Followers

Friday, July 11, 2008

Family Gathering = BBQ

Salam hari jumaat...aku baru balik dari masjid nih...so sempat la nak hapdet entri BBQ masa balik kampung last week...tak sempat nak story panjang ada kerja lain..so chiow..enjoy da pics and da foods..!!!

****************************************************

Lepas balik dari lawat adik akt sekolah da hampir malam..sampai umah da pukul 7 lebih so kitorang adik beradik pun start la operasi untuk menyediakan makan malam yang besh...-BBQ!!!Actually kitorang sekeluarga selalu wat BBQ kalau berkumpul ramai ramai macam nih..as da day goes by,bila semua orang da kerja dan ada tanggungjawab masing masing so payah dah nak kumpul together gether macam nih..so peluang yang ada sebegini akan di manfaatkan sebaik mungkin..(citt poyo laa ayat nih)

Sebelum pi Kuala Terengganu barang barang untuk Bakar ni da siap di oerap,so tinggal nak wat nasi goreng cina jer lah,yang lain siap sedia untuk di bakar..So meh kita tengok apakh bahan bahan yang di perap itu:

ni ikan Siakap dan ikan Kerapu

Ketam nipah-ketam ni mahal sket harganya kalau nak bandingkan ngan ketam bunga-yang ni harganya empat ekor RM25 ..tapi sekali sekala makan cam ni ok lah..
Ayam,macam biasalah kena ada ayam..gambar tak nampak macam ayam sebab beku lagi baru kuarkan dari esbok..
yang ni aku paling suka....Udang takder malam ni tapi sotong ada..yang best nya sotong ni besor besor so memang puas hati la makan...tengok yang mentah ni pun aku dah kecur air liur apatah lagi kalau dah bakar nanti..
apa lagi without further ado aku dan abang zali pun memulakan misi menghidupkan api la kat luar umah...kalau bakar dalam umah takut umah aku terbakor dan asap akan berselubung dalam umah..sian mak ngan ayah aku nanti lemas plak..

Sebagai permulaan ayam akan menjadi bahan pertama di bakar sebab ayam lambat skit nak masak berbanding sotong dan ikan.
memang da jadi kebiasaan kalau department bakar membakar nih memang akan menjadi tugas aku dan abang zali,Abe Shuk akan sibuk kat dapur wat nasi goreng..kakak dan adik biasanya akan wat air dan siapkan bahan bahan untuk di masak..
haaa ni rupanya ayam yang dah siap di bakar..tapi jangan api kuat kalau tak hitam di luar tapi merah di dalam..tak paham??maknanya dalam tak masak ler tuh..haha
Ketam ni masa bakar buat aku tergoda giler..ngan merah menyala kulit tuh nak jer aku siat siat dan makan laaa tuh jugak...tapi apakna daya aku ni orang melayu yang punya adat sopan dan ketimuran jadi aku batalkan saja hasrat..makan biarlah beradab..betul tak?


sekuali penuh nasi goreng China Abe Shuk goreng,kan ramai nak makan....tapi nasi goreng nih walaupun simple tapi sangat sedap..

Then Ikan menjadi bahan bakar di atas dapur arang ini...kalau korang nak tahu rempah ikan bakar ni Abe Shuk sendiri yang buat,tak pakai yang kedai punya..kalau nak resepi nanti aku mintak..rasa nyer lagi sedap kot dari yang di jual kat kedai...(lidah aku lah kan...)


Sotong ni yang paling tak tahan ni....tengok dia terbakor dan tergolek golek atas grill tuh buat aku rasa cam dah menitik ayaq liuq dah....ya ampunn...soooo tempting!!!ngan telur nya yang meleleh leleh..Subhanallah....Indah nya ciptaan mu ini...Oppss macam off topic jer..haha


Jagung bakar dan kentang bakar ni menjadi sampingan la bagi BBQ kali ni...actually aku dapat idea nak wat baked potato nih sebab minggu sebelum balik kampung kan aku ada pi Perlis BBQ kat umah Anies..(masihkah kau ingat?)..

Dan setelah selesai proses bakar membakar maka inilah hasilnya..check it out!!









Jommmm..!!!!semua nya sangat sedap dan menyelerakan...banyak sungguh kitorang makan malam tuh...(ntah bila la aku ni makan sikit kan..haha)

Yang belah kiri tu lah Abe Shuk..dia nih memang terer bab bab memasak,dah dia minat walaupun dia kerja kat platform minyak..kalau nak resepi mantap semua dia taw..haha(sajer promote abang sendirik..boleh jor kan..)

Ika yang seronok sangat tengok ketam ...tak sabor nak makan ler tuh..ayah ngan mak kat belakang duk tunggu kitorang nak makan sama sama...Ayah Alhamdulillah,kali ni nampak dia selera nak makan...tapi aku perasan Ayah dah makin susut dari biasa...ye lah,orang sakit macam tu lah..
Adik Dah yang berjaya mendapat ketam yang punyai telur yang banyak..korang pernah tak makan ketam dalam nyer ada warna kuning yang pejal tuh???sedap sangat tuh..kitorang adik beradik siap berebut rebut lagik....memang best giler mender tuh!!
Comey dakk ketam nih,berkilat kan...memang tengok pun rasa nak baham jer...
Seronok sangat dapat kumpul ramai ramai camnih..kali ni maknanya sumer adik beradik ada la,kitorang 9 beradik semuanya...campur mak ayah jadi sebelas,then ada anak sedara 4 orang maknanya jumlah ahli keluarga ialah 15 orang...wahhh da cukup ramai tuh...memang meriah...:)

Sambil makan macam macam isu yang terbit,pasal hal hal keluarga lah..yang paling hot isu abang zali nak kawen lepas raya ni lah..(nak tengok bakal isteri dia klik sini)..jangan bimbang,kami adaik beradik akan bantu sehabis daya untuk memastikan majlis tersebut berjalan lancar nanti..Insya Allah..

Ni sisa lepas da habis makan,menunggu untuk bagi kucing makan tapi bukan kasi kulit ketam yek...kasi tulang ikan lah..kulit ketam kasi kucing makan mau tercekik dan mampuih kucing kucing tu..


Kucing ni dah beranak pinak dah...mak ngan ayah sayang sangat ngan kucing nih...dulu kat umah ada kucing nama manja(tak taw hilang entah ke mana),then ada osman,ada si hitam -yang ni tragik sangat ayah terlanggar masa nak undur kereta..mati dan mak sangat sedih..nak wat camana dah ajal kan..kucing yang kat gambar atas nih namanya Linda(ayah kasi nama)..dah beranak pinak dah time aku balik nih...aku minat kucing???sorryyy wrong number....aku geli lah ngan kucing..tapi takder ah benci nak sepak terajang...just takmoh bela jer...kat umah aku mana ada kucing k..Pets are not allowed.

Sekian la Entri BBQ nih..semoga korang terhibur dan terliur menatap gambar makanan ni ok...Hari ni da jumaat..nanti aku akan update lagi cerita tertunggak di hujung minggu.

*I think i'm really bless to have dis wonderful family..Thanks God...i love them all..till death do us apart...

32 comments:

aRa said...

Wah...ketam 2...ishhhh...mana nak cari ketam ni...hang awat tunjuk pic ni...cheq lom mkn ni...adoi...agagagaga...

Wah...miow...klo ziana nampak meremang bulu dia...agagaga...

I LOVE CATS...

azizi said...

salam

menarik ketam tu ...
* aikk ada gambar kucing, ingat buat bbq kucing sama ;-) ... kiranya kucing tu menunggu rezeki jugaklah kot.

ita.itu said...

astaga sdpnye xim..xim akak x suka ketam la...lg2 ketam merah nih..tp yg lain akak suka..eh tepek la resepi nak marinated bhn2 tu ek..nmpk sdp sgt ko

Lily.Lulu. said...

saje je kan .. saje je kan ??
jahat kan dia !! jahat kan dia !!

laparrr okehhhhhhhhh
x lunch lagi
:(

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nak sume boleh x ???

papa .. jom kita g pulau
family kita ajo ..
pastu kita buat bbq
jom la papa !!
jom laaaaa

lepas raya kee ...
ek ek ek ???

Inah said...

alaaa..ajak masa lepas raya..sedih tau :(

nak ketam!!!!

x lunch lagi..terus lapaq..papa ni saje tauu

kak lang merajuk ngan papa :(

izal said...

mak aiii ganeh nye rupa ketam tu...
sekali dia geget ko mau putus urat2....

pics ni dah mcm menu kat restoran seafood la xim...

kucing2 tu bila nak panggang?

nazzman ibrahim said...

ayakkkkkkkkkkkkkkkkk ko buat perut aku nyanyi lagu keroncong la dah la tadi aku tak lunch

Ziana said...

yaAllah....
sotong itewwwww!!!
sedapppnyeeee

angah x lunch lagikkk..
dah ptg nih..
lapaq!!!
uwaaaaaaaaaaaaa


huh? kucing? mmg meremang!!
erks..jgn kata kucing tuh utk panggang... :(

wira said...

telur penyu ke yg color kuning tu?
buat masak lemak ke bro?

lindosh said...

kucen hang nama Linda? wakakaka.. terasa aku menjadi kucen tetibaaaa

axim said...

Ara,

cats???euwww...gelii....

============================

Azizi,

ketam tuh sedap!!kucing tu menunggu nak makan sisa haha..

axim said...

Ita,

akak tak makan ketam sebab malas nak kopekk kan,kalau aku kasi isi ketam jer sure akak makan kan..haha..nak resepi?nanti aku mintak kat abang aku..haha

===============================

Lily,

sajer jer nak kenakan lily..ingat tak aritu masa nak wat BBQ nih mesej mesej ngan lily suh tunggu entri nih...so entri ni da kuar...haaha saja mau kasi jeles..kahkah..

nak pi pulau yek?jommmm!!nanti kita akan arrange kan BBQ untuk famili kita jer ok...Insya Allah...

lepas raya pun ok jugak...

axim said...

Inah,

ooo tak lunch tapi pi Riverview la nak dineer...hehe nak majuk jugak ar camni sebab tak ajak papa.:(

===============================

Izal,

erkkk ko makan kucing ke izal,?horrror giler ko...

axim said...

Nazz,

awat hang tak lunch..pi la makn tuh kang terburai lak isi perut sebab lapaq..haha

===============================

Ziana,

yaaa ngah,sotong tuh memang sedap sangat...menag sooo tempting..

papa saja jer nak kasi angah terliur..kahkahkah...jom makan malam plak..lapaq ni..

kucing??sama la kita tak suka kucing..haha

axim said...

Wira,

mana ada telur penyu wira,tuh ayam yang beku ler....hang tunggu k nanti aku wat entri pasal telur penyu..


===============================

Lindosh,

Lindosh hang kot kucing yang berkeliaran kat umah aku tuh..hang nih macam watak dalam Bleach tu kot yang boleh jadik kucin...haha

pearlEJ said...

ya ampunnnnnn... sotong tu mmg power okehhhh!! terliur gila ni haaa... ishh ishh ishh...

abe shuk tu muka mcm axim arrr... cuma dia tembam jerkk sikit, tapi mmg sebijik.. hehehe...

nuRsixteen said...

saje wat org t'liur ek tngok makanan tu...fuh sedap seh kalu dpt mkn yg bakar2 ni..besau gler ketam itu,aduhai...;D
big family ek...adik-beradik yg ramai,seronok j tngok...

Catz said...

wow...food...i love food...
rasa nak pengsan..
axim..plis...plis mintak resepi bahan2 marinate tuh..catz nak resepi...
ketam tuh sgt seksi...aaaa...nak aaa sekor...
sotong sgt mengancam...aduhbaca blog ni jadik tensi aku nih..
seronok ek makan ramai-ramai satu family. Catz pun kalau semua ahli keluarga berkumpul suka wat BBQ jugak.
p/s: nak resepi k..

axim said...

Kak EJ,

SOTONG TU MEMANG SEDAP!!!Errrkkk dah nama adik beradik tuh yang muka sama tuh..haha...tapi memang ramai yang cakap kami nih kembar..kahkahkah..

=================================

Nur16,

ketam tuh memang mengancam sangat...pastu makan ngan famili memang lagi besh la....
:D

axim said...

cATZ,

nAK resepi yek..nanti axim mintak ngan my brader tuh..dia yang wat bahan perap tu sumer...Insya Allah nanti i kasi okeh..

makan ngan famili semua akan jadi sedap sebenarnya...even makan ikan kering pun akan jadi sedap...percayalah..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wah...ikan..ayam..ketam..sotong..mak aihh....tliuq...

bluecrystaldude said...

Makaih.. Laparrrr.. ade hek ketam buat bbq.. Nice2.. Leh try nnt :D

axim said...

princess N,

TERLIUQ...JANGAN TAK TERLIUQ....HEHE

============================

Blue,

haziq,ada la ketam wat BBQ..sedap...terai la nanti yek..

Nikli said...

mmm..
gambar gmbar nih sume dah macam overshadow citer sume.. mulut dok baca tapi tak masuk pon ape yg aku baca..

mata asik dok tengok gambar aja..
ini tak adil.. aku kelaparan tengah tengah malam nihh..

ketam nipah..?? aku suke ketam, tapi tak pasti plak ketam nipah nih ke yg aku slalu hentam..

*dush dush..

Nikli said...

tertinggal..

ikan kerapu nih feveret utk famili guer.. prefer ikan nih daripada siakap..

my mums punya reason sbb siakap banyak jenis yg bela.. ermmm, sometimes she is so particulars..

hiks..

shahril aley said...

waaaa nagis papa makan sodap2
patut la suke makan babi beratur

suke bangat tengok ikan2 & sotong tu
tapi kureng skit la makan ketam ni
eden ni tak leh makan seafood banyak2
klu tidak mau menggaru satu badan

mummysyafie said...

wow axim..naper tak jemput akak sekali..suka nya tengok pic makanan tu..terliur nih

Faisal Admar said...

hehe sedapnye ketam tersebut... plg best sotong... wah ramai adik beradik... cukup ke tuh?? hehe...

aku ada gak post dulu2 pasal bbq nih... di sini.

eh... x ske pet ka? hahaha mesti ej marah!! :P

axim said...

Nikli,

kalo kulit ketam tu plain sajork macam dalam gambor tuh ketam nipah,then kalau ketam tuh ada corak kat kulit tuh ketam bunga namanya...haha...owh yek,aku pun suka kerapu better than siakap..tapi dua dua sedap sajer...sumer bedal..
:D

================================

Aley,

bro,ko dah hilang satu nikmat dunia bila mana ko kata ko tak suka makan seafood...

axim said...

Kak Nor,

bukan tak maw ajak kak nor,kang ajak payah plak kak nor nak tempah tiket kapal terbang..haha

==============================

Faisal,

cukup faisal,siap berlebihan lagi tapi kitorang habiskan jer apa yang patut..okeh,already read ur entr pasal BBQ tuh..

applepie said...

picca ketam tuh mmg terbaek..tuh baru tgok gmbar...blum raser...kecur air liur gue..

KAKTINY said...

TAK TAHAN SIOT TGK BBQ DISH SUMER TUH.. HADOILAH.. budak axim ni mmg nak kena piat telinga.. gambar2 yang di post.. semua mengancam jiwa dan tekak..

NAK AJAK FAMILY BUAT BBQ gak sblm posa nanti..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails