini di mulakan dengan ceramah teori di sebelah pagi dan praktikal nya pula di sebelah petang.Masa ceramah bosan maa..malas nak dengar instructor duk membebel tapi masa praktikal yang syok sebab boleh main ngan paip bomba dan main air..haha


Semua peserta kursus di beikan pendedahan bagaimana pasukan tindakan kecemasan bertindak jika berlaku sebarang kejadian yang tidak di ingini.Tertera dalam gambar di atas langkah awal jika berlaku kebakaran.


ini pula cubaan untuk memadamkan api,dua tiga orang kena than woo orang yang duk sembur ayaq tuh sebab tekanan pili tuh tinggi(0-10 bar) mau terlentang orang depan kalau orang jedua dan ketiga kalau tak tahan...(cuba teka aku yang mana satu antara tiga nih?)


Ini pula pasukan penyelamat yang memakai SCBA-ataupun dikenali alat bantuan pernafasan,Self Container Breathing Apparatus..korang pernah dengar SCUBA tak?kalau korang nak tahu SCUBA tuh singkatan dari perkataan Self Container Underwater Breathing Apparatus.Aku taw la korang dah taw saja jer nak kasi taw lagik...:D



Seorang rakan yang melakonkan watak mangsa yang terperangkap di celahan asap-di bantu oleh pasukan penyelamat itu tadi,dengan kecederaan yang maksimum beliau terpaksa di pakaikan dengan anduh dan pad yang membantu dia bertahan sebelum paramedik mengejarkan beliau ke Hospital yang berhampiran..(ini adalah lakonan semata-mata )


'An Incident Response Team are the group of persons directly involved, and prepared for, an Emergency Incident. This team is generally comprised of specific members, but may, under certain circumstances be an ad-hoc group of willing volunteers. Incident Response Team members are prepared to fulfill the roles requied by the specific situation (eg. Incident commander). '

'As the size of an Incident grows, and as more resources are drawn into the event, the command of the situation may shift through several phases. In an initial small event, usually only a volunteer or Ad-hoc Team may respond. In small but growing, and large events, both Specific Member and Ad-hoc teams work jointly in a unified command system. individual Team members can be trained in various aspects of the response, be it Medical Assistance/First Aid, Hazardous Materials spills, Hostage situations or disaster relief.'

(Sumber dari:Wikipedia)

23 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

tringat zaman kt clg dlu ade fire drill....hohohohoho.....

Inah said...

huhu..ingatkan axim jadi firefighter tadi :P

RieNa.YuMi said...

lemme gues...axim yg tgh2..hahaha...sian ngn member yang berbungkus tu....

p/s: paris?? tak seronok bercuti ke paris sorang2..hahaha

syukur said...

pernah juga dia orang buat waktu sekolah menengah dulu... tetapi tak la se efektif cenggini punya course

Wiween @ Awin said...

uihh...dak axim ni slalu dpt gi kursus yg besh besh.ini tidak adil.hububu jelessss arr gini.:p tingin gak akak nak pakai topi bomba tu.ahgagagagga :p

pearlEJ said...

eheee... syok gak sesekali main ayaq mcm nikann.. :D

ita.itu said...

aku paling suka bab CPR nih..haha...lagi2 kalo mulut mangi kan..kah.kah.kah

bozzobattousai said...

abg dah merasa naik kete bomba dah dlu masa kat skolah. best giler. trus jadi cite2. tp tak tercapai...... jadi jurubahasa gak akhirnye. best la jugak

shahril aley said...

menjawab soalan papa "cuba teka aku yang mana satu antara tiga nih?":-

badan yang paling besar tu mesti la papa kan. kire tengok sendiri la yang mana satu. lately ni papa kan banyak makan yang sedap2 je. tak pe kami anak2 mu tetap menyanyagi papa....

Lily.Lulu. said...

wahh .. papa ku gagah !!
:D

kuchalana said...

damm.. aku penah kene turun tangga kat menara maybank dlu dari tingkat 37... hampeh.. fire drill punya kes..

aRa said...

I pun pernah jugak ikut benda² ni...Masa dok ikut PKSN dulu...Mmg ssh okeh nak pegang hos itew...i dah try...mau terpelanting gak la...nasib ku gagahkan diri idak terpelanting...1 je tak terbuat...panjat bgnan tgi(bab masa itew ter"injurt") and tak masuk lam terowong yg gelap yg byk asap(terowong kecik sgt...badan+tong gas tak dapet masuk...agagagaga)

Seronok woooo...

axim said...

Princess N,

mengimbas kenangan lalu la nih..hihi

==========================

Inah,

tak lah,ni kursus sajer..

axim said...

Riena Yumi,

tekaan anda tidak tepat..sila cuba lagi..haha..

sumtimes being alone is best apa...

==================================

Syukur,

at least ada la jugak pendedahan basic kan..

axim said...

Wiween,

tak besh la kursus ni akak..best sebab dapat makan jer..wakaka..makan jer aku tahu kan..hihi

===============================

Kak EJ,

main air camnih takper akak...jangan main air lain sudah..opsss terlebih la plak..haha

axim said...

Ita,

wahhh nak wat CPR yek..kalo akak terer baguih la mana tau pakcik cleaner kat bank tuh tercekik bleh gak ko wat CPR kat dia...haha

=================================

Bozzo,

errrkkk abang nak jadi bomba ker dulu..takper lah rezeki dah ada sebagai jurubahasa kan..

axim said...

Aley,

errkk kuang asam ko bang tiri kutuk papa yek..takpa papa akui papa berbadan besar..haha

==============================

Lily,

TQ adeq comey!!!hehe matilaa perasan gagah kan aku nih..kahkah

axim said...

Kuchalana,

wahhh 37 tingkat tinggi woooo!!

=================================

Ara,

best gak kan dapat kursus cenggini sekali sekala...pendedahan tu ada sekurangnya...

izal said...

ko ni keje ape xim...

kejap ukur bangunan..kejap dok main dgn air...kejap dok comolot wat CPR...

axim said...

Izal,

aku kerja cenggini ler..ukur bangunan dan menyelamatkan mangsa tercedera kat bangunan tuh...

tah apa aku merepek aku tak taw...kepala tengah weng.....mengong jek rasa staff aku nih...

fusarium solani said...

mase aku jadi askar dulu, training kapal meletup aku disuruh terjun dari tgh jembatan penang dan berenang balik ke pulau! penat weh! dekat 8km tuh!

Ziana said...

alamak pa...
angah yg terakhir komen..
sorry pa... agak kebizian..
and x bloghop lgsung ari nih (jumaat).. eh dah sabtu dah?
hehehehe..

CPR papa buat x??
suke ek papa main air
:)

axim said...

Aliff,

8 KM??wooowww!!!

=================================

Ziana,

selamat hujung minggu yek angah...CPR pun papa wat..nak try?haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails