Followers

Thursday, July 24, 2008

Pen Mutiara Curry House

Hari ni ada audit lagi di stesen tempat aku bekerja.MSOSH(Occupational Safety and Health Award) verification audit,yang bermula pukul 9 pagi dan berakhir kira-kira jam 4 petang tadi.Dan Alhamdulillah,seperti tahun-tahun lepas kami masih mengekalkan kejuaraan dengan Gold Award-satu pencapaian yang perlu di kekalkan bagi memastikan mutu kerja dari aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan terus menjadi keutamaan yang paling utama.

Tapi bukan itu yang aku nak sembangkan ngan korang.Actually seperti biasa lah aku lebih suka bercerita perihal makanan dan tempat makanan,rasa release jer kalau dapat bercerita pasal makan-makan nih...(mau tak gemok kan..haha)..Setelah audit berakhir dan berhenti rehat tengah hari tadi aku sempat la join depa pi lunch kat tempat makan yang agak glemer jugak di Penang nih-

Memperkenalkan Pen Mutiara Curry House Penang...dari nama dah boleh agak kan apa speciality di Restoran ini..




Dengan dekorasi dan suasana yang menarik aku tak heran bila tempat makan ni sentiasa menjadi tumpuan ramai...memang full house nih masa kitorang datang,dapat tempat pun sebab da booking siap-siap dari stesen...
wajah wajah peserta yang makan tengahhari tadi di curry house ini..
Yang ni Safety Officer di stesen-Abang Nizar-very friendly guy
Yang belah kiri tuh Tuan Haji Abu Huzaifah-Engineer bahagian Safety
yang ni pulak dua orang auditor yang terbang dari KL untuk melaksanakan tugas tugas mengaudit sepanjang hari ini,...-Mr.Prame dan Mr.Harun
Sementara tunggu makanan yang bestnya ialah diorang ada live band yang duk main instrumen kat stu sudut restoran...main lagu instrumental-tadi sempat aku cam depa duk mainkan musik untuk lagu Mimpi sedih(lagu lama aku tak ingat sapa penyanyi nya..)



Dan bila makanan tiba maka semua pun sibuk la mencedok makanan kan..Menu untuk tengah hari tadi:
  • Kari Kepala ikan,
  • Sotong Goreng Tepung
  • Ulam ulaman
  • Ikan Goreng berempah
  • Telur Dadar

Simple kan lauk lauk nih..semua nya best-best belaka,tapi yang pasti Kari kepala ikan tu yang paling SEDAAAPAPPP!!!


Kari ikan ni sangat sedap!!dan excellent....memang sepanjang aku duk kat penang kat sini paling sedap kot...tak leh celen mamak lah..yang ni tak pakai santan punya...pakai rempah asli dan yang paling penting rasa ikan nya sangat FRESH!!seperti baru tangkap dari laut..haha...Actually lokasi Restoran ni pun sebelah laut sebenarnya..


Sambil makan sambil borak sambil bodek-bodek auditor suh kasi markah lebih..



Alhamdulillah....selesai sudah upacara makan makan kali ini....fuhhh memang mengancam habis....yang duk perabihkan kepala ikan tu sampai licin ialah dua orang auditor itu tadi...diorang duk asyik puji kata kari kat sini sedap giler..


tak di lupakan Dessert sebagai pencuci mulut
Yang belah kanan tuh Senior Manager Bahagian Sumber Manusia..
Keseluruhannya aku sangat berpuas hati dengan environment yang cozy dan makanan yang sedap,konpem aku akan mai lagi lain kali....nak cari kari kepala ikan yang sedap kat Penang???mai aku bawak korang makan kat sini......



'Restoran Pen Mutiara is a popular fish head curry restaurant in the state and was built at a cost of RM1 million, of which RM700,000 was contributed by the Malaysian Fisheries Development Board (LKIM) while the remaining RM300,000 came from Pen Mutiara.The restaurant, owned by the Penang Fishermen's Association, was originally a house which had been renovated into a restaurant in 2005.'

*Masa wat entri nih bau kari masih terlekat di jari jemari aku..walhal aku dah basuh tangan 4-5 kali dah guna sabun dettol kat pantry...punya la hebat penangan rempah kari tuh..

50 comments:

Josh said...

Whoah... fish head curry. Tu favourite Josh lah! Ye ke sedap?? kena cuba nih!

axim said...

Josh,

i bet you will!!come to penang and we hit this place okeh...i'll invite Dr.Chen skali nanti..

izal said...

bodek jgn tak bodek bro...

cantik giler tmpt tu...

food pun nampak very the....

tp jauh arr kat penang..kalau kat KL boleh gak cuba...

Princess Redbloodsnow said...

axim neh keje die dok makannnnnnnnnn jek...
wat or terliur je wei...:P

axim said...

Izal,

tempat nih memang superb..ala nanti kalau ter datang ke penang aku bawak hang mai sini..

==================================

Zie,

aku nak hidup la zie tuh yang kena makan..haha

meen said...

waah..paling tak tahan tgk ulam hijau tu..nampak fresh jek

M@x said...

Axim, How you jaga badan with all these makan session? Gym?

ita.itu said...

yaallah terlior aku ngk kari kepala ikan..akak apa2 kepala sume akak suka..kah.kah.kah

izal said...

kalau kak ita sampai penang, ko hidang kepala ular tau....dia suka tu..

axim said...

Meen,

ooo akak suka makan ulam ulaman yek...tapi makan ulam bagus untuk kesihatan kan...saya pun suka...nak nak cicah sambal belacan lagik..hmmm yummy!!

================================

M@X,

errkkkkk speechless...tak taw nak jawab apa sebab aku jarang bersenam la....i'll take this as a reminder...nak pi main badminton la malam nih...

axim said...

Ita.itu,

oooo kalau kepala paip ko pun layan kan ajer ker...ish ish ish...takper..aku paham...kalo kepala lain yang ko paling suka tu kan...kahkahkah...


================================

Izal,

ooo ye ker dia suka kepala ular??aku rasa dia paling suka ngan kepala k**e HAHAHAHA...

Shah said...

Waaahhh... makin bertambah2 dah tempat nak kena singgah bila balik Penang lain kali...

Izan said...

ish axim ni asyik gi makan2 je. nnt akak balik msia leh la bawak kitorang gi jalan2 cari makan ok. =)

KNizam said...

tetiba nak kena pekena karikepala ikan sentul la weekend ni. hehe :)

Honeylemon said...

sedappppp.. sedapppppp....
terliur nmpak.....
nak cari gak nie.... :)

axim said...

Shah,

Hamboih...balas berbalas nampak..haha

==================================

Izan,

boleh..nanti axim pi itali sila layan axim bagaikan putera okeh..hehe

axim said...

Knizam,

kat sentul ada kari ikan best yekk??

=============================

HoneyLemon,

memang sedap.tak taw nak habaq laa kesedapan dia camana..haha

syukur said...

satu perkara yang beru ternotice.... axim paling muda di tempat kerja.... others semua yang 40's .... stay young ok ??? he he

BasH said...

wow syioknya makan mcm tu...lama aku tak makan curry2 neh..heheh..lazat betul aku nampak..

Ziana said...

sedapnyeeeee kari tuh..
nih yg rase nk fly ke Penang nih..
jom yg lain?
:)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

cedap nyerr.....nice laa tmpt die..tp cm mahai jerkk...

love-n-hate said...

Salam axim...

kebetulan sungguh!!!!
love-n-hate makan kari kepala ikan jugak tadi... tapi kat uptown damansara lahhh... :) winkwink...

aRa said...

Suka la kan buat org teringin di pagi buta ni...agagagaga...i kan...klo fish curry mmg suka tapi pale i tak suka...and klo ikan msti tenggiri br leh masuk...tapi kuah fish curry i tak dapet nak tolak la...klo mkn banana leaf kan...msti kuah fish curry...wajib...

Heartless Devilish said...

lama tol gak gi penang nie la..
penang mmg sumer surga makanan!

Catz said...

hem..nice place, nice food lah axim...
terliur aku melihatnya..duk teringin pulak hiskk...
smmlm dek baca blog ko makan kfc twister lah aku pi kfc ptg samalam tau dak..abehh diet kuuu.
abeh..ni kat mana aku nak carik kari kepala ikan nihh...iskkk..

axim said...

Syukur,

aku pun umur 40 la...muka jer nampak muda..sebenarnya dah tua..kahkah

================================

Ziana,

u are sooo must come to penang,then nanti papa wat pi jalan jalan makan makan kat sini...jom semua!!!

axim said...

Bash,

jom bash...sila mai penang kita pi makan kat sini...memang lazat!!!

=================================

Princess N,

Kalau dah sedap mahal ker murah ker dah tak di ambil kira..janji puas...hehe

axim said...

Love-n-Hate,

such a acoincidence kan....axim makan KFC tempoh hari Love-n-Hate pun makan KFC..heehe...ari ni nak makan apa yek...mmmm let me think first..hehe

=================================

Ara,

naper tak makan kepala ikan?org tua tua dulu pesan jangan makan kepala ikan taw dak sebab apa??sebab depa la yang nak duk meratah tu tak kasi kita makan!!haha

axim said...

Reen,

sini memang boleh di katakan macam tuh....macam macam ada!!

=================================

Catz,

alahai siannyer kat ko....kalau nak cari kepala ikan kari Knizam kata kat sentul ada..hehe

nazzman ibrahim said...

hmmmmmm aku ni kata jerr mamak tapi paling tak suka masak kari huhuhu kalau tak ada masakan lain aku makan juga ahaks

Inah said...

nak jalan2 kat penang jugek :(

PUTUBAMBU said...

ish..nice place..nice food..!!

bestnya kari kepala ikan tu.. aisey.. kena datang penang gak lah...

** lagu Mimpi Sedih tu nyanyian asal Emillia Contessa dari seberang..

PUTUBAMBU said...

lupa nak tambah..lepas ni boleh le bawak Anis makan kat situ pulak..hehehe..

*SiRibenMerah said...

huishhh..
kat area batu maung yek??
owhhh, kne pegi neh..
mcm shedappp je =P

*terliur da neh.. hahaha =P

KAKTINY said...

wah .. menarik tuh... mujur 'bagi' alamat.. balik bulan depan 'FOR SURE' kaktiny SERANG kedai nih.. MUSTI pi MUSTI pi..

Anonymous said...

wah... kedai nih curry dia memang best...memang patut try sesapa yang datang penang

axim said...

Nazz,

bior betul nazz ko tak makan kari...satu kerugian tuh!!

================================

Inah,

jom la alang...aritu kata nak mai awat tak mai mai pun...jenuh papa duk tunggu kat sini..

axim said...

Putu Bambu,

ahhaaa..emilia contessa dari indon..ye yer baru ingat..nanti kalau datang penang kita pakat pakat pi makan kari kat sini..ajak nazz skali..hehe

*nanti i bawak anies makan kat sini..kahkah

axim said...

Iyrah,

yup,area batu maung...sila sila jangan segan segan..,mai jangan tak mai..hehe

===============================

Kak Tiny,

alamat tu untuk rujukan nanti akak nak mai senang

axim said...

Annonymous,

first of all,nanti tinggalkan nama yek..do i know you?hehe

anyway,kari kat sini memang WALLLAAHH!!!

Beruang Madu said...

Tengok dari cara makan tu harga memang dasat tu kan dan markah markah juga bakal dasat nanti tu kan... yer tak??

shahril aley said...

ayooo makan nasi kandar
lepas makan mata mesti kelayuan
huhuhuhu
eden memang lemah betoi
tak leh makan banyak & kenyang sgt

okey nak ikut adeq gak la
nak diet tapi bulan pose dah dekat
time tu mmg nampak susut betoi
orang kata la :)

ixora said...

sje nk wat teliur org nih...tak aci tol la...

p/s: Xora org kmamang la yg merantau kat Saboh..hikhikhik..ank jati kmamang nih..=)

pearlEJ said...

yerrrr.... tempat ni mmg pemessss!! my peberet placeeee... ehee.. dulu time mula2 ceera mai penang, akak bawa depa pi makan kt situ laa.. eheee.. pas abis makan pekena teh dangdut pulakkk.. sedappp... tak pekena ker teh dangdut ari tu??

axim said...

abang bear,

hah siap dapat gold award lagi hasil merasuah para auditor ngan kari kepala ikan yang sedap nih...:D

===============================

Aley,

memang best kari nih...moh ke penang papa bawak mai tapi BT kena belanja okeH...:D

axim said...

IXORA,

ohhh ye ker...sekampung la kitta rupanya...hehe

================================

Kak EJ,

akak nanti kita pi makan kat sini nak??tapi akak belanja okeh..kahkah

Lily.Lulu. said...

err .. x leh makan nasi
nasi jahat !

huhu~

axim said...

Lily,

adeq cakap nasi jahat yek..haha tapi papa suka nasik sebab pap jahat..haha

Faisal Admar said...

Aku pun belum pernah sampai situ.
Haiz, dah boleh melawan orang Penang dah nih!
Sedapnye... simple tapi confirm sedap!

axim said...

Faisal,

nanti jom kita pi sini!!!sedap woo kari kepala ikan kat sini...memang tak tau nak cakap camana sedap nyer..kena try mai sendiri ok...
:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails